Europa

Colmar, poate cel mai frumos orasel din Franta

Colmar e unul dintre cele mai frumoase si colorate orase din Franta. Cu o populatie de 67.000 de locuitori, Colmar este capitala departamentului Haut-Rhin, si se afla in estul tarii, intre orasul elvetian Basel si Strasbourg fiind, probabil, cea mai bine conservata localitate istorica din Hexagon. Istoria lui incepe inca din anul 823, cand Louis Pius a denumit acest teritoriu Columbarium (cotetul porumbeilor, de unde i se trage si numele actual) si l-a dat in proprietatea abatiei de Munster.

La inceput a fost un mic sat, care s-a dezvoltat rapid intr-un orasel, in secolul 13. Mai multe ordine religioase au avut reprezentanti in Colmar: franciscani, dominicani, augustinieni. Localitatea a inceput sa prospere si a atras atentia Episcopului de Strasbourg si a nobilimii ce roia in jurul acestuia, care au declarat razboi comerciantilor din Colmar. In 1648, Colmar a fost anexat Frantei, prin Tratatul de la Westphalia, marcand sfarsitul Razboiului de 30 de ani. Impreuna cu restul Alsaciei, avea sa fie cedat inapoi Germaniei, in 1870, revenind la Franta in 1919 si reanexat nemtilor in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Daca ajungi in Colmar, cel mai bun lucru pe care il ai de facut este sa te plimbi pe stradutele superbe ale orasului vechi, in special in districtul denumit “mica Venetie”, al carui nume provine de la casele aliniate de o parte si de alta a raului ce strabate orasul in partea de sud-est.

In Colmar exista cinci muzee, intre care cel mai interesant este Unterlinden Museum, care adaposteste colectii de arta din epoca medievala pana in zilele noastre. De neratat este insa si Muzeul animat al jucarioarelor si al micilor trenuri, creat in momentul in care primaria a achizitionat colectia de jucarii a lui Georges Trincot. Papusi, masini, barci, avioane, motoare cu aburi… muzeul recreeaza lumea magica a povestilor lui Charles Perrault si a fabulelor lui La Fontaine. Fanii trenuletelor vor admira cu siguranta un exponat care se plimba pe o sina lunga de aproape 1 km.

Un alt loc interesant de vizitat in Colmar este Biserica Dominicana, a carei constructie a inceput in anul 1283 si terminata undeva in secolul 14, un important exemplu de arhitectura a Ordinului Mendicantilor. Biserica a fost restaurata in anii 80 si 90, dupa o istorie indelungata in care a ars sau a fost redecorata in diverse stiluri.

Nu ocoli nici districtul negustorilor de peste, locul in care traiau pe vremuri pescarii din Colmar, o breasla foarte puternica. Pestii pe care-i prindeau erau stocati in elestee sau vanduti la tarabele din acest district. In 1706, un incendiu devastator a distrus mai mult de 40 de case din acest cartier. Intre 1978 si 1981, autoritatile au reusit sa restaureze numeroase dintre casele de cherestea care fusesera ridicate pe vremuri aici.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

fashiondays.ro

Urmărește-ne pe Facebook!