Pizzo Calabro
Pizzo Calabro, din Calabria / Foto: Freeartist
Europa

Top 10 locuri de vizitat în Calabria, regiunea din sudul Italiei

Calabria este regiunea care ocupă vârful „cizmei” peninsulei italiene, în fapt ea însăși o peninsulă înconjurată de apele mărilor Ionice și Tireniene. Calabria e formată din cinci provincii distincte – Catanzaro (cea centrală), Cosenza (în nord), Crotone (la est), Reggio di Calabria (în sud-vest) și Vibo Valentia (la sud), fiind despărțită, la sud, de Sicilia de strâmtoarea Messina și învecinată, la nord, cu provincia Basilicata.

După cum se știe, Italia e o țară superbă în orice parte a ei, iar regiunea Calabria nu face excepție. Pentru cei care își propun o vacanță în care să se bucure atât de apa cristalină a Mării Mediterane cât și de argumentele istorice oferite de Italia, am selectat 10 locuri de vizitat în Calabria, unul mai frumos ca altul.

Tropea și plajele ei

Tropea locuri de vizitat în Calabria
Tropea / Foto: Canva Photos

Tropea (aflată în Vibo Valentia) este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase și mai fascinante orașe din Calabria, totodată cea mai cunoscută stațiune a regiunii. Se află la o oră de mers cu mașina față de Lamezia, principalul aeroport din Calabria, Tropea fiind o localitate pregătită să-și întâmpine turiștii din iunie până în septembrie.

Plajele din Tropea, aflate lângă o magnifică stâncă, recognoscibilă din toate pliantele turistice de pe vremuri, au fost votate drept unele dintre cele mai frumoase plaje europene. În plus, o gamă variată de restaurante, hoteluri și campinguri aflate în și în jurul centrului istoric, abia așteaptă să primească vizitatori dornici de a lua cunoștință cu farmecul zonei. De o mare valoare istorică este sanctuarul Santa Maria dell’Isola, construit pe stânca despre care pomeneam mai sus.

Cea mai cunoscută plajă din Tropea este plaja Marasusa, aflată pe La Costa degli Dei (Coasta Zeilor). Apele liniștite ale mării se întind sub stâncile monumentale, creând o imagine fascinantă. Aici poți face snorkeling, poți închiria o ambarcațiune sau pur și simplu te poți relaxa pe o terasă pentru a savura o cafea și a admira peisajul într-un clasic dolce far niente.

San Giovanni in Fiore

San Giovanni in Fiore
San Giovanni in Fiore / Foto: http://bloggers.iitaly.org

San Giovanni in Fiore este cel mai vechi, mai mare și mai populat sat din regiunea calabreză Sila, aflat la poalele lui Monte Nero – Muntele Negru. Deseori menționat drept capitala regiunii Sila, San Giovanni in Fiore este, mai întâi de toate, un sat de munte, cu virtuți naturale deosebite, în special datorită faptului că în apropiere se află Parcul Național Sila.

Satul are, totodată, puternice legături istorice, având în vedere că aici s-a născut cunoscutul stareț Gioacchino da Fiore, cel care a fondat abația Florensiană, în secolul 12, una dintre cele mai mari construcții religioase din Calabria.  San Giovanni in Fiore are un centru vechi superb, plin de clădiri istorice frumoase și de interes artistic, fiind renumit inclusiv pentru gastronomia deosebită și în special pentru desertul tradițional numit Pitta Mpigliata, care se prepară înainte de Paște și de Crăciun, dar și pentru Turdilli cu miere, mostaccioli și muccellati – toate delicioase preparate locale.

Lorica

Lorica
Lorica – schi în Calabria / Foto: dlt.travel

Poate părea ciudat să te duci la schi într-o regiune în care temperaturile medii pe timp de vară sunt undeva în jurul valorii de 30 de grade Celsius, dar Calabria are câteva remarcabile stațiuni pentru iubitorii sporturilor de iarnă, aflate în partea centrală a Munților Sila și în Aspromonte. Una dintre ele este Lorica, aflată lângă lacul Arvo, la o oră distanță de orașul Cosenza.

