plaja albena
Albena / Foto: valio84sl
Europa

Top 10 cele mai bune plaje din Bulgaria

Până la izbucnirea pandemiei, Bulgaria era o țară din ce în ce mai vizitată de către turiștii din Europa și nu numai. Românii știu foarte bine că litoralul bulgăresc al Mării Negre poate oricând să devină o interesantă destinație de vacanță pentru oricine își dorește să se relaxeze la soare, în condiții foarte bune și la prețuri decente, în tot cazul mult mai mici ca pe haoticul litoral de la noi. Majoritatea plajelor din Bulgaria sunt cunoscute a fi printre cele mai bune întinderi de nisip scăldate de valurile Mării Negre, așa că ar trebui să le studiem și noi mai în amănunt, pentru cazurile în care ne propunem o vacanță în Bulgaria. Am făcut, așadar, o listă cu cele mai bune plaje din Bulgaria:

Nisipurile de Aur

nisipurile de aur
Celebrele Nisipuri de Aur / Foto: master2

Nisipurile de Aur, sau Zlatni pyasatsi, este una dintre cele mai cunoscute și mai mari stațiuni de pe litoralul bulgăresc, localizată la 20 km distanță de orașul Varna. Stațiunea face parte din Parcul Național „Nisipurile de Aur”, fiind cunoscută  pentru plaja perfectă și spațiile verzi, ce oferă o imagine luxuriantă. Plaja aferentă este foarte bine întreținută, având un număr mare de șezlonguri și umbrele. În această zonă există, de asemenea, un bine dotat parc acvatic, precum și un număr mare de hoteluri, de toate tipurile, în care te poți caza la diverse prețuri.

Sunny Beach

sunny beach
Sunny Beach / Foto: Duncan Cuthbertson

Cea mai mare și, probabil, cea mai cunoscută stațiune modernă din Bulgaria este Sunny Beach, localizată la aproximativ 30 km de Burgas, lângă Nessebar (la nord de strâmtoarea cu același nume), una dintre cele mai fermecătoare localități ale țării. Totul a pornit, în 1958, de la o simplă plajă familială pentru localnici, astăzi Sunny Beach ajungând principalul centru turistic estival al Bulgariei.

Vizitatorii se pot bucura de zeci de baruri și restaurante ce se întind de-a lungul plajei, multe facilități pentru copii și adulți, o ofertă amplă de sporturi și activități și un bogat program cultural și muzical.

Plaja Centrală din Sozopol

plaja sozopol
Plaja centrală din Sozopol / Foto: Travel and Still life photography

Sozopol este o localitate în general vizitată de cei care caută o destinație ce îmbină relaxarea cu evenimentele sau atracțiile culturale (de exemplu, la început de septembrie, în Sozopol se organizează un festival de film). Orașul – unul dintre cele mai vechi așezări bulgărești de la Marea Neagră (s-au descoperit locuințe încă din Epoca de Bronz, dar bazele ei au fost puse de coloniștii greci, în secolul 7 î.Hr.) – dispune de diverse plaje, unele dintre ele foarte populare în rândurile bulgarilor. Cu toate astea, dacă vizitezi Sozopol îndreaptă-te mai întâi către plaja centrală, aflată între orașul vechi Nessebar și cel nou.

Plaja este una cu nisip și oferă șezlonguri și umbrele pentru închiriere. În cazul în care ți se pare prea aglomerată, încearcă alternativa oferită de plaja Harmanite, din apropiere, una foarte întinsă. Datorită poziției sale în apropiere de centrul orașului, plaja aceasta oferă numeroase facilități.

Plaja Albena

plaja albena
Albena / Foto: valio84sl

Stațiunea Albena, care se află la circa 30 km de Varna și la 12 km de Balcik, dispune de una dintre cele mai bune plaje din Bulgaria. Aceasta are o lungime de peste 5 km (și o lățime maximă de 150 m), fiind cunoscută pentru apa curată (care nu depășește 1,6 metri pe o distanță de 100-150 m) și nisipul perfect. Plaja este potrivită pentru familiile cu copii, deoarece dispune de numeroase facilități, precum parcuri acvatice și terenuri de sport.

Să nu uităm că Albena a fost construită pe un loc viran în anii ‘60, acum fiind o stațiune cu propriul centru, străzi, piețe și chiar transport public local (acele „titicaruri” care străbat stațiunea în lung și-n lat). Albena a fost inaugurată în anul 1967, de către oficialii Partidului Comunist Bulgar, în frunte cu „prietinul” Todor Jivkov.

