Una dintre principalele probleme create de criza economica mondiala cu care se confrunta turistii este aceea ca au mai putini bani de cheltuiala pentru a explora locuri indepartate. Dar faptul ca ai o nevoie acuta de bani nu inseamna ca ar trebui sa renunti la locurile la care ai visat dintotdeauna sa ajungi. Atat timp cat iti poti permite pretul biletului de avion, in calitate de turist creativ, vei gasi intotdeauna o cale de a te descurca cu bani putini. Finlanda este una dintre cele mai ieftine destinatii printre tarile scandinave (desi, ca atare, numai “ieftina” nu se poate numi), este relativ aproape de Romania (prin urmare costul buletului de avion e decent) si ofera o gramada de lucruri de facut in fermecatoarea sa capitala, Helsinki. Lucruri care nu te vor costa absolut nimic.
Muzeele din Helsinki
E posibil sa beneficiezi de intrare gratuita la multe dintre muzeele din Helsinki. Ziua de vineri e o una buna pentru a beneficia de doza de istorie culturala finlandeza, avand in vedere ca intrarea la Muzeul de Arta Tennis Palace, Muzeul de Arta Meilahti si Muzeul de Arhitectura Finlandeza e libera. In plus, daca mergi la Muzeul National al Finlandei sau la Muzeul Culturii dupa ora 5 dupa-amiaza in zilele de marti, vei beneficia din nou de intrare gratuita.
Bisericile din Helsinki
O alta ocazie culturala gratuita este oferita de bisericile in care ai parte de o excelenta calatorie in istoria, mostenirea si arhitectura Finlandei. Faimoasa Catedrala Luterana din Piata Senatului merita o privire, asa cum merita si impresionanta Biserica Temppeliaukio, care este sapata in intregime in stanca.
Fenomenele naturale
Din pacate, orasul Helsinki este situat in sudul tarii asa ca nu poti vedea aurora boreala, dar cu toate astea poti experimenta in timpul verii ciudata senzatie de a sta afara si a citi o carte la lumina zilei, cu toate ca e miezul noptii. Senzatia de basm a luminii fara sfarsit pe timp de vara se potriveste in egala masura cu calitatea lunilor de iarna, cand soarele abia se arata la orizont.
Inotul
Revarsandu-se pe tarm si in decorul abrupt al coastei, geografia naturala a orasului Helsinki este o atractie in sine si ofera nenumarate oportunitati de practicare a inotului in mare. Exista cateva plaje foarte populare pe timpul verii (adesea, foarte aglomerate). Hietaniemi este una dintre cele mai faimoase, asa ca pentru a prinde un loc bun trebuie sa-ti faci aparitia dimineata devreme. Exista insa si alternative mai linistite, daca vrei sa inoti departe de freamatul multimii.
Mersul pe bicicleta in oras
Acesta este un mijloc de transport gratuit care ar trebui sa se regaseasca in mult mai multe orase din lume. Pentru un depozit de 2 euro (pe care ii primesti inapoi atunci cand predai bicicleta in bune conditii), poti inchiria una de la unul din cele 26 puncte CityBike, raspandite in oras. Doar inapoiezi bicicleta, o legi la loc si iti iei banii inapoi. Purtarea unei casti nu este obligatorie, dar. daca vrei, si aceasta poate fi imprumutata.
Festivalul Lanternelor din Finlanda
Desfasurat la 15 zile dupa Anul Nou Chinezesc, Festivalul Lanternelor sarbatoreste primavara si venirea luminii – ceea ce nu e putin lucru dupa cateva luni bune de intuneric constant. Evenimentul incheie sarbatoarea Anului Nou cu o petrecere cu muzica, mancare si, bineinteles, o multime de lumini.
Sarbatoarea Pride Week
Cea mai mare sarbatoare de gen din tara, Pride Week este un eveniment major care are loc in fiecare vara la sfarsitul lunii iunie. Atragand mii de vizitatori din Finlanda dar si de pretutindeni, saptamana cu pricina are programul incarcat cu expozitii, discutii in grup, parade si multe alte evenimente pentru lesbiene, homosexuali, bisexuali si comunitatea de transsexuali.
Targul de Craciun din Helsinki
Targurile festive sunt o caracteristica a multor tari nordice europene si cu atat mai mult a celor scandinave. In Helsinki se desfasoara nu unul, ci trei astfel de evenimente, care au loc unul dupa altul. Primul este Targul Femeilor, care are loc la inceputul lunii decembrie si se concentreaza pe arta, artizanat si mancare, totul creat de femeile din Finlanda. Urmeaza Targul de Craciun St Thomas, la mijlocul lunii, in parcul Esplandi, iar festivitatile se incheie cu Targul de Craciun din interiorul Salii Old Student, care tin pana in Ajunul Craciunului.
Citeste si: Obiceiuri sociale in Finlanda
[…] ce spargatoarele de gheata s-au dus la hibernat si dupa ce zapada s-a topit, orasul Helsinki explodeaza. Orasul a sarbatorit de curand bicentenarul in calitate de capitala a Finlandei si […]