tara bascilor
San Sebastian / Foto: Andrey Khrobostov
Europa

Top 10 locuri de vizitat în Țara Bascilor, Spania

Întinsă la granița dintre Spania și Franța, Țara Bascilor e una dintre cele mai frumoase regiuni ale Europei, cunoscută pentru cultură și gastronomie, pentru peisajele superbe, podgoriile întinse și localitățile de un farmec aparte, unde localnicii vorbesc Euskara, o limbă pe care nu o vei auzi în nicio altă zonă a globului.

De altfel, bascii nu sunt de sorginte latină, iar limba lor nu seamănă deloc cu spaniola. Populația bască este urmașa triburilor vascone, care s-au stabilit în zona Golfului Biscaya în urmă cu circa 2000 de ani. Unii istorici consideră că vasconii aveau origini celtice, triburile lor fiind menționate de Strabon și Pliniu.

tara bascilor harta

O vizită în Țara Bascilor reprezintă o excelentă idee de vacanță, pentru gurmanzi sau pentru cei care vor să descopere locuri noi. Am selectat în cele ce urmează 10 dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Țara Bascilor:

10 Bilbao

muzeul guggenheim bilbao
Muzeul Guggenheim, din Bilbao / Foto: Andrey Khrobostov

Poate că Bilbao nu e genul de oraș pe care să-l iubești la prima vedere. Este, fără-ndoială, un oraș industrial, dar are o atmosferă aparte și, la o simplă plimbare prin centru, vei descoperi tot felul de restaurante cu mâncare savuroasă și alte locuri interesante.

O adevărată comoară, de neratat la o vizită în Bilbao este Muzeul Guggenheim. Un giuvaier arhitectonic, un muzeu de artă modernă și contemporană al cărui design a fost realizat de către celebrul arhitect Frank Gehry, forma aparte a clădirii lăsându-te cu gura căscată.

9 Bakio

bakio
Bakio, văzut dinspre Muntele Jata / Foto: Canva Photos

Bakio e un mic oraș de coastă, aflat în apropiere de Bilbao, care se poate mândri fără dubiu cu una dintre cele mai frumoase plaje din regiune, scăldată de apele albastre și limpezi ale Golfului Biscaya. Localitatea e înconjurată de munți iar plaja e protejată de stânci impozante. De-a lungul ei se întinde o faleză frumoasă, de-a lungul căreia se află multe restaurante care servesc fructe de mare și baruri pintxos.

8 San Juan de Gaztelugatxe

San juan de Gaztelugatx
San Juan de Gaztelugatxe / Foto: Canva Photos

Bakio nu e cunoscut însă doar pentru plajele frumoase și pentru faptul că e un loc foarte iubit de către surferi. La doar câțiva kilometri distanță se află San Juan de Gaztelugatxe, o legendară capelă aflată pe o mică peninsulă în Golful Biscaya. Peninsula e conectată de țărm prin intermediul unui pod de piatră, iar capela se ridică la 80 de metri deasupra nivelului mării, la ea ajungându-se după ce urci 231 de trepte abrupte. Legenda spune că dacă în momentul în care ai ajuns la capătul scărilor clopotul capelei începe să bată, vei avea parte de noroc și spiritele rele vor fi alungate de lângă tine.

(Pen)insulița a fost unul dintre locurile în care s-au filmat scene din sezonul 7 al serialul Game of Thrones, pe ea situându-se fortăreața Dragonstone. În traducere din limba bască, numele real al capelei este „castelul de pe stâncă”. Se spune că prima construcție a lui a avut loc în secolul 9, iar în secolul 12 a devenit mânăstire. A servit apoi ca punct strategic de apărare al Golfului Biscaya, istoria acestui loc fiind una de-a dreptul tumultuoasă.

7 Plentzia

plentzia
Plentzia / Foto: Canva Photos

Plentzia e un sătuc aflat pe țărmul mării, la 25 km de Bilbao, cu o plajă cu nisip alb, în lungime de 365 metri. De-a lungul estuarului în care se află sunt multe restaurante și baruri în care localnicii vin să-și savureze vinul și mâncarea delicioasă. Locuri în care găsești unele dintre cele mai bune pintxos – tapas-urile specifice nordului Spaniei, populare în Țara Bascilor și Navarra, dar și în alte zone precum La Rioja, Cantabria și Asturias.

6 Mundaka

mundaka
Mundaka / Foto: Canva Photos

Liniștitul sătuc Mundaka se află la câteva ore distanță de San Sebastian. Deși e o localitate mică, Mundaka e recunoscută pe plan mondial în rândurile fanilor surfingului, fiindcă are parte de unele dintre cele mai mari valuri din lume. Orașul se concentrează, practic, în jurul portului, acolo unde se află și majoritatea localurilor.

Dacă nu vii în Mundaka pentru surfing, poți explora împrejurimile, adică Rezervația Biosferică Urdaibai, Insula Izaro și Muntele Ogoño.

5 Zarautz

zarautz
Zarautz, văzut din Santa Barbara viewpoint / Foto: euskoguide.com

Înainte de toate, Zarautz, acest orășel medieval, de secol 13 (fondat în 1237), este o destinație de plajă. În special pentru că aici se află cea mai lungă plajă din Țara Bascilor: 2,5 km de nisip fin, un paradis pentru surferi și pentru iubitorii de soare deopotrivă. „Regina plajelor” a atras vizitatori de marcă încă din secolul 19, când Regina Izabella a II-a a Spaniei a ales Zarautz drept principală destinație de petrecere a vacanțelor ei estivale.

