Turistii vin aici in fiecare an in luna august, pentru a lua parte la Festivalul International din Edinburgh, o sarbatoare inchinata teatrului, muzicii, operei si dansului; de asemenea, vin la cele aproape 3000 de spectacole din cadrul Festivalului Fringe si la manifestarea Royal Edinburgh Military Tattoo — in cadrul careia au loc reprezentatii ale fanfarelor militare, urmate de focuri de artificii.
Dar locatiile istorice si aleile serpuite din capitala scotiana au un farmec aparte in momentele de liniste ale anului, iar restaurantele din Edinburgh sunt atractia oricarei vizite. Drobul si celebrul “fish and chips” se regasesc in meniu alaturi de preparate traditionale si organice asa incat la fiecare colt de strada gasesti o cafenea, un restaurant sau un bar. Asta inseamna ca ai unde sa te refugiezi in periplul tau prin oras, daca vremea este urata – ceea ce nu e deloc ceva neobisnuit, asa ca planifica-ti activitatile in aer liber in functie de prognoza meteo.
[highlights color=”red”]Portii mici si portrete[/highlights]
Incepe turul culinar la Urban Angel pe Strada Hanovra 121 (urban-angel.co.uk), langa Queen Street Gardens, unde prajiturile, briosele si croisantele merg de minune cu o cana cu cafea sau cu ceai Earl Grey. Portiile mici si salatele (cu preturi intre 4 si 7 lire) sunt un amestec de legume organice si de sezon, cum ar fi mamaliguta cu arugula si parmezan, sau salata Caesar cu pancetta si ansoave. Odata ce ti-ai umplut stomacul, paseste in proaspat renovata galerie Scottish National Portrait pe Queen Street 1 (nationalgalleries.org), unul dintre multele muzee gratuite din Edinburgh. Colectiile de aici includ portrete ale unor scotieni faimosi, de la Mary Queen of Scots pana la actorul Sean Connery; tot aici gasesti si o colectie impresionanta de fotografii.
[highlights color=”red”]Urca scarile[/highlights]
Daca cerul e senin, urca cele 287 de trepte pana in varful monumentului Scott (East Princes Street Gardens; edinburghmuseums.org.uk; 4 lire), un turn gotic construit in anul 1840, in onoarea scriitorului Sir Walter Scott. Scarile circulare din piatra se ingusteaza pe masura ce urci, dar daca faci fata aglomeratiei si manevrelor greoaie, vei fi rasplatit cu privelistea panoramica a orasului. Dupa ce cobori, aseaza-te pe o banca in Princes Street Gardens, candva o vale inundata ce proteja castelul Edinburgh, in prezent locatie idilica pentru un scurt popas. Trece in revista tablourile si sculpturile de la galeria nationala din apropiere (The Mound/Princes Street; nationalgalleries.org). Colectia de aici include lucrari ale unor artisti precum Gauguin, Bernini si Sir Henry Raeburn. Adesea pe esplanada de la intrare se aude muzica scotiana live.
[highlights color=”red”]Un popas la un pub[/highlights]
Mergi la Doric (15-16 Market Street; the-doric.com), unul dintre cele mai vechi pub-uri din oras, pentru a testa colectia de 50 de whisky-uri sau berea traditionala la halba. Construit in secolul 17, aici a fost initial un magazin de tesaturi, dar acum este locul in care gasesti Glenmorangie vechi de 10 ani (4 lire) sau Balvenie vechi de 30 de ani (30 lire). Chiar si la Doric poti savura deliciile locale proaspete in bistroul de la etaj, dar la parter, in bar, poti servi o gustare mult mai traditionala: o punga plina cu chipsuri cu sare.
[highlights color=”red”]Freamatul bistrourilor[/highlights]
Peretii vopsiti in alb si decorul minimalist de la braseria Outsider (15 George IV Bridge; 44-131-226-3131) contrasteaza cu privelistea castelului Edinburgh, care se vede prin ferestrele din salon. Printre preparatele cu specific mediteraneean, care alcatuiesc in mare parte meniul, se numara scoici inabusite cu bacon si muguri de pin, miel la gratar cu cartofi si parmezan, sau gnocchi cu ciuperci shiitake, spanac si branza pecorino. E bine sa faci rezervare, mai ales la orele de varf. Daca mai ai energie dupa masa, opreste-te la barul Missoni, aflat pe aceeasi strada.
[highlights color=”red”]O plimbare regala[/highlights]
Nicio vizita in Edinburgh nu e completa fara o plimbare pe Royal Mile, care se intinde de la palatul Holyroodhouse (Holyrood Road; royalcollection.org.uk), resedinta oficiala a reginei in Scotia, pana la castelul Edinburgh, cu siguranta cea mai faimoasa atractie a orasului. Langa palat se afla cladirea moderna a Parlamentului (Canongate; scottish.parliament.uk), inaugurata in anul 2004. Locatia se va afla din nou in atentia reflectoarelor, atunci cand Scotia va vota la referendumul din 2014, daca vrea sa devina independenta sau sa ramana parte a Marii Britanii. Strada este impanzita de magazine, dar nu rata nici stradutele inguste care duc la Royal Mile. Multe dintre ele au nume care au legatura cu ce se intampla in trecut aici, cum ar fi Fleshmarket Close, unde se afla candva o piata de carne (si care da si numele unui roman apartinand scriitorului scotian Ian Rankin).
