parga
Parga / Foto: GoodLifeStudio
Europa

Ce să faci și ce să vezi în Parga, stațiunea de vacanță din Grecia continentală

Localitatea Parga este situată în zona administrativă Epirus, din vestul Greciei, fiind cunoscută pentru plajele cu aspect exotic, peisajele extraordinare și arhitectura tradițională. Localizată la poalele unui deal mereu verde,  Parga oferă o priveliște superbă asupra Mării Ionice, fiind deseori aleasă ca destinație de vacanță de către românii care aleg să meargă cu propria mașină în Grecia. În Parga se ajunge relativ ușor și chiar dacă este o așezare tradițională din Grecia continentală, atmosfera este mai degrabă una de insulă din Marea Ionică. Hai să vedem ce să faci și ce să vezi în Parga, sau în apropierea ei, punctând principalele obiective turistice pe care să le atingi în zilele pe care le petreci aici.

Castelul din Parga

castel parga
Castelul din Parga / Foto: goce

La castelul situat pe un deal din Parga se poate ajunge urcând un rând de scări presărate cu taverne, galerii și buticuri. Un drum mult mai distractiv decât cel direct.

Castelul Parga a fost construit în anii 1000 pentru a servi ca punct de observație și refugiu împotriva atacurilor piraților și consolidat de venețieni, 200 de ani mai târziu. De atunci, Parga și castelul său au fost obiectul unui lung război între venețieni și otomani, în timpul căruia fortăreața a fost avariată și reconstruită de trei ori. O dovadă a stăpânirii venețiene poate fi văzută pe poarta principală – leul înaripat al sfântului Marcu.  

După ce Parga a fost vândută otomanilor, în secolul 19, Ali Pașa a construit aici un hamam și iatacurile haremului în punctul cel mai înalt al localității, adică în castel.

Plajele exotice din Parga

Parga este faimoasă, desigur, pentru plajele ei!  Plajele din Parga sunt unele dintre cele mai frumoase întinderi de nisip de la Marea Ionică, fiind scăldate de ape turcoaz și plasate într-un peisaj natural sălbatic care atrage magnetic vizitatorii. Litoralul din Parga, asemănător cu cel de pe coasta Dalmată, formează mici golfuri, doldora de plaje minunate. Cele mai frumoase plaje din Parga sunt:

Plaja Sarakiniko

Plaja Sarakiniko
Plaja Sarakiniko / Foto: Aleksandar Nalbantjan

Sarakiniko e un golf, situat la 12 km de orașul Parga, care adăpostește, după spusele multora, cea mai frumosă plajă din Parga. Cu nisip alb fin și ape turcoaz hipnotizante, plaja este amenajată cu umbrele și șezlonguri. La adăpostul unei vegetații bogate și al unei livezi de măslini, Sarakiniko se poate mândri cu un peisaj minunat, ideal pentru cupluri și familii. În plus, în jurul plajei Sarakiniko vei găsi multe opțiuni de cazare, restaurante tradiționale și alte facilități.

Plaja Valtos

Plaja Valtos
Plaja Valtos / Foto: goce

Întinsă de-a lungul a 3 km, Valtos este cea mai mare plajă din Parga. Poziționată sub dealul pe care domnește castelul venețian, plaja Valtos este situată într-un peisaj cu adevărat feeric. Generoasă, cu nisip fin, dar și pietricele albe și apă limpede, Valtos este protejată de brizele puternice, datorită poziționării.

Plaja este cunoscută și pentru numeroasele sporturi nautice pe care le poți practica aici, prin urmare iubitorii de surfing, schi nautic, scufundări și multe altele vor fi fericiți.