Multe dintre clădirile și palatele din Zarautz ce datau din acea perioadă au fost dărâmate pentru a face loc unor hoteluri noi, ridicate în anii ’70 și ’80, care au făcut din Zarautz o destinație populară printre turiști. A rămas însă Palatul Narros (1536), o bijuterie „ascunsă” ce merită admirată (nu se poate vizita, fiind proprietate privată), locul în care, de altfel, se „caza” pe vremuri Regina Izabella a II-a.

4 Tolosa

tolosa
Tolosa / Foto: Canva Photos

Cândva, Tolosa era capitala istoricii regiuni Gipuzkoa, din Țara Bascilor, dezvoltându-se ca punct comercial de pe râul Oria, care conecta interiorul țării cu porturile din Cantabria. O plimbare pe străduțele înguste din centrul vechi îți va aduce în fața ochilor clădiri istorice și monumente ridicate în vremurile glorioase de odinioară. Cea mai impresionantă construcție este biserica Santa Maria (secolul 17), în stil gotic basc.

Tolosa e o localitate cunoscută pentru produsele sale și pentru piața care se ține aici în fiecare sâmbătă – probabil cea mai mare din întreaga Țara Bascilor. Fermierii din toată regiunea vin la Tolosa ca să-și vândă produsele, care întotdeauna sunt proaspete și de cea mai bună calitate. Cele mai cunoscute sunt Alubia de Tolosa (un soi de fasole neagră, însoțită de ardei iuți din Ibarra – principalul ingredient din bucătăria bască), fripturile T-bone din carne de taur (Chuletones de buey) și dulciurile locale (cele mai bune găsindu-se la magazinul Gorrotxategi, fondat în anul 1680).

3 Lekeitio

Lekeitio
Lekeitio / Foto> Canva Photos

Lekeitio e un oraș cu o fascinantă tradiție pescărească. Precum multe alte comunități aflate de-a lungul coastei basce, Lekeito era cunoscută pentru bravii pescari de balene, care au trăit aici din Evul Mediu până în secolul 18. Balenele au dispărut încet-încet, dar activitatea maritimă, și cele conexe ei, au continuat.

În secolul 19 au apărut și primii turiști, aristocrați precum Regina Izabella a II-a și împărăteasa austro-ungară Zita. De atunci, turismul a crescut în mod constant, iar atmosfera din Lekeitio a devenit una șarmantă, având o interesantă agendă culturală în lunile de vară – concerte, expoziții, festivaluri etc. Pe lângă plajele frumoase, Lekeitio își atrage oaspeții cu un port colorat, garnisit cu baruri și restaurante, precum și cu o impresionantă catedrală în stil gotic.

2 Hondarribia

hondarribia
Hondarribia / Foto: blinktravel.guide

Hondarribia e un încântător orășel de frontieră, aflat pe teritoriul Spaniei, cu priveliști spre Franța, mulți dintre cei care l-au vizitat spunând că este unul dintre cele mai frumoase locuri din Țara Bascilor. Centrul Vechi constă din șiruri de case de pescari, frumos colorate, care se aliniază perfect, la care se adaugă un vechi castel de piatră. Hondarribia nu oferă vizitatorilor doar o arhitectură frumoasă ci și experiențe gastronomice pe măsură.

pintxo
Pintxo / Foto: Bar Restaurant Gran Sol

În ultimii ani, Hondarribia a cunoscut un extraordinar avânt pe scena gastronomică a zonei, în special datorită chef-ilor tineri care, după ce au studiat sub aripa unor cunoscuți chefi cu stele Michelin, și-au deschis restaurante aici. Calitatea mâncării este asemănătoare cu cea din San Sebastian, oraș recunoscut drept un adevărat Mecca gastronomic pentru amatorii de turism culinar.

1 San Sebastian

san sebastian
Donostia sau San Sebastian / Foto: Canva Photos

Nu ai cum să nu iubești acest oraș fantastic din Cantabria. San Sebastian – sau Donostia, cum îi spun bascii – se întinde de-a lungul unui golf circular, care adăpostește plaje liniștite, cu nisip fin și alb, mult-îndrăgite de iubitorii de soare și de… surfing. San Sebastian este locul ce a atras-o pe Regina Maria Cristina, care și-a stabilit aici reședința estivală, în celebra perioadă denumită Belle Époque (1871 – 1914). Iar toată măreția acelei epoci se poate regăsi și în zilele noastre, având repere oriunde în oraș.

La Concha e cea mai frumoasă plajă urbană a Europei, fiind înțesată de resorturi și case luxoase, între care și celebrul spa La Perla. Faleza plajei e ornată cu o lungă balustradă de culoare albă, care a devenit simbolul orașului. În oraș mai sunt alte două plaje, ambele dichisite și relaxate: Ondarreta și Zurriola, foarte populare în rândurile surferilor.

San Sebastian este cunoscut însă îndeosebi pentru minunățiile sale gastronomice. Orașul are nu mai puțin de 16 stele Michelin răspîndite în 9 restaurante, adică mai multe ca în oricare alt oraș al lumii. Un fel de Paris în miniatură, cu specific basc. De asemenea, San Sebastian e renumit pentru ale sale pintxos, pe care le poți degusta și savura în bună măsură în Centrul Vechi, zona cu cea mai mare concentrație de baruri din lume. Aici pintxo e regele care încântă pe toată lumea, gurmand sau nu.

Citește și: San Sebastian, între plajă și cultură

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!