italia pentru seniori
Foto: Envato
Europa Oferte travel

De ce iubesc seniorii Italia. Destinații turistice pentru seniori

Programele de călătorii pentru seniori au din ce în ce mai mare căutare, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure: asta înseamnă că persoanele de o anumită vârstă își doresc tot mai mult să viziteze locuri frumoase din întreaga lume, petrecând vacanțe de neuitat. Una dintre destinațiile cele mai iubite și apreciate de seniori este, fără-ndoială, Italia. De ce? Răspunsul e cât se poate de simplu: Italia are de toate.

De ce adoră seniorii programele de călătorie în Italia

italia pentru seniori
Foto: Envato

Italia are istorie seculară, cultură bogată, peisaje de senzație și gastronomie de top. Și nu doar într-o anume zonă sau regiune, ci oriunde te-ai duce. Italia e ca o carte de istorie, geografie, arhitectură, gastronomie sau, dacă e să le punem pe toate la un loc, ca o enciclopedie pe care îți vine s-o răsfoiești, pardon – s-o vizitezi, de fiecare dată cu o imensă plăcere și bucurie.

În plus, Italia se află la o aruncătură de băț de România – zborurile sunt de scurtă durată și, adesea foarte ieftine, ceea ce o transformă într-o destinație accesibilă, lucru extrem de important pentru seniorii care nu agreează zborurile lungi și care au diverse probleme de mobilitate.

italia pentru seniori
Foto: Envato

Unul dintre principalele motive pentru care seniorii aleg programele turistice pentru Italia este cel legat de interactivitate. La prima vedere poate părea un lucru mai puțin obișnuit, dar, după derularea programelor Senior Holidays în Italia, din toamna trecută, Hello Holidays a realizat un sondaj printre turiștii care au vizitat diverse destinații – Sicilia, Toscana, Napoli, Coasta Amalfitană.

Rezultatele au arătat faptul că turiștii s-au bucurat enorm să experimenteze o mulțime de lucruri al italiano, precum prepararea uleiului de măsline, al pizzei, al înghețatei etc, să învețe cum se cultivă lămâile din care se face celebra băutură limoncello, să participe la degustări, la festivaluri locale sau la petreceri private ale localnicilor.

Care sunt destinațiile „fierbinți” din Italia, adorate de seniori

Cele mai râvnite destinații din Italia pentru seniori sunt mângâiate de soare în aproape orice perioadă a anului, prin urmare optimismul și buna dispoziție nu au cum să nu se reverse în fiecare vizită derulată în aceste superbe locuri:

Magnifica Toscana

Descoperirea unei regiuni atât de frumoase precum Toscana este ca un balsam pentru sufletul oricui. Un zbor la Pisa sau Bologna, apoi șapte zile în care Toscana se prezintă în toată splendoarea ei:

bologna
Bologna / Foto: KavalenkavaVolha

Cu Bologna, orașul ce găzduiește cea mai veche universitate din lume (1088), cu celebrele turnuri istorice (Asinelli și Garisenda), cu Piazza Maggiore, cu San Petronio (a zecea cea mai mare biserică din lume), cu sanctuarul Madonna di San Luca, cu Bazilica Sf. Ștefan, cu frumoasele porticuri – galeriile exterioare cu arcade și cu o gastronomie delicioasă, în care pastele ocupă un loc central, mai ales că sunt realizate manual.

Cu San Marino și minunatul său castel, un paradis și pentru cei care iubesc cumpărăturile.

Cu Lucca și Pisa, două orașe toscane până în… măduva clădirilor istorice, de la Turnul Guinigi, Catedrala și Amfiteatrul Roman, din Lucca, până la celebrul Turn înclinat, Catedrala Santa Maria Assunta și Campo Santo – Câmpul Sfânt, din Pisa.

siena
Foto: Simon Rei

Cu Siena și San Gimignano – bijuteriile regiunii Chianti, două cetăți medievale ce mustesc de exemple arhitectonice de mare excepție.

