Europa

De ce să mergi în vacanță în Grecia

grecia zakynthos

Prima mea ieșire din țară a fost în Grecia. Se întâmpla în 1992, când, într-un context de jurnalism fotbalistic, am ajuns în Edessa. Și chiar dacă nu zburasem în cine știe ce insulă celebră, ci ajunsesem cu autocarul, după o plictisitoare traversare a Bulgariei, a fost dragoste la prima… întâlnire. În Grecia m-am simțit întotdeauna ca acasă, începând cu acea „edessă” și continuând, de-a lungul anilor, cu numeroasele locuri elene în care aveau să mă poarte pașii – de la măreția Acropolei ateniene la splendoarea canionului Vikos, de la savoarea organică a Cretei la divinul nesaț al Muntelui Olimp.

Chania Creta
În Chania, Creta

Dacă m-ai întreba acum „mergi în Grecia?”, în zece minute aș fi la ușă. Există o atracție irezistibilă pentru orice călătorie sau vacanță în Grecia și nu știu dacă asta are vreo legătură cu faptul că stră-stră-stră-bunică-meu urca de undeva din Elada, oprindu-se în Brăila pentru a face comerț pe Dunăre la sfârșitul secolului 19. Probabil că sângele (grecesc) apă nu se face, dar, să fim serioși!, cu sau fără străbuni din Pireu, Grecia te cheamă în sunet de sirene, punându-ți pe tavă argument după argument, într-un platouaș irezistibil pe care nu ai cum să-l refuzi. De fapt, la întrebarea asta voiam să ajung, pentru cineva care încă mai are dubii: de ce să mergi în vacanță în Grecia? Să le luăm pe rând:

Insulele grecești

de ce să mergi în vacanță în grecia
Plaja Porto Katsiki, din insula Lefkada

Primul lucru la care se gândesc oamenii când vine vorba de Grecia sunt insulele. E lesne de înțeles de ce: magnetismul insulelor grecești e imens. Grecia are peste 2000 de insule, între acestea 227 fiind locuite, și ți-ar lua ceva timp să le vizitezi pe toate. O variantă este să-ți faci în fiecare an o vacanță într-o insulă, după cum, o altă variantă mai… rapidă este să încerci un sejur de tip hop on-hop off, pe o barcă sau, de ce nu?, cu feribotul. Din insulă-n insulă, ca un explorator îndrăzneț și curios.

Santorini? Mykonos? Skopelos? Corfu? Kefalonia? Creta? Rhodos? Ia-le în ce ordine vrei, poți începe chiar și cu mult-„românizata” Thassos – în orice insulă vei ajunge, te vei simți minunat și… diferit. Insulele Greciei sunt versatile: unele te îmbie cu istoria, altele cu plajele, altele cu liniștea, depinde ce-ți dorești. Pentru că, orice-ți dorești, vei avea. Și, nu în ultimul rând, să nu uităm că americanii numesc Grecia „Caraibele Europei”. Mergi în insula Amorgos, de pildă, privește culoarea apei, și le vei da dreptate.

Munții Greciei

cheile vikos
Cheile Vikos

Poate părea surprinzător, și poate nu te-ai gândit niciodată că ai putea să-ți petreci o vacanță la munte în Grecia, însă după periplul meu prin nordul Greciei, aș recomanda oricui să aleagă o vacanță montană în această țară. Mai mult, sugestia ar fi să combini o vacanță munte-mare, pentru că sunt multe locuri pretabile pentru a petrece câteva zile la munte urmate de câteva zile la mare (sau invers, după preferințe).

Ce vreau să spun este că aș merge oricând la munte în Grecia. În special în zona satelor de vlahi din Epir, dar și în Pieria (pe Muntele Olimp) sau chiar mai la sud, către Pelion. Însă, la fel de bine găsești munți și în insule – Ainos, în Kefalonia, Ida în Creta (de canionul Samaria ce să mai zic?) sau Dikeos în Kos. Deci, dacă ești amator de drumeții, de cățărări sau pur și simplu iubești muntele, Grecia e alegerea perfectă. Pentru că, știai sau nu?, Grecia e una dintre cele mai muntoase țări europene.

