Se știe: Italia e frumoasă oriunde te-ai duce. La munte, la mare, la elegantele lacuri din nord sau în pitoreasca Sicilie din vârful „Cizmei”. În Italia vizitezi marile orașe – Roma, Milano, Napoli, Florența – în city-break-uri rapide sau îți petreci vacanțe de neuitat luând la rând regiuni precum Toscana, Puglia sau Campania.
Fermecătoare oriunde te-ai afla, Italia are un plus de savoare dacă te abați câtuși de puțin și către zonele ei rurale. Micile sate și orășele peste care dai într-o vacanță tihnită, petrecută colindând la volanul unei mașini o regiune sau alta, te vor încânta și-ți vor lăsa o amintire de neuitat. Prin autenticitate, prin gastronomie, prin șarmul general. Poate că te vei întreba… de unde să începi un asemenea tur? Răspunsul este simplu: de oriunde. Iar în cele ce urmează îți vom da doar 15 sugestii. 15 dintre cele mai frumoase sate din Italia, pe care să nu le ocolești dacă ajungi cumva în apropierea lor.
Ca amănunt interesant, află că asociația I Borghi Più Belli d’Italia (Cele mai frumoase orașe din Italia) publică anual o listă cu cele mai frumoase localități ce au sub 15.000 de locuitori. Procesul de „certificare” pentru a intra pe această listă este lung și incredibil de meticulos, urmărind analizarea completă a istoriei, tradițiilor, moștenirii artistice, infrastructurii turistice și atenție pentru sustenabilitate a satului respectiv. Odată ajunse pe această importantă listă, satele cu pricina devin automat adevărate vedete naționale. Parcurge această listă cu sate din Italia (unele mai mari, adevărate orășele, altele mai mici) și trece-le pe viitoarele tale itinerarii din Peninsulă. Ordinea e aleatorie.
San Gimignano (Toscana)
Toscana e una dintre regiunile de frunte ale Italiei, iar una dintre cele mai apreciate bijuterii ale ei este, fără-ndoială, San Gimignano. Micuțul sat din inima zonei viticole a țării e caracterizat de străduțele înguste, piațetele liniștite și turnurile impozante, ridicate în secolul 13 (inițial au fost în jur de 70, dar s-au prăbușit de-a lungul istoriei).
Aceste turnuri, astăzi perfecte pentru orice obiectivul fotograf, erau ridicate în scop de apărare împotriva raidurilor familiilor rivale de nobili din regiune. San Gimignano e un loc minunat în care să evadezi pentru câteva zile, bucurându-te totodată de excepționalele paste făcute în casă, de vinul roșu toscan și de superbele apusuri de soare. Atenție, însă, în plin sezon turistic (adică vara) locul devine foarte aglomerat.
Alberobello (Puglia)
Nu ai cum să nu incluzi într-un top al satelor din Italia această localitate specială, unică în lume. Alberobello, sat aflat în Patrimoniul UNESCO; este celebru pentru casele lui țuguiate, denumite trulli (despre care poți citi mai multe aici). Sunt circa 1500 de trulli în Alberobello, aceste construcții bizare fiind realizate fără a se folosi mortarul și vopsite într-un alb aproape orbitor.
Multe dintre ele sunt disponibile pentru a fi închiriate, dar, fără a fi neapărat necesar să stai mai multe zile aici, măcar o oprire de câteva ore în Alberobello este absolut obligatorie.
Manarola (Cinque Terre)
Manarola e considerată, pe bună dreptate, cea mai frumoasă dintre cele cinci localități ce formează așa-numita regiune Cinque Terre, din Liguria. O comunitate dezvoltată pe o stâncă între dealuri, acolo unde casele vopsite în culori vii parcă dansează perpetuu cu Mediterana. Ca mai toate orașele de coastă din Italia, Manarola își întâmpină oaspeții cu o bucătărie delicioasă, dar și cu o mică plajă, care mai degrabă sporește cochetăria locului. Citește mai multe despre Manarola aici.
