Europa Lumea lui Eddie

Pompeii – ce sa faci, ce sa vezi, cum sa-l vizitezi

O vizită la Pompeii e o incursiune în istorie. E aproape obligatorie, atunci când te afli la Napoli sau în drum spre Coasta Amalfi sau spre Sorrento. Și nu e vorba că vei merge să vezi o ”adunătură de pietre”, așa cum spun mulți pentru care ruinele nu reprezintă nimic. Pompeii a fost un oraș prosper, distrus în urma teribilei erupții a vulcanului Vezuviu, din anul 79 d.Hr. Un oraș care a intrat sub dominația Romei în anul 80 î. Hr., când a devenit colonie a capitalei imperiului după ce luase parte la o rebeliune împotriva Republicii. În momentul în care Vezuviul și-a pogorât urgia asupra lui, orașul număra circa 11.000 de suflete, îngropate sub straturile de lavă și cenușă care s-au sedimentat vreme de secole, până în 1599 când Pompeii a fost descoperit, apoi redescoperit în 1748 de către inginerul spaniol Rocque Joaquin de Alcubierre.

pompeii23De ce ar trebui să vizitezi Pompeii? În primul rând pentru că titanica munca arheologică a scos la iveală un oraș extrem de bine conservat. Aici respiri istorie, plimbându-te pe străzile pietruite, privind casele locuitorilor, intrând în amfiteatru, în gimnaziu sau în lupanar, trecand prin vilele nobilimii, prin locuintele clasei mijlocii sau prin casele modeste ale saracilor. Pompeii e un oraș impresionant și nici măcar căldura toropitoare a soarelui de iulie nu-ți poate schimba această impresie.

Nu e recomandabil să mergi la Pompeii pe o asemenea căldură (așa cum am fost noi) dar, la urma-urmei, nu asta e important. Situl se află la doar 27 km de Napoli (pe autostrada A3) și la alți 27 km de Sorrento, practic la jumătatea distanței dintre ele. Așa că dacă aterizezi la Napoli și te îndrepți către Coasta Sorrentină sau către Amalfi, oprește-te în drum pentru o vizită care îți va lua, în medie, cam 3 ore. Dacă ai o mașină închiriată (sau personală) o poți lăsa într-una dintre parcările păzite, cu plată, din apropierea intrărilor. Pompeii are șapte porți dar în zona ruinelor se intră doar pe la Piazza Anfiteatro, (pe unde am intrat noi, trecând pe lângă Amfiteatrul unde trupa Pink Floyd a susținut celebrul concert din 1972, repetat în 2016 de către David Gilmour, cu numai o zi înainte să ajungem la locul faptei). Piazza Essedra și pe la Porta Marina.

Vezuviul veghează nestingherit asupra orașului Pompeii, pe care l-a distrus cu aproape 2000 de ani în urmă
Vezuviul veghează nestingherit asupra orașului Pompeii, pe care l-a distrus cu aproape 2000 de ani în urmă

Trebuie să știi că există cinci situri arheologice în zonă, în afară de Pompeii cel mai important fiind Herculaneum (pe care unii îl consideră, se pare, chiar mai interesant ca Pompeii) dar și Oplontis, Stabiae și Boscoreale. Poți cumpăra diverse tipuri de bilete, combinații între ele sau bilete individuale pentru fiecare. Am fost doar la Pompeii și vom vorbi doar despre el, dar dacă ai timp și chef de explorat, merită să le vezi pe toate. Siturile nu includ și Vezuviul, atracție turistică în sine, pe care o poți vizita individual sau cumpărând un tur de o zi din stațiile feroviare de la Pompeii sau Herculaneum.

De regulă sunt ceva cozi la intrare (în special dimineața) însă dacă vrei să nu stai, cumpără-ți bilet online, printează-l și vei accede imediat. Pentru o zi la Pompeii biletul de intrare costă 13 euro. Copiii au acces gratuit (dar dacă iei bilete online ”cumpără” pentru ei cele de valoare zero, ca să poți intra). Pentru Herculanem vei plăti 11 euro iar pentru toate cele cinci situri (trei zile consecutive), 22 euro. Dar cel mai bine e să consulți site-ul oficial, aici.

