kiev ucraina
Foto: Leonid Andronov
Europa

Ce să vizitezi în Kiev, orasul celor 1000 de cupole aurii

Linia orizontului din Kiev ofera unele dintre cele mai exotice peisaje din lume – nu e de mirare ca despre acest oras se spune adesea ca este “orasul celor 1000 de cupole aurii”. Capitala Ucrainei este unul dintre cele mai vechi orase din Europa si locul unde s-a nascut civilizatia slava, aici aflandu-se nenumarate biserici si catedrale ortodoxe.

Toate acestea avand drept fundal dealuri impadurite, turnulete aurite, acoperisuri si cupole – unele cu o vechime de peste 1000 de ani – care stralucesc deasupra intregului oras, oferind vizitatorilor senzatia ca se afla pe un taram de basm. Sa vedem in continuare ce sa vizitezi in Kiev:

piata independentei kiev
Piața Independenței din Kiew / Foto: joyt

Pecherska Lavra

Kyiv-Pecherska Lavra, o manastire inclusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO, datand din secolul 11, cu reteaua sa de biserici si catedrale inspirate de stilul bizantin, este considerata o minune a orasului. Sub pamant, exista grote absolut fantastice, care adapostesc biserici subterane si catacombe.

Patrunde in aceste grote prin Biserica Inaltarii Crucii si coboara intr-un labirint de pasaje unde singura lumina e cea a lumanarilor, camere de trecere in care se afla sicrie din sticla ce contin trupurile neimbalsamate, dar perfect conservate, ale calugarilor, vechi de mai bine de 900 de ani. Credinciosii sustin ca Dumnezeu in persoana a facut aceasta minune, in timp ce altii sunt de parere ca la conservarea trupurilor a contribuit climatul subteran. Oricum ar fi, te cuprinde emotia atunci cand vezi papusile traditionale rusesti, “babushkas”, dar si tinerii imbracati in blugi, carora li se umplu ochii de lacrimi la vederea sfintilor lor.

Pecherska Lavra
Pecherska Lavra / Foto: Corvalol

Cu acoperisurile sale magnifice, miracolele care se petrec aici si muzeele din incinta, aceasta manastire este cea mai vizitata atractie turistica din Kiev. Dar nu e singura. Chiar peste drum si alte minuni asteapta sa fie descoperite.
Arsenalul de la Mystetskyi, un fost depozit de arme este un muzeu de arta contemporana, cu ambitii mari. Anul acesta va gazdui prima bienala de arta contemporana din Ucraina, iar pana in anul 2014, daca totul merge asa cum este prevazut, va fi cel mai mare muzeu de arta din Europa.

Galeriile de arta din Kiev

Aceasta inclinatie catre arta nu reprezinta o noutate pentru orasul Kiev. Dragostea pentru cultura este impamantenita in randul locuitorilor capitalei Ucrainei. Daca faci o plimbare prin centrul orasului, vei descoperi muzee dedicate tuturor formelor de arta, inclusiv cea populara si cea orientala.

Exista numeroase galerii care expun lucrari ale artistilor ucrainieni contemporani. Unele sunt deschise recent, in timp ce altele, printre care Centrul de arta Pinchuk, sunt locatii deja consacrate. Multe dintre ele se afla in jurul strazii “Coborarea lui Andrei”, o artera pietruita, unde artistii isi vand lucrarile si la care se face adesea referire ca fiind cartierul Montmartre al orasului Kiev.

sf sofia kiev
Catedrala Sfânta Sofia din Kiev / Foto: gudak

Pe aceasta strada, te afli la numai o aruncatura de bat de alt grup de cladiri cu cupole aurite. Aici se afla Catedrala Sf. Sofia, datand din anul 1037 si inclusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO, pentru frescele sale magnifice si Manastirea Sf. Mihai, cu tencuiala sa de culoarea azurului si cupolele care stralucesc atat de tare, incat se vad norii in ele. Dar nu numai arhitectura este cea care face ca orasul Kiev sa fie atat de apreciat: este o destinatie artistica, cu atat de multe comori culturale, incat – chiar daca cupolele aurite nu stralucesc in bataia soarelui – orasul tot scanteiaza si lumineaza.

