Te afli in Roma si poate ca esti deja fascinat de cele 6 feluri de mancare care ti se servesc la o singura masa. Una care incepe la ora 21 si continua pana dupa miezul noptii. Pentru italieni, asemenea festinuri nu sunt considerate decat… o cina bine echilibrata. Dar, inainte de a incerca sa tii pasul cu aceasta adevarata procesiune gastronomica, poate ca ar fi bine sa te familiarizezi putin cu recomandarile ce urmeaza in ceea ce priveste mancarea in capitala Italiei.
Alege locul in mod inteligent!
Desigur e bine intotdeauna sa ai un pont de la un localnic, dar uneori, atunci cand calatoresti pe cont propriu, te poti afla in situatia de a alege singur locul unde vei servi cina, fara a avea la indemana un prieten sau un ghid turistic. In astfel de situatii, ai grija la cateva indicii subtile, care iti pot spune daca restaurantul cu pricina merita sa-i calci pragul. O firma pe care scrie “Trattoria romana autentica” este in mod normal un indiciu bun, dar nu si daca meniul care ti se ofera este plin numai cu poze, iar persoana care ti-l inmaneaza e imbracata ca un gladiator. Tine cont totusi ca daca restaurantul este o facatura, asta nu inseamna ca si gladiatorul are acelasi statut, asa ca ai grija sa nu-l provoci!
Porneste cu dreptul!
Dupa o zi lunga de vizitat ruinele antice ale Romei, cel mai probabil vei intra intr-un restaurant pentru a servi cina, cu un apetit greu de imaginat. In timp ce stai la masa, chelnerul iti va aduce un cos cu numai cateva felii de paine fara sare. Vei avea senzatia ca s-a omis sa ti se aduca untul sau macar un recipient minuscul cu ulei de masline.
Inainte de a face greseala de incepator de a cere oricare din aceste ingrediente, gandeste-te ca exista inca 6 feluri de mancare, care urmeaza sa vina. Daca romanii sar peste ideea de a-si umple stomacul cu ceva total neinteresant precum untul – si tu ar trebui sa le impartasesti, la randul tau, convingerea.
Respecta ordinea naturala a lucrurilor!
Ordinea a ceea ce urmeaza se se intample poate reprezenta o noua provocare, asa ca pregateste-te pentru urmatoarele eventuale surprize majore. In timp ce la tine acasa, nimic nu se potriveste mai bine decat o friptura cu o salata alaturi, in Roma lucrurile nu stau chiar asa. Salatele, ca toate garniturile de legume (asa-numitele contorni) vin catre sfarsitul mesei.
Si nu te astepta ca ospatarul sa se mandreasca cu memoria sa de elefant, insirandu-ti o lista impresionanta de sosuri pentru salata – lista este foarte usor de memorat, pentru ca nu contine decat doua ingrediente: ulei si otet. Daca vrei sa nu ai suprize, vezi care e meniul antipasti. Aici vei gasi cu siguranta toate felurile de legume la gratar sau muraturi, plus o selectie de branzeturi proaspete.
Rezista tentatiei!
Cand pastele comandate iti vin la masa, exista cateva lucruri pe care vei dori sa le eviti. Sub nicio forma nu taia pastele cu cutitul si furculita. Poate parea practic si eficient sa faci asta, dar nu merita sa atragi asupra ta privirile oripilate ale celorlalti meseni. Cand servesti paste, lasa lingura deoparte. Italienii – in ciuda a ceea ce ai vazut in filme – nu mananca paste cu furculita si lingura. Ei folosesc numai furculita si asa trebuie sa faci si tu – totul tine de abilitatea de a-ti misca incheietura mainii.
Din nou, rezista tentatiei!
La sfarsitul mesei ar fi bine sa te abtii sa comanzi un cappuccino mare si cu multa spuma. Pare a fi cel mai bun lucru tipic italienesc pe care il poti face, dar in timp ce un espresso face parte din procedura standard de dupa masa, in Roma, a bea un cappuccino reprezinta un pacat. Italienii nu cred in bautul laptelui avand stomacul plin, asa ca placerea de a bea un cappuccino este rezervata exclusiv pentru micul dejun. Rezista tentatiei si comanda doar un caffé (un shot de espresso) si atat ospatarul cat si stomacul tau iti vor respecta gestul.
Citeste si: Cele mai bune restaurante si localuri din Roma
Add Comment