Asia

Ponturi pentru o vacanță în Thailanda de care să-ți amintești toată viața

Chiang Mai
Chiang Mai / Foto: Foto_iM

Lumea e plină de destinații turistice, care mai de care mai interesante. De ce ai alege alege Thailanda drept următoarea ta destinație de călătorie? Thailanda este o țară specială, a cărei națiune este, probabil, singura din lume care și-a păstrat intactă cultura în ciuda modernizării inevitabile. Așadar, dacă ideea de evadare perfectă este să te relaxezi pe o plajă mirifică, să savurezi preparate delicioase și să faci cunoștință cu o cultură distinctă, ar trebui să iei în considerare o vacanță în Thailanda.


Găsește cele mai bune zboruri spre Thailanda:

Aici ai cele mai bune hoteluri din Bangkok


Indiferent de cât costă o vacanță în Thailanda, dacă ai spiritul călătoriilor în tine, ar trebui ca măcar o dată-n viață să faci efortul financiar pentru a vizita această țară. Iată care ar fi motivele pentru care Thailanda este o destinație de vis pentru oricine. Ordinea e aleatorie, în funcție de preferințele fiecăruia:

Sumar
show

10 motive pentru care să îți petreci o vacanță în Thailanda

1 Masajele thailandeze

masaj thailandez
Foto: 1001nights

Celebrul masaj thailandez este, de obicei, ieftin. Un masaj corporal care durează o oră te poate costa doar echivalentul în bahți a câțiva euro. Saloanele de masaj sunt numeroase în această țară, dar asigură-te că apelezi la unul care oferă masaje legale și de calitate. Odată ce intri într-un salon de masaj thailandez, te vei confrunta cu o mulțime de opțiuni de masaj – de la reflexoterapie la masaj exclusiv pentru picioare. Relaxarea este totală.

2 Mâncarea delicioasă

pad thai
Foto: marhera

Thailanda oferă oricărui vizitator preparate delicioase și sănătoase. Preparatele thailandeze includ de regulă cinci arome diferite – dulce, amar, acru, picant și sărat. Aceasta este o combinație ideală care face ca fiecare masă să devină un fel de… curcubeu pe cerul gurii. Printre ingredientele care sunt utilizate în mod obișnuit la prepararea mâncării thailandeze se numără lemongrass-ul, pasta de creveți, laptele de cocos, frunzele de kaffir, tamarindul, nuca de cocos și zahărul de palmier. Elementele care oferă mâncării thailandeze forță sunt diferitele tipuri de ardei iuți, sosul de stridii și coriandrul.

3 Croazierele pe canale

rau bangkok
Foto: thitivong

Thailanda era numită cândva „Veneția Orientului”, datorită numeroaselor canale care traversează orașele, inclusiv Bangkok, capitala țării. Bangkok este, de fapt, un loc în care găsești imediat o rețea de căi navigabile. Dacă vreț să ai o imagine a vieții de zi cu zi a thailandezilor, atunci ar fi bine să faci un tur al acestor canale care afluează spre principalul fluviu ce traversează Bangkokul – Chao Phraya.

Dacă o croazieră pe canale nu este inclusă în pachetul turistic, atunci poți pur și simplu să închiriezi o barcă pe cont propriu. Un mod tradițional pentru a explora aceste canale este prin intermediul bărcilor cu coadă lungă, care-ți oferă posibilitatea unei incursiuni în vechiul stil de viață al thailandezilor.

4 Obiectivele culturale

grand palace bangkok
Marele Palat din Bangkok / Foto: tawan lubfah

Când vine vorba de atracțiile și obiectivele culturale, Thailanda are extrem de multe de oferit, fiindcă există o mulțime de locuri, muzee și temple care te lasă cu gura căscată. Nu trebuie să ratezi Marele Palat din Bangkok, care a fost construit în 1782 pentru a servi drept reședință regală. Timp de 150 de ani, acest palat a fost casa Curții Regale și sediul administrativ al guvernului thailandez.

