Daca exista un lucru pe care oamenii il iubesc mai mult decat acela de a manca ceea ce au gatit, lucrul cu pricina este reprezentat de pozele facute mancarurilor respective. Fie ca este vorba despre o poza rapida sau una elaborata, cu o lumina studiata si o procesare pe masura, recunoaste ca iti place sa te uiti la fotografii in care tema principala este mancarea. Iar atunci cand esti intr-un restaurant din strainatate, ai comandat cine stie ce minunatie culinara si doresti sa-i faci o fotografie… urmeaza cele zece sfaturi de mai jos.
1) Lucreaza cu profesionisti
Cat de des poti, profita de talentele unor mari bucatari, ale prietenilor de la scolile avand drept profil alimentatia publica sau ale unui cap de familie, cel mai bun in pregatirea unui gratar. Oamenii care stiu sa gateasca si sa isi prezinte mancarea, iti vor fi de mare ajutor. In fotografiile care au ca tematica mancarea, gustul extraordinar al felurilor prezentate nu este totul, mai este vorba si de micile elemente de productie care stau in spatele fiecarei farfurii si care dau mancarii o nota de autenticitate, prin stilul simplist sau dimpotriva, printr-o prezentare care iti lasa gura apa.
Nu cunosti sau nu gasesti astfel de oameni? Nu-ti face griji. Rasfata-te cu o cina servita ceva mai devreme (inainte ca localul sa se aglomereze si ca soarele sa apuna) la un restaurant elegant si cauta un loc langa o fereastra sau afara, la o masa mai la umbra. Lasa deoparte orice urma de sfiala timp de 15 minute si comanda niste feluri de mancare pline de culoare si frumos prezentate si da drumul sedintei foto. Totul are un inceput!
2) Fa pozele de sus
Tehnica asta nu se aplica in cazul tuturor mancarurilor, dar fotografierea lor de sus, poate avea ca rezultat niste imagini cu adevarat extraordinare. Vei ajunge astfel sa vezi mai bine directia din care bate lumina si sa luminezi mancarea intr-un mod artistic, printr-o fereastra deschisa, sa creezi un contrast interesant si uneori chiar niste umbre pline de mister.
Incearca sa nu faci pozele cu o deschidere prea mare (mancarea distorsionata nu arata bine intotdeauna) si daca e nevoie, urca-te pe un scaun (dar sa fie stabil). Si mai bine, daca faci asta acasa, aseaza o fata de masa pe podea si daca ai un trepied cu ‘ball head’, instaleaza-l pentru a face fotografii de sus in jos, dar cu o stabilitate mai mare.
3) Fa pozele din anumite unghiuri
Unghiurile speciale se folosesc atunci cand vrei ca privirile sa se indrepte dincolo de imagine. Aceasta tehnica merge de minune in cazul meselor pline, al mai multor farfurii sau atunci cand ai in fundal un element obscur. Secretul consta in a gasi unghiul potrivit astfel incat sa poti prinde in cadru intreaga imagine, minimizand in acelasi timp spatiul negativ din fundal.
4) Umple cadrul
Crearea efectului unei mese pline de mancare si folosirea la maxim a spatiului din cadru, au ca rezultat o atmosfera placuta privirii, oferind ochiului extrem de multe de absorbit. Incearca sa faci dintr-un singur fel de mancare subiectul principal din cadru. Poti lasa spatii libere in si intre farfurii, atat timp cat folosesti spatiul intr-un fel care sa dea senzatia ca poza este completa.
5) Goleste tot si urmareste minimalismul
Pe de alta parte, exista ceva de spus si despre suprafetele mari ale spatiilor inutile. In editoriale sau in imaginile publicitare, se lasa mult spatiu pentru scris, dar sare imediat in ochi pe ce anume se vrea pus accentul. Urmareste un unghi care sa nu te faca sa simti ca ai dori sa dai mai multa substanta cadrului. Poate fi destul de greu de obtinut, dar fa mai multe poze din unghiuri diferite si iti vei da seama singur cand ai ajuns acolo unde iti doreai.
