Alsacia este regiunea istorică din nord-estul Franței, întinsă în Câmpia Rinului, lângă granița cu Germania și Elveția. De-a lungul secolelor, Alsacia a fost, alternativ, sub controlul Franței și al Germaniei, motiv pentru care, în prezent, deși aflată pe teritoriu francez, reflectă un amestec între culturile ambelor țări.
Capitala Alsaciei e la Strasbourg, iar regiunea e cunoscută pentru vinurile ei de mare calitate, pentru casele colorate ce populează localități șarmante și pentru castelele ce o împânzesc. Am selectat în cele ce urmează 10 locuri de vizitat în Alsacia, drept inspirație pentru o vacanță de vis petrecută în această superbă regiune din Franța.
1 Colmar
Despre Colmar se spune deseori că e cel mai frumos oraș din Franța, și pe bună dreptate. Colmar joacă un rol de important centru cultural încă din secolul 13 (cu un „vârf” în timpul Reformei Protestante din secolul 16). Cartiere istorice, străzi pietonale, canale romantice – Colmar păstrează multe elemente din vremurile de odinioară. Tipice pentru întreaga regiune sunt casele construite pe jumătate din cherestea, cu balcoane tradiționale, ornamentate cu mușcate în ghivece, care înfloresc primăvara și vara, motiv pentru care Colmar a primit distincția „Ville Fleurie” (Orașul Florilor).
Odată ajuns în Colmar vei vizita neapărat cartierul Krutenau, cunoscut drept „Mica Veneție”, de unde turiștii iau barca pentru a face un tur pe canalele ce străbat localitatea. În centrul istoric al Colmarului, vei admira arhitectura magnifică a unor clădiri, precum Maison des Têtes, un splendid conac renascentist și Maison Pfister, una dintre cele mai frumoase case construită în secolul 16. Iubitorii de artă au la dispoziție Musée Unterlinden, în vreme ce Koïfhus (Vechea Vamă) povestește despre activitățile comerciale din epoca medievală.
2 Eguisheim
La cinci kilometri de Colmar se află un sat tipic pentru regiunea Alsaciei: Eguisheim. Plasat într-o vale luminoasă, înconjurat de dealurile „înveșmântate” în podgorii, ce se întind în fața Munților Vosges, Eguisheim beneficiază de un șarm aparte, pentru care a primit multe distincții, cele mai importante fiind „Cel mai frumos sat din Franța” și ”Satul preferat al francezilor”, în 2013.
La o simplă plimbare pe străduțele pietruite din Eguisheim vei înțelege și motivele pentru care au apărut aceste premii. Modelul concentric al străzilor îți dă impresia că te afli într-o localitate dintr-o carte de povești. Casele pe jumătate din cherestea, ce provin din secolele 16-17, vopsite în culori luminoase, pastelate, au ferestrele decorate cu ghivece cu flori. Cea mai frumoasă imagine o ai de Sărbători, atunci când satul e împodobit cu decorațiuni specifice și când se organizează o excelentă piață de Crăciun, în pură tradiție alsaciană.
3 Drumul vinului alsacian
Dacă iubești în același timp licoarea lui Bachus și călătoriile, s-ar putea să-ți dorești un periplu cunoscut în întreaga lume drept Drumul vinului alsacian. Dealurile de la poalele versantului estic al Munților Vosges sunt cultivate cu viță de vie din soiurile Riesling și Gewürztraminer, care produc vinuri de înaltă calitate. Treci prin satele din regiune pentru a participa la degustări de vinuri, având grijă să bei cu moderație, fiindcă tentațiile sunt uriașe.
Localități precum Kayserberg, Eguisheim și Riquewihr sunt cunoscute, pe lângă frumusețea lor, și pentru îndelungata tradiție viticolă. Alte opriri aproape obligatorii sunt în Wissembourg, Cleebourg, Molsheim, Obernai, Barr, Scherwiller, Bergheim, Ribeauvillé, și Turckheim.
4 Riquewihr
Bine adăpostit între Munții Vosges și Cîmpia Alsaciei, Riquewihr este, la rândul lui, unul dintre „cele mai frumoase sate din Franța”. Privit de departe, satul e dominat de turla bisericii, arătând ca o localitate din cărțile de basme. De fapt, cel mai bun loc din care să fotografiezi Riquewihr este de pe poteca aflată în apropierea Turnului Tâlharilor (Tour des Voleurs).
În Riquewihr sunt multe clădiri istorice, la ferestrele cărora ghivecele cu flori se înghesuie că „zâmbească” vizitatorilor. Șarmul satului e completat de frumoasele piețe publice, în mijlocul cărora se află fântâni. Principala stradă a localității, denumită după Generalul de Gaulle, e motivul principal pentru a face o plimbare până la poarta turnului Dolder, ridicat în anul 1291, care adăpostește azi un muzeu. În sat sunt multe cafenele, brutării, buticuri și restaurante, care atrag turiștii pe tot parcursul anului.
5 Parcul Natural Vosges
După degustările de vinuri și mesele îmbelșugate avute la restaurantele alsaciene, ce poate fi mai sănătos decât să iei drumul naturii și să scapi de surprlusul de calorii? Destinația e clară: în Alsacia se află Parcul Natural Vosges, unde poți face drumeții de-a lungul a câtorva lacuri albastre, de unde vei avea parte de priveliști fascinante.
