Food & Drink

Totul despre sangria

Sangria este un fel de vin, asemenator cu punch-ul, specific unor tari ca Argentina, Uruguay, Spania si Portugalia. In mod normal, este alcatuit din vin, bucati de fructe, un indulcitor si o cantitate mica de brandy. Ca sa intelegi mai bine, vinul folosit este un vin usor, sec, tanar, foarte acidulat, ieftin, de obicei vin rosu, datorita legaturii dintre sangria si cuvantul sange.

Alte vinuri rosii care merg sunt cele frantuzesti, gen Gamay sau Beaujolais si cele italienesti, precum Grignolino, Bardolino, Dolcetto, Freisa sau Lambrusco. In ce priveste fructele, ele sunt taiate bucatele sau felii si se folosesc portocale, lamai, lime, mere, piersici, pepene, fructe de padure, ananas, struguri si mango. Se adauga un indulcitor cum ar fi miere, zahar, sirop obisnuit, sau suc de portocale. In loc de brandy, pot fi adaugate alte bauturi ca Seltzer, Sprite sau 7 Up.

sangria
Un pahar de sangria – perfect pentru o zi calduroasa de vara

Variatiuni pe aceeasi tema

Datorita numeroaselor retete care exista, continutul de alcool al bauturii sangria, poate varia in mare masura. Ingredientele variaza si ele, in special in ce priveste fructele folosite, felul bauturilor spirtoase adaugate (daca se adauga asa ceva) si exista diferente si in ce priveste prezenta sau absenta acidului.

  • Se poate folosi si vin alb in loc de rosu, caz in care rezultatul obtinut se numeste sangria blanca sau, ca in Argentina, clerico. O sticla de Chardonnay cu aroma de fructe merge de minune in cazul asta. Unele retete care folosesc vinuri rosii grele pot fi “indulcite” adaugand amestecului o sticla de vin alb. In unele parti din nordul Spaniei, sangria se numeste zurra si este facuta cu piersici sau nectarine. In majoritatea retetelor, vinul este ingredientul principal si este folosit pe post de bautura de baza. In unele regiuni din Portugalia, se adauga impreuna cu indulcitorul si scortisoara.
  • Vinul fiert se poate folosi pentru a da un gust mai aromat si poate fi asortat cu suc de portocale, limonada si o para taiata pentru mai multa dulceata.
  • Prepararea consta in a taia fructele in feliute subtiri sau cubulete, apoi in a amesteca toate ingredientele, mai putin gheata si bauturile acidulate. Dupa cateva ore sau o zi intreaga in frigider, pentru a permite aromei fructelor sa patrunda in toate celelalte ingrediente, se adauga gheata si ce mai trebuie la final, iar bautura este turnata in pahare.
  • O versiune nealcoolica a sangriei se obtine din soiuri de struguri pentru vin, apa carbogazoasa, esenta de lamaie si zahar din trestie de zahar.
  • Sangaree este o bautura similara specifica Indiilor de Vest, iar numele este un arhaism englezesc care se foloseste pentru bautura sangria.
  • Mangria este o varianta a bauturii sangria creata de actorul de comedie Adam Carolla. Reteta consta in 3 parti vin rosu, o parte vodca si o parte suc de portocale.
    sangria blanca
    Sangria blanca

Cum se serveste sangria

Sangria se serveste in Spania si Portugalia, in timpul verii, iar in partile sudice si estice ale tarilor respective, tot timpul anului. In aceste locuri, aceasta bautura este populara printre turisti, in baruri, pub-uri si restaurante, unde se serveste de regula in carafe de 1 litru sau alte recipiente suficient de incapatoare pentru o sticla de vin si ingredientele care se mai adauga.

Un capac sau un alt fel de sita ajuta ca fructele si cuburile de gheata sa nu cada in pahar. Printre spanioli si portughezi, sangria este o bautura populara, servita la intalniri mai putin formale, ca un punch, dintr-un bol special. Sangria este adesea servita cu o lingura de lemn, folosita pentru a lua fructele de pe fundul bolului sau al carafei. Sangria se consuma in mod obisnuit si in Mexic, Puerto Rico, Republica Dominicana, Chile si Argentina si in restaurantele cu specific mexican si argentinian.

Sangria imbuteliata poate fi cumparata in cateva tari. In limbaj UE, aceasta bautura este incadrata in categoria “vinurilor aromate”. O poti gasi si in supermaketurile din Romania, in sticlele cu etichete Corrido sau Don Simon.

Citeste si totul despre ouzo

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!