Ei bine, orasele astea nu sunt chiar bantuite (desi multi sustin ca sunt), dar sunt abandonate; candva forfoteau de oameni, acum sunt parasite. Unul dintre ele a fost abandonat in urma unei explozii nucleare, altul a fost parasit pentru ca s-a aflat in flacari timp de 20 de ani… Toate pastreaza un aer fantomatic si, totodata, parca te cheama sa le vizitezi. Macar si pentru ca ti-ar iesi niste fotografii de mare exceptie. Iata 8 orase fantoma pe care le-ai putea vizita, cu un pic de curaj.
Kolmanskop
Unde se afla? Sudul Namibiei
De ce a fost abandonat? Micul oras din desert a fost ridicat cu banii obtinuti pe diamante, la inceputul secolului 20 si era faimos pentru desfraul in care se scalda. Dar in clipa in care mina din apropiere si-a oprit productia dupa cel de-al doilea razboi mondial, locuitorii sai s-au mutat, iar in anul 1950, orasul a ramas pustiu. Locul oamenilor a fost luat de nisip.
Se poate vizita? Il poti vizita, desi ai nevoie de un permis din partea autoritatilor din Luderitz, aflat in apropiere. Cu toate acestea, cladirile stranii din acest oras, acum pe jumatate ingropate in desert, se bucura de o oarecare popularitate in randul turistilor.
San Zhi Pool
Unde se afla? Nordul Taiwanului
De ce a fost abandonat? Este cu adevarat un oras fantoma. Legenda spune ca aceasta asezare futurista, construita ca refugiu de vacanta luxos pentru bogatasii din Taiwan, este bantuit de fantomele muncitorilor constructori care au murit in timp ce lucrau la ridicarea sa. Aici au avut loc atat de multe accidente, incat activitatea s-a oprit definitiv, ramanand in urma numai utilajele ruginite.
Se poate vizita? Potrivit celor declarate de altii, se poate patrunde numai in zona cladirilor abandonate. Atentie la fantome!
Tyneham
Unde se afla? Dorset, Marea Britanie
De ce a fost abandonat? Ministrul apararii l-a furat. In anul 1943, ministrul apararii a rechizitionat aceasta asezare pitoreasca pentru a o pune la dispozitia soldatilor, in scopul folosirii ei drept poligon militar. Localnicilor li s-au promis casele inapoi dupa terminarea razboiului, dar acest lucru nu s-a intamplat nici pana in ziua de azi, ramanand in picioare numai cateva cladiri lovite de gloante, care stau sa se prabuseasca. Este cunoscut sub numele de ‘orasul pierdut de Dorset’.
Se poate vizita? Orasul este inca folosit pe post de poligon de tragere, asa ca accesul este limitat, dar se poate vizita in majoritatea weekendurilor si in anumite zile ale saptamanii, in sezonul vacantelor.
Craco
Unde se afla? Sudul Italiei
De ce a fost abandonat? Cutremurele si alunecarile de teren. In secolul 19 aceasta asezare era una extrem de animata, dar conditiile neprielnice pentru fermieri au fortat populatia sa se stabileasca in alta parte, inainte ca activitatea seismica sa rezolve problema in anii ‘60 si ’70. Felul in care arata in prezent, a facut ca acest oras sa fie folosit drept decor in filmul “Patimile lui Hristos”, regizat de Mel Gibson, pentru a intruchipa Ierusalimul biblic.
Se poate vizita? Exista excursii organizate in mod regulat in acest oras, desi zona nu este foarte turistica, plus ca in regiune nu prea se vorbeste limba engleza.
Centralia
Unde se afla? Pennsylvania, SUA
De ce a fost abandonat? Din cauza incendiilor. In anii ’60, aceasta asezare era una miniera, mica dar prospera. Apoi, a venit o scanteie care a aprins gunoiul din una dintre minele abandonate. Flacara s-a extins si a cuprins bucatile de antracit (foarte inflamabile) si, rapid, o mare parte din combustibilul de sub pamant a luat foc. In urmatoarele doua decenii au avut loc nenumarate incercari de a stinge incendiul, fara succes insa, iar autoritatile depasite de situatie au decis mutarea localnicilor. Focul arde si in prezent.
Se poate vizita? Nu te opreste nimic sa faci asta, intrucat exista cateva drumuri principale care trec prin oras. Oricum, orasul este semnalizat cu indicatoare de ‘pericol’, care avertizeaza vizitatorii despre scurgerile de gaze toxice, asa ca e posibil sa vrei sa ocolesti aceasta destinatie.
Kadykchan
Unde se afla? Rusia
De ce a fost abandonat? Acest oras minier infricosator a intrat in declin dupa colapsul Uniunii Sovietice. Scaderea cererii pe piata combustibilului plus un teribil accident minier petrecut in anul 1996, a facut ca autoritatile sa abandoneze zona, lasand-o fara scoli, doctori si chiar apa potabila. Mii de localnici s-au mutat in alte zone care aveau inca acces la acest ‘lux’, iar in anul 2008, populatia de 10000 de locuitori ajunsese la numai 200.
Se poate vizita? Teoretic da, dar nu se stie de ce ai face-o. Descris ca “orasul Cernobil fara radiatii”, acesta este un loc periculos, iar ceea ce il face si mai terifiant, este faptul ca a fost construit de catre prizonierii din Gulag, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Nu e tocmai locul potrivit pentru luna de miere.
Varosha
Unde se afla? Un cartier din Famagusta, Cipru
De ce a fost abandonat? Deoarece a fost invadat de Turcia in anul 1974. Inainte de aceasta, Famagusta era una dintre cele mai tari atractii turistice din lume – acolo a locuit, in vacanta, chiar si Elizabeth Taylor. Dar cand tancurile turcesti au intrat in oras, intreaga populatie s-a refugiat, iar invadatorii au imprejmuit cartierul Varosha, nepermitand accesul nimanui in aceasta zona. Barurile, hotelurile luxoase si restaurantele sunt pe cale sa se prabuseasca, pe masura ce natura pune incet incet stapanire pe ele.
Se poate vizita? Nu prea. Cartierul face inca parte din zona tampon dintre Cipru si Turcia, dar in Famagusta exista autobuze care merg aproape de aceasta locatie. Apoi… cine stie, poate doar daca te imprietenesti cu armata turca…
Prypiat
Unde se afla? Provincia Kiev Oblast din Ucraina
De ce a fost abandonat? Orasul a fost construit pentru a adaposti muncitorii de la centrala nucleara de la Cernobil in anii ’70 …iar mai departe se stie ce s-a intamplat. Dupa catastrofa din anul 1986, o zona de aproximativ 30 de kilometri (‘Zona instrainarii’) a fost amenajata in jurul orasului, desi cativa locuitori au hotarat sa ramana acolo.
Se poate vizita? Ani de zile, accesul in zona a fost strict limitat, dar in mod surprinzator, exista in prezent cateva companii care ofera excursii aici.
Add Comment