Datorită istoriei bogate, Thailanda pune în valoare trecutul care devine astfel foarte vizibil în peisaj. Dacă ești pasionat de arhitectură, vei descoperi impresionante ruine antice, structuri unice în stil arhitectonic local, dar și zgârie-nori ultramoderni.

5 Plajele magnifice

phuket beach
Celebrele plaje din Phuket și împrejurimi / Foto: ColorPlayer

Între principalele atracții ale țării se numără, evident, și superbele plaje thailandeze. Insula Phuket este cea mai renumită destinație de plajă a Thailandei. Phuket este cea mai mare insulă thailandeză, având numeroase resorturi internaționale și locale în care ți se oferă, practic, orice. Fiind foarte populară, această insulă este însă și foarte aglomerată, nefiind chiar perfecțiunea întruchipată pentru cei care caută o evadare relaxantă.

Dacă dorești să stai departe de mulțimi, poți încerca să mergi pe alte insule thailandeze, mai mici. O sugestie, de pildă, este insula Bon, de lângă Phuket, mai puțin cunoscută, dar cu accente de paradis. Scăldată de ape calde, cu o bogată biodiversitate marină, cu nisip fin și moale, insula Bon este un loc minunat nu doar pentru înot, ci și pentru snorkeling sau chiar diving.

6 Minunile naturale

lamai beach
Bunicul și bunica, stâncile de pe plaja Lamai, din Ko Samui / Foto: dekguide

Nicăieri în lume nu vei găsi formațiuni naturale care să amintească de corpul uman. Dar minunile naturale din Thailanda merg dincolo de cunoscutele formațiuni stâncoase Bunicul și Bunica. Explorează insulele Thailandei, unde minunile naturale te vor uimi cu adevărat.

7 Orașele și metropolele

chiang mai
Chiang Mai / Foto: Holgs

Bangkok se află în fruntea listei. Orașul nu numai că prezintă Thailanda modernă și diversele culturi moderne, dar oferă și o vedere de ansamblu asupra Thailandei ca țară și popor în general. Dacă îți place să „scotocești” marile orașe, e musai să petreci câteva zile în Bangkok. Dacă, totuși, vrei să vezi și alte orașe reprezentative pentru Thailanda, planifică o vizită în oricare dintre orașele Thailandei, printre sugestii numărându-se întotdeauna în primele rânduri minunatele Chiang Mai și Chiang Rai.

8 Cumpărăturile

piata de noapte bangkok
Piața de noapte Rod Fai Ratchada, din Bangkok / Foto: Stephane Bidouze

Vizitarea Thailandei nu este niciodată completă fără să îți rezervi o zi sau două pentru cumpărături. Majoritatea destinațiilor de top din Thailanda au propriile piețe de cumpărături unde găsești toate tipurile de chilipiruri și suveniruri. Fie că ești în căutare de bijuterii, sculpturi în lemn, ceramică, lemne, electronice, haine sau computere, vei descoperi că Thailanda are suficiente piețe pentru toate acestea. Printre destinațiile de top pentru cumpărături se numără insulele Koh Samui și Phuket, orașele Chiang Mai și, bineînțeles, Bangkok.

9 Viața de noapte

Bangla road
Strada Bangla din patong, Phuket / Foto: Deposit Photos

Petrece o noapte într-un oraș și experimentează Thailanda dintr-o perspectivă literalmente diferită. Destinațiile de top din Thailanda pentru viața de noapte oferă orice, de la cine romantice relaxante la divertisment live și petreceri până în zori. Printre destinațiile notabile pentru viața de noapte se numără orașul Pattaya, Ko Phangan, Bangkok, la care se adaugă activitățile nocturne mai puțin extreme din Ko Samui, Ko Tao și Krabi.

10 Arta, muzeele și centrele arheologice

templu bangkok
Templu în Bangkok / Foto: Canva Photos

Pasionații de istorie găsesc oriunde un exemplu pentru a cerceta cultura și istoria Thailandei. De la comunitățile thailandeze bine conservate din regiunea Isan până la muzeele moderne din Bangkok și din alte orașe, oricine este interesat să înțeleagă adevăratele rădăcini ale țării nu va fi dezamăgit.