În Lorica, schiorii au la dispoziție patru pârtii, situate între 1400 și 1900 m, de diverse dificultăți, atât pentru începători cât și pentru avansați. Stațiunea are o pronunțată și surprinzătoare atmosferă alpină, fiind plină de flori sălbatice și animale ierbivore.

Crotone

Crotone
Fortezza Aragonese, din Crotone / Foto: Gagliardi Photography

O călătorie în Calabria, „în căutarea timpului pierdut” nu poate fi completă fără o vizită în Crotone, localitate supranumită „leagănul civilizației”. Trei opriri sunt fundamentale aici: prima este la Muzeul Arheologic Național, unde vei vedea fazele evoluției orașului antic Kroton, fondat în a doua jumătate a secolului 8 î.Hr., a doua la Parcul și Muzeul Arheologic Capo Colonna, de pe faleza omonimă, unde vei urmări tranziția dintre civilizația greacă spre cea romană. Cu alte cuvinte, în Crotone te așteaptă… trecutul!

În fine, cetatea aragoneză Le Castella, parte a municipalității din Isola di Capo Rizzuto (Crotone) este unul dintre cele mai cunoscute și prestigioase monumente din Calabria. Cetatea, la care se poate ajunge grație unei limbi înguste de pământ este o rămășiță a unei antice „constelații de castele” prezente acum sute de ani în această zonă. De la cetate poți admira priveliști ale rezervației maritime Capo Rizzuto, una extrem de spectaculoasă.

Capo Vaticano

Capo Vaticano
Capo Vaticano / Foto: Canva Photos

Capo Vaticano e un paradis natural de pe coasta calabreză a Mării Tireniene, unde te așteaptă apa cristalină, flora și fauna zonei. Un promontoriu al „Apeninilor de Calabria” se extinde în mare, separând golful Santa Eufemia de Gioia Tauro.

Golfurile micuțe, la care se ajunge de regulă doar cu barca, plajele cu nisip alb și fin, ce contrastează cu culoarea intensă a mării, care se schimbă de la turcoaz la bleumarin – acestea sunt argumente pentru un loc în care te vei simți ca-n Rai. O legendă spune că în antichitate aici se afla un oracol la care marinarii veneau să se informeze înainte de a pleca pe mare, vizitându-l într-o peșteră aflată sub o stâncă ce se numea Mantineo (adică divină). Înainte de a exploda turismul, Capo Vaticano era un modest sat de pescari.

Scilla

Scilla
Scilla / Foto: Domenico Nostro

Chianalea di Scilla. Un loc legendar, aflat la porțile localității Reggio Calabria, acolo unde încă se aude ecoul monstrului mitic care a atacat corabia lui Ulise. Dincolo de legende, însă, partea calabreză a strâmtorii dezvăluie o panoramă de excepție, cu stânci ce par a se prăvăli în mare, cu valurile ce le lovesc și cu frumoasele Scilla și Chianalea, considerate unele dintre cele mai frumoase sate ale Italiei. Mai mult, Scilla este supranumit „Veneția sudului”, datorită spectaculoaselor case construite direct pe stâncile de lângă apă și separate de străzi înguste ce amintesc de canalele din laguna venețiană.

De asemenea, o vizită în Chianalea presupune să te pierzi în magia miresmelor și aromelor ce provin din bucătăriile restaurantelor care împânzesc locul și care oferă preparate tradiționale, în principal pe bază de pește.