Stiai ca emblema neoficiala a orasului este castana? Aici este cel mai frumos in luna mai, atunci cand numerosii castani din Kiev sunt in floare.

Informatii utile

kiev
Arca Prieteniei între Națiuni / Foto: Leonid Andronov

Bisericile si muzeele sunt deschise intre lunile aprilie si septembrie, de la ora 9 pana la 17 si de la 9.30 la 16.30 intre octombrie si martie. Grotele sunt deschise de la 8.30 la 16.30, iar intrarea este libera. Taxa de intrare la biserici si muzee este in jur de 1,60 euro, iar accesul este gratuit intre orele 6 si 9 dimineata, sau dupa ora 18 pana la apusul soarelui. Mai multe informatii gasesti pe site-ul traveltoukraine.org.

Arsenalul de la Mystetskyi (strada Lavrska 10-12) este deschis intre orele 11-19 si este inchis in zilele de luni.

Aloca o jumatate de zi pentru a vizita manastirea Kyiv-Pecherska Lavra, dar evita sfarsitul de saptamana, cand este foarte aglomerat. Vino aici devreme, pentru a evita cozile. Femeile trebuie sa aiba la ele ceva cu care sa-si acopere capul.

Poti descarca de pe Internet lista galeriilor de arta din Kiev, sau poti cumpara aplicatia de pe inyourpocket.com/ukraine/kyiv.

Orasul Kiev se mandreste cu peste 60 de muzee. Descopera-le pe cele mai frumoase pe  primetour.ua/en/excursions/museum.

Una dintre cele mai bune modalitati pentru a vedea capitala Ucrainei este o plimbare cu barca. Locul de plecare este la Poshtova Ploscha (gokiev.info/ferries.php).

Cele mai bune hoteluri

Casa de oaspeti Sherborne
Aceasta alternativa a hotelurilor, care se bucura de o mare popularitate ofera apartamente moderne, cu bucatarie si in care poti gasi amenajari asemanatoare celor din hoteluri (490 9693; sherbornehotel.com.ua; pretul unei camere duble porneste de la aproximativ 100 euro).

Podol Plaza
Un hotel elegant cu o locatie decenta, unde personalul este extrem de prietenos, care se bucura de o buna reputatie si are camere in stil italian. (503 9290; podolplazahotel.com.ua/en; 184 euro).

Intercontinental
Un hotel mare si elegant, situat central si dotat cu un bar in stil contemporan, care iti ofera posibilitatea de a admira vederea panoramica a orasului (0871 423 4949; intercontinental.com; 301 euro).

Cele mai bune restaurante

Spotykach
Mancare specifica ruseasca cu influente ucrainiene, insotite de nelipsitul pahar de vodca, intr-un cadru deosebit, in stil retro. (strada Volodymyrska 16; 586 4095).

Tsarske Selo
Restaurant cu specific ucrainian, cu un decor rustic, in care poti servi mancare satioasa si delicioasa, care se afla aproape de manastirea Kiev-Pecherska Lavra (strada Ivan Mazepa 42/1; 288 9775).

Teatro
Bucatarie mediteraneeana servita in restaurantul apartinand luxosului hotel Opera. Aici poti servi o cina de neuitat, acompaniata de o selectie variata de vinuri (strada Bohdana Khmelnytskoho 53; 581 7070).

Ce trebuie sa eviti

Metroul este locul preferat al hotilor de buzunare, asa ca tine lucrurile de valoare bine ascunse.

Intre orele 8-9 si 17-19, metroul este foarte aglomerat si e bine sa fie evitat.

Dupa ora 21, transportul public poate deveni riscant. Opteaza mai bine pentru un taxi, dar negociaza inainte tariful.

Cursul de schimb in aeroport nu este foarte avantajos – asa ca evita sa-ti procuri banii ucrainieni (hryvnia) aici.

Citeste si: Ucraina: istorie, cultura si cateva destinatii fascinante

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!