Acestea sunt principalele lucruri care fac ca vacanțele în Thailanda să fie perfecte pentru aproape toate tipurile de călători. Rezervă un bilet de avion și planifică-ți vacanța în Thailanda, ținând cont și de lucrurile pe care le vei citi în continuare.

Care este cel mai bun moment al anului pentru o vacanță în Thailanda?

Indiferent unde ai dori să-ți faci o vacanță, momentul potrivit pentru locul țintit este foarte important. Dacă nu cunoști anotimpurile din zona respectivă, precum și vremea probabilă din perioada în care vrei să ajungi, vacanța mult planificată se poate transforma într-o experiență neplăcută, ba chiar într-un eșec total. Așadar, atunci când îți planifici vacanța în Thailanda, documentează-te un pic cu privire la condițiile meteorologice în funcție de sezon și de regiune, astfel încât să iei decizia corectă.

Thailanda are trei anotimpuri: „ploaie”, iarnă și vară. Regiunile sudice ale țării nu cunosc iarna (care, oricum, nu e un anotimp în adevăratul sens hibernal). Cea mai bună perioadă a anului pentru a vizita Thailanda este în intervalul noiembrie – februarie, deoarece în aceste perioade vremea este ceva mai răcoroasă și mult mai puțin ploioasă. Sezonul ploios începe de regulă în iulie și se termină în octombrie și, în principiu, ar fi de evitat.

vremea in thailanda

Dar deoarece Thailanda este o țară întinsă de la nord la sud, cu diverse forme de relief, este important să cunoști cum se manifestă vremea în diferite părți ale țării. Pentru că, până la urmă, Thailanda poate fi vizitată pe tot parcursul anului, dar în funcție de zona în care vrei să mergi. Informațiile sintetizate în imaginea de mai sus îți creează tabloul complet al temperaturilor și precipitațiilor de pe tot parcursul anului în Thailanda, în funcție de regiune și de fiecare lună.

Sugestii pentru pregătirea unei vacanțe în Thailanda

Planificarea unei vacanțe în Thailanda este elementară pentru că, la urma urmei, vei ajunge într-o țară orientată spre turism, în care oamenii știu să se poarte cu turiștii și cunosc necesitățile acestora. Așadar, nu ai nevoie de pregătiri speciale.

Cu toate acestea, pentru a profita la maxim de cultura, istoria, atracțiile, peisajele și gastronomia Thailandei, s-ar putea să fie totuși nevoie să-ți organizezi programul astfel încât să nu ratezi cele mai importante lucruri încă de la prima vizită.

Iar aici vorbim, desigur, despre eventualitatea că ajungi în Thailanda pe cont propriu și nu printr-o excursie a unei agenții de turism, unde lucrurile sunt bine stabilite de la bun început și încadrate într-un program strict.

Decide înainte de a rezerva zborurile și hotelurile

Cultura și peisajul Thailandei oferă o varietate de atracții care se potrivesc tuturor tipurilor de călători – de la aventurieri cu rucsacul în spate, la pachete de vacanță pentru grupuri sau familii și până la călătorii experimentați și rutinați. Dar lucrurile se pot complica dacă-ți rezervi zborul și hotelul înainte de a alege locurile în care îți dorești să ajungi.

Prin urmare, decide mai întâi ce vrei să vizitezi și cât îți propui să stai în fiecare regiune, insulă sau oraș. Abia după aceea caută și rezervă zborurile, în paralel cu decizia legată de cazare.

Nu te lua după ce-ți spun agențiile de turism

Lahu village
Satul Lahu, din nordul Thailandei / Foto: kshatry

Oriunde ai merge, cel mai bine este să lași aventurierul din tine să dicteze cu privire la locurile pe care-ți dorești să le vizitezi (desigur, cu precauțiile necesare față de cele periculoase – lucru aproape deloc aplicabil în cazul Thailandei). E foarte posibil să fii deja familiarizat cu Chiang Mai, Phuket și Bangkok, dar adevărata experiență thailandeză are loc în cel mai mic sat și chiar și în cele mai îndepărtate insule.