Riviera dei Cedri

Praia a Mare
Praia a Mare și turnul Fiuzzi / Foto: robypangy

Porțiunea coastei calabreze în care simți imediat parfumul de citrice cu care se mândrește regiunea se numește Riviera dei Cedri (Riviera cedrilor). Sunt opt kilometri de plaje și stânci, care te îndeamnă să vizitezi nu doar ceea ce vezi în fața ochilor ci să te abați și în micuțele localități din apropiere, trecând prin sanctuarele săpate în stâncă unde tradițiile religioase se pierd în negura vremii. De altfel, se spune că, aici, vechile tradiții și obiceiuri se respectă mai mult ca în oricare altă parte a Italiei.

Printre aceste superbe localități se numără Aieta (cu origini bizantine, de unde ai panorame frumoase asupra golfului Policastro, dar și importante vestigii istorice, precum capela Sfântului Nicolae (San Nicola) și biserica Sfintei Maria della Visitazione), apoi Praia a Mare (cu spectaculoasa insulă Dino), Paola (aici Francisc de Assisi, patronul Calabriei, a întemeiat un sanctuar în anul 1453) și Scalea (cunoscută pentru frumoasele-i biserici, precum Sf. Nicolae).

Cosenza

Cosenza
Cosenza / Foto: Canva Photos

Cosenza e amplasată în cadrul natural deluros din Valea Crati, fiind străbătută de râul Busento, care desparte zona modernă a orașului de cea veche. Orașul are un climat mediteraneean și o atmosferă artistică, fiind plin de frumuseți istorice și culturale, numai bune de vizitat.

Cosenza are o istorie de peste 2500 de ani, iar aici poți vizita Catedrala, castelul Suevo și centrul istoric. Ca și în alte localități din Calabria, însă, nu doar istoria îți face cu ochiul aici ci și latura gastronomică, tradițiile, ospitalitatea. Oraș elegant, Cosenza e supranumit „Milano al sudului”, fiind, în ciuda istoriei încărcate, cea mai „locuibilă” localitate a regiunii.

Pentedattilo

Pentedattilo
Pentedattilo / Foto: pastelliacera

Orașul „plutitor” Pentadattilo are o istorie care începe undeva în jurul anului 600 î. Hr., când a ocupat, de la bun început, o poziție strategică perfectă, părând să „plutească” pe stânca Muntelui Calvary, a cărei formă amintește de mâna ciclopilor. Străzile orașului păstrează istoria tenebroasă a „masacrului Alberti”, lupta desfășurată acum sute de ani între două familii locale de nobili.

Astăzi, Pentadattilo e un loc fascinant, plin de mister, părăsit de locuitorii lui, lucru care-l transformă într-unul dintre celebrele orașe-fantomă ale Italiei. Italo Calvino spunea cândva ca „trecutul lui a fost scris pe străzi”, iar sugestia este să închiriezi o mașină și să ajungi aici pentru a-i parcurge străzile.

Reggio Calabria

Reggio Calabria
Reggio Calabria / Foto: Canva Photos

Reggio Calabria poate fi considerat cel mai frumos oraș calabrez, atât din punct de vedere al cadrului natural cât și al arhitecturii, fiind cunoscut pentru zona maritimă, pentru Corso Garibaldi, doldora de magazine elegante, baruri și restaurante și pentru peisajul unic pe care-l oferă vizitatorilor.

Odată ajuns în Reggio Calabria e musai să vezi celebrele statui de bronz Riace, denumite și Luptătorii Riace, două statui grecești ce reprezintă doi războinici bărboși din perioada 460-450 î.Hr., descoperite în anul 1972 și adăpostite de Muzeul Arheologic. Vei rămâne încântat de acest oraș superb, pe care poetul Gabriele D’Annunzio îl definea drept „cel mai frumos kilometru al Italiei”

Alte locuri de vizitat în Calabria

Desigur, 10 sunt prea puține, de aceea, dacă ajungi într-o vacanță în Calabria, nu ocoli nici următoarele locuri: Stilo, San Nicola Arcella, Capo Rizzuto, Parcul Național Pollino, Gambarie, Santa Severina.

Citește și: Top 10 atracții turistice în Puglia, Italia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!