fotografii de craciun
Foto: Syda Productions
Foto & Video Ghid foto

Sfaturi pentru realizarea fotografiilor de Craciun

Cand se apropie Craciunul, un tutorial pe tema fotografiilor realizate cu prilejul acestei sarbatori este cum nu se poate mai potrivit. S-ar putea sa gasesti in el lucruri care sa-ti fie de folos, fie ca petreci sarbatorile acasa, fie ca Mos Craciun te va prinde sarbatorind undeva in lume.

1. Pregatirea – fa o lista, verific-o de doua ori….

Sa fii sigur ca esti gata sa captezi un eveniment, oricare ar fi el, este o parte a cheii succesului unei fotografii reusite. Trebuie sa te pregatesti si tu, dar merita sa te ocupi si de locatia unde vei face pozele.

  • Pune camera in bagaj.
  • Asigura-te ca acumulatorii sunt incarcati si ca ai la tine si unii de rezerva sau incarcatorul.
  • Ia cu tine carduri de memorie in plus – sa fie goale si gata sa fie umplute.
  • Pune pe cineva in poze.
  • Tine cont de lumina din camera unde vei face poze. Este suficienta? Vei avea nevoie de blitz? Sunt fundalurile prea ravasite si iti distrag atentia?

2. Balansul de alb de Craciun

In tari precum Australia, Craciunul se sarbatoreste adesea in aer liber – din cauza temperaturilor ridicate – dar in majoritatea tarilor, petrecerea se desfasoara inauntru, la lumina artificiala. Ai grija in ce fel de lumina faci pozele si seteaza balansul de alb in mod corespunzator. Sau, daca ai o camera, cu ajutorul careia obtii imagini RAW, poti face pozele si seta balansul de alb mai tarziu.

3. Foloseste “Photo Booth”

foto craciun
Foto: Darunechka

Daca nu iti permiti sa apelezi la aplicatia ‘photo booth’ din App Store, poti seta singur o “zona de portret”, in care iti vei fotografia invitatii. Este vorba despre alegerea unui mic loc in care sa iti chemi toti musafirii pe masura ce vin si sa le faci poze. Dupa ce ii fotografiezi pe toti, poti lasa camera pe un trepied si ii poti seta un “self timer” astfel incat oamenii sa se poata fotografia singuri pe toata durata petrecerii. Aranjeaza-o intr-un cadru bine luminat, cu o draperie de catifea rosie in fundal, avand cateva decoratiuni de Craciun in cadru. Lasa la indemana si cateva caciuli de Mos Craciun si niste beteala, pentru ca invitatii tai sa se impodobeasca singuri cu ele.

Pozele vor iesi fantastic, intrucat petrecaretii nu vor rata niciun moment sa se pozeze iar si iar, iar pozele vor fi din ce in ce mai traznite. Nu e exclus ca partea asta sa devina sarea si piperul petrecerii.

4. Capteaza etapele pregatirii

Masa de Craciun sau petrecerea sunt evenimentul principal al zilei, dar exista si alte oportunitati de fotografiat, in special in timpul pregatirilor din timpul zilei.

  • Pregatirea mancarii
  • Asezarea decoratiunilor
  • Impachetarea darurilor
  • Copiii in timp ce se imbraca in costumatiile de Craciun
  • Asezarea mesei

Fotografiile facute inainte ca evenimentul propriu-zis sa inceapa sunt adesea deosebite, pentru ca ele arata partea cea mai frumoasa a lucrurilor, inainte ca toata lumea sa vina la petrecere.

5. Inainte si dupa realizarea fotografiilor

In ce priveste realizarea pozelor inainte de inceperea petrecerii, ar fi o idee buna sa surprinzi pe pelicula locatia unde are loc petrecerea, inainte si dupa. Asigura-te ca faci pozele din acelasi unghi.

6. Serii de Craciun cadru cu cadru

Poti atasa la calculatorul asezat intr-un colt al camerei, o camera web indreptata spre masa de Craciun. Seteaz-o sa se opreasca la fiecare 5 minute de-a lungul intregii zile, iar rezultatul final va fi reprezentat de una dintre cele mai frumoase serii de imagini de sarbatoare.

7. Luminile de Craciun

Fotografierea luminilor de Craciun poate fi dificil de realizat. Aici ai un tutorial in care poti invata cum sa faci asta.

8. Gaseste un punct de interes – lucru valabil pentru fiecare poza in parte

Toate pozele reusite trebuie sa aiba un punct de interes care sa capteze atentia celor care le vad. Problema care apare in cazul Craciunului este aceea ca adesea poti avea mai multe puncte de interes in fiecare fotografie, legate de oameni, culori, decoratiuni sau mancare. Fa un efort si ‘aeriseste’ imaginile.

