Europa Lumea lui Eddie

5 plaje superbe din Halkidiki, brațul Sithonia

plaje halkidiki sithonia

Peninsula Halkidiki e o destinație extrem de populară printre români, care nu se satură să-și aranjeze în continuare vacanțele aici, și nu de ieri de azi. La urma-urmei, se ajunge ușor cu mașina din România (circa 11-13 ore din București – depinde cât stai prin vame), mâncarea e bună, cazări se găsesc cu duiumul, pentru toate buzunarele și, poate mai presus de orice, plajele din Halkidiki sunt cu adevărat superbe. Unele rivalizează cu „suratele” din Caraibe, și nu e nimic exagerat în asta – Grecia are, printre altele, și această calitate.

Articolul de față nu-și propune să fie un ghid al plajelor din Halkidiki, ci o simplă propunere cu privire la 5 plaje superbe din Sithonia, rezultată în urma unei vacanțe la relanti în care am țintit aceste întinderi de nisip și le-am „experimentat” cu mare plăcere. Dacă vreuna dintre aceste plaje nu ar fi „corespuns”, ea nu ar fi fost prezentă în această listă, prin urmare, dacă ajungi prima oară în Halkidiki – brațul Sithonia – și nu știi spre ce plaje să te îndrepți, ia-le în calcul și pe acestea cinci. Desigur, plajele din Sithonia sunt mult mai multe, poate altele sunt chiar și mai frumoase (de gustibus…), dar pe ele le-am lăsat (din lipsă de timp) pentru… data viitoare.

Plaja Kavourotripes

Unde se află: pe partea de est a brațului Sithonia, cam după jumătate spre sud, la 8 km de stațiunea Sarti.

plaja kavourotripes sithonia

Kavourotripes este numele general al unei zone de coastă ce se întinde pe lungimea a 4-5 kilometri, înglobând o serie de golfulețe cu nisip alb și apă turcoaz, care de multe ori aduce cu o piscină uriașă. Numele plajei s-ar traduce prin „găuri pentru crabi”, dar dacă e prea complicat, află că i se mai spune și Orange Beach (sau Portokali).

plaja kavourotripes halkidiki

Kavourotripes este o plajă atipică și trebuie să o „înțelegi” un pic, dacă vrei să-ți găsești locul și să te simți bine. Mulți spun că e cea mai frumoasă plajă din Halkidiki, iar argumentele sunt numeroase. Eu spun doar că e o plajă pe care trebuie să o încerci măcar o dată, dar în același timp mai am un sfat: e bine să ajungi aici dimineața devreme. Dacă nu, pregătește-te ca în plin sezon turistic să dai peste hoarde de turiști. Cum locul nu e unul „clasic”, e posibil ca în acest caz să nu ai unde să-ți pui cearșaful.

plaja kavourotripes halkidiki

Există o plajă principală, care este organizată, și are un bar. Extrem de aglomerată, ai șanse mici să-ți găsești locul, prin urmare vei căuta unul pe stâncile albe din jur, de unde abia vei aștepta să sari în apa limpede. Dacă ai nevoie de umbrelă, însă, va fi ceva mai dificil să înfigi una acolo unde ți-ai dori. În partea de sud a plajei există inclusiv un mic spațiu rezervat nudiștilor, lucru care, pe undeva, mi s-a părut amuzant fiindcă acesta nu e separat în vreun fel.

plaja orange halkidiki

Poți sta la umbră în pădurea de pini care mărginește plaja, acolo unde am văzut o mulțime de oameni veniți cu mese și scaune, ca în camping, dar o asemenea experiență e cam bizară.  

Una peste alta, plaja Kavourotripes este, pe undeva, „obligatorie”. Și nu plaja în sine face toți banii, ci apa, care este absolut senzațională. Ca bonus, vei avea în permanență în ochi imaginea Muntelui Athos din depărtare.

Plaja Platanitsi

Unde se află: pe partea de est a brațului Sithonia, la 2,5 km de plaja Kavourotripes.

plaja Platanitsi sithonia

Dacă dantelăriile (și aglomerația) de pe Kavourotripes te deranjează, urcă-te în mașină, mergi 7 kilometri și oprește-te la campingul Platanitsi, de lângă Sarti. Lași mașina la intrare și o iei prin camping, pe jos, vreo 2-300 de metri, până ajungi pe plaja cu nisip. Dacă vrei să intri cu mașina trebuie să plătești o taxă de 4 euro.

plaja Platanitsi sithonia

În momentul în care ajungi pe plaja ce se întinde pe o distanță de 500 de metri, ai două variante: fie o iei în dreapta, către barul care oferă umbrele și șezlonguri sau te pui, la liber, pe nisipul fierbinte. Șezlongurile nu costă, dar vei avea obligația să consumi de la bar, lucru pe care oricum l-ai face, prin urmare mi s-a părut o variantă foarte bună.

plaja Platanitsi halkidiki
plaja Platanitsi halkidiki
plaja Platanitsi sithonia

Platanitsi e o plajă mare, iar în partea stângă se îngustează și ascunde mai multe golfulețe. În apa turcoaz nu găsești pietre, ci nisip, iar adâncimea e treptată, lucru ce o recomandă pentru familiile cu copii. E una dintre cele mai bune plaje din Sithonia și, dacă ești un fan al campingurilor, poți lua în calcul inclusiv să stai în campingul Platanitsi, unde, pe lângă clasicele corturi, am văzut câteva van-uri dotate cu tot ce ți-ai putea dori pentru un trai… permanent.

