galicia compostela
Santiago de Compostela / Foto: Lux Blue
Europa

Top 10 obiective turistice din Galicia, regiunea „altfel” a Spaniei

Uită de flamenco și paella! Regiunea Galicia, din Spania, este însuflețită de moștenirea sa celtică și de localnicii care poartă ocazional kilturi, cântă la cimpoi și vorbesc o limbă unică, numită gallego. Nu putem uita de fructele de mare și de vin, gusturi de care îți vei aminti toată viața. Și, nu în ultimul rând, localnicii ospitalieri vor face tot ce le stă în putință ca să te simți bine în colțul lor de lume.

Practic, în Galicia vei găsi tot ce îți poți dori de la un sejur în Spania. Este un loc care te va surprinde și emoționa în permanență. Te vei îndrăgosti de peisajele pline de văi împădurite și de plajele extraordinare. De-a lungul coastei, scăldată de Marea Cantabrică și de Oceanul Atlantic, vei descoperi zone de faleză impresionante, cum sunt cele de la A Costa da Morte sau din Parcul Național Islas Atlánticas. Să descoperim împreună care sunt cele mai frumoase 10 obiective turistice din Galicia, sau, ce să faci și ce să vezi în această superbă regiune „ascunsă” în nord-vestul Spaniei.

Santiago de Compostela

Santiago de Compostela adăpostește mormântul sfântului Iacob. În  sanctuar se află moaștele sfântului, aduse în Galicia, în secolul 9.

Catedrala Santiago este punctul final al pelerinilor, iar măreția sa este impresionantă. Catedrala este construită, în principal, în stil roman dar îmbină în mod eclectic mai multe stiluri arhitectonice. Construcția a început în anul 1075, în timpul domniei lui Alfonso al VI-lea și sub patronajul episcopului Diego Peláez iar lucrările au fost coordonate de meșterul Esteban, fiind realizate pe rămășițele unor vechi biserici, ridicate în memoria sfântului Iacob. Există trei naosuri și o amplasare în cruce latină, pe o suprafață de 8.300 de metri pătrați. Numeroasele dezvoltări ulterioare au adăugat și mai multe stiluri arhitectonice (roman, gotic, baroc, plateresc și neoclasic).

Santiago de Compostela
Santiago de Compostela / Foto: Canva Photos

Deși Santiago este recunoscut pentru mormânt și sanctuar, sunt multe alte lucruri de descoperit aici. Orașul are un centru vechi cu străzi pietruite, clădiri de patrimoniu și monumente interesante, care au fost foarte bine conservate. Centrul vechi din Santiago de Compostella este inclus în patrimoniul cultural UNESCO din 1985 iar orașul este considerat de UNESCO „una dintre cele mai frumoase zone urbane din lume”, datorită clădirilor în care stilul roman se împletește cu cele gotic și baroc.

Insulele Cíes

Cies Islands
Insulele Cies / Foto: Josfor

Arhipelagul Cies este alcătuit din trei insule: Monteagudo, Faro și San Martiño. Se poate spune că aceasta este cea mai mare comoară a Galiciei. Insulele sunt situate lângă Ria de Vigo, la 10 km de portul Vigo. Poți ajunge la arhipelag în 40-45 de minute cu barca, plecând din Vigo.

Cea mai mare atracție turistică din Cies o reprezintă plajele și apa cristalină. Pe insule se află nouă plaje, cea mai renumită fiind Rodas, un golf de 700 de metri care leagă insula Monteagudo de Faro.

Deși insulele Cies sunt destinația ideală pentru o excursie de o zi, recomandarea este să petreci o noapte (sau mai multe) în spațiul pentru campare. Trebuie să faci rezervare în prealabil, în portul Vigo. Campingul este singura opțiune de cazare, pentru că pe insule nu sunt hoteluri. Cu toate acestea, vei găsi acolo un restaurant, un  supermarket și un centru de informare pentru turiști, deci zona este amenajată. Singurul dezavantaj al insulelor Cies este că apa este la fel de rece pe cât este de frumoasă.

