Europa

Insula Aegina, vacanță în arhipelagul Saronicelor

Insula Aegina
Insula Aegina / Foto: FreeArtist

Situată în mijlocul Golfului Argo-Saronic, la doar 27 km de portul Pireu, insula Aegina este una dintre destinațiile favorite ale atenienilor. O istorie bogată, ce își are originile în mileniul 4 î.Hr., un peisaj idilic – sate pitorești și plaje frumoase – și o gastronomie interesantă sunt elementele care atrag vizitatorii în această insulă ce face parte din arhipelagul Saronicelor.

Inițial, insula s-a numit Inoni (sau Inopa/Inopia). Numele ulterior, Aegina, provine de la una dintre cele 50 de fiice ale zeului râurilor Asopus, care au devenit nimfe după ce au fost răpite de zei. Pentru a o evita pe Hera, Zeus s-a transformat în vultur și a dus-o pe Aegina, de care se îndrăgostise, în insula nelocuită Inoni. Fructul pasiunii dintre zeul zeilor și Aegina a fost un băiat – Aeakos, primul rege al insulei. Acesta i-a cerut tatălui său să-i dea supuși, așa încât Zeus a transformat furnicile de pe insulă în oameni. Primii locuitori din Aegina s-au numit mirmidoni, din cuvântul grecesc „myrmigi” – furnică.

Aegina waterfront
Aegina / Foto: Deposit Photos

Aegina a cunoscut o perioadă de înflorire între secolele 8-5 î.Hr., când a fost primul oraș în care s-a bătut monedă și când flota insulei deținea controlul în întreaga Mediterană de est, momentul de maximă glorie fiind când a contribuit la înfrângerea perșilor, în bătălia de la Salamis (480 î.Hr.). Un alt moment important s-a consemnat după revoluția de la 1821, împotriva otomanilor, când Aegina a fost desemnată, pentru o scurtă perioadă, prima capitală modernă a Greciei (1827). Totul nu a durat decât doi ani, capitala fiind transferată la Nafplion, în 1829, dar Aegina a continuat să rămână un centru de interes al vieții sociale, politice, financiare și comerciale din Grecia.

Ce să faci și ce să vezi în insula Aegina

Harta cu principalele obiective turistice din insula Aegina (zoom pentru detalii)

Deși Aegina e o insulă mică (are 100 km pătrați), ea are multe de oferit celor care o vizitează. De la celebrul templu Aphaia, care formează cunoscutul „triunghi sfânt” împreună cu Parthenonul și Templul lui Poseidon de la Sounion, la capitala ce poartă numele insulei, de la satele cu personalitate distinctă, precum Agia Marina, Souvala sau Vagia la Sanctuarul lui Apollo și casa celebrului scriitor Nikos Kazantsakis.

Orașul Aegina

Aegina Town
Biserica Ekklisia Isodia Theotokou, din portul Aegina / Foto: zoom-zoom

Capitala insulei, Aegina, este un oraș care trece întrucâtva în revistă istoria locului pe care a fost ridicat. La mică distanță de port se află Sanctuarului lui Apollo, ce datează din secolul 6 î.Hr. Plimbarea pe străduțele localității te poartă prin epoca venețiană, după care principalul „argument” al vremurilor de război cu otomanii este superbul Turn Markellos, construit la sfârșitul secolului 17 și începutul secolului 18, în scopuri defensive.

Markellos tower
Turnul Markellos / Foto: newsfocus1

În apropierea turnului se află așa-numitele clădiri Kopodistriane (ce includ Orfelinatul, Casa Guvernatorului și Școala Eunardios) – toate datând de la începutul secolului 19, adică din vremea când Ioannis Kapodistrias a fost primul lider de după declararea independenței Greciei și omul care a desemnat, pentru o scurtă perioadă, Aegina drept capitală a țării. Cei care iubesc istoria pot afla mai multe vizitând Muzeul de Istorie și Folclor și Muzeul de Arheologie.

Templul Aphaia

Templul Aphaia aegina
Templul Aphaia / Foto: Yan Liu

Templul Aphaia a fost dedicat zeiței cu același nume și se află pe vârful unui deal, în insula Aegina, mai exact în Agia Marina, fiind una dintre minunile arhitectonice ale Greciei Antice. A fost ridicat în anul 480 î.Hr și 25 dintre cele 32 de coloane dorice originale au fost păstrate până în zilele noastre, cu ajutorul restaurărilor.

Templul a fost construit pe ruinele unui alt templu, ce fusese ridicat în 570 î.Hr., distrus într-un incendiu din anul 510 î.Hr. Prosperitatea generată de avântul maritim al insulei Aegina, din secolele 6 și 5 î.Hr a reprezentat motivul principal pentru construirea Templului Aphaia. Inițial, s-a crezut că templul fusese dedicat lui Jupiter Panhellenius și atribuit Atenei.