Vei fi surprins de multitudinea de locuri excelente din micile sate din nordul Thailandei. Există resorturi și hoteluri superbe de 5 stele în munții împăduriți, iar hoteluri vei găsi până și în satele triburilor de pe dealuri. Dacă dorești să descoperi cultura autentică thailandeză, petrecerea unei nopți sau două în satele acestor triburilor este o decizie foarte bună. Cu mențiunea că aici, evident, cazările sunt mult mai… etnice.  

Încearcă să vizitezi locuri care nu sunt asaltate de hoardele de turiști. Dar, în același timp, nu rata nici locurile turistice, pentru că majoritatea sunt o adevărată încântare pentru ochi și spirit.

Nu renunța la ideea de a avea un ghid

Deși acest lucru te va costa, ia în considerare ideea de a angaja un ghid. În primul rând, s-ar putea să-ți fie greu să discuți cu localnicii. Deși în orașele moderne ale Thailandei se vorbește engleza, mediul rural nu este încă la același nivel. Vei avea nevoie de cineva care să se înțeleagă cu localnicii pentru a aranja cazarea, programul și alte lucruri intermediare din regiunea respectivă.

Documentează-te cu privire la obiectivele turistice pe care vrei să le vezi

Thailanda are o mulțime de insule minunate și plaje în consecință, orașe moderne și temple frumoase. Dar majoritatea turiștilor care vizitează Thailanda adoră superbele orașe antice care definesc țara ca regat. Înainte de a le vedea, documentează-te și citește despre ele pentru ca la fața locului să ai cât de cât idee despre ceea ce vezi, bucurându-te pe deplin de imagini fără a fi copleșit de un noian de informații pe care curiozitatea s-ar putea să le solicite.

Ce să faci și ce să nu faci în Thailanda. Ghid pentru o vacanță în Thailanda lipsită de griji

Chiang Mai
Chiang Mai / Foto: Foto_iM

Dacă motivul pentru care călătorești este acela de a te familiariza și cunoaște culturile din alte părți ale lumii, unul dintre cele mai bune locuri de vizitat este Thailanda. De ce? Pur și simplu pentru că această țară oferă atât diversitate geografică, cât și o vastă cultură și istorie.

Practic, Thailanda are cam tot ce și-ar putea dori un vizitator – de la locuri pitorești și orașe moderne, până la atracții culturale. Pentru a-ți face vacanța în această țară cu atât mai plăcută, ar trebui să știi ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci aici, pentru că, fiind o cultură mult diferită de a noastră, e posibil să te lovești de unele lucruri care sunt diferite în viziunea și accepțiunea thailandezilor. În plus, e bine să nu ai probleme fiindcă ai făcut ceva ilegal fără bună știință.

Ce să faci într-o vacanță în Thailanda

Arată respect față de rege și familia regală

Acest lucru presupune să te ridici în picioare atunci când se intonează Imnul Regal, indiferent unde te-ai afla.

Îmbracă-te corespunzător atunci când vizitezi sanctuare și temple religioase

Dacă porți pantaloni scurți, costum de baie, maiouri sau bluze fără mâneci și alte haine mai puțin decente, nu vei putea intra în clădiri istorice precum Marele Palat sau Wat Phra Kaeow. În plus, în general, într-un templu budist va trebui să te descalți.

Respectă călugării în temple și în locurile publice
thai monk
Foto: Sorapong Images

Călugării nu ar trebui să atingă sau să fie atinși de o femeie. De asemenea, ei nu au voie să primească nimic din ceea ce le oferă o femeie. Așadar, dacă ești femeie și ai ceva de dăruit unui călugăr, întinde mai întâi obiectul unui bărbat și lasă-l pe el să i-l dea călugărului. Obiectul ar trebui înfășurat într-o bucată de pânză.

Folosește lingura atunci când mănânci

Spre deosebire de occidentali, thailandezii nu folosesc furculița pentru a pune mâncarea în gură. Ei folosesc lingura în acest sens, deci în special dacă ești la aceeași masă cu un localnic, respectă-l mâncând în aceeași manieră. 