Drumul Sfântului Iacob

Camino de Santiago
Camino de Santiago / Foto: Fotografemocji

Camino de Santiago sau Drumul Sfântului Iacob este, de fapt, o rețea de trasee de pelerinaj care duc spre mormântul Sfântului Iacob din Santiago de Compostela. Drumul a devenit extrem de popular în ultimele decade, din motive religioase, dar și laice.

Unul dintre cele mai interesante detalii ale Drumului Sfântului Iacob este că ai diferite modalități de a ajunge la destinație. Poți alege traseul primitiv – care începe în Oviedo, traseul francez – cel mai popular, traseul portughez și cel nordic, printre altele. De fapt, poți porni de unde vrei și poți construi propriul tău traseu spre Santiago – aceasta este adevărata frumusețe a călătoriei.

Drumul Sfântului Iacob este o modalitate excelentă de a călători la pas și de a descoperi Galicia și localnicii ei. Drumul a fost, inițial, un traseu de pelerinaj, dar a devenit atât de popular, încât s-a transformat într-un traseu de drumeție luat cu asalt, an de an, de tot mai mulți oameni din întreaga lume.

Capătul lumii (Cape Finisterre)

Cape Finisterre
Farul de la Cape Finisterre / Foto: Jordi Carrio Jamila

Romanii considerau Finisterre cel mai vestic punct al Europei continentale – deci… capătul lumii. Astăzi, știm că cel mai vestic punct din Europa este Cabo da Roca din Portugalia, dar Finisterre rămâne un punct de atracție pentru cei care vor să vadă un apus peste magicul Ocean Atlantic.

La Finisterre vei găsi și un far imens care apără vapoarele de apele periculoase și pline de stânci. Zona poartă denumirea de Coasta Morții (Costa de la Muerte) din cauza numeroaselor naufragii întâmplate aici. Farul este și unul dintre cele mai importante puncte de observație din regiune, de unde poți vedea oceanul, coasta și orice altceva.

Cape Finisterre este la 90 de km vest de Santiago de Compostela iar unii o consideră destinația finală a Drumului Sfântului Iacob. Tradiția spune că pelerinii, odată ajunși aici, ar trebui să își ardă hainele și să facă baie în apele ce scaldă plaja Langosteira din apropiere.

Punctul de observație Ezaro

Punctul de observație de la Ezaro și cascada cu același nume sunt situate aproape de Finisterre. Cascada Ezaro (uneori denumită Cascada Xallas pentru că este situată pe râul omonim) este una dintre cele mai mari din Europa, cu o înălțime de 150 de metri. Peisajul este impresionant, mai ales că este una dintre puținele din Europa care se varsă direct în mare.

De la cascadă pornește un drum abrupt, care urcă spre punctul de observație Ezaro. Drumul în sine este incredibil, cu pante cu înclinație de 30% și poate fi parcurs cu mașina sau pe jos, dacă ai o condiție fizică bună.

Odată ce ajungi la punctul de observație, poți vedea Cape Finisterre, Coasta Morții și Mount Pindo. Nu vei putea să vezi cascada, care este exact sub tine, dar, în orice caz, priveliștea îți va tăia respirația.

Zidurile din Lugo

Lugo
Lugo / Foto: Canva Photos

Lugo este situat în centrul Galiciei, la 100 de km de Santiago de Compostela. Atracția principală o reprezintă zidurile romane, construite în secolul 3 pentru a apăra orașul. În mod uimitor, zidurile de pe toată lungimea traseului au supraviețuit până în zilele noastre, fiind considerate cel mai bun exemplu de fortificație romană.