Mai târziu a fost descoperită o relicvă ce conținea o inscripție conform căreia templul fusese ridicat în onoarea zeiței Aphaia (sau Afea). Aceasta a fost o femeie cretană, de o frumusețe năucitoare, care după ce a scăpat dintr-un mariaj nefericit în Creta a fost salvată de un pescar din Aegina. Pescarul a crezut că femeia este o zeitate și i-a închinat un sanctuar pe vârful unui deal din Agia Marina. Aphaia a fost adusă la rangul de zeiță de către însăși Artemis, fiind apoi cunoscută drept „zeița plaselor de pescari”.

Sanctuarul lui Apollo

Templul lui Apollo Aegina
Templul lui Apollo, din Aegina / Foto: Constantinos-Iliopoulos

Sanctuarul lui Apollo Delfinios aflat lângă orașul Aegina, este unul dintre primele lucruri pe care le observi când ajungi în port. Este unicul lucru rămas din Templul lui Apollo (denumit și Kolona), ce fusese ridicat în secolul 6 î.Hr., muntele cu același nume fiind un important centru religios al zonei. Merită să-l vizitezi nu doar pentru ruinele în sine, ci și pentru faptul că este plasat într-un cadru natural frumos, cu măslini și flori sălbatice ce cresc printre pietre, priveliștea asupra portului fiind una deosebită.

Mânăstirea Agios Nektarios

Agios Nektarios
Mânăstirea Agios Nektarios / Foto: Canva Photos

Mânăstirile ortodoxe împânzesc insula Aegina, la fel ca orice altă insulă din Grecia. Cea mai spectaculoasă dintre acestea este, cu siguranță, Agios Nektarios (Sfântul Nectarie). Aflată în apropierea satului Paleochora, fosta capitală a Aeginei, Agios Nektarios a fost construită între 1904 și 1910, pe locul unei foste mânăstiri bizantine și este una dintre cele mai mari mânăstiri din Balcani.

Paleochora

Paleochora aegina
Paleochora / Foto: Panos Karapanagiotis

Apropo de Paleochora, această localitate apărută în secolul 9 pentru a proteja insula de pirații saraceni, și capitală a acesteia până în anul 1826, trebuie spus că e un loc ce merită vizitat pentru energia specială pe care o degajă, dar și pentru vestigiile pe care le adăpostește. Cele mai multe se află pe un deal ușor de „cucerit”, unde se regăsesc urmele unui castel construit de venețieni în 1654.

Insulița Moni

Moni Island
Insulița Moni, înconjurată de ape turcoaz / Foto: SHansche

Aflată la o distanță ce se parcurge în 10 minute cu barca, din Aegina, insulița Moni e o excelentă idee pentru o excursie de o zi în care te vei bucura de culoarea turcoaz a apelor ce-o înconjoară și de vegetația bogată ce o acoperă. În special pe coasta din nord, Moni are plaje mici pe care poți sta la soare, înotând în apa liniștită.

Moni nu este o insulă locuită, dar aici poți avea norocul să vezi câteva căprioare, capre kri-kri aduse din Creta și șoimi. O drumeție prin pădurile de pini te duce la un post de observație german din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când nemții foloseau această insulă pentru a apăra portul Pireu de atacurile Aliaților.

Aegina, insula fisticului

fistic aegina
Fistic de Aegina / Foto: siete_vidas

Dacă-ți place fisticul, atunci ai ajuns în paradisul acestuia! Aegina e insula în care fisticul e prezent peste tot și în toate formele: proaspăt, prăjit (sărat sau nesărat), în preparate, presărat pe micul dejun, în pesto sau în înghețată. O oprire la istorica patiserie-cafenea Aiakeion, din orașul vechi, e absolut necesară dacă vrei să guști unul dintre cele mai bune deserturi cu fistic, dar și să cumperi produse cu fistic. O altă recomandare în același sens este Mourtzis, din spatele pieței de pește, unde găsești produse locale și de unde nu poți pleca fără celebrul fistikato – pastă de fistic gratinat cu caramel, acoperită de… fistic și sirop.

Plajele din Aegina

Cu toate că nu sunt numeroase, Aegina are plaje de toate felurile, bine dotate sau izolate, majoritatea fiind ușor accesibile. Cea mai populară este plaja Agia Marina, dar în mod cert, plajele din nord merit vizitate – în special Loutra Souvalas și Vagia. În schimb, în partea sudică, plajele Perdika și Marathonas sunt perfecte pentru scăldat.

