Europa

10 dintre cele mai frumoase sate din Franța

Riquewihr
Riquewihr / Foto: Xantana

Satele din Franța au un șarm incontestabil. Și chiar dacă mai bine de 150 dintre ele se bat anual pe titlul de „cel mai frumos sat din Franța”, promovându-se ca atare, în realitate sunt mii de localități din diverse regiuni ale Hexagonului care ar putea oricând să aspire la glorie. Poți vedea acest lucru dacă optezi pentru o vacanță în care pur și simplu să colinzi zonele rurale franceze, trecând din sat în sat, pentru a le savura atmosfera aparte. În ceea ce ne privește, am făcut o selecție cu 10 dintre cele mai frumoase sate din Franța, încercând să redăm o mică parte din farmecul acestora, drept inspirație pentru un viitor „road trip”:

Moustiers Sainte-Marie, în Alpes-de-Haute-Provence

Moustiers Sainte-Marie cele mai frumoase sate din Franța
Moustiers Sainte-Marie / Foto: Robin Ferali

Pentru a avea parte de șarmul provensal amplasat într-un decor „dramatic”, caută pe hartă Moustiers Sainte-Marie, o localitate înghesuită între două pante stâncoase, în inima Parcului Natural Verdon. Este punctul perfect de plecare în explorarea Marelui Canion al Europei sau în vizitarea întinselor câmpuri cu lavandă din Valensole, dar, totodată, satul merită colindat el însuși.

O plimbare pe străzile înguste și pietruite, mărginite de case tradiționale, în culori pastelate, cu acoperișuri roșii te va face să treci pe lângă magazine cu ceramică, pe lângă biserici medievale autentice și pe lângă localuri gourmet amplasate în piațete micuțe și însorite.

Moustiers Sainte-Marie
Moustiers Sainte-Marie / Foto: Leonid Sorokin
Moustiers Sainte-Marie
Moustiers Sainte-Marie / Foto: Flavio Vallenari
Moustiers Sainte-Marie
Moustiers Sainte-Marie / Foto: janoka82

Collonges-La-Rouge, în Corrèze

Collonges-La-Rouge
Collonges-La-Rouge / Foto: xantana

Turnuri conice stranii, străduțe adorabile, viță de vie care se atârnă pe ziduri – Collonges-La-Rouge aduce cu un sat medieval din poveștile cu zâne. După cum îi sugerează și numele, localitatea e împânzită de case de culoare roșie-ruginie, toate construite din piatră de calcar locală, bogată în fier.

Arhitectura este, însă, superbă, la fiecare colț existând dorința de a te opri și a face altă și altă fotografie. În plus, în acest sat se află unele dintre cele mai bune localuri din regiune, dar și buticuri în care se vând produse locale de o calitate excepțională. Mai mult, aici se află cel puțin șase castele care merită măcar o privire, dacă nu o vizită.

Collonges-La-Rouge
Collonges-La-Rouge
Collonges-La-Rouge / Foto: slowmotiongli
Collonges-La-Rouge
Collonges-La-Rouge / Foto: slowmotiongli

Gordes, în Vaucluse

Gordes
Gordes / Foto: Liane M

Unul dintre cele mai spectaculoase sate cocoțate pe dealurile regiunii Provence este Gordes. Localitatea a facsinat de-a lungul timpului artiștii și călătorii deopotrivă, cu ambianța ei rustică rustică și cu locația dramatică, la marginea platoului Vaucluse.

Vechile străzi de piatră, acoperișurile de teracotă și romanticele terase s-au dovedit decorul perfect pentru filmul A Good Year, în care au fost protagoniști Russell Crowe și Marion Cotillard. Din martie până în octombrie, în Gordes se desfășoară diverse festivaluri, care dau culoare satului și îl animă cum se cuvinte, în vreme ce, în fiecare marți, piața locală devine locul favorit al oricărui vizitator.

Gordes
Gordes / Foto: alfa_t
Gordes
Gordes / Foto: azgek
Gordes
Gordes / Foto: romrodinka

Roussillon, în Vaucluse

Roussillon
Roussillon / Foto: yvon52

Roussillon este unul dintre cele mai impresionante sate din Franța, un adevărat vis rural devenit realitate. Amplasat pe un conglomerat de stânci roșii, sub cerul de un albastru provensal, colorat în nuanțele specifice regiunii – galben, maro și roșu, Roussillon e pur și simplu magic.

Odată ajuns aici, poți explora satul la pas, bucurându-te de magazinele meșteșugărești sau de cele cu produse tradiționale de Provence, te poți opri la unul dintre restaurantele cu preparate delicioase, poți lua parte la festivalurile ce se desfășoară pe timp de vară sau poți face o drumeție pentru a fotografia satul de sus.

Roussillon
Roussillon / Foto: alfa_t
Roussillon
Roussillon / Foto: LucyMaynard144
Roussillon
Roussillon / Foto: trabantos

Coaraze, în Alpes-Maritimes

coaraze
Coaraze / Foto: Wikipedia

Cunoscut drept „Satul soarelui”, Coaraze e o localitate care-și merită pe deplin porecla. Cocoțat pe o stâncă a dealurilor aflate la nord de Nisa, satul a atras de-a lungul timpurilor atenția unor nume precum John Cocteau, Ponce de Leon sau Henri Goetz, ca să-i numim doar pe câțiva.

Străduțele șerpuitoare și înguste se deschid brusc în piațete luminate de soare și împodobite cu flori, lângă mansion-uri în culori pastelate și case de piatră. Coaraze a fost sub administrație spaniolă din 1744 până în 1748.