Mâncarea grecească

mâncare grecească

Probabil ai văzut clasamentul celor mai bune gastronomii din lume, întocmit de cei de la Food Atlas. S-a viralizat online, poate și pentru surprinzătorul fapt că România ocupă locul 4. Dar, privind mai sus, pe locul 2 se situează Grecia. Nu întâmplător, nu-i așa? Niciodată nu am avut ceva de reproșat mâncării grecești. Dimpotrivă. În Grecia am mâncat super-bine oriunde: în nord, în sud, în munți, în insule, pe plajă sau în marile orașe. O gastronomie simplă, mediteraneeană, fără fițe, dar delicioasă. Nu ai cum să nu iubești mâncarea grecească, de la o simplă salată (în care roșiile nu au gust de carton) până la un saganaki cu creveți sau o portokalopita ca la mama ei acasă.

Nu există ceva mai plăcut decât să te așezi la o masă într-o tavernă și să înceapă să curgă meze-urile. Adaugă și-un păhărel de ouzo sau tsipouro, toarnă un krasaki (vinișor) bine ales (parol că grecii au vinuri mai bune decât știi!) și socializează pe fundal de muzică grecească. Eventual… cu valurile spărgându-se de mal, la câțiva metri distanță. That’s life, baby!

Istoria Greciei

orasul antic Stagira
Filosofând în Stagira, cu gândul la Aristotel

Chiar dacă în școală urai istoria (de ce-ai face asta? Istoria e o poveste) e imposibil să te lase rece faptul că în Grecia pășești peste locurile în care s-a scris istorie acum mii de ani. Și nu e numai despre „pietrele alea” – așa cum spun mulți ignoranți pentru care vestigiile și ruinele antice nu reprezintă nimic, ci despre foarte adevărata sintagmă de „leagăn al umanității”.

Am vizitat recent anticul oraș Stagira, din Halkidiki. Acesta e locul de naștere al marelui filosof Aristotel, un „nene” care a dat lumii un imens „container” filosofic, științific, cultural și enciclopedic. Mai mult de-atât, el a fost tutorele și mentorul lui Alexandru cel Mare, cel mai de seamă conducător militar al tuturor timpurilor. La Stagira, după ce m-am plimbat prin situl arheologic, filosofând la fiecare pas, m-am îndreptat către acropolis și, copleșit de fabulosul peisaj marin, parcă l-am auzit pe Aristotel șoptindu-mi: „Cunoașterea de sine este începutul înțelepciunii”.

Prin urmare – nu zâmbi ironic! – dacă vizitezi Grecia, și știi cum s-o vizitezi, vei deveni un pic mai înțelept. Și vei cunoaște mai multă istorie, de care vei fi înconjurat oriunde vei merge. Pentru că, în Grecia, fiecare piatră spune o poveste.

Banii

Pandemia a lăsat răni adânci asupra omenirii, iar turismul a fost una dintre cele mai adânci zone în care Covidul a lucrat mișelește. Când oamenii începeau să se liniștească și să-și facă planuri mărețe de vacanță, a izbucnit războiul din Ucraina, care ne-a pus pe toți pe gânduri din punct de vedere al cheltuielilor. În același timp, prețurile au explodat peste tot și, automat, ofertele turistice s-au scumpit.

Nu se poate spune că acest lucru nu s-a întâmplat și în Grecia. Dar, în același timp, Grecia rămâne o țară abordabilă din punct de vedere al prețurilor. Și chiar dacă gyrosul sau souflaki-ul sunt ceva mai scumpe, chiar dacă – la fel ca peste tot – prețurile la cazare au urcat, o vacanță în Grecia nu-ți golește conturile. Sigur, dacă pleci cu mașina, ia în calcul că litrul de carburant a ajuns în zona de 2 euro, dar… astea sunt vremurile, iar odată ajuns pe o plajă grecească, nimic nu va părea să mai conteze.

Oamenii

Napoleon Zaglis
Napoleon Zaglis, un vlah pe cinste

Am revăzut recent Zorba Grecul. E unul dintre filmele mele favorite, din care, dincolo de prestația fabuloasă a lui Anthony Quinn, și de diversele filosofii de viață, am rămas cu celebrul sirtaki de final, de pe plaja Stavros din Creta. Doar dacă privești dansul acela și nu ai cum să nu iubești Grecia. Bucuria din ochii lui Zorba e molipsitoare. În Grecia ai toate șansele să întâlnești un „Zorba” la fiecare pas. În Grecia îți faci prieteni și dacă ești cea mai rezervată și ciufută persoană din univers.

logo grecia

Pentru că Grecia e nectar de zei turnat în termos de turist și savurat pe plaje aurii sau în munți zurlii. De ce să mergi în vacanță Grecia? Când ți se pare că viața nu mai are parfum, programează câteva zile în Grecia ca să te încarci cu energie, boemie și iubire de frumos.

Citește și: Cele mai frumoase plaje din Grecia

Tags
Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

banner animawings



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!