Cum sa Food & Drink

Cum sa mananci bine si ieftin in Europa

Pentru multi, una dintre marile placeri ale calatorie si voiajelor este de a experimenta minunile culinare ale unei noi bucatarii. Poate fi greu de impacat un buget redus cu un apetit mare, dar, cu putina creativitate, poti sa lungesti banii alocati calatoriei si sa te bucuri de toate deliciile pe care o tara are sa ti le ofere, fara a face risipa.

Crearea unui buget

Decideti cat de mult vreti sa cheltuiti cu mesele servite in oras pe durata calatoriei, apoi faceti o impartire ca sa obtineti o medie totala pe zi. In fiecare zi, adunati tot ce ati cheltuit si tineti o evidenta totala a contului. Daca depasiti bugetul intr-o zi, reduceti cheltuielile in ziua urmatoare.

Luati in calcul si ce vi se ofera gratis, acolo unde se poate

Daca alaturi de cazare vi se ofera si micul dejun gratuit, sau un pahar de vin cu un platou de branzeturi dupa-amiaza din partea casei, tineti cont si de ele. Cu cat mancati mai multe bunatati acum, cu atat veti cheltui mai putin pe mancare mai tarziu. Daca puteti sa puneti deoparte cateva gustari in plus (poate scapati vreo briosa sau un fruct in geanta) nu ezitati sa faceti asta si nu va mai fi nevoie sa cheltuiti niste bani in plus, daca vi se va face foame mai tarziu.

Prepararea hranei la domiciliu

Daca stati intr-un loc care va ofera facilitati pentru gatit, e cel mai usor sa economisiti bani din cei alocati pentru mancare. Mergeti la magazin, cumparati niste paine, carne, branza, cateva oua si, iata! – problema micului dejun si a pranzului e rezolvata pentru toata saptamana, totul mult mai ieftin decat suma pe care ati plati-o daca ati manca in oras. Puteti sa mergeti intr-o seara la piata, sa alegeti cateva ingrediente autohtone si o sticla de vin si sa preparati acasa o masa incantatoare cu specific local. De fiecare data cand veti mai prepara acea mancare dupa excursie, va veti aminti de masa respectiva si de locul unde ati servit-o prima oara.

Cheltuiti bani pentru extravagante, dar cu sacrificii

Nu e nimic rau in a cheltui mult intr-o zi, atat timp cat economisiti a doua zi, pentru a ramane in limitele bugetului. Daca sunteti zgarciti cu pranzul, alocati ce va ramane in plus, pentru o cina speciala. Si, la fel, daca aveti parte de un ospat scump intr-o seara, pastrati balansul in ziua urmatoare, cu un mic dejun frugal si ieftin de la magazin sau cu un pranz servit sub forma unui picnic.

Mergeti la magazin

Cumparaturile facute la bacaniile locale nu numai ca va permit sa economisiti bani, dar va ofera in acelasi timp si o imagine a vietii autohtone. Priviti-i pe cei din partea locului facandu-si cumparaturile zilnice, in timp ce va aprovizionati la randul vostru cu ingredintele necesare pregatirii unei gustari sau a unui fel de mancare.

Stati in picioare

In multe tari europene platiti mai mult pentru un loc. Miscati-va lejer catre bar si comandati acolo (in special in cafenele sau in barurile unde se servesc gustari) si veti economisi cativa euro. Servirea mesei la tejghele unde puteti lua la pachet sau la vanzatorii stradali este o alta modalitate buna de a gusta bunatati specifice locului la preturi reduse. De la “crepes” in Franta pana la pizza in Italia, va veti bucura de unele din cele mai bune specialitati pe care o tara are sa vi le ofere.

Fiti extravagant la pranz

Faceti din pranz cea mai consistenta masa a zilei. Portiile servite la pranz sunt de obicei mici, prin urmare si preturile sunt la fel si sunteti dornici sa le incercati. Daca exista un anumit restaurant unde vreti sa mergeti, verificati daca acolo se serveste si pranzul si economisiti bani. In acest moment al zilei e putin probabil ca veti bea mult alcool, de unde rezulta o alta economie considerabila.

Sariti peste vin

Vorbind despre bautura, pentru a salva cu adevarat niste bani la nota de plata, taiati de pe lista alcoolul. Cu toate ca vinul in multe tari europene este ieftin, paharele se pot inmulti cu repeziciune si sa va cam lase fara bani. Daca intentionati sa beti, beti orice e specific locului. Bauturile importate sunt intotdeauna mai scumpe.

Evitati zonele aglomerate

Restaurantele situate in apropierea atractiilor turistice sunt de obicei scumpe si nu de buna calitate. Mergeti pe strazile mai laturalnice in cautarea locurilor unde se servesc preparate traditionale si veti face probabil o afacere mai buna. Cum va dati seama daca un restaurant se adreseaza turistilor? Daca ospatarii stau afara incercand sa va atraga inauntru, daca meniul este si cu poze, prezentat in mai multe limbi si daca unicul zgomot pe care il auziti este cel al conversatiilor in limba engleza.

Impartiti portiile

Nu exista regula care spune ca trebuie sa comandati mai multe feluri. Desigur, vreti sa incercati cat mai mult, dar asta poate fi costisitor. Daca sunteti impreuna cu partenerul, impartiti intre voi un aperitiv, o portie de paste sau o salata si un fel principal. In felul asta veti ajunge sa incercati doua platouri si nu veti cheltui nici bani in plus.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!