Ce să nu faci într-o vacanță în Thailanda

Big Buddha, din Phuket
Big Buddha, din Phuket / Foto: Kunyarat
Nu te cocoța pe o statuie a lui Buddha pentru a face o fotografie

Oricare ar fi dimensiunea acesteia, orice imagine a lui Buddha din Thailanda este sacră, așa că nu face nimic care să arate lipsă de respect față de un obiect ce-l reprezintă pe Buddha. Nu te urca pe statui, nu face fotografii indecente în fața unui asemenea obiectiv etc.

Nu atinge oamenii pe cap

La propriu și la figurat, thailandezii consideră capul ca fiind cea mai înaltă parte a corpului, care nu ar trebui „deranjată”, așa că evită să-i atingi pe cap. O altă acțiune nepoliticoasă pentru thailandezi este aceea de a îndrepta picioarele arătând spre un obiect sau spre o persoană.

Nu ridica vocea la nimeni

Dacă ridici vocea vei fi considerată o persoană incultă și ignorantă. Thailandezii își păstrează în bună măsură calmul.

Nu-ți arăta tălpile

Arătarea tălpilor este un gest considerat ofensator, în special pentru persoanele mai în vârstă din Thailanda.

Nu încerca sub nicio formă să consumi sau să deții droguri. Cu excepția marijuanei

În majoritatea cazurilor, traficul de droguri este pedepsit cu pedeapsa cu moartea. Dacă ești norocos, vei primi o pedeapsă lungă în închisorile thailandeze, care nu sunt nici pe departe hoteluri de lux. Reține că ambasada României nu va putea face mare lucru pentru a te scoate din infern.

Unicul drog pe care thailandezii l-au legalizat în vara lui 2022 este marijuana. Thailanda devine astfel prima țară din Asia care legalizează producția și consumul de marijuana – atenție! – doar în scopuri medicale și industriale, nu și recreaționale. Cel puțin, oficial.

Nu da mâna cu thailandezii
salut thailandez
Foto: Deposit Photos

Modul thailandezilor de a se saluta unul pe altul este prin împreunarea și apăsarea palmelor într-un mod asemănător unei rugăciuni. Asigură-te că o faci în mod corect.

Nu fuma pe stradă. Vapatul e interzis

Fumatul pe stradă este ilegal; dacă ești prins, e posibil să primești o amendă de minim 2000 de bahti (echivalentul a aproximativ 54 euro în 2022). Aceeași amendă se aplică și dacă arunci gunoi pe stradă. De reținut că fumatul este interzis pe 24 de plaje thailandeze (vei vedea semnele respective dacă ajungi pe vreuna dintre acestea – de reținut că pentru fumatul pe plajă amenda este de 100.000 bahți – 2700 euro). Din 2019 fumatul e interzis și în clădirile și zonele publice, în baruri, restaurante, în unele aeroporturi etc.

Foarte important: țigările electronice sunt interzise în Thailanda! Vapatul e considerat ofensator în această țară, prin urmare lasă acasă orice formă de țigaretă electronică dacă nu vrei să te trezești cu o amendă consistentă sau chiar cu trimiterea la închisoare.

Deși aceste legi sunt ceva mai flexibile când este vorba de un turist, ar trebui să le respecți pentru a arăta respect față de thailandezi. Mai ales că nu ai nicio garanție, totuși, că ele nu vor fi aplicate la sânge. Nu lua în derâdere aceste reguli. Thailandezii vor aprecia mult dacă văd un interes față de obiceiurile și practicile lor sociale.

