Pelion
Foto: Chavdar Lungov
Europa

Locuri din Grecia în care să combini o vacanță la munte cu una la mare

Grecia este tărâmul soarelui, al mării și al munților, al plajelor nesfârșite de nisip, al mâncării sănătoase și al oamenilor cu inimă bună. Fie că este vorba de munți impresionanți, străbătuți de râuri superbe, de plaje de nisip scăldate de ape cristaline în nuanțe de turcoaz sau de monumente antice, de cele mai multe ori toate acestea pot fi găsite la doar câteva ore distanță una de alta. Lucru care face ca Grecia să fie una dintre cele mai bune țări în care să combini o vacanță la munte cu una la mare.

Sunt multe locuri în Grecia în care îți poți planifica o vacanță munte-mare, în care să împletești pasiunea pentru drumeții și dorința de a vedea peisaje frumoase, cu relaxarea totală pe care ți-o oferă clipele petrecute pe un șezlong, la soare, cu sunetul mării în urechi. În cazul în care-ți dorești o astfel de vacanță, ia în calcul următoarele destinații de top din Grecia, și în mod cert te vei întoarce fericit 100%:

Epir

Trebuie spus din start că Epirul e o regiune fantastică, iar diamantele ei sunt multe și nu e suficientă o singură vacanță pentru a le descoperi. Din punct de vedere geografic, Epirul e regiunea din nord-vestul Greciei, prin care treci dacă ți-ai programat o vacanță în insula Corfu, în Lefkada sau în zona Parga.

regiunea epir
Epir

Am scris aici despre minunățiile din Epir, care pur și simplu m-au încântat cu munții și satele de vlahi care se întind pe pantele acestora. În același timp, Ioannina este unul dintre cele mai frumoase orașe din Grecia, cu un centru istoric ce surprinde culturile anterioare, cu influențele din perioada ocupației otomane și din religiile musulmană și ebraică. Castelul din Ioannina este cel mai vechi fort bizantin grecesc, și nu ar trebui ratat, după cum insula din mijlocul lacului Pamvotis ascunde povești fascinante despre „Leul din Ioannina”, controversatul Ali Pasha.

lacul pamvotis ioanina
Insula fără nume de pe Lacul Pamvotis

Ioannina este, însă, doar una dintre numeroasele atracții ale Epirului, care ar trebui să le vezi. Printre celelalte se numără Kipinas (mânăstirea săpată în stâncă, din altarul căreia pornește o peșteră), satele Kalarites și Sirrako, podul de piatră Plaka (doar unul dintre frumoasele poduri arcuite ale Greciei de nord), Pădurea de Piatră de lângă satul Monodendri, extraordinarul Canion Vikos din regiunea Zagori, magnificul sat Papingo, piscinele naturale Rogovo, lacul Aoos și, nu în cele din urmă, frumoasa localitate Metsovo.

podul plaka epir
Podul Plaka, din Epir

Iar după ce ți s-a umplut „tolba” cu atâtea frumuseți montane, te poți îndrepta către mare: pe o coastă de 100 kilometri se întind unele dintre cele mai renumite plaje cu nisip ale Greciei, majoritatea având toate facilitățile necesare, în vreme ce altele – pentru cei care caută locuri izolate – sunt accesibile doar pe jos sau cu barca. După ce vizitezi Epirul, Preveza, Parga și Sivota sunt locurile potrivite pentru o relaxare la plajă.

Plaja Alonaki
Plaja Alonaki, din Preveza / Foto: Konstantinos Metzitakos

În Preveza, plaja Monolithi este imensă (se întinde pe o lungime de 24 km), are nisip fin și ape de culoare turcoaz, prin urmare nu te vei înghesui cu alți turiști, iar excursiile cu bicicleta de-a lungul coastei sau cu caiacul pe mare sunt doar două dintre activitățile pe care le poți face aici.

În plus, orașul Preveza, accesibil din regiunea Epir prin primul tunel submarin construit în Grecia, oferă posibilitatea de a explora istoria și cultura locului pe care, în anul 290 î.Hr. se afla anticul oraș Vereniki. În Preveza te poți pierde pe străduțele înguste, admirând magnifica arhitectura bizantină și venețiană, poți vizita vestigiile orașului roman Nikopolis, situl antic Kassiopi, Castelul Pantokratoras (secolul 19), de la gura Golfului Amvrakikos sau poți face o excursie de o zi pentru a admira frumoasele castele venețiene din zonă.

