Cortina d'Ampezzo
Cortina d'Ampezzo / Foto: Giacomomo
Europa

Cortina d’Ampezzo – schi si eleganta italiana

Cortina ar putea fi foarte bine descrisa ca un oras impanzit de masini Ferrari, care se adreseaza cremei societatii italiene. Sofatul in cele mai elegante destinatii de vacanta din Italia a reprezentat intotdeauna un risc, fie ca te afli la volanul unui Ferrari rosu sau al unui Fiat ruginit.

Spatiile de parcare din Cortina d’Ampezzo sunt la fel de rare precum sunt si impunerile fiscale corecte, iar atunci cand unul devine disponibil, apasarea plina de furie pe pedala de acceleratie, gesticulatul si claxonatul care urmeaza sunt o dovada de educatie care vine la pachet cu pasiunea impamantenita a italienilor pentru masini.

Cortina d'Ampezzo
Muntii Dolomiti domina statiunea Cortina / Foto: thecrowdedplanet.com

Cea mai sic destinatie de vacanta din Italia este dominata de un turn magnific in culorile verde si alb si de multele resedinte incantatoare, datand din secolul 19. Ea se afla la doua ore de mers cu masina inspre terenul accidentat al Muntilor Dolomiti, venind dinspre canalele linistite ale frumoasei Venetii.

De-a lungul secolelor, aceasta zona a fost ocupata pe rand de Bavaria, Franta, Austria, Italia, Germania si chiar si de catre americani, in anul 1945. Dar oamenii de aici s-au incapatanat sa-si mentina propria independenta, ceea ce explica in mare parte atitudinea lor sfidatoare la adresa fiscului italian.

Cortina d'Ampezzo
Centrul statiunii Cortina d’Ampezzo / Foto: easyclickshop

In timp ce locuitorii oraselor aflate la numai cativa kilometri distanta, vorbesc fie italiana, fie germana, ca limba materna, cei din Cortina raman fideli dialectului lor stravechi, Ladino, mai ales atunci cand vorbesc intre ei.

Cortina s-a numarat odata printre primele cinci statiuni de schi din lume, la aceasta contribuind si faptul ca a fost gazda Jocurilor Olimpice de Iarna din anul 1956. Dar lipsa investiilor in turism si-n echipamente, a dus la decaderea acestei zone, in ultima decada a secolului 20. Abia in prezent, Cortina incepe sa redevina ce a fost, adica o destinatie de top la nivel mondial.

Cortina d'Ampezzo vara
Cortina d’Ampezzo poate fi si o destinatie de vacanta estivala / Foto: GitoTrevisan

Nimic din toate acestea nu i-a deranjat pe italienii bogati care sunt incantati sa stea la soare in propriul lor St Moritz sau Megève, fara a fi deranjati de prezenta incomoda a strainilor.
In fiecare iarna, statiunea serveste drept gazda pentru crema societatii din Roma si Milano. Pentru majoritatea acestora, viata incepe nu in zorii zilei, ci la apusul soarelui.

Orasul este inconjurat de stancile impresionate ale Dolomitilor, care se ridica la peste 3000 de metri inaltime. La asfintit, acestea incep sa capete nuante fantastice, semanand cu o guma de mestecat gigantica, de culoare roz. Amurgul este semnalul inceperii distractiei in Cortina. Un sir lung de haine de blana si echipamente de schi apartinand unor designeri renumiti incepe sa se formeze in Piazza Venezia, odata cu lasarea intunericului.

Uneori, insa, schiatul cade pe locul doi in favoarea sportului social care consta in a vedea si a fi vazut, in magazinele elegante care se aliniaza de-a lungul arterei pietonale Corso Italia.

Noaptea, statiunea se umple de emotie si de bani. Restaurante precum Tivoli si El Toula reprezinta puncte de atractie pentru celebritati, iar mai tarziu, in cluburile sofisticate de noapte pare sa fie o regula pentru fiecare posesor de Lamborghini sa continue sa tina pe nas ochelarii Ray-Ban, chiar si mult dupa ce soarele a apus.

schi în Cortina d'Ampezzo
Si totusi, o destinatie pentru schiori

Oh si schiatul? Teleschiurile antice si de demult au inceput sa fie reconditionate si se prezinta destul de bine, existand un numar total de 36, care deservesc 175 de metri de pista. In zona exista o linie de autobuz care deserveste intreaga zona din Dolomiti destinata schiatului, avand o lungime de 1220 kilometri. Dar pentru asta trebuie sa ajungi acolo pentru a contopi doua notiuni aparent fara legatura: eleganta si schiul.

Citeste si: Schi in Italia: diamantele ascunse ale “Cizmei”

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!