Sugestii de precauție pentru o vacanță în Thailanda

Thailanda este considerată a fi o țară mai sigură în comparație cu alte destinații turistice din Asia de Sud-Est. Spre deosebire de vecinii din regiune, infracțiunile comise împotriva turiștilor sunt foarte rare. Cu toate acestea, trebuie să ai grijă cu privire la sănătate și igienă, precum și la aspectele de siguranță personală, ca de altfel oriunde ai călători. Așadar, pe parcursul unei vacanțe în Thailanda, este bine să aveți în vedere aceste sugestii:

Alimente și băuturi

mancare stradala thailanda
Foto: piyaphun
Evită mâncarea și băuturile cu gheață de la tarabele cu mâncare stradală

Dacă nu ești sigur că gheața care urmează să fie folosită în băuturi are forma cilindrică și cu gaură în mijloc, ceea ce înseamnă că e produsă conform standardelor guvernamentale, nu cumpăra alimente sau băuturi cu gheață de la tarabele cu mâncare stradală.

Înainte de a mânca la tarabele cu mâncare stradală, verifică dacă mesele, tacâmurile și… mâinile celor care pregătesc și manipulează mâncarea sunt curate. Mâncarea thailandeză e senzațională dar e foarte important de știut că cel care prepară și atinge produsele este o persoană curată, laolaltă cu locul în care gătește.

Nu cumpăra mâncare thailandeză care a fost lăsată la soare ore-n șir

Acest lucru este valabil mai ales atunci când cumperi pește, fructe și legume.

Nu te orienta către alimente pre-gătite sau pre-preparate

Cumpără numai de la tarabe de mâncare stradală unde vezi în fața ta cum este pregătită mâncarea, pentru că astfel vei ști ce se pune în ea.

Asigură-te că apa îmbuteliată și băuturile sunt desigilate și deschise în fața ta

În majoritatea zonelor, apa de la robinet nu este potabilă în Thailanda. Și chiar dacă ar fi, e posibil ca stomacul tău să nu se acomodeze atât de repede la calitatea apei de la robinet. Cumpără apă îmbuteliată și deschide personal sticla. Același lucru fă-l și la restaurant sau la tarabele cu mâncare stradală: asigură-te că bei băuturi îmbuteliate pe care le deschizi tu însuți.

Siguranța personală

Phuket night
Orașul vechi Phuket / Foto: Scott Biales
Fii prudent, mai ales noaptea

Dacă nu reziști tentației de a te plimba la lumina lunii pe malul mării sau de a petrece ore noaptea pe străzile aglomerate din Bangkok, nu o face singur, în măsura în care se poate. Asigură-te, de asemenea, că știi unde să găsești ajutor în caz de nevoie.

Poartă cască de protecție atunci când mergeți pe motocicletă sau scuter

Accidentele de motocicletă pot duce la răni grave și chiar la decese. Așadar, dacă ai în plan să închiriezi o motocicletă sau un scuter, nu uita să porți cască.

Folosește seiful din cameră

Când ești în cameră, încuie de două ori ușa. Dacă pleci, lasă obiectele de valoare în seif – bani, obiecte electronice etc. Nu este o măsură 100% sigură (ca oriunde), dar măcar aceste obiecte nu vor fi lăsate la vedere.

Lucruri neobișnuite la care te poți aștepta într-o vacanță în Thailanda

Fiecare țară are propriile sale ciudățenii. Ceea ce este normal pentru unii nu este întotdeauna un standard pentru alții. La fel ca orice altă țară, Thailanda are particularitățile sale, care pot sau nu să fie pe placul propriilor tale obiceiuri. Oricum ar fi, pregătește-te să te lovești și de unele lucruri mai puțin obișnuite atunci când ești într-o vacanță în Thailanda. De exemplu:

Hârtie igienică pe masă

În unele părți ale lumii, utilizarea șervețelelor de masă urmează niște reguli stricte. Unele restaurante din Thailanda, însă, nu se obosesc să respecte aceste formalități. Nu te mira dacă vei vedea hârtie igienică pe mesele restaurantelor, un standard suficient de bun pentru multe locuri.

Bere cu cuburi de gheață

Băutorii de bere din Thailanda au propriul obicei legat de consumul acestui aliment: pun în bere cuburi de gheață. Având în vedere căldura și umiditatea, thailandezilor li se pare logic să reîmprospăteze băutura pentru a nu se încălzi. Inițial s-ar putea să ți se pară ciudat, dar dacă încerci metoda vedea că are beneficiile ei. Atenție însă la calitatea cuburilor de gheață, care trebuie să fie cilindrice și cu gaură în mijloc.