Orașul de coastă Parga se întinde într-o zonă muntoasă, cu păduri de pini, monumente venețiene și plantații de măslini. Parga își întâmpină vizitatorii cu o arhitectură specială, cu magazine pitorești în care poți cumpăra suveniruri realizate manual, precum și cu cafenele și taverne tradiționale.

Parga
Parga / Foto: GoodLifeStudio

Dacă vrei să vizitezi ceva în Parga, poți ajunge la situl arheologic Necromanteion, din Acheron, unde se află Templul lui Hades. Regiunea de coastă de lângă Parga e perfectă pentru amatorii de scufundări, în vreme ce „leneșii” care preferă să stea la plajă pot căuta plaja Krioneri (bine dotată), plaja Valtos (situată lângă o pădure de pini) și plaja Lichnos (mărginită și ea de o pădure).

Sivota
Sivota / Foto: Gatsi

În fine, dar nu în cele din urmă, golful Sivota, aflat la circa 22 km de Parga, este, probabil, cea mai „exotică” regiune a Greciei, fiind supranumit „Caraibele grecesc” – lesne de înțeles de ce, plajele cu nisip alb și marea de culoare turcoaz făcând din această zonă una foarte căutată. „Vedetele” din Sivota sunt plajele Bella Vraka și, mai ales, Mega Ammos. Dar locurile de senzație nu se mărginesc la aceste două plaje: „exploratorii” trebuie să descopere și golfulețele secrete ale regiunii, în special cel numit Laguna Albastră.

Pieria

Regiunea Pieria, din Grecia, se confundă, practic, cu Muntele Olimp, legendarul munte al zeilor, pe care am avut ocazia să-l „mângâi” pe la poale, admirându-i măreția și frumusețea. Aici am stat în Litochoro, un fel de avanpost al zeilor, un orășel autentic macedonean, cu rădăcini în secolul 14. E vizitat deopotrivă de greci și de turiști, nu doar pentru că există uriașul magnetism produs de localizarea la poalele legendarului munte, ci și fiindcă e varianta perfectă pentru cei care vor o vacanță montano-litorală, marea aflându-se la doar 6 km distanță.

Litochoro
Muntele Olimp (cu Myticas, cel mai înalt vârf, în dreapta), văzut de la camera hotelului meu din Litochoro

Pieria oferă cadre unice în Grecia, fiind o regiune bogată în istorie, cultură, natură, sate tradiționale, mâncare bună și chiar podgorii ce produc un vin remarcabil. Se află la puțin peste o oră distanță de Salonic și, evident, e cunoscută românilor în special prin zona de litoral numită Riviera Olimpului.

Makrigialos
Plaja Makrigialos / Foto: Deposit Photos

Dacă despre plajele de aici se cunosc destul de multe lucruri (aș aminti, în treacăt, despre plajele Methoni, Makrigialos, Agios Giannis, Pydna, Korinos, Paralia, Olympic, Variko, Panteleimonas, Platamonas ș.a.m.d.) poate mai puțin se cunoaște despre ce poate oferi Muntele Olimp amatorilor de trasee și drumeții.

muntele olimp
Când Muntele Olimp e mai presus de nori

Muntele Olimp este cunoscut în întreaga lume, drept casa zeilor din mitologia greacă. Fără îndoială, el este, totodată, unul dintre cei mai spectaculoși munți pe care se poate urca, datorită naturii peisajelor sale, a florei bogate și a priveliștilor nesfârșite către Marea Egee și a coastelor de nisip care se întind cât vezi cu ochii. A fost primul parc național oficial al Greciei, încă din 1938, și o rezervație a biosferei mondiale. Drumețiile sale fac legătura cu numeroasele mituri și legende, constituindu-se într-o experiență magică.

Cascada Prionia
Cascada Prionia

Provocarea Muntelui Olimp are ca punct de start Prionia, aflat la altitudinea de 1100 metri, unde se poate ajunge cu mașina. De aici începe ascensiunea pe traseele din defileul format de râul Enipeas, deasupra localității Litochoro. După aproximativ patru ore de mers pe jos, ajungi la vechea mănăstire Agios Dionysios (Sfântul Dionisie), care se află acolo încă de la mijlocul secolului al XV-lea, dar la fel de bine poți vizita și noua mânăstire (în care vei descoperi inclusiv un dar de la Ștefan cel Mare), apoi vei pleca mai departe către vârful Mytikas, aflat la 2918 metri, cu un eventual popas la refugiul Spilios Agapitos.