Trasele – atât pentru drumeții cât și pentru cicliști – sunt bine marcate, ele variind de la cele pentru începători la cele care necesită un efort mai mare. Cel mai inspirat moment în care poți lua în piept potecile Parcului Natural Vosges este toamna, atunci când culorile copacilor creează un peisaj încântător.
6 Château du Haut-Koenigsbourg
Castelul Haut-Koenigsbourg se află la circa 15 km de localitatea Ribeauvillé și este un foarte important simbol al patrimoniului istoric și cultural alsacian. Precum multe cetăți medievale, maiestuosul castel a fost ridicat pe o stâncă, la o înălțime de 700 m, poziție strategică de unde se putea supraveghea foarte bine întreg perimetrul înconjurător. Construit în secolul 12, de către familia Hohenstaufen, castelul Haut-Koenigsbourg a fost martor a multe evenimente istorice din Alsacia.
Între anii 1900-1908, castelul a fost restaurat, revenind la forma inițială și devenind pe parcursul deceniilor ulterioare o încântare pentru turiștii care-l vizitează. Turnurile de apărare, podurile, armurile, tunurile – toate amintesc de caracterul militar defensiv al acestui splendid castel, care dispune și de o zonă romantică – o grădină medievală cu flori, arbori și plante medicinale utilizate în Evul Mediu.
7 Obernai
Situat la 25 km sud de Strasbourg, acest oraș liber imperial ce ținea de Sfântul Imperiu Roman, și-a păstrat ambianța medievală pe care o căpătase în secolul 13 – vechile porți ale așezării, străzi pietonale înguste, case burgheze. În Place du Marché se pot vedea case în stil arhitectonic gotic și renascentist, care degajă un aer elegant și aristocratic.
La scurtă distanță de Place du Marché se află Primăria din Obernai, construită în secolele 15-16, cu balconul său în stil alsacian. În apropiere, în fața Hôtel de la Cloche, poți admira superba fântână cu șase găleți (Puits des Six Seaux), după care, la câteva ulițe distanță, vei da peste Place de l’Etoile, o altă piațetă frumoasă, mărginită de case angulare, pe jumătate din cherestea, pe acoperișurile cărora se lăfăie berzele.
8 Strasbourg – Grande Île
Centrul istoric al Strasbourgului e un loc plin de viață și, în același timp, incredibil de liniștit, în principal datorită faptului că se află pe o insulă. Intrat în Patrimoniul UNESCO în 1988, Grande Île este exemplul perfect de oraș medieval construit pe cursul fluviului Rin, care a supraviețuit istoriei pentru a se ancora cu brio în contemporaneitate.
Localizat la 150 m de Catedrala din Strasbourg, centrul istoric poate fi vizitat începând cu cheiul dintre Palais Rohan și Ancienne Boucherie, astăzi Muzeul Istoric al Orașului Strasbourg. După câțiva pași vei descoperi și aici casele de cherestea, care te vrăjesc cu aspectul lor aparte, iar Ponts Couverts și Barrage Vauban sunt vestigiile fortificației realizate de Ludovic al XIV-lea.
9 Ribeauvillé
Ribeauvillé e un sătuc situat la 4 km de Riquewihr, care te întâmpină cu un aer demodat, dar foarte șarmant. Primăvara și vara ghivecele de flori care atârnă la ferestrele caselor istorice colorează peisajul, mulțumită acestora satul primind cel mai înalt rating al distincției Village Fleuri, acordată anual în Franța.
Pentru a experimenta moștenirea medievală a lui Ribeauvillé, vizitatorii trebuie să ajungă aici în perioada Festivalului Lăutăresc din septembrie sau în perioada Sărbătorilor de iarnă, când se organizează târgul de Crăciun. În Evul Mediu, Ribeauvillé era condus de Contele de Ribeaupierre, cunoscut drept Rege de către muzicanții ambulanți din regiune, care-i plăteau taxă de protecție și care se adunau în fiecare an în localitate pentru Pfifferdaj (Festivalul Lăutarilor), ce se desfășura în prima duminică din septembrie.
Alte evenimente culturale care se țin în Ribeauvillé sunt Festivalul Kougelhopf (în luna mai, dedicat celor care prepară tradiționala prăjitură cu stafide și migdale) și Festivalul Muzicii Antice, în octombrie.
10 Kaysersberg
Ruinele vechiului castel imperial relevă faptul că satul Kaysersberg a avut un trecut de Oraș Imperial Liber, adică acele orașe ce țineau de Sfântul Imperiu Roman, dar care nu depindeau de principii germani, ci erau direct subordonate Împăratului (sau episcopului), fiind obligate să presteze servicii militare doar pentru acesta.
Vestigiile zidurilor medievale, biserica în stil romanesc (Sfânta Cruce), casele istorice, construite din cherestea (cu clasicele ghivece de flori alsaciene la ferestre) și conacele burgheze fac din Kaysersberg o localitate cu o ambianță atractivă. Care e cu atât mai frumoasă în perioada Sărbătorilor de iarnă, atunci când se organizează și târgul de Crăciun, unul dintre cele mai interesante din Alsacia.
Citește și: 10 dintre cele mai frumoase sate din Franța
Add Comment