Insecte ca gustare
insecte thailanda
Nelipsitele insecte prăjite din piețe / Foto: alainfinger

Pentru mai toată lumea, a mânca insecte este un obicei barbar. În Thailanda, insectele fac parte din meniu. Inițial, obiceiul de a mânca insecte prăjite era practicat doar în partea de nord-est a țării, în Isan. În prezent, multe restaurante, chiar și în orașe metropolitane precum Bangkok, servesc orice, de la viermi de mătase la gândaci de apă, viermi de bambus și greieri.

Lăcusta rămâne în continuare una dintre favoritele thailandezilor. Găsești insecte prăjite de tot felul în piețe, dar e foarte posibil ca și în restaurante să dai peste meniuri care prezintă selecții extinse de preparate pe bază de insecte. Dacă te ține stomacul, le poți încerca: majoritatea sunt prăjite la perfecție, așa că îți poți permite acest bunjee-jumping culinar.

Festivalul Songkran și bătaia cu apă

Dacă se întâmplă să te afli în Thailanda în timpul festivalului Songkran, concomitent cu ziua sosirii noului an thailandez (13 aprilie), vei descoperi că atunci se petrec într-adevăr lucruri neobișnuite – de pildă, bătăi cu apă cu polițiști. Ca parte a sărbătorii, localnicii aruncă unul în altul cu apă din tot felul de recipiente și găleți. Practic, nimeni nu este scutit, iar nefericitul polițist de circulație este o țintă convenabilă. Până și copiii știu acest lucru și profită de ocazie.

Piloți de Formula 1 pe șosele

Oricine, de la șoferii de tuk tuk, la șoferii de taxi și până la proprietarii de vehicule private au impresia că sunt niște piloți nativi de Formula 1. Thailandezilor, în general, nu pare să le pese prea mult de viteză, dar ei reprezintă definiția clară a mersului pe contrasens la ore de vârf. Ia în calcul acest lucru dacă ai de gând să conduci un autovehicul.

În plus, obținerea unui permis de conducere în Thailanda este un lucru extrem de facil. Nu e de mirare că țara se află printre primele trei țări din lume cu cele mai multe incidente rutiere în fiecare an. Nu este neobișnuit să vezi motocicliști care poartă umbrele în timp ce conduc pe ploaie și nici să treci cu mașina pe lângă căști abandonate pe șosea. Într-un cuvânt, dacă poți evita, mai bine nu experimenta șofatul în Thailanda.

Cum să te deplasezi în Thailanda. Mijloace de transport în Thailanda

trafic bangkok
Trafic în Bangkok / Foto: kazhiya

Ca peste tot, în Thailanda te poți deplasa cu diverse mijloace de transport, unele dintre ele specifice acestei țări. Iată care sunt principalele mijloace de transport din Thailanda, informație ce te poate ajuta în cazul în care dorești să petreci o vacanță în Thailanda pe cont propriu

Există Uber în Thailanda?

Nu mai există Uber în Thailanda din 2018, dar există o aplicație similară de ridesharing numită Grab. Tot ce trebuie să faci este să descărci aplicația și să introduci destinația, exact la fel ca în cazul Uber. Prețurile sunt ceva mai ridicate decât cele practicate de taxiuri sau tuktuk-uri, dar mașinile sunt sigure, securizate și, de obicei, cu aer condiționat – vei circula în condiții foarte civilizate.

BTS – Bangkok Mass Transit System

Pentru thailandezi, acest sistem de transport este o mană cerească. Înainte, îți trebuiau ore întregi pentru a ajunge în anumite zone din Bangkok. Acum, timpii de călătorie s-au redus semnificativ, și asta datorită BTS. Cele două linii care formează acest mijloc de transport sunt suficiente pentru a te ajuta să explorezi cum se cuvine centrul Bangkokului. Vine cu aer condiționat și are inclusiv stații (sunt 64 în total) în apropierea celor mai mari centre comerciale ale capitalei.  