Pe Muntele Olimp te poți bucura însă și de frumusețea satelor grecești. Popularitatea acestora a crescut pe măsură ce vizitatorii au început să descopere aventurile oferite de muntele zeilor (drumeții, ciclism montan, echitație, canyoning, escaladă, parapantă, etc). Locuitorii care într-o vreme părăsiseră muntele pentru așezările litorale, s-au întors și au restaurat vechile case în stil tradițional macedonean, deschizând numeroase pensiuni, taverne și magazine, pline de șarm.

vechiul pantelimon
Vechiul Pantelimon

Unul dintre cele mai frumoase sate, pe care nu te vei sătura să-l admiri, este Palios Panteleimonas, așezare tradițională de pe pantele Muntelui Olimp, aflată la altitudinea de 500 de metri. Vechiul Pantelimon (conform traducerii în română) e un loc idilic, un amestec de arhitectură macedoneană cu elemente epiriene.

Aceste case, cu aspectul lor special, impozant, restaurate după 1991, au făcut ca localitatea să fie declarată „monument național”. Sunt case de piatră cu bârne de lemn și balcoane mici, din același material, ridicate de-a lungul aleilor pietruite și înguste, în care, adesea, își fac loc maiestuoșii platani. Oprește-te aici pentru o cafea și o dulceață de fructe confiate, într-o atmosferă magică.

Nu trebuie ratate, însă, nici locuri precum Litochoro (precum spuneam mai sus, baza oricărei aventuri pe Muntele Olimp), Palaioi Poroi (un alt sat superb, cu case din secolele 18-19) sau Dion (localitate încărcată de istorie, cu al său muzeu de arheologie, sanctuarul regelui Filip al II-lea și al fiului său, Alexandru cel Mare).

Pelion

O altă zonă a Greciei în care se pot combina foarte ușor o vacanță la munte cu una la mare este Muntele Pelion, aflat în partea de sud-est a regiunii Thessaly, din centrul țării. Conform mitologiei, Muntele Pelion poartă numele miticului rege Peleus, tatăl eroului Ahile, iar legenda spune că acest munte este locul în care s-au căsătorit Peleus și Thetis. Neinvitată la nuntă, zeița Eris a decis să se răzbune pe cei doi, aducând un măr cu inscripția „Pentru cea mai frumoasă”. Acesta a fost mărul discordiei, care a băgat râca între zeițele Hera, Afrodita și Atena și care în final a dus la declanșarea Războiului Troian.

Plaja Theotokos
Plaja Theotokos, din Pelion / Foto: KimosMarcosPhotography

Frumusețea naturală a Muntelui Pelion este incomparabilă. Pelion este acoperit de o pădure bogată, ce cuprinde fagi, stejari, arțari, platani și castani, unii atingând și înălțimi de 50 de metri. În Pelion, amatorii de drumeții se vor simți ca acasă: sunt tot felul de trasee, cu poteci de piatră ce duc spre golfulețe și plaje sau cu poteci de pământ, izvoare naturale, defileuri și alte elemente naturale de o frumusețe rară, în care se pot desfășura activități specifice, precum călărie sau mountain biking.

Satul Lafkos
Satul Lafkos din Pelion / Foto: Gliolios

Pe Muntele Pelion sunt 24 de sate fermecătoare, în care s-a păstrat arhitectura tradițională, cu case de piatră frumos lucrate, ale căror detalii arhitectonice și combinații de culori se încadrează perfect în peisajul montan.

Peninsula pe care se află Muntele Pelion găzduiește și unele dintre cele mai frumoase plaje ale Greciei, cu ape cristaline înconjurate de versanți verzi și abrupți. Cele mai impresionante plaje din Pelion se află în partea de est a peninsulei – Agios Ioannis, Horefto, Papa Nero și Mylopotamos, aceasta din urmă fiind, poate, cea mai bună alegere. Nisipul alb, stâncile impunătoare, care o împart în două, și pinii care-și oferă cu generozitate umbra sunt elementele care definesc frumusețea plajei Mylopotamos, un loc în care te poți bucura de natură departe de aglomerație și zgomot.

Creta

Atrași de peisajele impresionante, excursioniști din întreaga lume călătoresc în Creta. Mii de kilometri de trasee leagă plajele de defileuri dramatice, de păduri accidentate și de munți impunători. În vreme ce coasta litorală oferă relaxarea totală, grație plajelor fantastice, peisajele epice din Creta montană fură deseori spectacolul.

Creta e o adevărată destinație de munte și plajă, peisajul celei mai mari insule a Greciei incluzând munți maiestuoși (uneori chiar cu piscuri acoperite de zăpadă), cascade secrete și trasee de drumeție pentru toate gusturile. Timios Stavros, parte a lanțului muntos Ida, este cel mai înalt vârf de pe insulă, măsurând 2456 de metri.