Coaraze
Coaraze
Coaraze – biserica Sf. Ioan Botezătorul / Foto: RolfSt
Coaraze
Coaraze / Foto: afishman64

Vézelay, în Burgundia

Vézelay
Vézelay / Foto: LianeM

Vézelay e un alt sat cocoțat pe stânci, care se poate lăuda că face parte din Patrimoniul UNESCO. Oricine e pasionat de arhitectură se va declara încântat de ceea ce va descoperi aici, locul fiind parcă desprins din decorurile unui film: alei șarmante, podgorii, câmpuri de floarea soarelui – un adevărat paradis al naturii, pe lângă cel creat de mâna omului.

În același timp, Vézelay este refugiul a numeroși scriitori și artiști care și-au găsit (și încă își găsesc) inspirația în acest sat ce pare binecuvântat de Dumnezeu.

Vézelay
Vézelay / Foto: romanbabakin
Vézelay
Vézelay / Foto: grauy
Vézelay
Vézelay / Foto: Photopixal

Colmar, în Alsacia

colmar
Colmar / Foto: adisa

Se spune adesea despre Colmar, capitala regiunii viticole Alsacia, că este cea mai frumoasă localitate din Franța. Colmar amintește de Veneția, dacă ne uităm la canalele sale și la casele colorate ce le mărginesc, fapt ce plasează satul într-un decor de poveste. Odată ajuns în Colmar nu vei dori decât să fotografiezi, la fiecare pas, pentru că fiecare colț de aici este bun de luat în desaga cu amintiri imagistice.

Și fiecare colț este făcut cu o mare atenție la detalii, așa încât uneori lucrurile nici măcar nu par reale. Ca fapt divers, Colmar a fost una dintre localitățile care a inspirat satul lui Belle, din Frumoasa și Bestia.

colmar
Colmar / Foto: Forastico
Colmar
Colmar / Foto: aaron90311
Colmar
Foto: gilas

Sarlat, în Dordogne

Sarlat
Sarlat / Foto: Borisb17

Sarlat e un sat perfect conservat, considerat bijuteria regiunii Dordogne. Un alt scenariu de poveste de secol 14, în care nu te vei sătura să bați străduțele din calcar galben, chiar dacă, la prima vedere, ar putea părea destul de deluros.

Oprește-te la catedrala Saint-Sacerdos, construită în secolul 11 în stil gotic-romanesc, apoi mergi pe Rue des Consuls, admirând arhitectura localității. Fă un nou popas în Place du Marché aux Trois Oies, piață în care se află o statuie de bronz ce reprezintă trei gâște și care marchează locul în care se ținea cândva piața de gâște din Sarlat. De aici până la a afla că foie gras-ul e specialitatea culinară a localității nu mai decât un pas. Pentru că, desigur, statuia e făcută în onoarea ficaților gâștelor îndopate până la refuz.

Sarlat
Sarlat / Foto: Ostill
Sarlat
Sarlat / Foto: Uldis Zile
Sarlat
Sarlat / Foto: davidmartyn

Riquewihr, în Alsacia

Riquewihr
Riquewihr / Foto: olejx

Plasat între munți și podgorii, Riquewihr e o mică bijuterie alsaciană, aflată lângă granița cu Germania, acolo unde majoritatea turiștilor se grăbesc să viziteze Colmar și Strasbourg, uitând că există și alte… raiuri locale.

Riquewihr e o localitate mică și liniștită, dar absolut adoradilă, datorită caselor ei vechi, colorate și cu arhitectură elaborată. Principala atracție este, evident, catedrala Dolder, ridicată în secolul 13, dar asta nu e tot. Riquewihr e cunoscut și pentru deliciosul vin Riesling care se produce aici și, în consecință, pentru vinăriile unde poți participa la degustări sau de-a dreptul la băute.

Riquewihr
Riquewihr / Foto: RollSt
Riquewihr
Riquewihr / Foto: Xantana
Riquewihr
Riquewihr / Foto: Taromon

Rocheforte-en-Terre, Bretania

Rocheforte-en-Terre
Rocheforte-en-Terre / Foto: RollSt

Rochefort-en-Terre e unul dintre cele mai frumoase sate din Franța și, totodată, unul care ar trebui să fie inclus într-un itinerar prin regiunea Bretania, fiind votat „satul favorit al Franței”, în 2016. E greu să-ți imaginezi un sat mai dichisit – Rochefort-en-Terre e o adevărată senzație, cocoțată pe dealul care scrutează Valea Arz.

O localitate în care negustorii construiau castele decorate din belșug, majoritatea datând din secolul 17. Aceste adevărate conace se întind din Rue de la Porche până în Place du Puits. Sunt făcute din granit și cherestea și ornate cu turnulețe, sculpturi și decorațiuni din lemn. Pe măsură ce mergi, vei descoperi biserica Notre Dame de la Tronchaye, ce datează din secolele 16-17, cunoscută pentru statuia Fecioarei Maria care a fost descoperită de un cioban într-un trunchi de copac.

Rocheforte-en-Terre
Rocheforte-en-Terre / Foto: RollSt
Rocheforte-en-Terre
Rocheforte-en-Terre / Foto: kneiane
Rocheforte-en-Terre
Rocheforte-en-Terre / Foto: kneiane

Citește și: Cele mai frumoase trasee cu mașina prin Franța

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

vasco banner
banner animawings

Caută zboruri și hoteluri



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!