In Franta, Spania si Italia este vinul. In Portugalia este vinul de porto. In Germania si Cehia este berea. In Rusia e vodca. In Danemarca este akvavit-ul. In Grecia – ouzo. In Turcia – raki. In Romania – tuica. Si asa mai departe. Majoritatea tarilor europene au cate o bautura simbol, iar Islanda nu face exceptie. Bautura traditionala in aceasta tara este Brennivin – numita si “moartea neagra” . Dar ea nu este singurul alcool din partea locului. Mai jos gasesti tot ce trebuie sa stii despre licorile Islandei, altfel o tara in care totul e foarte scump si, mai cu seama, tot ceea ce are cateva grade bune de pus pe eticheta.
Brennivin – bautura traditionala islandeza
Brennivin este un “schnapps” specific acestei tari, obtinut prin fermentarea pulpei de cartof si aromat cu seminte de chimen. Cuvantul “brennivín” se traduce literar prin “vin care arde” si cu siguranta are un gust puternic si distinct. Se serveste adesea cu “hákarl” (carne de rechin putrezita) si ajuta la estomparea gustului carnii. A fost denumita moartea neagra, din cauza etichetei negre de pe sticle si pentru ca multi oameni au baut aceasta licoare pana au trecut la cele vesnice.
Brennivin este o bautura traditionala care se bea cu ocazia festivitatilor Þorrablót, care au loc la mijlocul iernii, dar multi islandezi nu o beau, totusi, in mod obisnuit. In fapt, de-a lungul timpului, aceasta bautura si-a castigat reputatia de a fi asociata cu alcoolicii, pentru ca are un continut ridicat de tarie si este relativ ieftina. Cu toate astea, daca vrei s-o incerci, poti cumpara sticlute mici din duty-free in aeroport sau poti cere un shot intr-un bar.
Vodca islandeza
Reyka este prima (si singura) distilerie din Islanda. Ea produce o vodca senzationala, pe care o poti gasi in duty-free, in magazinele locale cu bauturi si in multe baruri si restaurante. Este o serie limitata produsa intr-un stil unic, care foloseste apa geotermala de la un izvor local, roci vulcanice pentru filtrare si energie geotermala pentru incalzire. Se poate bea ca atare sau intr-un cocktail si e o bautura facuta din resursele naturale ale Islandei, care creeaza o vodca foarte fina si foarte baubila.
Berea islandeza
Berea are o istorie zbuciumata in Islanda. In fapt, ea a fost interzisa (impreuna cu tot ce insemna alcool) din anul 1915 pana in 1925 si a ramas o bautura ilegala pana pe 1 martie 1989. Cea mai veche berarie din Islanda, Ölgerðin, a continuat sa produca bere pentru export in acele timpuri; ei faceau si o bere fara alcool si cateva sortimente de sucuri. In zilele noastre, islandezii beau anual peste 81 de litri de bere pe locuitor, alegerile lor indreptandu-se spre Viking, Egils, Skjálfti, Thule, Gull, Kaldi, Gullfoss si alte cateva sortimente produse de mici berarii. In baruri si restaurante, berea este cu siguranta cea mai ieftina alegere si cea mai populara. O halba de jumatate de litru de bere costa, in majoritatea barurilor, intre 600-800 coroane islandeze (4-6 euro).
Appelsin, malt si bland
Cand vine vorba despre bauturi fara alcool, Appelsin (un suc acidulat din fructe) si malt (o bautura de culoare inchisa si dulceaga, facuta din malt si considerata hranitoare si buna pentru stomac) sunt cele mai populare alegeri. Bland, un amestec de Appelsin si malt, a aparut in anul 1956 si curand a devenit o bautura foarte populara in perioada Craciunului. In prezent, islandezii beau peste 16 litri de malt (in principal sub forma de bland), cu ocazia fiecarui sezon al sarbatorilor.
Citeste si: Top 10 atractii turistice din Islanda
Add Comment