Se spune că pentru cretani munții sunt mai importanți ca marea. Insula are cinci lanțuri muntoase – de la vest la est, Munții Albi, lanțul Idi, Muntele Kendros, lanțul Dikti și Muntele Thripti. Pentru amatorii de drumeții, Munții Albi sunt cei mai cunoscuți. Nu e nevoie să urci, însă, pe cel mai înalt vârf al acestora pentru a savura peisajele Munților Albi, în care satele și câmpurile pline de flori creează tablouri superbe pentru orice drumeț.

În limba greacă, Munții Albi sunt cunoscuți sub numele de Lefka Ori și, deși numele face referire la zăpada care cade adesea în perioada noiembrie – mai, acesta provine și de la faptul că solul calcaros, încărcat de apă, strălucește în nuanțe alb-argintii în lumina soarelui puternic. Acest calcar s-a modelat de-a lungul miilor de ani, luând forme de defileuri și peșteri, cu un aspect aproape selenar.

Cheile Samariei
Cheile Samariei

Cel mai cunoscut traseu de drumeție din Munții Albi este cel din Defileul Samaria, cel mai lung din Europa, cu ai săi 16 kilometri. Drumeția prin Samaria pornește din punctul numit Xyloskalo și poate avea finalul tocmai la Marea Mediterană, după ce ai trecut prin pasaje înguste, arcade de stâncă și teren stâncos, nu foarte prietenos. Samaria este deschis pentru drumeții între 1 mai și jumătatea lunii octombrie, dar dacă ajungi în afara sezonului ai și alternative: Cheile Imbros, de pildă, „doar” 8 kilometri lungime, dar la fel de frumoase, mai sălbatice și ceva mai liniștite în lunile de vară.

Cum Munții Albi, împreună cu Defileul Samaria, se află în partea de vest a insulei Creta, automat vei dori să-ți petreci vacanța în regiunea Chania (despre care am scris mai multe aici). Iar decizia este una foarte bună, deoarece Chania oferă nu doar cele mai bune trasee montane, ci și unele dintre cele mai frumoase plaje de pe insulă. Prin urmare, nu poți rata fantasticele plaje Elafonisi, Balos sau Falassarna.

plaja elafonisi
Plaja Elafonisi

Situată în partea de sud-vest a insulei Creta, Elafonisi este o plajă specială, scăldată de ape exotice de cristal, cunoscută în special pentru nisipul său de culoare roz (dată de bucățelele sfărâmate de cochilii, corali și alte materiale acvatice). Un adevărat rai pe Pământ, cu nisip fin și ape liniștite, Elafonisi e un loc magic, inclus în multe topuri internaționale ale celor mai frumoase plaje din lume, între care ediția din 2014 a popularului 25 Best Beaches in the World, de la Trip Advisor. Recunosc că, pentru mine, Elafonisi rămâne una dintre cele trei plaje favorite din Grecia.

plaja balos
Plaja Balos / Foto: Canva Photos

Plaja Balos (aflată la 60 km nord-vest de orașul Chania) este una dintre cele mai frumoase plaje ale Greciei. De pe dealurile ce o înconjoară, pare ca o lagună cu nisipuri albe și apă limpede. Opus plajei se află o insulă stâncoasă, numită Gramvoussa pe culmile acesteia ridicându-se un castel venețian, de unde ai priveliști fabuloase asupra împrejurimilor. La Balos se ajunge doar cu o mașină 4×4, pe un traseu de țară, din Kaliviani, un sat aflat în apropiere de Kissamos. Altfel, vizitatorii pot lua o excursie cu barca, din Kissamos.

Plaja Falassarna
Plaja Falassarna / Foto: Patryk Kosmider

Falassarna e una dintre cele mai bune plaje din Creta, aflată la marginea unei câmpii, lângă satul Platanos – 58 km vest de orașul Chania. Nisip auriu este extrem de fin iar apa mării e incredibil de limpede, de culoare turcoaz. Pe plajă se pot închiria umbrele și șezlonguri dar, în bună măsură, Falassarna are o imagine idilică, fiind un loc liniștit și foarte curat. Priveliștile de pe plajă sunt foarte frumoase iar apusurile de soare sunt cu adevărat magice.

logo grecia

Acestea sunt, așadar, principalele regiuni din Grecia în care poți combina o vacanță munte-mare de excepție. Desigur, nu sunt și singurele, insule mai mici sau zone continentale mai puțin cunoscute, oferind la rândul lor această posibilitate. Ai așadar un motiv în plus pentru a răspunde la întrebarea de ce să-ți faci o vacanță în Grecia?

Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!