9. Poze de grup ‘fresh’

foto craciun
Foto: filosofart

Unele dintre fotografiile cel mai des intalnite cu ocazia Craciunului sunt cele de grup. Ele sunt facute de obicei la sfarsitul serii, cand toata lumea arata mai ‘ravasita’ comparativ cu inceputul petrecerii. Pentru ca pozele sa aiba un aspect ‘proaspat’, fa-le in clipa cand toti invitatii au sosit. Gandeste-te in acelasi timp cum vrei sa-ti pozezi musafirii si unde vrei sa faci pozele.

10. Momentul deschiderii cadourilor  – fa poze setand camera in modul continuu

Exista anumite momente in timpul sarbatorii de Craciun, care ofera nenumarate oportunitati de surprins in poze si nimic nu se compara cu momentul deschiderii cadourilor, in ce priveste emotiile, expresiile fetei si bucuria – mai ales daca ai copii pe langa tine.  Seteaza camera pe modul continuu si fa o multime de poze. Vei avea in final niste serii excelente de imagini, care capteaza totul, incepand cu anticiparea momentului sosirii cadourilor pana la bucuria (sau ocazional, dezamagirea) despachetarii lor, pentru a vedea ce e inauntru. Nu uita sa surprinzi in fotografii si reactiile celor care ofera cadourile, nu numai ale celor care le primesc.

11. Umple cadrul

Una dintre cele mai frecvente greseli cand vine vorba de pozele facute cu ocazia Craciunului (sau in general, la petreceri sau diverse evenimente) este aceea ca fotografiile respective isi suprind subiectele la distanta, intr-o parte a camerei in care ramane mult spatiu nefolosit. Umple cadrul cu subiectul tau, fie folosind zoom-ul, fie apropiindu-te de ceea ce vrei sa fotografiezi. Este unul dintre cele mai simple sfaturi, dar poate avea un impact puternic asupra pozelor tale.

12. Jongleaza cu blitzul

Alta problema obisnuita cu pozele de Craciun este aceea ca de multe ori blitzul este atat de puternic, incat personajele din fotografie arata ca niste iepuri in lumina reflectoarelor, avand niste umbre stridente in spatele lor. O modalitate de rezolvare a acestei probleme este folosirea unui difuzor sau a unui reflector pentru blitz. Daca ai norocul sa ai un blitz extern, incearca sa-l faci sa ricoseze in pereti sau in tavan.

Alt mod in care poti reduce impactul blitz-ului si poti crea efecte interesante este sa setezi camera pe “modul night” (slow sync). Acest mod ii va spune camerei tale sa aleaga o viteza mica de declansare, dar care sa aprinda totusi blitz-ul. Procedand astfel, vei reproduce corect fundalul, dar vei si ilumina subiectul. Ai grija, poti sa obtii in final si niste poze traznite (dar totodata amuzante).

13. Lucreaza cu fotografii macro

Majoritatea camerelor digitale sunt prevazute cu modul macro si din ce in ce mai multi dintre voi isi procura lentile macro, asa ca treci pe acest mod, ataseaza lentilele si fotografiaza lucrurile marunte de la petrecerea ta. Ornamentele din brad, decoratiunile de pe masa, dulciurile, scena Nasterii Domnului zugravita pe ceva, ingerasii de deasupra usii de la intrare – uneori, aceste mici detalii reprezinta ‘piesa de rezistenta’ a petrecerii de Craciun.

14. Urmareste deschiderea

Intr-o zi cum este Craciunul, e bine sa folosesti modul aperture priority (modul de expunere prin care utilizatorul alege diafragma, iar aparatul calculeaza timpul necesar pentru expunerea corecta) si sa schimbi constant deschiderea in functie de subiectul pe care il fotografiezi.

De exemplu, daca vrei sa fotografiezi decoratiunile din pomul de Craciun, selecteaza o deschidere mare (un numar mic cum ar fi f/2.8), astfel incat sa nu mai focalizezi fundalul, dar daca vrei sa faci o poza in care sa-i surprinzi pe toti cei de la masa impreuna, mancand, trebuie aleasa o deschidere mica (cum ar fi f/8 pana la f/11 sau mai mult), pentru a avea o adancime mai larga a campului vizual si pentru a focaliza pe toata lumea.

15. Exploreaza ce-i in jurul tau

In vecinatatea casei tale poti descoperi oportunitati nebanuite de fotografiat. Colindatori, case decorate pentru Craciun, magazine pline de cadouri etc. Iesi afara si ia si aparatul foto cu tine si nu rata nimic. Ce moment minunat al anului pentru a invata arta fotografica! Distractie placuta!

Citeste si: Cum sa faci fotografii reusite intr-un muzeu

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!