Cu Florența, capitala regiunii Toscana și, totodată, centrul cultural al Italiei, locul care a dat startul Renașterii și unde aproape obligatoriu de vizitat sunt Catedrala, Palazzo Vecchio, Bazilica Santa Croce, Palatul și Galeriile Uffizi, Piazza della Signoria sau Ponte Vecchio, cu propunerea (simbolică) de a descoperi toate statuile lui David care împânzesc orașul.

Cu Insula Elba, a treia ca mărime a Italiei, locul de exil al lui Napoleon Bonaparte, unde oricine rămâne fermecat de istoricul sat de pescari Porto Azzurro.

Programul Senior Holidays oferit de Hello Holidays în Toscana poate fi consultat aici.

Spectaculoasa Sicilia

Un zbor scurt pe ruta București – Catania și ai ajuns în însorita Sicilia, cea mai mare insulă a Mediteranei. Sicilia își întâmpină vizitatorii cu peisaje de vis, în mijlocul cărora tronează Muntele Etna, unul dintre cei mai activi vulcani ai lumii, cu plaje frumoase, o istorie antică, experiențe culturale și, nu în cele din urmă, cu o gastronomie specială în cadrul căreia se regăsesc preparate precum arancini, caponata și cannoli, din care oricine abia așteaptă să guste.

Taormina
Taormina / Foto: Pilat666

Ce se poate vizita în Sicilia? Oho! Am putea vorbi ore întregi despre locurile siciliene ce ar trebui incluse în orice itinerar. Palermo, cu Catadrala (construită în 1185), cu tenebroasă Criptă a Capucinilor, cu Capella Palatina, cu Palazzo dei Normanni, cu La Martorana și multe alte obiective de top, este punctul de plecare în explorarea insulei.

Siracusa și insula Ortigia – două destinații care propun vestigii arheologice, dar și bijuterii arhitectonice, precum Catedrala din Ortigia, fântâna Aretuzei și Palatul Borgia.

Taormina – cea mai frumoasă și cea mai elegantă localitate a Siciliei, construită pe un munte de unde priveliștile îți taie răsuflarea, cu strada Corso Umberto și Teatrul Grecesc.

Cefalu
Cefalu / Foto: urosmm

 Cefalù, cu străduțele lui înguste, unde e musai să prinzi un fascinant apus de soare.

Tindari, localitate în care se află biserica Madonna Nera, ce adăpostește o statuie neagră reprezentând-o pe Fecioara Maria.

Catania și Riviera Ciclopilor – aceasta din urmă amintind de legendele locale ce povestesc despre cum au scăpat Iason și argonauții de mânia ciclopilor.

Insulele Eoliene, cele șapte „surori” vulcanice, în mijlocul cărora strălucește Stromboli, cu al ei vulcan activ. Toate acestea – și multe altele – fac din Sicilia o destinație râvnită, deopotrivă de seniori, dar și de celelalte categorii de turiști.

Programul Senior Holidays oferit de Hello Holidays în Sicilia poate fi consultat aici.

Misterioasa Puglia

Sunt multe lucruri de spus despre Puglia, această regiune fascinantă aflată în „tocul” Cizmei peninsulare. Puglia este presărată cu orașe și sate fermecătoare, fiecare cu propria personalitate și istorie. Printre cele mai pitorești localități se numără Ostuni, cunoscut sub numele de „Orașul Alb”, Martina Franca, cu arhitectura sa barocă, Polignano a Mare, cocoțat pe o stâncă, locul de naștere al lui Domenico Modugno, cantautorul celebrei piese Volare și pitorescul Alberobello, orășelul din Valle d’Itria, cu case trulli, locuințele cu țugui ce par desprinse dintr-o poveste.

