Coasta Croatiei este impanzita de zeci de insule incantatoare, de la cele mici, pline de vegetatie si nepopulate, pana la locuri cu orase si asezari antice, masive si aride. Una dintre atractiile principale ale oricarei vizite in aceasta tara este o plimbare intre aceste intinderi de pamant, cu feribotul, catamaranul sau taxiul pe apa, iar daca esti inzestrat de la natura, cu barca ta proprie. Iata cateva dintre cele mai tari insule ale Croatiei, pe care merita sa le vezi daca iti planifici o croaziera in aceste locuri.[nextpage title=”Pagina 1″ ]
9 Hvar
Este tot ce are mai bun Croatia: cea mai luxoasa insula si cel mai insorit loc din tara (2724 ore de soare in fiecare an). Hvar este renumita pentru vegetatia sa si pentru campurile de levantica, precum si pentru alte ierburi aromate ca rozmarin si iarba neagra. Locul atrage mai multi turisti decat orice alt atol din Marea Adriatica, gratie orasului fantastic Hvar. Stari Grad si Jelsa, celelalte doua orase de pe insula se bucura in egala masura de popularitate, fiind linistite si avand un farmec aparte.
8 Cres
Intinsa, populata si salbatica, Cres este insula perfecta daca vrei sa te plimbi prin paduri preistorice, sa vizitezi orase stravechi cocotate pe dealuri, sa admiri resedinte in stil venetian, daca vrei sa inoti in golfuri retrase sau sa incerci deliciosul miel croat.
7 Insulele Kornati
Imagineaza-ti 147 insule nelocuite, recifuri, pesteri si stanci si o vegetatie vesnic verde. Parcul national Kornati este o incantare pentru iubitorii naturii virgine, a apelor limpezi si a solitudinii.
[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]6 Brač
Cea mai mare dintre insulele Adriatice, Brač gazduieste cea mai vestita plaja din Croatia, Zlatni Rat, din frumosul oras Bol. Aici poti practica windsurfing si poti sta la soare cat e ziua de lunga, dar nu rata nici explorarea interiorului de vis al insulei.
5 Vis
Ascunsa ochilor timp de aproape 4 decenii, Vis este o insula misterioasa care se afla cu adevarat dincolo de cararea batatorita. Cu cele trei mici sate de pescari de aici si una dintre optiunile de turism eco din Croatia, Vis este o destinatie preferata de multi turisti.
4 Mljet
Dintre toate insulele Adriatice, Mljet (Meleda in limba italiana) este poate cea mai seducatoare. Peste 72% din suprafata insulei este acoperita de paduri, iar restul de campii, podgorii si asezari omenesti. Creat in anul 1960, Parcul national Mljet ocupa treimea vestica a insulei si inconjoara doua lacuri cu apa sarata, Malo Jezero si Veliko Jezero. Tot aici exista si plaje izolate, un singur hotel, iar mancarea este delicioasa. Majoritatea turistilor vin aici in excursiile organizate din Korčula sau Dubrovnik.
[/nextpage][nextpage title=”Pagina 3″ ]
3 Insulele Elafiti
Sunt insule mici, impadurite, aflate in partea de nord-vest a orasului Dubrovnik. Multe agentii de turism opereaza croaziere, excursii cu caiacul si alte circuite turistice in zona. Cele trei mari insule: Koločep (20 minute), Lopud (35 minute) si Šipan (1¼ ore) sunt usor accesibile din Dubrovnik si se poate ajunge pe ele cu taxiul pe apa sau in cadrul unui tur de pescuit. Ultimele doua se mandresc cu cladiri ce dateaza din secolele 15 si 16, precum si cu asezari pitoresti si plaje incantatoare. Insulele Elafiti se impart in locatii nepopulate, pana la mici orasele pe insulele mai putin explorate.
2 Orebić
Aflata pe coasta de sud a peninsulei Pelješac, intre Korčula si Ploče, aceasta insula ofera plaje mai bune decat cele din Korčula. Accesul aici se poate face cu feribotul si este un loc ideal penru excursii de o zi. Cea mai buna plaja din Orebić este cea din golful Trstenica, la 15 minute de mers pe jos din port. In Orebić, punctul unde opresc feriboturile si statia de autobuz sunt unul langa altul. Autobuzele din Korčula catre Dubrovnik, Zagreb si Sarajevo opresc in Orebić.
1 Rab
Cuibarita intre insulele Krk si Pag se afla Rab, una dintre cele mai atractive insule din Croatia. Partea de sud-vest este impanzita de paduri de pini, plaje si golfulete, in timp ce nord-estul este o regiunea batuta de vant, unde se afla numai cateva asezari omenesti, stanci inalte si un peisaj sterp. In interior se afla terenuri fertile protejate de munti de vanturile reci si unde se pot cultiva masline, struguri si legume. Partea de nord-est a insulei este asimilata de peninsula Lopar, unde se afla plaje cu nisip, iar partea de nord-vest care incepe de la Supetarska Draga, este un loc unde se afla golfuri si lagune care continua pana la promontoriul Kalifront si statiunea Suha Punta.
[/nextpage]
Add Comment