Fotografierea contre-jour poate avea ca rezultat poze cu un contrast ridicat, puncte de focalizare care creeaza efectul unei explozii, raze de lumina si culori care pot aparea neutralizate. Daca realizezi portrete, pozitionarea contre-jour poate crea asa-numitul efect de strabism al ochilor.
Cum sa fotografiezi contre jour?
In cele ce urmeaza ai 11 sfaturi simple prin care poti evita problemele pe care lumina stralucitoare a soarelui le poate crea atunci faci fotografii in exterior.
1. Muta-te in umbra
Anumite subiecte (inclusiv tu) pot fi mutate la umbra. Acest lucru are relevanta mai ales in cazul portretelor, situatie in care subiectul tau se poate misca. Uneori, solutiile simple sunt cele mai bune.
2. Creeaza singur umbra
Daca subiectul tau este imobil (de exemplu, o floare) creeaza tu umbra necesara. In acest scop, foloseste umbra corpului tau, umbra altcuiva sau adu un obiect cu tine (cum ar fi o umbrela, un reflector sau o coala mai mare de carton) pentru a opri lumina soarelui.
3. Apeleaza la tehnica ‘fill flash’
Majoritatea fotografilor au fost invatati sa puna soarele in spatele subiectului atunci cand fac o fotografie, in asa fel incat acesta sa fie bine luminat. A face poze in soare, poate duce la aparitia unor raze de lumina sau a unui subiect intunecat – dar acest lucru poate fi imbunatatit in mare masura – mai ales daca folosesti blitul pentru a completa umbrele care apar.
4. Foloseste un reflector
Alta modalitate prin care poti completa umbrele cauzate de lumina directa a soarelui, este aceea de a folosi un reflector. Acesta face ca lumina sa tasneasca pe fata subiectului fotografiat si sunt cu adevarat utile, pentru ca permit realizarea fotografiilor in soare – la fel ca in cazul utilizarii tehnicii ‘fill flash’.
5. Schimba perspectiva
Sunt situatii in care subiectul tau nu poate fi mutat – dar daca te misti tu in jurul lui, poti obtine un impact diferit. Asta inseamna fie sa te muti pe partea cealalta, fie sa fotografiezi de deasupra sau de dedesubt. Aceasta tehnica va schimba unghiul soarelui a carui lumina cade atat asupra subiectului fotografiat cat si asupra camerei si va face ca imaginea sa aiba un alt impact.
6. Foloseste un dispozitiv pentru lentile (lens hood)
Razele de lumina iti dau batai de cap? Daca lentilele tale sunt prevazute cu acest dispozitiv, foloseste-l. Daca nu ai unul – nu e greu sa improvizezi ceva din carton sau chiar sa folosesti mana pentru a proteja lentilele de soare. Ai grija doar ca poza sa nu iasa cu urma degetelor sau a aparatorii pentru lentile pe care o folosesti.
7. Filtrele
Uneori, un filtru poate fi util atunci cand faci poze in lumina soarelui. Incearca sa faci rost de un filtru de polarizare sau de unul cu densitate neutra (ND). Filtrul de polarizare te va ajuta sa reduci reflexia luminii, iar ambele vor reduce lumina care iti patrunde in camera, pentru a-ti permite sa folosesti o viteza mai mica de expunere si o deschidere la fel de mica; vei avea astfel mai mult control asupra acestor elemente ale expunerii. Filtrele de polarizare au in plus capacitatea de a-ti oferi control asupra anumitor culori – in special daca fotografia ta e completata de un cer albastru.
8. Corecteaza temperatura de culoare (white balance)
Multe camere digitale au diferite setari ale temperaturii de culoare. Poti face ajustari si mai tarziu in etapa de post procesare (mai ales cand faci poze in format RAW), dar merita sa experimentezi si setarea corecta la momentul cand faci poza. Multi fac poze in format brut (RAW) si ajusteaza ulterior imaginea pe calculator, dar exista si fotografi care prefera sa faca asta pe loc, cu ajutorul camerei foto.
9. Masurarea luminii
Lumina directa a soarelui face destul de dificila masurarea corecta a acesteia. In aceste conditii, e bine sa-i setezi camerei modul de masurare a luminii si sa alegi subiectul principal al scenei pe care vrei sa o fotografiezi (punctul de focalizare). Ca alternativa, alege o zona cu tonuri medii de culoare pentru a o masura din punct de vedere al luminii, daca vrei ca pozele tale sa fie expuse relativ bine. Verifica imediat fotografiile pentru a vedea daca e nevoie sa-ti ajustezi tehnica si daca ai timp la dispozitie, fa poze multiple masurand lumina in diferite zone ale peisajului pe care vrei sa-l pozezi, pentru a o alege ulterior pe cea mai buna.
10. Alege momentul cel mai potrivit al zilei pentru a face fotografiile
Multi fotografi nu au timpul necesar pentru a sta sa astepte toata ziua lumina perfecta – dar daca tu iti permiti asta, trebuie sa stii ca un moment potrivit al zilei poate avea un impact dramatic asupra pozelor tale. Apusul si rasaritul soarelui sunt in mod special momente bune pentru a face poze, intrucat directia si culoarea luminii sunt adesea mult mai convenabile decat lumina care cade perpendicular in timpul pranzului.
11. Fotografiaza siluete
‘Daca nu-i poti invinge, alatura-te lor’ spune un proverb care se potriveste de minune aici. Daca lumina stralucitoare a soarelui iti da dureri de cap, de ce sa nu o folosesti in avantajul tau si sa nu-ti transformi subiectul fotografiei intr-o silueta pozitionata contra unui fundal luminos.
Citeste si: Cum sa fotografiezi curcubee
Add Comment