Altamura, Grotta del Trullo Putignano, Gallipoli, Otranto, Lecce, Monopoli, Vieste, Foresta Umbra si Monte Sant’Angelo (acestea trei, parte a Peninsulei Gargano), Taranto și mai ales Matera (cu ale sale sassi, locuințele săpate în stâncă acum multe sute de ani și transformate azi în hoteluri, restaurante, muzee etc – aflat mai degrabă în regiunea Basilicata, dar obligatoriu de vizitat într-o excursie din Puglia – sunt locuri incredibil de frumoase, cu atracții turistice diverse pentru care trebuie să-ți rezervi mult spațiu pe cardurile din camerele foto sau din telefoane.

Programul Senior Holidays oferit de Hello Holidays în Puglia poate fi consultat aici.

Fermecătoarea Coastă Amalfitană și „nebunul” Napoli

Să vezi Napoli, apoi… să vezi și Coasta Amalfi! Asta e ideea unei vacanțe de neuitat în această spectaculoasă regiune din sudul Italiei. Mai întâi vizitezi Pompeii, anticul oraș ras de pe fața pământului de erupția vulcanului Vezuviu, în anul 79 d.Hr., cu casele lui de aristrocrați, cu teatrul și templele scoase la iveală în urma excavațiilor, cu străzile proiectate de ingineri uimitori pentru acele vremuri, după care urci pe „ucigașul” vulcan, de pe vârful căruia ai parte de peisaje magnifice.

Napoli
Napoli / Foto: Veronika Pfeiffer

Napoli, orașul în care Maradona s-a înscăunat ca „rege” etern, e o emoție permanentă. De la Castel Ovo și Lungomare, faleza în lungime de 2,4 kilometri, la Muzeul Național de Arheologie, Cappella Sansevero, Castel Nuovo sau catacombele San Gennaro. Caserta e un alt loc ce merită vizitat, fie și numai dacă ne gândim că în localitatea aflată la 35 km nord de Napoli se află celebrul amfiteatru Capua, cu școala de gladiatori care l-a inclus pe și mai celebrul erou Spartacus.

capri italia pentru seniori
Foto: Anastasia Collection

Insula Capri cu istoria ei îndelungată și fascinantă, locuită din cele mai vechi timpuri de greci, romani și de diverse alte culturi, găzduiește numeroase situri istorice, precum Villa Jovis, care a fost cândva palatul împăratului roman Tiberius. Nu e unicul argument pentru o vizită în această destinație exclusivistă, dar el se adaugă unei urcări cu telescaunul pe Muntele Solaro, vizitării vilei lui Axel Munthe sau croazierei în jurul cunoscutei Grotta Azzurra.

Positano
Positano / Foto: tsomchat

Coasta Amalfi e un vis împlinit. O desăvârșire a bunului gust, o înscăunare la rang suprem a frumuseții peisagistice. O croazieră de o zi în care să te oprești în localități precum Amalfi (cu excepționala catedrală romano-catolică, ce datează din vremea Imperiului Roman) și Positano (cea mai pitorească localitate de pe Coastă), să faci o degustare de mozzarella sau de pizza (preparat „inventat” chiar la Napoli, pentru regina Margareta), să participi la o seară napoletană și să asculți canțonete live – ce poate fi mai sublim?

Programul Senior Holidays oferit de Hello Holidays în Napoli și Coasta Amalfitană poate fi consultat aici.

Alte programe pentru seniori oferite de Hello Holidays

Italia nu este însă unica destinație oferită de Hello Holidays în programele sale pentru seniori. Barcelona și Costa Brava, Elveția și nordul Italiei, insula Evia – se regăsesc și ele printre ofertele pe care le poți consulta aici, cu tot cu ofertele speciale. De reținut un aspect important: aceste programe nu sunt oferite în exclusivitate seniorilor, ele neavând limite de vârstă sau suplimente de preț pentru cei ce nu fac parte din această categorie. Așa încât, seniorii pot călători fără griji împreună cu cei dragi, în Italia sau în orice destinație inclusă în aceste programe.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!