Europa

Ucraina: istorie, cultura si cateva destinatii fascinante

Vara anului 2012 a fost una foarte populara in Ucraina, datorita Campionatului European de Fotbal (Euro 2012), aceasta tara fiind gazda alaturi de Polonia. Cu toate acestea, nu trebuia sa astepti sa aiba loc un eveniment fotbalistic important, pentru a  vizita aceasta tara fascinanta, in care traiesc in jur de 47 de milioane de oameni. In fapt, e foarte la indemana sa petreci o saptamana in faimoasa sa capitala, orasul Kiev.

Kiev, orasul cupolelor de aur

Ucraina are o suprafata de aproximativ 604 000 km2, iar limbile vorbite aici sunt dintre cele mai diverse: ucrainiana, romana, rusa, ungara si poloneza. Tara, care este numai cu putin mai mare decat Franta si care a apartinut Uniunii Sovietice, este marginita la vest de Muntii Carpati, iar la sud, de Muntii Crimeei.

Principala forma de relief din aceasta tara este insa stepa, care se intinde pe zeci de mii de kilometri.

Istoria Ucrainei este una destul de bogata, daca tinem cont de faptul ca ortodoxismul din Rusia s-a nascut aici. Tara era condusa in secolul 13 de catre mongoli, in secolul urmator de lituanieni, iar la mijlocul anilor 1500 era stapanita de polonezi. Cazacii, care erau tarani rebeli, s-au rasculat iar in anul 1649, si-au creat propriul stat.  Cinci ani mai tarziu, ei si-au unit fortele cu Rusia, tara intrand ulterior sub dominatia rusa. Rusia controla cam 85% din Ucraina, restul revenind Austriei si Ungariei. Natiunea si-a castigat independenta in perioada ce a urmat Revolutiei Ruse.

Tara a fost insa invadata de Armata Rosie, iar in anul 1920, rusii au castigat din nou suprematia. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Ucraina a cazut in mainile nazistilor, milioane de oameni murind, in timp ce alte doua milioane au fost deportati in Germania. Dupa razboi, Uniunea Sovietica a preluat din nou controlul. In anul 1991, un procent de 90% dintre ucrainieni a votat pentru independenta tarii, iar regimul sovietic a fost inlaturat.

Iata patru dintre cele mai fascinante destinatii pe care le poti explora, atunci cand te afli in Ucraina:

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!