Plaja Bolata

plaja bolata
Plaja Bolata / Foto: CalinStan

Bolata este un mic golf pitoresc aflat pe coasta de nord a Bulgariei, la 10 minute de Balgarevo și la 20 de Kavarna, cu o plajă ideală pentru cei care caută un loc mai liniștit. Golful este recunoscut pentru forma de semicerc și stâncile de culoare roșie. Plaja este de nisip, fiind bine protejată de bătaia vânturilor. De asemenea, este o locație perfectă pentru iubitorii de petrecere a timpului în natură, datorită locurilor din jur, a stâncilor și a peșterilor care oferă numeroase oportunități pentru desfășurarea de activități diverse.

Plaja Veleka

plaja veleka
Plaja Veleka / Foto: sjhaytov

Una dintre cele mai bune plaje din Bulgaria este localizată în Sinemorets, în apropierea graniței cu Turcia, fiind recunoscută pentru forma ei specială. Plaja este unică grație vecinătății cu râul Veleka, prin urmare este mărginită de un râu pe o parte și de mare pe cealaltă parte. Verdele naturii înconjoară plaja Veleka, facând-o dezirabilă și pentru cei care vor să se plimbe sau să meargă cu bicicleta. În zonă nu prea sunt facilități, dar te vei putea totuși relaxa pe scaunele unui bar.

Plaja Irakli

plaja irakli
Plaja Irakli / Foto: MilaDrumeva

Dacă vrei o plajă spațioasă cu puține facilități, dar care se laudă cu nisipul auriu perfect și apa limpede și cristalină, atunci plaja Irakli este locul potrivit. Irakli este plasată într-o zonă cu vegetație bogată , deci cei care adoră petrecerea timpului în aer liber se pot bucura în același timp, în mod activ, de natură.

Plaja se află la aproximativ 4 km de satul Banya și cam la fel de aproape de binecunoscutele localități Nessebar și Obzor. Plaja Irakli este protejată, are o zonă pentru nudiști și dispune inclusiv de o zonă de camping.

Plaja Silistar

plaja silistar
Plaja Silistar / Foto: emicristea

În apropiere de granița cu Turcia (între Sinemorets și Rezovo) se află o plajă îndepărtată și izolată, numită Silistar. Plaja, împreună cu regiunea în care se află, sunt protejate datorită importantului ecosistem forestier. Plaja Silistar e una de nisip, fiind înconjurată de stânci pitorești. Totodată, este un adevărat paradis pentru cei care iubesc natura și care se pot bucura de diversitatea florei și a faunei. Silistar mai este denumită și „Plaja Piraților”, dar, în ciuda acestui lucru, este foarte liniștită. În zonă nu prea sunt facilități, însă există un loc de campare.

Plaja Ahtopol

plaja ahtopol
Plaja Ahtopol / Foto: ba11istic

La mică distanță de Sinemorets se află pitoreasca plajă Ahtopol, cu nisip auriu, mărginită de o pădure deasă de pin. Orașul Ahtopol nu este foarte aglomerat în comparație cu majoritatea stațiunilor populare, dar este fermecător și are o istorie îndelungată. Pe plajă (situată în centrul localității) sunt multe baruri și restaurante, dar nu la fel de multe facilități. Cu toate acestea, liniștita stațiune Ahtopol oferă variate posibilități de cazare, ce o transformă într-o interesantă destinație de vacanță.

Cu atât mai mult cu cât Ahtopol e construit pe locul unei vechi așezări trace, ale cărei „rădăcini” se trag din Neolitic și care, foarte probabil, a fost colonizată de grecii antici, în jurul anilor 440-430 î.Hr. Romanii au denumit-o Peronticus, apoi liderul bizantin Agathon a reconstruit orașul după invaziile barbare și i-a dat numele Agathopolis. De la care, evident, i s-a tras și actualul nume.

Plaja Pomorie

plaja pomorie
Plaja Pomorie / Foto: Slavi Dimitrov

Plaja din Pomorie are o lungime de 5 km și se află la ieșirea din golful Burgas. Orașul este situat pe o peninsulă, la 30 minute distanță de Sunny Beach și Nessebar, fiind important datorită istoriei bogate (grecii antici îl numeau Anchialos), a tradiției legate de pescuit, a viticulturii și a… industriei sării. Dincolo de acestea, plaja e pregătită să oferă vacanța de vară pefectă, având numeroase facilități și multe opțiuni de cazare.

Citește și: Top 10 locuri de vizitat în Bulgaria

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!