Cefalu (Sicilia)
La o oră de mers cu mașina de Palermo, „suspendat” între munte și mare, idilicul orășel Cefalu este o încântare pentru orice turist dornic de a descoperi cele mai frumoase locuri siciliene. Pe lângă plajele pitorești, de pe care apusurile de soare sunt fabuloase, și îngustele străduțe medievale, Cefalu se laudă, la rândul lui, cu câteva restaurante de clasă, dar și cu o remarcabilă viață de noapte, care te poate face să iei în calcul o ședere mai prelungită. Citește mai multe despre Cefalu aici.
Matera (Basilicata)
Cunoscut și drept Città dei Sassi, Matera, aflat în sudul regiunii Basilicata (a cărei capitală a fost, din 1663 în 1806), face parte din Patrimoniul UNESCO, fiind recunoscut pentru frumusețea și unicitatea lui. Matera este unul dintre cele mai vechi și mai frumoase sate din întreaga lume, inclusiv producătorii de filme alegându-l ca „platou” pentru producții celebre (cea mai cunoscută – The Passion of the Christ, a lui Mel Gibson. Satul este celebru datorită structurilor sassi, un complex de locuințe, mânăstiri și biserici construite în peșterile naturale din Murgia, o zonă troglodită ce acoperă peste 1000 de hectare. Citește mai multe despre Matera, aici.
Monte Isola (Lombardia)
Aflat pe insula cu același nume, Monte Isola are particularitatea de a fi amplasat în mijlocul unuia dintre cele mai frumoase lacuri ale Italiei – Lacul Iseo. Pentru a ajunge la Monte Isola trebuie să conduci o oră și jumătate din Milano, apoi să iei un feribot care face o cursă de 20 de minute până în Iseo. E un efort care face toți banii: în satul de pe insulă sunt câteva excelente trattorii, cafenele pe marginea apei, pensiuni șarmante și o capelă frumoasă (Madonna della Ceriola), situată pe dealul care străjuiește satul.
Locorotondo (Puglia)
O vacanță făcută cu mașina în regiunea Puglia, din „tocul” Cizmei italiene te-ar putea aduce, printre altele, în Locorotondo, un încântător sătuc „alb” din această parte a țării, așezat molcom pe un deal, precum vecinele Martina Franca și Cisternino (pe care, de asemenea, ți le recomandăm pentru o vizită rapidă).
Peisajul rural din Locorotondo e dominat de Chiesa Madre San Giorgio, o catedrală ale cărui dom și turn le vezi încă din vale, pe măsură ce te apropii. Pierde-te pe străduțele înguste din Locorotondo și, dacă te oprești să iei masa, nu uita să comanzi vin alb – cel care se produce în zonă e excelent.
Spello (Umbria)
Dacă te afli în Umbria și vrei să scapi de aglomerația din Assisi, îndreaptă-te către Spello, care se află la doar 15 minute distanță cu mașina, în care vei admira excelent conservatele ziduri romane și bisericile vechi și liniștite. Spello e cunoscut și pentru un eveniment cultural unic, denumit Le Infiorate. Un festival ce se desfășoară primăvara târziu (sau la început de iunie) și în timpul căruia zidurile clădirilor, dar în special trotuarele și piațetele, sunt împodobite cu creații artistice din flori și petale de flori.
Positano (Coasta Amalfi)
Desigur, pe această listă ar putea intra toate localitățile de pe Coasta Amalfi, și chiar dacă nu se pot numi „sate” în accepțiunea clasică, ele tot în această categorie ar putea fi încadrate. Cel mai frumos, în accepțiunea multora, este Positano, care dispune de o plajă cochetă și numeroase restaurante, care mai de care cu meniuri mai îmbietoare. Positano este șarmant, însă, în special când îl privești de la distanță, mai exact de pe o barcă din largul mării, de unde-i poți savura frumusețea desfășurată pe munte, cu straturile de case în stil maur, care se întind pe „straturi”.