Programul de vizitare în sezonul de vârf (1 aprilie – 31 octombrie) este de la 8.30 la 21.30 (ultima intrare la 19.30) iar în extrasezon, de la 8.30 la 18.30 (ultima intrare la 17.00).

Dacă vizitezi orașul individual, cel mai important lucru e să ai cu tine o hartă. O găsești la standurile de bilete sau la vânzătorii ambulanți de la intrare. Cu ajutorul ei te vei descurca mult mai ușor decât dacă o iei la întâmplare, pe străzile antice. De asemenea, poți angaja un ghid – îi găsești în jurul caselor de bilete și, după cum am aflat, unii sunt mai buni, alții mai puțin buni – totul ține de noroc dar cel mai important e ca, mai întâi, să înțelegi ce-ți povestesc. O altă variantă este să-ți iei un audio-ghid, asta în caz că-ți place să stai cu căștile în urechi.

Sunt multe de văzut la Pompeii și nu vei putea cuprinde întreg orașul, care are vreo trei kilometri și care are – ca orice oraș – zone mai interesante și zone mai anoste. Una peste alta însă, recomandăm să nu ocolești (ba chiar să cauți) următoarele obiective: amfiteatrul, forumul, templele lui Jupiter și al lui Apollo, casa lui Faun, casa poetului tragic, vila misterelor, brutăria și lupanarul.

Vei remarca faptul că pe pereții unora dintre case au rămas inscripții de propagandă electorală sau mici glume dedicate cetățenilor orașului. Semnele de la ușile unor foste magazine indică tipul de activitate care se desfășura aici dar și numele proprietarului. Printre vilele nobilimii – unele de o frumusețe extravagantă, cu grădini superbe, statui în miniatură și priveliști deosebite – erau construite casele celor săraci, în care locuiau mai multe familii la un loc sau locuințele celor din clasa de mijloc. Picturi, obiecte casnice, mobilă, ornamente, unelte, lămpi de teracotă – toate sunt prezente în diverse locuri, descoperiri uimitoare făcute în urma excavaților. Există semne și indicii despre toate lucrurile care se desfășurau aici și, dacă ai văzut filmul Pompeii (din 2014) îți poți imagina cu ușurință, pe măsură ce colinzi străzile orașului, cum era viața în această urbe prosperă, lovită brusc de urgia ieșită din centrul Pământului. Și, nu în ultimul rând, vei vedea trupurile învelite în lavă și cenușă ale unor nefericiți locuitori ai Pompeiului, surprinși în diverse poziții de scurgerile devastatoare.

Harta Pompeii
Harta Pompeii

Lucruri inedite despre Pompeii:

*** Locuitorii Pompeiului habar n-aveau că Vezuviul e un vulcan și că poate să erupă, fiindcă acest lucru nu se mai întâmplase de 1800 de ani.

*** Înainte de de erupția din anul 79 nu exista un cuvânt pentru ”vulcan” – acesta a fost creat după erupție și deriva din cuvântul ”Volcano” – zeul roman al flăcărilor și imitațiilor din metal.

*** Ruinele Pompeiului sunt vizitate de peste 2,6 milioane de turiști anual.

*** Se spune că dacă erupția ar fi avut loc în orice altă zi, locuitorii din Pompeii ar fi avut o mare șansă să scape. Fiindcă, de regulă, vântul bătea în direcția sud-vest, lucru care ar fi dus cenușa către Golful Napoli. Dar în acea zi blestemată, el și-a schimbat direcția către nord-vest, adică exact deasupra orașului.

*** Cu cele 60,7 hectare, Pompeii e cea mai mare zonă excavată din lume și cel mai mare sit arheologic.

*** Înainte de erupție, Pompeii era locul preferat al romanilor de vază, care veneau să-și petreacă vacanțele aici. Se spune că însuși împăratul Nero ar fi avut vila de vacanță în apropiere de Pompeii.

pompeii24

Lupanarul
Lupanarul
Camerele de plăceri din lupanar
Camerele de plăceri din lupanar

pompeii18 pompeii17 pompeii16 pompeii15 pompeii14 pompeii13 pompeii25

 

Cumpără bilete online pentru Pompeii, ca să nu mai stai la coadă:

Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.Booking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!