Food & Drink

Bere in Europa de St. Patrick’s Day

17 martie, adica ziua Sfantului Patrick, patronul spiritual al Irlandei, e sarbatorita in orice parte a lumii, cu fluvii de bautura ce se revarsa in pahare. Dar nu numai irlandezii pretuiesc berea, de ziua lor nationala. Citeste mai jos un minighid al berii in 5 tari europene. Cumpara din supermarket cate o sticla si, cu fiecare pahar pe care il bei, si fiecare rand pe care-l citesti,vei primi o mica lectie de istorie.

Cand te gandesti la bauturile europene, probabil ai in minte vinul frantuzesc, limoncello din Italia, vodka ruseasca sau poate ouzo din Grecia. Peste toate insa, pare a patrona berea. Adevarul este ca berea face tot la fel de mult parte din cultura europeana pe cat fac parte si arta, mancarea si arhitectura. Nu este o surpriza pentru nimeni faptul ca unul dintre cele mai iubite festivaluri de pe batranul continent – Oktoberfest – este o sarbatoare a hameiului.

Cehia

Budweiser, legendara bere ceheasca

Republica Ceha are oricand argumente prin care sa demonstreze ca este locul unde s-a nascut berea. Marca Pilsner, care face referire in zilele noastre la orice tip de bere slaba, isi are originile in orasul Plzen, inca din secolul 19. Budweiser, berea numarul 1 a Americii de Nord, a fost fabricata in orasul ceh Ceske Budejovice, cu 100 de ani inainte ca americanii sa o puna in ambalajele lor de cate 6 cutii. Si in caz ca cineva are vreun dubiu cu privire la titulatura de Master of Beer, cehii conduc detasat in clasamentul celor mai multe beri baute pe cap de locuitor. Asa ca atunci cand te afli in Republica Ceha, intra intr-o dezbatere pe tema Budweiser si bucura-te de cateva halbe, pentru ca sunt sanse mari ca toti cei din jurul tau sa faca acelasi lucru.

Belgia

Calugarii belgieni stiu ce fac!

Este una dintre cele mai mici tari din Europa, dar cele peste 125 de fabrici de bere si cele 800 de sortimente ale acestei bauturi, fac din Belgia unul dintre cei mai mari producatori de bere de pe batranul continent. Si, oficial, cel mai bun. Rate Beer, care face studii asupra a mai multe mii de tipuri de beredin intreaga lume, a plasat berea Westvleteren 12 ale, fabricata de Ordinul calugarilor de la Manastirea Westvleteren, in fruntea clasamentului.

In Belgia se afla sase din cele 7 fabrici de bere care apartin acestui ordin monahal, cea mai veche datand din anul 1836. Unele din aceste berarii, inclusiv Westvleteren, vand berea numai la manastirea din locatia respectiva, ceea ce face ca Belgia sa fie producatorul nu numai al celor mai exclusiviste beri la nivel mondial, dar si al celor mai comerciale marci, cum ar fi Stela Artois si Hoegaarden, raspandite in intreaga lume. O bere belgiana poate fi recunoscuta dupa sticla sa maronie: fiecare marca are propria sa sticla, multe au chiar si propriul pahar, cu o forma care face pereche perfecta cu savoarea. Indiferent daca bei o bere Stella din paharul cu emblema Stella Artois, sau berea Fruli cu aroma de capsuni dintr-o lalea, alternativele in Belgia raman nesfarsite.

Anglia

Fundul lui Mos Craciun

Fie ca e o bere germana savurata pe malul apei, un bitter baut intr-un bar din Londra dupa munca, sau o bere englezeasca intr-un pub plin de fotolii din piele, a bea bere este chintesenta Angliei, la fel cum este si ceasca de ceai. Vecinii sai irlandezi au produs berea neagra stout dupa propria reteta, dar berea neagra englezeasca, asa-numita porter, a carei denumire vine de la paznicii (porters) de pe fluviul Tamisa din secolul 18, care erau innebuniti dupa ea, a fost berea neagra originala. Intra in orice pub din oras sau de la tara si vei gasi o multime de sortimente de bere porter englezeasca, care sunt amuzante nu doar sa le bei, ci sa le si comanzi: cum suna de exemplu Santa’s Butt (Fundul lui Mos Craciun)?

Irlanda

Guinness, o religie in Irlanda

E adevarat ca berea stout a fost inventata de englezi, dar irlandezii au dus-o aproape de perfectiune, au colorat-o in negru si i-au dat numele dupa cel care a avut atat de multa incredere in licoarea pe care a fabricat-o, incat a semnat un contract pe 9000 de ani cu fabrica de bere. Zvonurile sunt adevarate: Guinness are cel mai bun gust in Dublin. Niciun oras nu e mai mandru sau mai protector cu berea sa; viziteaza fabrica de bere Guinness sau stai langa orice locuitor al orasului Dublin, pentru a invata totul despre arta bauturii perfecte, despre temperatura ideala, despre cat de mult trebuie sa astepti inainte de a o bea, si daca trebuie sau nu sa o decorezi cu o frunza de trifoi atunci cand o torni in halba.

Zilnic, la nivel mondial, sunt consumate 10 milioane de halbe de Guinness. De ziua Sf. Patrick, numarul halbelor ajunge la 13 milioane; de zece ori mai mult decat cantitatea de bere bauta zilnic la Oktoberfest! Dar, cu mult inainte ca restul lumii sa-si puna pe cap o palarie traditionala de spiridus sau sa-si coloreze berea in verde, irlandezii isi lingeau berea Guinness de pe mustati si exclamau: “My Goodness! My Guinness!”.

Germania

Oktoberfest, festivalul unde bere curge-n valuri

Cand vine vorba despre berea germana, totul se refera mai mult la cantitate decat la calitate. Cu 1300 in toata tara, inclusiv cea mai veche din lume, Germania este a doua dupa SUA in ce priveste numarul fabricilor de bere si asta in ciuda faptului ca are un sfert din populatia Americii. Nemtii tin trena cehilor si irlandezilor in privinta numarului berilor baute pe cap de locuitor, dar reusesc sa bata recordul in timpul festivalului Oktoberfest, cand in 16 zile sunt consumati aproape 7 milioane litri de bere.

Din fericire pentru cei care iau parte la acest eveniment, pentru ca berea germana nu e rea deloc. Incepand cu anul 1516, nemtii au aderat la Reinheitsgebot, Legea germana a puritatii, care stabileste ca berea poate fi facuta numai din apa, hamei, drojdie si orz. Legea, care isi are originile in Bavaria si se aplica unui numar de 5000 de soiuri de bere fabricate in toata tara, a parcurs un drum lung pana a ajuns sa pastreze berea limpede si sa previna mahmureala.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!