Acum douazeci de ani, manifestantii din Praga au pus in scena “revolutia de catifea”, o serie de proteste pasnice care au dus la caderea regimului comunist. De la evadarea de sub umbra sumbra a regulilor impuse de un partid unic, Praga, Orasul celor 1000 de Turnuri a devenit una dintre cele mai spectaculoase destinatii de vacanta din Europa – un oras cosmopolit in care cultura straluceste si in care iubitorii de frumos se intalnesc fericiti in cafenele elegante dar si in catedralele in stil gotic.
Indiferent ca dormi la o fosta manastire transformata intr-un hotel de 5 stele sau dansezi intr-un adapost nuclear dezafectat, vei realiza rapid ca, in Praga, neconventionalul este conventional: pana la urma, asta e Bohemia. Ai mai jos o lista cu 10 obiective turistice din Praga, care iti vor face sederea de neuitat:
1. La Degustation Bohême Bourgeoise
La restaurantele din Cehia, traditionalul implica de multe ori mancaruri grele. Din fericire, bucatarii de la ‘La Degustation Bohême Bourgeoise’, prepara meniul lor delicious intr-o maniera mai usoara. Fiecare dintre cele sapte feluri de mancare este precedat de o mica gustare (amuse-bouche), asa ca aloca cel putin 3 ore pentru o masa aici.
Dar timpul zboara, gratie orginalitatii mancarurilor, care au la baza retete luate dintr-o carte de bucate ceha, datand din anul 1880. Asteapta-te la limba afumata de vita cu piure de naut si ceapa murata si biftec tartar cu usturoi, in aluat crocant. Exista si alte surprize, cum ar fi o bezea gelatinoasa din tomate, care se topeste pentru a scoate la iveala gustul de miere si de otet balsamic.
2. Podul lui Carol
Construit de Regele Carol al IV-lea in anul 1357, cel mai maret pod din Praga are 16 arcade si aliniaza 30 de statuete baroce ilustrand figuri religioase. Podul are o lungime de 621 metri si este din piatra cubica. In fiecare dupa-amiaza, pictori si vanzatori de hot dog se lupta pentru spatiu cu grupurile masive de turisti care se inghesuie aici pentru a vedea cele mai frumoase privelisti ale Fluviului Vltava. Daca ajungi aici la apusul soarelui, vei scapa de aglomeratie si te vei bucura de o priveliste cu adevarat magnifica.
3. Bunkr Parukarka
Razboiul Rece s-a terminat acum doua decenii, dar in Bunkr Parukarka, sarbatoarea continua. Adapostit sub pamant, intr-un fost buncar nuclear datand din anii ’50, acest club de noapte bizar ii primeste pe petrecareti printr-o usa pictata cu graffiti, care-si face aparitia dintre dealuri. Inauntru, locatia pulseaza de ritmuri electro-pop avangardiste si muzica rock, atmosfera fiind intretinuta de cei mai buni DJ din oras. Claustrofobii nu trebuie sa-si faca griji: doua turnuri de ventilatie si cateva iesiri de urgenta reduc riscul de a te topi din cauza caldurii.
4. Beraria si restaurantul U Medvidku, cel mai vechi restaurant din Praga
Adevaratii bautori de bere trebuie sa mearga neaparat in acest loc vechi de 550 de ani, pentru a degusta vestita bere X33. Bautura neagra, dulce-amaruie, este lasata sa fermenteze timp de 6 luni in butoaie de stejar si are un continut de alcool de 11,8%, ceea ce face ca ea sa fie cea mai tare bere din Republica Ceha. Ai grija sa-ti umpli inainte stomacul cu unul dintre delicioasele preparate culinare, cum ar fi o friptura de vita impanata, cu sos de smantana si coltunasi – si nu uita sa fii cumpatat.
5. Memorialul victimelor comunismului
Sub oranduirea comunista, autoritatile au arestat peste 200.000 de cehi si au impuscat mortal alti 327 care au incercat sa treaca granita in mod fraudulos. Simplul, dar emotionantul Memorial al victimelor comunismului surprinde agonia acelor vremuri prin 6 ipostaze sculpturale ale unui barbat in declin. In Praga exista si un Muzeu al comunismului, in care sunt ilustrati prin fotografii, documente si proiectii video, anii de teroare – povestea se incheie insa intr-o nota diferita, redata de galeria dedicata pasnicei “revolutii de catifea”, care a pus capat cosmarului.
