Cum sa

Vaccineaza-te inainte de calatoria in tari cu probleme

Cu siguranta, nu vei fi entuziast sa cheltui o gramada de bani pentru a fi intepat cu un ac inainte de a pleca intr-o calatorie. Dar acest lucru ar trebui sa devina o prioritate. In timp ce unele autoritati cer dovada anumitor imunizari inainte de a-ti permite intrarea in tara lor, exista si cateva vaccinuri pe care toti turistii ar trebui sa si le faca, desigur, numai daca nu sufera de anumite alergii.

Vaccinarea reduce in mare masura sau elimina teoretic sansele de a contacta anumite boli grave sau maladii ce au legatura cu calatoria si ajuta la prevenirea raspandirii unor infectii contagioase. A te vaccina e absolut necesar mai ales daca pleci in tari in curs de dezvoltare, unde nu se acorda importanta necesara masurilor de prevenire a imbolnavirilor, grijii pentru sanatate si unde lipsa unei igiene corespunzatoare creeaza un teren fertil pentru aparitia bolilor. Ca peste tot, persoanele cele mai expuse imbolnavirilor sunt bebelusii, copiii, varstnicii si cei cu imunitatea scazuta.

Dr. John Szumowski, cercetator la Centrul Medical al Universitatii din Washington, Departamentul de Alergii si Boli Infectioase, face mai multe recomandari. El recunoaste ca e greu de spus care dintre imunizari sunt cele mai importante, pentru ca totul depinde de locul unde te duci si de ce vei face acolo.

Toate imunizarile prezentate in lista urmatoare sunt recomandate in cazul in care calatoresti frecvent in tari in curs de dezvoltare, indiferent de scopul vizitei tale: afaceri sau turism. E important sa te protejezi in special daca mananci pe strada sau vizitezi zone rurale.

1 Gripa

Avand in vedere epidemiile de gripa care tin prima pagina a ziarelor in fiecare an, nu exista niciun motiv pentru care sa nu te vaccinezi antigripal. Acest lucru e necesar mai ales daca zbori frecvent cu avionul sau utilizezi alte mijloace de transport in comun. Gandeste-te la un avion ca la un mediu de cultura a bacteriilor; de ce sa risti sa-ti strici vacanta sau sa-i expui si pe ceilalti daca tu ai ghinionul sa contactezi vreun virus? Daca stii ca suferi de astm, diabet sau alte boli de plamani sau de inima e cu atat mai important sa te imunizezi.

2 Tetanos

Nu sunt multi cei care iau in calcul vaccinarea anti-tetanos si asa cum spune si Dr. Szumowski: “Acestui vaccin nu i se acorda importanta cuvenita, dar daca il faci in timp util inainte de plecarea in calatorie, ai sansa sa beneficiezi de protectie adecvata”.

3 Hepatita A

“Hepatita A este o afectiune des intalnita si poate uneori sa dea nastere la complicatii destul de serioase” avertizeaza Dr. Szumowski. Pentru cei care au o afectiune a ficatului (de exemplu hepatita cronica B sau C), acest vaccin este foarte important.

4 Poliomielita

Aceasta boala nu a fost complet eradicata in multe parti ale lumii, in special in tarile in curs de dezvoltare. O doza de vaccin impotriva virusului poliomielitei este importanta atunci cand calatoresti in tari unde boala aceasta continua sa fie o problema, cum ar fi Nigeria si India.

5 Febra tifoida

Vaccinul se face fie pe cale orala, fie prin injectare. Ai grija ca trebuie sa eviti medicamentele anti-malarie si antibioticele, in interval de 24 de ore de la vaccinare.

Vaccinuri suplimentare

In functie de destinatie, poti beneficia prin lege de vaccinare impotriva febrei galbene (partea tropicala a Americii de Sud si Africa Sud-Sahariana) si encefalitei japoneze (anumite regiuni din Asia si Pacificul de Vest). Dr. Szumowski recomanda vaccinul impotriva encefalitei japoneze in cazul calatoriilor mai lungi (peste 1 luna) in zonele rurale ale tarilor afectate.

Vaccinul antirabic nu este recomandat de obicei, dar daca mergi frecvent in tari in curs de dezvoltare sau intri des in contact cu animale, este bine sa il faci. Dr. Szumowski mai spune ca “este nevoie de o foarte buna ingrijire si evaluare medicala dupa ce esti muscat de un animal”, chiar daca ai facut in prealabil vaccinul antirabic.

Sfaturi

Este obligatoriu sa faci vaccinurile cu mai mult timp inainte de efectuarea calatoriei, pentru ca efectele protectoare ale acestora sa intre in vigoare. Viziteaza pagina web a Centrului pentru Controlul Bolilor si Vaccinare Preventiva pentru a afla mai multe informatii legate de cerintele la zi si de actualizarile epidemice. Adesea, medicul tau de familie sau farmacistul iti pot prescrie unele din aceste vaccinuri, pentru altele e nevoie de opinia unui specialist. Mergi la cea mai apropiata clinica medicala si obtine si alte informatii necesare.

Ia cu tine carnetul de vaccinari pentru a face dovada ca le-ai facut si trimite-ti si tie pe email o copie scanata a acestuia. Acelasi lucru e valabil si pentru copiile dupa cardurile tale de sanatate.

Asigura-ti o igiena corespunzatoare si odihneste-te suficient in masura in care poti in timpul calatoriei, pentru a-ti mentine o imunitate crescuta a organismului.

Ia in considerare si o asigurare de calatorie daca pleci intr-o zona mai izolata sau mai salbatica, precum si daca te angajezi in practicarea de activitati in aer liber, cu risc ridicat.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!