Plaja Lagonisi

Unde se află: pe partea de est a brațului Sithonia, dar în nordul acesteia, la 10 minute de golful Vourvourou.

plaja Lagonisi sithonia

Plaja Lagonisi se întinde într-un golf foarte frumos, înconjurat de vegetație mediteraneeană. În apropierea ei se află un resort care mi s-a părut foarte bine organizat, și care poartă numele plajei.

plaja Lagonisi sithonia

De altfel, ca să parchezi la plaja Lagonisi, va trebui să treci prin porțile acestui resort, plătind o taxă (sincer, nu am înțeles-o: am fost de două ori – prima oară m-au taxat cu 5 euro, a doua oară parcarea nu m-a costat). Tot la poartă ți se va spune care este prețul pentru o umbrelă cu două șezlonguri.

plaja Lagonisi halkidiki

Acesta diferă în funcție de rândul pe care stai să alegi, diferențele fiind și de 10 euro (lucru care e cam penibil, pentru o distanță de câțiva metri). Alegi, plătești, parchezi și te instalezi pe plaja care este, în bună măsură, „gestionată” de barul aferent. Ai și varianta „la liber”, adică poți alege să nu plătești șezlongul și să stai pe nisip într-o zonă, însă, nu foarte dichisită.

plaja Lagonisi halkidiki

Plaja în sine e foarte frumoasă. Apa e cristalină și există inclusiv un mic centru de sporturi acvatice, de unde, de pildă, poți închiria o hidrobicicletă cu tobogan cu care să te distrezi și, eventual, să ajungi până pe insulița Diaporos din apropiere (circa 1 km), care pare să protejeze plaja Lagonisi de eventuale „pericole”.

Plaja Koviou

Unde se află: pe partea de vest a brațului Sithonia, la 5 km de stațiunea Nikiti.

plaja koviou halkidiki

Koviou este altă plajă superbă din Halkidiki, la care se ajunge foarte ușor și care te întâmpină cu apă de culoare turcoaz. Poți lăsa mașina pe marginea șoselei principale, într-o parcare (destul de mică) pentru a coborî apoi o pantă pe jos până la plajă sau poți urma indicatoarele către hotelul Makednos, pentru a lăsa mașina în parcarea acestuia.

plaja koviou sithonia

Plaja de nisip are și o zonă cu umbră naturală. În fața hotelului există o zonă de șezlonguri, unde plătești 10 euro pe umbrela cu două șezlonguri, la care se adaugă consumația pe care o faci la bar. În rest, te poți așeza la liber oriunde pe plajă, pe propriul prosop.

plaja koviou sithonia
plaja koviou halkidiki
plaja koviou sithonia

Plaja Koviou nu e o plajă foarte mare, însă are cam tot ce-i trebuie, fiind perfectă atât pentru familiile cu copii cât și pentru cei care iubesc snorkelingul și scufundările. Apa mării e limpede și curată, dar trebuie să fii atent fiindcă unele porțiuni de la mal au pietre.

Plaja Tristinika

Unde se află: pe latura de vest a brațului Sithonia, la 5 km nord de stațiunea Toroni.

plaja Tristinika halkidiki

Dacă vrei o părere personală, Tristinika e plaja care mie unul mi-a plăcut cel mai mult dintre cele cinci prezentate aici. În primul rând, poate și datorită barului Ethnik, aflat pe un promontoriu în partea de sud a plajei, care conferă un aer boem locului (canapele pe modul chill, un dolce far niente total), cu tot cu priveliștile asupra mării și cu apusurile de soare care (intuiesc, nu le-am prins) sunt absolut magnifice.

plaja Tristinika sithonia
plaja Tristinika halkidiki
plaja Tristinika sithonia

Plaja este lungă și generoasă, deci nu vei avea probleme legate de aglomerație. Poți opta pentru umbrelele ce țin de barul Ethnik (cu obligativitatea de a face consumație) sau îți poți pune prosopul oriunde vrei tu pe plaja de nisip care are inclusiv o zonă de campare, în partea ei sudică.

Apa este – cum altfel? – cristalină, dar ceva mai adâncă la mal față de alte plaje, prin urmare nu aș recomanda-o neapărat familiilor cu copii mici, ci mai degrabă înotătorilor și adulților cărora le place bălăceala și, eventual, snorkelingul.

halkidiki sunset

Așadar, aceasta a fost selecția mea cu 5 plaje superbe din Halkidiki, brațul Sithonia, întinderi de nisip pe care mi-am petrecut cel puțin o zi și pe care le recomand oricărui doritor de soare și mare. Nu spun că ele sunt, automat, cele mai frumoase plaje din Halkidiki (oricum, orice top este subiectiv), dar mie mi-au plăcut și, cu siguranță, dacă ajungi pe ele, vei vedea că am avut destule argumente pentru a le recomanda. Vacanță plăcută!


Acest articol a fost scris de pe un laptop ASUS ZenBook Pro 14 Duo.

Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!