6. Zizkov
La apusul soarelui, aventureaza-te in estul orasului, catre Zizkov, o fosta suburbie industriala si epicentrul vietii de noapte zbuciumate din orasul Praga. Peste 300 de baruri sunt insirate pe o suprafata de 5 km2, ceea ce reprezinta fara indoiala cea mai mare concentrare de locatii de acest fel pe cap de locuitor dintr-un cartier european. Lasa-ti acasa tinuta eleganta. Zizkov este un loc al divelor joviale, in care berea este servita in pahare din plastic.
7. Dealul Petrin
Pentru o gura de aer curat, ia telecabina de la Ujezd pana in varful Dealului Petrin, inalt de 300 metri, una dintre cele mai verzi locatii din Praga. In aceasta zona se afla gradini mirifice, o versiune in miniatura a Turnului Eiffel, un labirint de oglinzi si, cea mai neconventionala dintre toate, Biserica Sf. Mihai – o constructie din lemn, datand din secolul 18, mutata aici dintr-o localitate ucrainiana.
8. Sculpturile publice ale lui David Cerny
Cel mai cunoscut sculptor al Cehiei este priceput in a amuza si a ofensa deopotriva publicul. Multe dintre sculpturile sale ciudate si controversate impanzesc orasul, printre care “Babies” (10 infanti uriasi si mai degraba inspaimantatori, care merg de-a busilea pe Turnul de televiziune din Zizkov), “Brownnosers” (vizitatorii urca niste scari pentru a se uita in fundul a doua statui gigantice, aflate in curtea Galeriei Futura, unde pot viziona filmulete cu un actor care seamana cu presedintele Vaclav Klaus si care mananca mancare pentru bebelusi) si “Piss” (doua statuete ce intruchipeaza doi barbati care urineaza intr-o baltoaca, in timp ce rostesc citate din literatura ceha).
9. Castelul Praga
Cam de marimea a sapte terenuri de fotbal, Castelul Praga este cel mai mare castel antic din lume. Construit si renovat in timpul secolului 13, complexul include biserici, gradini, alei si resedinte regale, care au nevoie de zile intregi pentru a se putea bucura de toata atentia cuvenita. Nu rata Catedrala Sf. Vitus. Pe langa vitraliile in stil Art Nouveau si o reprezentare in lemn a crucificarii, ea adaposteste comori precum mormantul Sf. Ioan din Nepomuk – un cavou impresionant cu o greutate de doua tone, care este sustinut de o armata de ingeri argintii.
10. Piata Orasului Vechi
In ciuda numeroaselor invazii straine, Piata Orasului Vechi din Praga, a ramas neatinsa, inca din secolul 10. Invadatorii din zilele noastre sunt in majoritate turistii care se aduna sa manance in aer liber si sa priveasca celebrul ceas atronomic, in timp ce admira amestecul de stiluri arhitecturale – printre care Palatul in stil rococo Kinsky, Catedrala gotica Tyn si Biserica baroca a Sf. Nicolae, pentru a enumera numai cateva dintre ele. Muzicieni, protestanti, trupe de dans, punkeri si vanzatori umplu piata de culoare, ca si cladirile care o inconjoara.
Citeste si: Ceasul astronomic din Praga
Articolul a picat drept la fix, mai ales ca intr-o luna (de maine) plec si eu in Praga. 🙂 Aveti ceva localuri anume de recomandat? Mie mi s-a spus clar sa nu ratez Pivovarsky dom (pentru bere).
De regula, mergem pe “mana” Tripadvisor: nu da gres: http://www.tripadvisor.co.uk/Restaurants-g274707-Prague_Bohemia.html
[…] te invita sa participi la un super-concurs, avand ca premiu un city-break pentru doua persoane la Praga! Capitala Cehiei, supranumita “orasul de aur”, este unul dintre cele mai frumoase orase […]
[…] Praga, Republica […]
Oare cel ce a scris articolul isi poate imagina cum arata un pod inalt de 520 de metri?
:-)) corect, Giuliani! Dar de unul de 52, ce zici? 🙂
[…] Este numita Parisul Europei de Est, dar nu suntem in totalitate de acord cu aceasta afirmatie. Praga este un oras plin de farmec, stralucire si minunat din toate punctele de vedere. Capitala Cehiei are […]
o gramada de greseli. podul nu are 52m inaltime ori lungime. este deschis 24/7, din pacate este plin ochi intre 7-8 dimineata si 11 noaptea, chiar daca ploua, ninge etc.
poza cu “Zizkov” este o poza de pe dealul cu statuia lui Jan Zizkov spre orasul vechi, cartierul Zizkov e pe undeva spre stanga.
in piata veche atractia principala este ceasul astronomic (care este si cel mai vechi din cele 3 care inca functioneaza).
OK Socco, am corectat cate ceva, multumim.