Corricella (Procida, Campania)
Întinsă pe 2 km pătrați, Procida este cea mai mică insulă din Golful Napoli, iar turiștii o ocolesc, de regulă, în goana lor pentru Capri sau Ischia. Dar dacă preferi un loc mai puțin aglomerat, ia un feribot din Napoli și oprește-te în Procida, unde te va întâmpina satul Corricella.
Clădiri viu colorate, așezate deasupra unui port pitoresc – visul oricărui fotograf și instagrammer. Inima satului este Piazza Olmo, de unde pornesc toate străduțele care te duc spre cele mai interesante locuri. Urcă și la Terra Murata, cel mai înalt și mai vechi punct de pe insulă, unde vei găsi vestigii interesante și de unde vei avea priveliști superbe.
Bellagio (Lacul Como)
Puține locuri se pot lăuda că sunt atât de romantice și pitorești precum Lacul Como. Și mai puține sate se pot lăuda cu o frumusețe măcar asemănătoare cu cea a lui Bellagio, supranumit „perla de pe lac”. În Bellagio luxul e la el acasă: câteva hoteluri de clasă mondială și restaurante cu stele Michelin, de pe terasele cărora te poți desfăta cu priveliști asupra lacului, pe fundalul impunătorilor Alpi. Satul e definit, însă, de clădirile vechi de secole, străduțe de piatră și alei doldora de magazine ce comercializează haine scumpe, de designer.
Ravello (Coasta Amalfi)
Deși nu e plasat pe spectaculosul drum care „taie” coasta Amalfi, ci e cocoțat la 350 de metri deasupra nivelului mării, undeva mai „în spate”, Ravello o o încântare a sufletului și privirii, ce nu trebuie ratată de cineva care-și face vacanța pe Costiera. Peisajele fabuloase, monumentele, vilele somptuoase, grădinile elegante – toate aceste elemente, și multe altele, fac din Ravello o bijuterie pe care trebuie s-o așezi în caietul cu amintiri al vieții de turist.
Portofino (Liguria)
„I found my love in Portofino” cânta în 1959 celebra Dalida despre acest șarmant sat de pescari din Liguria care pare că dintotdeauna a fost o vedetă, din moment ce era preferat de aristocrați și intelectuali încă de la sfârșitul secolului 19. După cum precizează ghidul Lonely Planet, până și copacii sunt frumoși în Portofino.
Peisaje superbe, vegetație luxuriantă, arhitectură de clasă și, desigur, restaurante de top, într-un cadrul natural parcă așezat cu mâna de un peisagist inspirat. Nu rata mânăstirea medievală San Girolamo, din apropiere, construită în secolul 13, care adăpostește una dintre cele mai frumoase grădini europene.
Montepulciano (Toscana)
Montepulciano e frumusețe pură – una dintre cele mai frumoase localități din Toscana și din întreaga Italie. Supranumit „perla secolului 16”, Montepulciano se prezintă vizitatorului cu palatele sale renascentiste, cu străduțele fascinante, ce converg, toate, către Piazza Grande, locul dominat de impunătoarea Primărie. Nobile di Montepulciano e unul dintre cele mai bune vinuri roșii din Italia și ar trebui testat, fără-ndoială. Satul se află în zona Siena, între Val d’Orcia și Valdichiana.
Santa Maddalena (Tirolul de Sud)
Santa Maddalena e o „adunătură” de case de cherestea, ce gravitează în jurul celei mai fotografiate biserici din Munții Dolomiți. Ascuns pe pajiștile verzi din Val di Funes, acest sătuc pitoresc beneficiază de o panoramă superbă și se constituie într-un bun punct de plecare pentru amatorii de drumeții care ajung în zonă.
Citește și: Top 10 cele mai frumoase sate din Franța
Add Comment