cagliari
Cagliari, capitala Sardiniei / Foto: SeanPavonePhoto
Europa

Minighid de vacanta in Sardinia

Alaturi de “sora” Sicilia, Sardinia este a doua insula italieneasca in care multi ar face orice sa ajunga. Bucurandu-se de aproximativ 300 de zile insorite pe an, Sardinia este o combinatie de tarmuri cu stanci ascutite si coaste deluroase, presarate cu flori, aflata in mijlocul Mediteranei. Plaje cu nisip alb, ape limpezi, vai impadurite, orase pline de personalitate si o istorie bogata, toate acestea compun o insula cu adevarat magica. Descopera mai jos un minighid de vacanta in Sardinia:

Atractiile Sardiniei

Alghero

alghero
Alghero / Foto: scarabeo150 (Wikipedia)

Aceasta este una dintre cele mai populare statiuni din Sardinia, desi pastreaza inca farmecul si atmosfera specifice unui sat de pescari. Orasul vechi medieval este cel mai pitoresc din Sardinia, avand o fascinanta mostenire catalana transpusa in serpuitoare strazi pietruite. Seara, mergi la zidurile fortificate ale bastionului orasului si priveste soarele cum apune dincolo de stancile monumentale de la Capo Caccia.

Isola dei Gabbiani

Isola dei Gabbiani
Isola dei Gabbiani / Foto: booking.com

Micuta insula care pluteste dincolo de Costa Smeralda este un refugiu pentru iubitorii de surf. Accesul pe insula se face traversand un pod, de-a lungul caruia sunt insirate magazine. Pentru cei care vor sa ramana aici peste noapte, exista o zona de camping, precum si cateva pensiuni.

Costa Smeralda

Costa Smeralda
Costa Smeralda / Foto: Travel Wild

“Coasta de Smarald” este locul unde se afla La Cinta, una dintre cele mai faimoase plaje din Sardinia. Aceasta intindere minunata de coasta este raspunsul pe care il da Sardinia Rivierei Franceze, fiind este locul perfect pentru a a privi ultimele creatii Prada, in timp ce savurezi un cappuccino. Porto Cervo este capitala regiunii si totodata un oras elegant, popular in randul oamenilor bogati.

Oliena

oliena vacanta in Sardinia
Straduta cu case colorate in Oliena / Foto: photonaj

Oliena, acest oras fermecator situat pe un deal, este centrul productiei de vin din Sardinia si gazduieste in fiecare an cateva zile de sarbatoare. Orasul reinvie in timpul manifestarilor pline de culoare si datorita artizanilor care se aduna aici pentru a-si etala marfa. Cu astfel de prilejuri poti testa si unele dintre cele mai fine specialitati culinare de pe insula.

Topul lucrurilor de facut in Sardinia:

Locatiile antice

tharros
Ruinele din Tharros / Foto: AlKane

Sardinia este unul dintre cele mai vechi tinuturi din Europa, iar locurile fascinante se gasesc aici la tot pasul. Situl arheologic din Tharros a fost candva un oras stravechi roman pe coasta de vest a Sardiniei si, potrivit legendei, era una dintre cele mai importante asezari de pe insula. In prezent muzeu in aer liber, cocotat in varful unei stanci, vizitatorii pot ajunge aici strabatand ruinele templelor si artefactelor, in timp ce pot admira marea albastra aflata dedesubt.

Festivalurile din Sardinia

cabras
Foto: SilviaCrisman

Situat in Peninsula Sinis, orasul Cabras este locul unde se afla multe comori culturale si este un refugiu pentru iubitorii naturii. O perioada buna pentru a vizita aceasta zona este primul weekend din luna septembrie, cand – in cadrul unui festival local – poti vedea cam 3000 de barbati alergand imbracati in alb si in picioarele goale pana in San Salvatore, unde pun in scena momente artistice ilustrand intamplari din vremuri demult apuse.

Plimbarile

La Marmora
Punta la Marmora / Foto: Radin Strobl

Urca Muntele La Marmora din Parcul National Gennargentu, aflat in estul Sardiniei, intre provinciile Nuoro si Ogliastra. Muntele este cel mai inalt punct de pe insula si face parte din pitorescul parc, al carui peisaj unic include stanci ascutite, ape limpezi si grote ascunse.

Rostogoleste-te pe sine

Trenino Verde
Trenino verde / Foto: garnet71

Trenino Verde, sau ‘micul tren verde’, parcurge o distanta de 160 km de pe coasta de est pana in Mandas, aceasta fiind o calatorie excitanta printre munti, pe langa pajisti si o rezervatie naturala, in care traiesc cai salbatici si porci mistreti.

Ce poti manca in Sardinia

malloreddus
Paste malloreddus cu carnati / Foto: OcsanaDen

Sardinia are un caracter unic dat de amestecul de influente italienesti si catalane, care se reflecta in mancare. Exista numeroase locuri care ofera feluri traditionale de mancare, cum ar fi panadas – o placinta facuta cu carne sau cu peste si malloreddus – paste cu sofran, servite cu sos tomat si carnati sau branza. Pestele este traditional, fiind servit proaspat in majoritatea restaurantelor.

Cum se ajunge in Sardinia

In Sardinia exista trei aeroporturi internationale: Alghero, Olbia-Costa Smeralda si Cagliari-Elmas. Feriboturile opereaza pe insula avand drept destinatii diferite porturi din Spania, Italia si Franta.

Citeste si: Top 15 atractii turistice din Sardinia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!