Întregul centru vechi al orașului Lugo se află în interiorul acestor ziduri și îl poți accesa numai dacă treci printr-una dintre cele 11 porți. Centrul istoric păstrează un autentic șarm medieval, cu alei înguste și case antice. Cel mai interesant detaliu legat de aceste ziduri este că te poți plimba pe ele și poți vedea orașul de acolo. Întregul circuit are 2 km, deci plimbarea nu e obositoare.

În altă ordine de idei, Lugo este unul dintre cele mai importante orașe de pe Drumul Sfântului Iacob.

Plaja Catedralelor

Plaja Catedralelor
Plaja Catedralelor / Foto: mmeee

Plaja Catedralelor este situată la 10 km vest de Ribadeo, pe țărmul nordic al Galiciei, între faleze înalte și un țărm stâncos. Această plajă este diferită de toate plajele din Galicia datorită peisajului său și împrejurimilor, care sunt presărate cu arcuri și peșteri .

Secretul îl poți vedea numai la reflux. Dacă vizitezi plaja Catedralelor în timpul fluxului, vei fi dezamăgit pentru că nu este atât de spectaculoasă, iar dacă nivelul apei crește prea mult, atunci plaja se inundă și nu o poți folosi dacă vrei să te bronzezi.

El Banco Más Bonito del Mundo (Cea mai frumoasă bancă din lume)

El Banco Más Bonito
El Banco Más Bonito del Mundo / Foto: KarmenGuay

Pe coasta nordică a Galiciei sunt multe indicatoare care trimit spre ”cea mai frumoasă bancă din lume”. Această titulatură pretențioasă atrage mulți curioși. Banca este situată în Ortigueira, lângă Loiba, la 110 km de La Coruña. Deși nu putem spune că este cea mai frumoasă, banca nu dezamăgește pentru că de aici ai o priveliște incredibilă spre Atlantic și faleze.

Este unul dintre cele mai bune locuri din Galicia unde poți face fotografii, deci este un loc pe care pasionații de fotografie trebuie să îl viziteze, în special pentru momentele de la apusul soarelui.

Costa da Morte

Costa da Morte
Costa da Morte / Foto: Ruben Iglesias Fuentes

O zonă de legendă, formată din 17 orașe și sate, a fost considerată mult timp „capătul lumii”. Pe lângă faptul că este destinația finală a pelerinilor de pe Drumul Sfântului Iacob, aceasta coastă din La Coruña, în nord-vestul Spaniei, are faleze fascinane, porturi pescărești și sate încântătoare cu case din piatră, pe malul mării.

Monte Louro
Monte de Louro și plaja Ancoradoiro / Foto: Xurxo Lobato

Plajele nesfârșite, cum sunt cele de la Carnota, O Rostro și Baldaio, și peisaje care se cer fotografiate, precum cele de la Monte Louro, Fisterra, Touriñán și Vilán și Insulele Sisargas, toate acestea îi așteaptă pe turiști putând fi admirate din multele puncte de observație de pe drum.

Vechiul cartier Corcubión, mormântul Virxe da Barca de Muxía, fortărețele tipice culturii megalitice de pe dealuri sunt și ele de vizitat. Pentru a descoperi cu adevărat magia acestui loc, îți recomandăm să alegi drumul Farului, de la Malpica la Carnot.

Fragas Do Eume

Fragas Do Eume
Fragas Do Eume / Foto: Luis Cagiao

Fragas do Eume este o pădure deasă de pe malurile râului Eume și, totodată, un exemplu extraordinar de pădure ecuatorială care se dezvoltă în climă temperată. Dintre multele feluri de copaci de aici, stejarul este vedeta. 

Ascunsă în pădure este o mânăstire veche de 10 secole – Sfântul Ioan din Caaveiro, care are o poveste fascinantă. Este un loc pe care vrei să îl vizitezi dacă îți plac plimbările prin aerul curat al pădurii, unde vei vedea și toate nuanțele de verde pe care ți le poți imagina, dar și o frumoasă cascadă.

Citește și: Top 10 locuri de vizitat în Țara Bascilor, Spania

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!