Plaja Ammoudia

Plaja Ammoudia
Plaja Ammoudia / Foto: nikana.gr

Ammoudia este o plajă mare, scăldată de ape în tonuri de turcoaz, plasată, la rândul ei, într-un decor superb, la circa 17 km de Parga. Apa mării are aici o temperatură fluctuantă, pentru că aceasta e zona de vărsare a râului Acherondas. Pe acest râu se pot practica sporturi extreme, precum kayaking și rafting iar pe malurile lui se pot face plimbări cu calul. Și pe plaja Ammoudia găsești facilități (câteva taverne și cafenele) și oportunități de practicare a sporturilor acvatice, de la scufundări la schi nautic, plimbări cu jet ski-ul sau navigație. Plaja este favorita familiilor cu copii, deoarece apa mării e foarte liniștită și deloc adâncă la mal. De asemenea, Ammoudia este preferată de către cei care fac camping, existând o zonă specială pentru aceștia.

Plaja Lichnos

Plaja Lichnos
Plaja Lichnos / Foto: master2

Ascunsă de plantațiile de măslini, plaja Lichnos este, fără dubiu, una dintre cele mai frumoase (și liniștite) din Parga. O plajă lată, cu pietricele, scăldată de ape limpezi, Lichnos – aflată la 4 km sud-est de Parga – este locul perfect pentru cei care își doresc să se relaxeze în mijlocul naturii, fără să se afle departe de confort. În plus, și aici poți face scufundări, schi nautic sau windsurf iar în apropiere de plajă găsești hoteluri, taverne și un magazin mixt.

Plaja Alonaki

Plaja Alonaki
Plaja Alonaki / Foto: Konstantinos Metzitakos

Dacă ești în căutarea unei plaje cu un peisaj natural sălbatic, unde să te poți relaxa în voie, atunci trebuie să ajungi la Alonaki! Aflată în Preveza, la 24 km de Parga și ascunsă într-un golf stâncos și plin de verdeață, la Alonaki poți ajunge doar dacă urmezi, pe jos, un drum pietruit. Odată ajuns pe nisip, priveliștea îți va tăia respirația. Dealuri împădurite, ape turcoaz, nisip cât poți vedea cu ochii și vegetație luxuriantă… Este imaginea paradisului exotic.

Sivota, în apropiere de Parga

Sivota
Sivota / Foto: JordeAngjelovik

Cunoscută și sub denumirea de „Caraibele Greciei”, Sivota își merită din plin acest renume. Sivota este o încântătoare așezare tradițională, situată în sudul regiunii Thesprotia, înconjurată de peisaje naturale, golfuri cu ape turcoaz, insulițe stâncoase și plaje superbe. Locația ideală pentru petrecerea unei vacanțe de vară.

Dacă vrei să experimentezi tot ce are Sivota de oferit, poți  să închiriezi o barcă și să navighezi până la golfurile și insulele din jurul ei, cum ar fi Mavro Oros și Agios Nikolaos.

Ce poți face în Parga

Peisajul în care este plasat Parga este asemănător cu cel din insulele Mării Ionice, deci aproape obligatoriu trebuie să incluzi în program o drumeție în care să explorezi natura din zonă.

De altfel, există un traseu de drumeții superb între Parga și Valtos și din Valtos până la cetatea Ali Pașa din Anthoussa. Cea mai bună caracteristică a traseului este că poți combina drumeția cu o baie în mare.

Pe lângă drumeții, Parga este însă și o excelentă destinație pentru practicarea sporturilor acvatice. De la schi nautic până la navigație, ai la dispoziție o largă paletă de sporturi pe apă, oricare dintre acestea transformându-se într-o experiență unică!

Pitoreasca insulă Panagia

insula panagia
Insula Panagia / Foto: pavlemarjanovic

Poziționată chiar vizavi de portul din Parga, Panagia este simbolul Pargăi și una dintre principalele atracții turistice ale acesteia. Pe această insulă plină de verdeață se află o bisericuță albă, parte a castelului construit de francezi în anul1808. Biserica este, de altfel, o celebră locație pentru nunți, datorită peisajului romantic.

Cel mai rapid mod de a ajunge pe insula Panagia este să închiriezi o barcă din Parga. Cu toate acestea, sunt mulți turiști care aleg să înoate până la destinație.

Citește și: Ce să vezi în Mykonos, insula distracției din Grecia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!