Food & Drink Romania

10 motive pentru care ne mandrim cu tuica

Turcii au raki, brazilienii au cachaca, rusii au vodca, spaniolii au sangria, japonezii au sake, grecii au ouzo, mexicanii au tequila, italienii au limoncello, nemtii au schnapsul, ungurii au palinca… si lista poate continua. Despre multe dintre aceste bauturi poti citi pe TukTuk. Ce se poate spune insa despre tuica, bautura noastra nationala? Iata 10 motive pentru care ar trebui sa fim mandri de ea!

1. Este bautura nationala a romanilor

Majoritatea tarilor au cate o bautura nationala, prin urmare era musai sa avem si noi una. Chiar daca dacii preferau vinul, pe parcursul secolelor s-a dovedit ca tuica e bautura cu care se identifica romanii cel mai bine. Se pare ca ea a inceput sa fie produsa in jurul anului 1570, in localitatea Turt, din zona Satu Mare.

2. Se face din prune, un fruct cu multe proprietati

O pruna asigura 10% din necesarul zilnic de vitamina C! Ceilalti nutrienti ai acestui fruct prea putin bagat in seama cand vine vorba de alimentatii sanatoase sunt fibrele, vitamina A, vitamina B2 si potasiul. Prunele au importante calitati antioxidante.

3. Romania este al patrulea producator mondial de prune!

Probabil nu vom merge la Mondialul de fotbal de la Rio insa la Campionatul Mondial al producatorilor de prune stam binisor: ocupam locul 4, conform ultimelor date oficiale, publicate in anul 2007.

4. Gicu Dobrin adora tuica

Pana la aparitia lui Hagi, Gicu Dobrin a fost cel mai mare fotbalist roman. Talent cu carul, sclipiri de geniu dar si o dragoste aproape nemarginita pentru tuica. IN anii 70, se comercializa in Romania o tuica, numita oficial Tuica de Pitesti si neoficial, Ochii lui Dobrin. Pe eticheta erau doua prune care semanau cu ochii albastri ai regretatului fotbalist dar acesta nu era singurul motiv pentru care Dobrin era mentionat cand venea vorba de tuica.

5. O bei timp indelungat

Dupa procesul de distilare, tuica poate fi tinuta la maturat, in butoaie, intre 6 luni si 10 ani, timp in care capata o culoare galbuie si un nume nou: “tuica batrana”. Apropo de culoare: daca adaugi apa peste ea, tuica nu are voie sa devina opaca sau de culoare alba.

6. Tuica te face infractor

E simplu de ce. Pentru ca, in mod normal, conform legii, nu ai voie sa produci tuica acasa, apoi sa o comercializezi. Cu toate astea… de unde sa cumperi o tuiculita asa cum trebuie daca nu de la producatorii particulari? Toate gospodariile individuale care detin instalatii de productie de tuică si rachiuri au obligatia de a se inregistra la autoritatea vamala teritoriala in raza careia isi au domiciliul. Instalatiile trebuie sa poarte obligatoriu sigiliile aplicate de catre autoritatea vamala teritoriala, pe toata perioada de nefunctionare.

7. Nici o nunta fara tuica!

Orice nuntas care se respecta trebuie sa lase la o parte paharul de sampanie cu care a fost intampinat la intrare si sa inceapa distractia cu un shot de tuica. Acesta va dezlega limba si picioarele, pentru o petrecere de neuitat.

8. Tuica fiarta te fereste de pneumonie

Si nu numai! Daca incalzesti tuica, vaporii de alcool etilic emanati vor contribui la dilatarea vaselor capilare, permitand oxigenarea mai buna a sangelui. Totodata, scade riscul de pneumonie, in perioadele reci, prin decongestionarea plamanilor iar prin inhalarea vaporilor vei avea un aport ridicat al substantelor nutritive din prune. Tuica (in cantitati mici) mai este recomandata in cazul lipsei de oxigen generata de eforturile cerebrale intense. In plus, se pare ca daca consumi zilnic 30 ml de tuica de prune, iti vei proteja inima si vei trata (in caz ca le ai) afectiuni ale stomacului si bilei.

9. Tuica te invata geografie. Si nu numai. Si… hac!

In satul Radeni, ce tine de comuna Frumusica, din judetul Botosani, s-a dezvoltat de-a lungul timpului un adevarat brand local. Tuica de Radeni se produce aici de sute de ani, printre numele sonore care s-au bucurat de „proprietatile” acesteia numarandu-se insusi Eminescu.

10. Bancurile cu tuica sunt haioase

I-auzi unul:

– Sotul meu e atat de religios, incat isi iubeste dusmanii!
– Nu mai spune… Si cine-s dusmanii sai?
– Tuica de prune si curvele!

Tags
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!