[highlights color=”red”]O vizita la castel[/highlights]
Incheie plimbarea la castelul Edinburgh (Castlehill; edinburghcastle.gov.uk), care se afla in varful unul deal vulcanic. Intrarea costa 16 lire, dar poti vizita cladirile din spatele fortaretei, printre care Great Hall, palatul regal si capela Sf. Margareta, construita in secolul 12 si care este cea mai veche cladire din oras. Langa castel se afla Camera Obscura, care dateaza din anii 1850, unde daca ziua e senina, poti patrunde intr-o camera intunecata pentru a vedea imaginile vii ale orasului, create cu ajutorul unei oglinzi, a unor lentile si a unei gauri in tavan care lasa sa patrunda lumina – totul are la baza principiul reflexiei, care functioneaza cel mai bine atunci cand soarele straluceste.
[highlights color=”red”]O lectie de istorie[/highlights]
La coborarea de pe deal, fa o vizita la Muzeul National al Scotiei aflat pe strada Chambers, a carui renovare s-a incheiat in anul 2011. Diversele expozitii de aici iti prezinta istoria Scotiei, natura, arta si designul, cu o multime de exponate care vor fi pe placul copiilor, precum un dinozaur sau o locomotiva cu aburi. Dar cea mai faimoasa atractie a muzeului este cu siguranta Dolly, oaia clonata creata la Universitatea din Edinburgh, pastrata aici pentru posteritate.
[highlights color=”red”]La catei[/highlights]
Oferind o incursiune simpla in traditia gastronomica a pub-urilor, The Dogs (110 Hanover Street; thedogsonline.co.uk) serveste preparatele favorite ale scotienilor, precum friptura si placinta cu ciuperci (7,45 lire), drob, budinca neagra si carne tocata cu bacon si ou prajit de rata (6,35 lire) si fish and chips cu piure de mazare (6,95 lire). Pentru vegetarieni, exista dovlecei la gratar, branza de capra si rizoto din orz cu ceapa verde (6,45 lire). Portretele si statuile cainilor impodobesc peretii si scarile, de parca abia ar astepta sa guste din mancarea ta. Dupa pranz, exploreaza magazinele din apropiere, de pe strazile George si Princes, care iti ofera un amestec de marci cunoscute la nivel mondial si centrul comercial Jenners, o institutie cu traditie din Edinburgh.
[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 3″ ][highlights color=”red”]Flori si ceai[/highlights]
Daca vremea e frumoasa – pentru ca e foarte schimbatoare in Scotia – merita sa vizitezi gradina botanica regala din Edinburgh (20A Inverleith Row; rbge.org.uk). Printre atractiile de aici se numara serele, unde traiesc palmieri si plante tropicale, gradina memoriala Queen Mother si Scottish Heath Garden, unde intalnesti plante ce cresc pe dealurile scotiene. Locul e ideal pentru a te bucura de vegetatia Scotiei sau pentru a servi o cana cu ceai la the Terrace Cafe. (ca sa fii in ton cu localnicii, trebuie sa bei cateva cani de ceai pe zi.)
[highlights color=”red”]Pe malul raului[/highlights]
Mergi pana la Leith, portul din Edinburgh, aflat pe Firth of Forth, o faleza fosta industriala, in prezent loc al restaurantelor si barurilor, unele dintre ele cotate cu stele Michelin. Bea ceva la The Shore (3 Shore; fishersbistros.co.uk), un pub vechi din lemn, de unde se vede raul Leith, apoi la cateva strazi distanta, mergi la Vintage (60 Henderson Street; thevintageleith.co.uk) pentru cina. Berea la halba si preparate precum carne de porc afumata (3 lire) sau pastrav curcubeu cu sfecla rosie si legume (12,50 lire), se regasec in meniu, intr-o atmosfera care imbina elementele traditionale cu cele moderne. Mancarea este servita pe placi din lemn, intregind farmecul unic al acestei locatii.
[highlights color=”red”]Sus pe deal[/highlights]
Incepe ziua cu o ascensiune pe dealul Calton, cel mai bun punct de observatie din oras, de unde se pot vedea raul Leith si Firth of Forth, castelul Edinburgh si dealul vulcanic cunoscut sub numele de Arthur’s Seat. In varful dealului Calton, cele 12 coloane dorice ale monumentului national (neterminat) au fost ridicate in onoarea celor cazuti in razboaiele lui Napoleon. Daca vrei sa vezi totul si mai de sus, urca pe monumentul Nelson, un turn in forma de telescop construit pentru a omagia victoria amiralului Horatio Nelson in batalia de la Trafalgar.
[highlights color=”red”]Pranz traditional scotian[/highlights]
Intr-o cladire din secolul 19, unde locuia candva gradinarul ce pazea Royal Terrace Gardens (aflate sub dealul Calton), Gardener’s Cottage (1 Royal Terrace Gardens, thegardenerscottage.co) serveste preparate de sezon, la una dintre cele trei mese ale locatiei. Meniul scris cu creta anunta specialitati precum supa de morcovi (5 lire), placinta cu crowdie (branza scotiana) si usturoi salbatic (6 lire) sau merluciu cu salata fiarta si bacon (15 lire). Muzica creeaza o ambianta incantatoare care se potriveste de minune cu o masa sevita in aer liber.
[/nextpage]
Add Comment