Vezi aici harta BTS și aici informații despre BTS.

MRT – Metropolitan Rapid Transit

Autoritatea thailandeză de tranzit rapid în masă (MRT) transportă turiștii din jurul Bangkokului și în Bangkok, la un tarife pe buzunarele oricui. Rețeaua de transport în comun rapid în masă (MRT) din Bangkok deservește 18 stații și se întinde pe o lungime de 20 km, în formă de potcoavă, de la Hua Lamphong, în sud (lângă Chinatown), până la Bang Sue, în nord. Trenurile rapide și eficiente sosesc la fiecare 5-7 minute și se conectează la BTS Skytrain în stațiile Sukhumvit și Silom.

Sistemul de canale și bărci

barca bangkok
Foto: bankmini

Unul dintre motivele pentru care Thailanda este numită Veneția Orientului este faptul că un număr mare de călătorii într-un astfel de loc se realizează pe canal. Principala modalitate de transport pe canalul din Bangkok se face prin intermediul vasului expres Khlong Saen Saep. Călătoria prin sistemul de canale este rapidă și ieftină.

Bineînțeles, nu poți lua trenul pentru a ajunge la oricare dintre superbele destinații insulare ale Thailandei. Dacă pleci de pe continent, va trebui să urci pe un feribot într-un port important -Phuket, de exemplu, este legat cu feribotul de Bangkok, Krabi și o mulțime de alte orașe. Călătoria cu feribotul este sigură și super accesibilă (în jur de 20 de euro pentru o călătorie de 12 ore), și nu se limitează doar la insule – poți lua un feribot și între orașele de coastă.

Taxiurile thailandeze

Călătoria cu taxiul în Thailanda nu este scumpă, așa că reprezintă o opțiune bună pentru vizitatori (sub 5 euro pentru câțiva kilometri). Această țară este renumită pentru taxiurile sale colorate: cele galbene și verzi sunt deținute de șoferii lor, în timp ce celelalte culori sunt deținute de companii.

Tuk Tuk-urile

tuk tukuri
Tuk Tuk-ul, cel mai popular mijloc de deplasare în Thailanda / Foto: itman_47

Tuk tuk-urile reprezintă mijlocul de transport cel mai popular din Thailanda. Funcționează ca un fel de taxi și pot fi distractive dacă sunt luate pe distanțe scurte. Cu toate acestea, sunt mai periculoase ca taxiurile, pentru că, evident, nu oferă un grad prea mare de securitate. Nu apela la un tuk tuk într-o zonă aglomerată.

Dacă dorești să iei un Tuk Tuk, trebuie să negociezi la sânge cu șoferul, deoarece acestea sunt, aparent, mai scumpe decât un taxi, în special în cazul călătoriilor scurte. Totuși, o plimbare cu tuk tuk-ul este o experiență specială pe care o recomandăm. În definitiv, ești deja în tuk tuk dacă citești acest articol, nu-i așa? 😊

Autobuzele urbane

autobuz bangkok
Foto: tbradford

Sistemul de autobuze din Thailanda este ieftin, bine organizat și foarte eficient. Dezavantajul unui astfel de mijloc de transport este că există momente în care trebuie acestea sunt destul de aglomerate. Autobuzele sunt codificate pe culori pentru a indica prețul și nivelul de confort: ia un autobuz galben sau portocaliu dacă dorești aer condiționat (și cu siguranță vei dori).

Autobuze interurbane

Dacă trebuie să faci călătorii interurbane sau interprovinciale lungi pe parcursul vacanței în Thailanda, poți încerca să călătorești folosind un sistem eficient de autobuze sau autocare. Vei găsi aceste autobuze non-stop în stațiile centrale din diverse localități.

Concluzie

O vacanță în Thailanda este o decizie pe care nu o vei regreta. Dacă ești cu adevărat un iubitor de călătorii, căruia îi place să descopere locuri și culturi noi, Țara Zâmbetelor e locul în care te vei simți perfect și în care îți vei dori să revii pentru a vedea mai mult și mai mult.

Pin it!

pinterest thailanda
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!