Nu urma intotdeauna caile turistice super-batatorite. Incearca sa gasesti si atractii mai putin cunoscute dar, poate, la fel de spectaculoase. Iata sapte dintre acestea, raspandite peste tot in lume.
1. Restaurantul De Kas din Amsterdam
Cu siguranta ca in timpul unei vizite la Amsterdam nu vei rata canalele sau Casa Annei Frank, dar pentru cultura ta culinara incearca sa nu sari peste o masa servita la restaurantul De Kas. Restaurantul De Kas din Amsterdam ofera una dintre cele mai minunate experiente gastronomice contemporane pe care o poti trai. Nu este un restaurant obisnuit si pentru simplul fapt ca se mandreste cu propria sa gradina de legume. Asta inseamna ca morcovii pe care ii servesti in impunatoarea sala de mese tocmai ce au fost culesi la cativa metri de tine. Bucatarul sef (si intemeietorul localului) Gert Jan Hageman, posesor al unei stele Michelin, este bucuros sa-i primeasca pe toti cei peste 50.000 de vizitatori care vin anual aici sa ia masa.
2. Hotelul Fairmont Queen Elizabeth din Montreal
Apartamentul Yoko Ono si John Lennon din Montreal. Poate ai vazut imagini de la protestul in pat “Bed-in-for Peace” din anul 1969, al lui John Lennon si Yoko Ono, indreptat impotriva Vietnamului. Dar probabil nu stii ca aceasta actiune a avut loc la Hotelul Fairmont Queen Elizabeth din Montreal. Apartamentul inca exista si poate fi inchiriat. Fie ca esti sau nu fan Beatles, vei simti o parte de istorie traind in acest spatiu luxos.
3. Clubul de jazz Shabul din Tel Aviv
Orasul Tel Aviv din Israel este unul care aproape niciodata nu doarme. Viata de noapte este de-a dreptul vibranta in acest colt mediteranean. Daca ajungi acolo, vei merge probabil in imprejurimile Portului NeveTzedek. Mai mult ca sigur ca nu vei avea in plan sa asculti muzica de jazz, dar aminteste-ti ca trebuie sa faci asta in clubul Shabul – una dintre cele mai bune locatii, situat pe locul unui fost hangar.
4. Templul Debod din Madrid
Capitala Spaniei este un oras plin de oameni, zgomotos, plin de baruri, de trafic, intr-un cuvant…plin de viata. De-asta il iubesti. Templul Debod este unul dintre cele mai romantice (si mai putin vizitate) locuri din oras. Este un templu egiptean real care a fost oferit Spaniei de catre Guvernul Egiptean, in anul 1960. In zilele noastre este un loc unde se strang indragostitii, practicantii de jogging si cei care isi plimba cainii. Una dintre cele mai frumoase privelisti a Madridului poate fi vazuta de pe puntea de observatie a templului.
5. Scarile de la Muzeul Cubist Ceh din Praga
Nu fi speriat de miile de turisti care viziteaza Praga in fiecare zi. Mai bine incearca sa descoperi adevaratele comori ale acestui oras. Scarile din Muzeul Cubist din Praga reprezinta una dintre aceste comori nemaivazute. Misterios, elegant si unic, acest exercitiu arhitectural proiectat de arhitectul Gocar, este ferit privirilor, dar te asteapta. Magazinul muzeului este si el fantastic.
6. Casa Guerlain din Paris.
Parisul primeste anual peste 45 milioane de turisti si este cea mai mare atractie a Frantei. Lumini impunatoare, cladiri imense, atat de multe de vazut si de facut aici, incat trebuie sa faci eforturi suplimentare pentru a vedea si aceasta locatie. Casa Guerlain din Paris se afla pe bulevardul Champs Elysée, a devenit un parc tematic, dar ascunde o adevarata comoara. Guerlain (una dintre cele mai vechi case de parfumuri din lume) are un mic muzeu, cu intrarea libera, la primul etaj al magazinului sau. Nu sta pe ganduri si viziteaza-l. Merita. Dupa asta vei iubi “La France” pentru totdeauna.
7. Parcul High Line din New York.
New York este mai mult decat un furnicar – este o jungla a exceselor si cel mai mare mar din care nu ne putem abtine sa nu muscam. Dar secretul cel mai iubit al orasului este parcul High Line. High Line este un exemplu minunat al utilizarii sustinute a spatiilor publice. Unul din acele proiecte care ne fac sa avem un adevarat cult pentru acest oras. Vechile cai ferate au fost transformate intr-o gradina contemporana deosebita, multumita moblizarii energice a comunitatii din Chelsea. Aici iubesti totul: ideea, scopul, modul de realizare si mai presus de orice, spiritul care sta la baza lui High Line.
Add Comment