6) Acorda atentie adancimii
Nu e o regula greu de respectat, dar de multe ori este mai placut sa faci fotografii cu o adancime cat mai mare, atunci cand le realizezi de deasupra capului si mai mica, atunci cand unghiul este si el mic. Tehnica aceasta de fotografiere iti permite sa poti prinde in cadru intreaga masa, in loc de numai unul sau doua platouri. In orice caz, o adancime superficiala poate functiona corespunzator, atat timp cat te asiguri ca subiectul tau principal (adesea cel mai inalt punct al sau) este in centrul atentiei.
Nu e nimic mai neplacut decat sa te gandesti ca ai realizat o poza fantastica cu un platou cu paste, fotografiindu-l de deasupra capului, pentru a descopri ulterior, in clipa in care descarci poza, ca ai in prim plan fundul platoului si numai putin din mancarea in sine, care ar fi trebuit sa capteze de fapt atentia.
7) Apeleaza la tehnica de estompare a fundalului
Atunci cand unghiul e mai mic, poti face poze cu o deschidere superficiala si poti astfel izola subiectul tau de restul fundalului. Aceasta tehnica iti permite sa creezi un cadru estompat, placut ochiului, in care iti poti aseza subiectul principal. Ea functioneaza cel mai bine in cazul felurilor de mancare, la care ceea ce este in farfurie se prezinta sub forma unui sir–cum ar fi un rand de scoici, de exemplu. Pentru astfel de fotografii sunt recomandate lentile de 50 milimetri. Ajusteaza fotografia in functie de anumite deschideri, pana cand obtii un fundal incetosat care te satisface, pastrand totusi suficient de mult din mancare in cadru.
8) Prezinta mancarea in diferite etape ale consumarii sale
Firimiturile imprastiate dintr-o placinta pe jumatate mancata au un farmec aparte. Mancarea este facuta pentru a fi mancata si, in general, ne place sa vedem muscaturi si mici bucatele culese din preparatele pregatite – semn ca toata lumea e incantata de gustul lor. Asa ca ia o pauza dupa ce ai facut cateva fotografii cu mancarea abia pregatita si gata sa fie servita, apoi treci la atac! Cadrele urmatoare ar trebui sa arate niste firimituri imprastiate pe masa, un servetel mototolit intr-un colt, un pliculet cu zahar din care s-a rupt un colt si un espresso pe jumatate baut – si astfel ai reusit sa surprinzi esenta.
9) Prezinta ingredientele si modul in care mancarea este pregatita
Daca ai acces la bucataria unui restaurant – sau vrei sa realizezi la tine acasa un episod de gatit in genul lui Jamie Oliver – prezinta ingredientele folosite pentru a pregati o mancare, expune deliciile culinare pe masura ce sutnt gatite sau prezinta-i pe bucatarii care se ocupa de ele si vei obtine niste poze care au in spate cate o poveste minunata. Toata lumea e curioasa cum se pregateste un anumit fel de mancare sau ce ingrediente speciale sunt folosite. La fel de importanti sunt si cei care se ocupa cu gatitul. Ai remarcat desigur popularitatea de care se bucura bucatarii care apar in emisiunile de televiziune.
10) Invata sa lucrezi cu lumina naturala ce patrunde prin fereastra
Exista multe feluri in care mancarea poate fi luminata, dar multi fotografi si reviste specializate in gastronomie, pun mare accent pe lumina naturala care intra pe fereastra. Poti crea astfel contraste foarte placute, poti folosi planse de culoare alba, lumina din fundal pentru un efect de estompare si multe altele. In general, toate aceste tehnici dau mancarii o nuanta de naturalete si firesc. Pune farfuria pe o masa rotunda, asezata langa o fereastra si fa poze mutand unghiul din 15 in 15 grade. Vei vedea cum lumina cade asupra farfuriei din unghiuri variate, iar cateva poze astfel realizate, vor fi cu adevarat reusite.
Citeste si: Cum sa fotografiezi carnavaluri
Add Comment