Romania

Ce să faci și ce să vezi în Delta Dunării, în două zile

Recunoaște cu mâna pe inimă: ai vizitat Delta Dunării? Mulți dintre cei care citesc acest text vor răspunde, cu sinceritate, că nu. Delta nu e o destinație turistică aflată la îndemână. Ba mai mult, s-ar putea spune că Delta nu e o destinație ieftină. Dimpotrivă. Ca să ajungi în Delta Dunării cu autoturismul personal trebuie să-l lași în Tulcea, apoi să iei o barcă cu motor, care să te transporte, pe brațe și pe canale, la o pensiune, la un hotel sau la un localnic acasă. Iar transportul prin Deltă te face de fiecare dată să bagi mâna adânc în buzunar. Asta dacă vrei să parcurgi rapid distanțele și să nu înnoptezi pe cine știe ce troacă plutitoare care merge cu viteza luminii stinse. Apoi, cazarea – în caz că-ți dorești condiții decente, nu e niciodată un prilej de economie de buget.

Delta nu e o destinație de masă și pentru mase. Motivele sunt multe și numai la gândul că brațele Dunării ar răsuna de manele și ar mirosi a mici la grătar, ne face să spunem că izul de exclusivism pe care îl degajă e perfect și trebuie să rămână intact. Cu toate acestea, e păcat ca românii să nu viziteze acest loc (aproape) unic în Europa, care s-a nimerit să fie chiar în țara lor. 2860 km parcurge Dunărea, de la izvoarele din munții Pădurea Neagră, pentru a se vărsa în Marea Neagră prin cele trei brațe care cuprind un perimetru de o biodiversitate rar întâlnită. Specii de păsări extrem de interesante (peste 320), precum pelicani, cormorani, egrete și altele, laolaltă cu cele 133 specii de pești care dau o valoare și o importanță economică aparte dar și de 1830 specii de copaci și plante, peste 2400 specii de insecte, 11 specii de reptile și 44 specii de mamifere – toate fac din Delta Dunării un loc special ce trebuie conservat dar și, desigur, vizitat.

[postrevolution layout=26174]

Dacă auzi cucul în Deltă, e bine să ai în buzunar niște bani pentru ca restul anului să-ți meargă bine! – zicală locală

Cel mai potrivit lucru, pentru cineva care vine pentru prima oară în Deltă,  e să mixeze câte puțin din următoarele ingrediente: relaxare, plimbări pe canale, pește la masă, fotografii de efect, răsărituri și apusuri de vis. Fie că stai la piscină sau în hamac, ascultând ciripitul păsărelelor, fie că savurezi gustosul borș de pește la ceaun, fie că îți flutură vântul în barca manevrată pe lacuri și canale în căutare de pelicani și lebede, fie că te trezești la 5 dimineața ca să vezi cum răsare soarele sau ca să întinzi firul unei undițe în apele calme, în oricare dintre aceste momente vei descoperi câte ceva din farmecul acestui loc minunat.

5 lucruri pe care le poți face în Delta Dunării

Doar cinci, dar ele sunt mult mai multe. Însă pentru două-trei zile petrecute în Deltă, cele ce urmează ar fi trebui să fie suficient de savuroase.

1. Observă păsările!

delta6

Sigur, poate nu ești suficient de pasionat sau de ”nebun” cât să stai ore-n șir ca să prinzi cu obiectivul aparatului foto un uliu păsărar sau un vânturel de seară în ceea ce se numește ”observarea păsărilor” (sau bird watching, cum i se spune în… limbaj universal . Dar în mod cert, păsările fac deliciul Deltei și atâta vreme cât străbați canalele cu barca, e imposibil să nu-ți pice în ”plasa” aparatului foto pelicani (pelicanul comun și cel creț), lebede, stârci, egrete, lopătari, țigănuși, pescăruși… Ia-ți o cameră cu zoom mare sau un obiectiv de cel puțin 200. Fotografiază păsările de la distanță, nu le stresa și nu le agresa: ești musafirul lor, chiar dacă unele se află doar în trecere prin Deltă.

2. Mănâncă borș de pește!

6

Probabil ai auzit de atâtea ori acea vorbă potrivit căreia cea mai bună ciorbă de pește se face cu apă din Dunăre. Nu suntem siguri că se mai aplică și, la urma-urmei, chiar dacă fierbi apa, nu ți-am recomanda să riști o hepatită. Trebuie să știi însă că cea mai bună ciorbă de pește se face pe malul apei, la pirostrii. Din mai multe specii de pește: crap, somn, caras etc. Iar servirea e musai să se facă separând peștele de zeamă, pe un platou, alături de mujdei de usturoi, mămăligă și, eventual, ardei iute.

3. Trezește-te devreme ca să vezi răsăritul, nu rata apusul!

delta19

Păsările și soarele creează spectacolul în Deltă. Uneori și țânțarii dar ăștia apar undeva prin iunie și nu regizează decât filme de groază. Spectacolul răsăritului e de neuitat iar cel al apusului e de neratat. Romanticii vor avea numai de câștigat iar cei mai puțin romantici se vor alege cu fotografii perfecte pentru câteva like-uri în plus pe rețelele de socializare. Sau nu.

4. Pescuiește!

Chiar dacă nu ești pescar amator, probabil că te va amuza să faci rost de o undiță și să testezi zicala ”are balta pește!”. Chiar are, din belșug. Dacă nu o faci la hotel, atunci roagă-l pe barcagiu să te ducă în cele mai bune locuri. Dar înainte de a te duce la pescuit, mai uită-te o dată la celebrul film Operațiunea monstrul, în care un grup de cinci bărbați, prieteni și colegi într-o întreprindere, pleacă pentru câteva zile în Deltă, fără știrea nevestelor, pentru a captura un pește imens.

5. Fă excursii cu barca!

delta15

Sunt suficient de multe trasee turistice în Delta Dunării. Barcagiii te pot plimba de-a lungul canalelor, printre nuferi, sau te pot învârti pe lacuri doldora de pelicani și alte păsări. Intră în vorbă cu ei și pune-le întrebări. Unii nu sunt prea vorbăreți dar dacă știi cum să-i iei își dau drumul la povești. Alții, dimpotrivă, sunt enciclopedii ambulante. Dacă te țin buzunarele, fă drumuri mai lungi (și mai interesante), până la Crișan, Sulina, Sfântu Gheorghe, Murighiol sau chiar Portița. La urma-urmei, Delta fără barcă e ca savarina fără zahăr: frumoasă dar n-are niciun gust.

[postrevolution layout=26137]
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

4 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Daca ajungeti in Sulina nu ratati Pensiunea Casa Sibiana. Mi-am facut rezervare in avans prin http://www.hotero.ro pentru a nu avea surpriza sa nu gasesc camere libere. Zona este o oaza de liniste in care veti dori sa va intoarceti. Borsul de peste este exceptional. Pensiunea ofera servicii de calitate cu aer conditionat, piscina, seif, teren de sport, internet.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!