Plaja Agia Marina

Agia Marina Aegina
Plaja Agia Marina / Foto: Ivan Bastien

Agia Marina e o plajă mare și bine dotată, cu șezlonguri și umbrele, aflată în localitatea cu același nume. De asemenea, aici se află și două baruri. Oferă posibilitatea practicării sporturilor acvatice, apele ce o scaldă fiind relativ liniștite, fapt pentru care e foarte pretabilă pentru familii. În general, e o plajă de nisip, dar are o porțiune cu pietricele, apa din acea zonă fiind bună pentru cei care îndrăgesc snorkelingul sau pescuitul.

Plaja Souvala

Souvala Beach
Plaja Souvala / Foto: greeka.com

Souvala e un sat micuț, aflat la 10 km nord de portul Aegina, care are el însuși un port conectat cu „fratele” mai mare, Pireu, de pe continent. În Souvala se găsește o plajă de nisip cu pietricele, dar și taverne, spații de cazare și cafenele, majoritatea situate lângă mare. Souvala este destul de aglomerat pe timp de vară, fiind un loc agreat în special de localnici.

Plaja Marathonas

Marathonas beach
Plaja Marathonas / Foto: weloveaegina.com

Marathon e un pitoresc sătuc de pescari, condus de reguli tradiționale, foarte iubit de turiști. Plaja Marathonas, din acest sat, e una cu nisip, relativ izolată, mai liniștită ca altele din Aegina. De fapt, sunt două întinderi de nisip, pe una dintre ele aflându-se taverne și baruri, în vreme ce cealaltă e bine organizată, cu șezlonguri și umbrele.

Alte plaje din insula Aegina: plaja Portes, plaja Perdika, plaja Vagia.

Cele mai bune hoteluri din Aegina


Rastoni Hotel Aegina ***

Notă Booking: 9,3

Rastoni Aegina
Foto: Booking.com

Rastoni se află la cinci minute de plajă, într-o locație liniștită în mijlocul unei ferme de fistic, la 600 metri de capitala Aegina și portul acesteia. Camerele spațioase sunt în stil colonial și au balcoane cu vedere la Golful Saronic și Sanctuarul lui Apollo.


Angela Hotel

Notă Booking: 9,4

Angela Aegina
Foto: Booking.com

Un hotel de familie care dispune de camere liniștite, situat între pini, într-o grădină din centrul localității Agia Marina. Hotelul se află la doar 100 m de plaja cu nisip, iar camerele au vedere la grădină și la munții din jur. La doar 150 m distanță se află o piscină.


Isidora Hotel **

Notă Booking: 9,4

Isidora Aegina
Foto: Booking.com

Isidora Hotel se află la 500 metri de portul din Agia Marina, la două minute de plaja cu același nume și la 2 km de Templul Aphaia. Este un hotel de familie cu camere bine echipate, fiecare dintre acestea având o chicinetă. Templul Aphea


Cele mai bune restaurante din Aegina

Remetzo aegina
Restaurantul Remetzo / Foto: TripAdvisor

Ammos

Un loc spectaculos, al cărui proprietar face totul ca să te simți minunat și să te bucuri de preparatele lui chiar pe malul mării, adică pe plaja Marathonas. Meniul e inventiv, în acesta regăsindu-se, printre altele, salata cu portocale și ridichi, arugula, fistic caramelizat și brânză de capră. Lista de vinuri e scurtă, dar… vioaie.

Thymari

Restaurantul se află în Agia Marina iar cei care i-au trecut pragul spun că meniul include salate fanteziste, deserturi delicioase și preparate atât pentru iubitorii de carne cât și pentru cei care adoră fructele de mare. Totul, într-o prezentare aparte.

Remetzo

Mâncare bună, preparate din ingrediente proaspete, atmosferă prietenoasă. Proprietarii Noti și Antonia își pun propria amprentă pe gastronomia grecească, fiind inclusiv deținătorii unui certificat de autenticitate și calitate, încă din 2005. Încearcă saganaki cu midii, saganaki cu creveți și caracatiță în sos de vin.

Cum se ajunge în insula Aegina

Aegina aerial
Vedere aeriană cu orașul și insula Aegina / Foto: D2020

Aegina e una dintre cele mai populare destinații pentru atenieni, insula aflându-se la o oră distanță de capitala Greciei. Nu există aeroport pe Aegina, prin urmare ea este deservită doar de feriboturi, care pleacă zilnic din portul Pireu (30 minute – 1 oră, în funcție de ambarcațiune), dar și din alte insule ale arhipelagului Saronic – Agistri, Poros sau Hydra.

Aegina se poate vizita într-o excursie de o zi, dar în același timp poți petrece aici o vacanță de câteva zile. Cea mai bună variantă este să închiriezi o mașină (sau să ai mașina ta) pentru a te deplasa mai rapid între diversele puncte de interes de pe insulă.

Pin it!

Citește și: Insula Karpathos – locul de vis în care evadează zeii

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!