Europa

Top 15 atracții turistice din Sardinia

Poate că singurul lucru pe care l-ai auzit despre Sardinia este existența fabuloasei Costa Smeralda - Coasta de Smarald, care preia numele de la culoarea apei ce îi înconjoară plajele cu nisip alb. Dar această masivă insulă mediteraneeană are mai multe de oferit decât un simplu paradis iubitorilor de plajă.

Turiștii care văd Sardinia pentru prima oară sunt surprinși să descopere că o insulă foarte cunoscută pentru impresionantele plaje poate fi atât de mare, cu munți aflați la doar câțiva kilometri de nisipul spălat de valuri.

Un alt lucru care s-ar putea să te surprindă este este numărul uimitor de locuri preistorice, în special enigmaticele turnuri rotunde făcute din piatră, cunoscute sub numele de nuraghi (singular: nuraghe). Vei învața despre misterele pe care aceste forturi/locuințe le ascund în timp ce vei urca scările din piatră de culoare închisă și vei explora tunelele construite în Epocile de Bronz și Fier.

Poți de asemenea să mergi pe străzi romane autentice și să vizitezi ruinele orașelor construite de fenicieni. Obiceiurile locale și festivalurile tradiționale unice sunt atracții pe care nu le vei găsi nicăieri altundeva. Aici vei descoperi o bucătărie diferită față de restul Italiei, chiar și o limbă diferită (cu toate că toată lumea vorbește italiana și mulți vorbesc engleza). Toate aceste elemente fac din Sardinia o destinație aparte. Uite ce poți să faci și să vezi în Sardinia:

1 Cagliari și Sardinia de Sud

cagliari

Coasta de sud a Sardiniei oferă turiștilor o perspectivă a varietății de care dă dovadă insula. De la străzile medievale și bastioanele înalte care se ridică deasupra malului mării în Cagliari, capitala insulei, sunt doar câțiva kilometri până la ruinele orașului antic Nora, unde fenicienii, cartaginezii și romanii își aveau posturile comerciale. Mergi la est de oraș și în câteva minute poți să te bronzezi pe una dintre fabuloasele plaje care fac din Sardinia una din cele mai plăcute destinații de vară ale Europei.

2 Nuraghe Su Nuraxi

atractii turistice din sardinia

Rămășitele a mii de turnuri din piatră sunt împrăștiate peste tot prin Sardinia. Majoritatea turnurilor sunt în ruină totală. Dar acesta este cel mai bine conservat și cel mai aproape de a fi complet. Este de asemenea și cel mai aproape de Cagliari și cel mai mediatizat, aici făcându-se tururi de 30 de minute cu ghizi vorbitori de limbă engleză.

Dacă ar trebui să vezi doar un turn, vizitează-l pe acesta. UNESCO l-a menționat drept una dintre cele mai bune restaurări arheologice din toată zona Mediterană. Cheresteaua ce se găsește în pereții turnului a fost tratată cu radiocarbon din 1,500 Î.H până astăzi. Poți să te duci în turn, urcând în partea superioară pentru o vedere îndeaproape a domului făcut din stâncă uscată, fără a se folosi mortarul. Există scări spiralate înăuntrul pereților ce au 1.8 metri înălțime.

În timp ce urci prin tuneluri, poți să apreciezi finețea ingineriei și opera de artă pe care acești oameni preistorici au creat-o. După ce explorezi turnurile și fundațiile ce înconjoară satul antic, nu uita să te oprești la Muzeul Casa Zapata, în sat, unde – alături de alte expoziții fascinante – poți să vezi încă un nuraghe care a fost excavat sub locul în care se află acum clădirea. Aici vei avea o privire de ansamblu a construcției, de pe o alee de deasupra zidurilor.

3 Costa Smeralda din Sardinia

costa smeralda

Din orașul-port Olbia până la vârful Capo de Testa, unele dintre cele mai frumoase plaje ale lumii sunt situate în golfuri abrupte spălate de marea extrem de verde și limpede. Datorita mării, locul este cunoscut sub numele de Costa Smeralda – Coasta de Smarald. Comparația cu una dintre cele mai celebre pietre semiprețioase poate fi aplicată, de asemenea, și clientelei care a frecventat coasta de când a fost dezvoltată de Aga Khan în anii 60, într-o serie de stațiuni pentru cei foarte bogați.

Sătucurile de vacanță sunt construite pentru a semăna cu insulele grecești și dar și cu Riviera franceză. Centrul acestor stațiuni este Porto Cervo, un sătuc de vacanță și port pentru iahturi private, construit și el în anii 60.

În afară de oamenii care vin să se relaxeze, singura atracție pentru cei care nu s-au cazat acolo este MdM, un elegant muzeu de artă modernă cu expoziții în continuă schimbare și o cafenea cu terasă cu vedere spre Porto Cervo. Cel mai modest loc de vacanță din regiune este micul orășel Cannigione, pe golful Arzachena.

4 Alghero

alghero

Nu fi surprins dacă limba pe care o auzi în jurul tău în acest oraș plin de viață de pe malul mării, sună un pic diferit. Este spaniolă. Un papă din secolul al XIV-lea a dat Sardinia regelui Aragonului, în speranța că va smulge insula de sub controlul Pisei și Genoei. A cedat controlul către aproximativ 400 de familii din Aragon și Catalonia dacă vor liniști insula cu o bază în Alghero, preluând controlul populației locale.

În biserica San Francesco, Liturghia încă se face în catalană. Catedrala din secolul al XIV-lea are o ușă în stil gotic-spaniol. Deîndată ce după amiaza se schimbă ușor în seară, te îndemnăm să urci zidurile construite de spanioli pentru a stăvili apa, și să te alături localnicilor pentru o plimbare de seară de-a lungul bastioanelor, privind apusul soarelui peste Marea Mediterană.Booking.com

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!