reguli de sofat in italia
Foto: encrier
In masina

Reguli de sofat in Italia

In timp ce unii oameni par sa nu renunte la extinsa retea de cale ferata a Italiei pentru a se deplasa in interiorul tarii sau la autobuze (cand trenul nu este o optiune) sunt destui care prefera independenta pe care le-o ofera propriul autoturism. Pentru aceasta insa trebuie sa cunoastem cateva reguli de sofat in Italia.

Inchirierea unei masini in Italia este o idee buna atunci cand iti planifici acel gen de vacanta in care nu te deranjeaza daca o iei pe o ruta gresita sau te ratacesti in trafic. Totodata reprezinta si un mod practic de transport, mai ales daca faci calatoria in grup sau cu familia din care fac parte si copii. Poate fi eficienta si daca te raportezi la cheltuieli – asta daca imparti totul cu ceilalti membri ai grupului. In privinta parintilor, acestia pot sa care mai usor toate lucrurile copiilor daca au la indemana un portbagaj. A avea propria masina devine mai mult o necesitate decat un lux, daca stai intr-o vila inchiriata sau practici acel gen de agroturism, care te poarta de cele mai multe ori prin cine stie ce coclauri in tara.

Dar inainte de a porni la drum, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre condusul masinii in Italia. Aici vei gasi raspunsuri la marile intrebari pe care ti le pui inainte de a inchiria un autoturism si intrucat, multe informatii le poti lua de pe site-urile de specialitate, randurile de fata iti ofera mult mai multe detalii despre fiecare actiune in parte.

Ai nevoie de permis de conducere international in Italia?

Asta e primul lucru pe care trebuie sa il stii, pentru ca fara el nu poti pleca de acasa. Raspunsul pe scurt este “da”. Italia cere ca soferii straini sa detina permis de conducere international atunci cand sofeaza masina pe teritoriul ei. Oficial, el se numeste “International Driving Permit” si este o forma tradusa a permisului de conducere pe care il detii – deci trebuie sa ai asa ceva la tine.

In realitate, nu toata lumea se preocupa sa obtina permisul international de conducere inainte de a inchiria o masina in Italia. Dar chiar daca cei de la firma de inchirieri nu te vor intreba daca posezi asa ceva (si nici nu vor refuza sa-ti inchirieze o masina daca nu ai), ar fi bine, totusi, sa il detii. Daca esti oprit de politie, e recomandat sa ai toate actele in ordine.

Permisul international de conducere se poate obtine de la ACR (vezi informatii aici), contra unei taxe destul de mici, iar valabilitatea lui este de 1 an, de la data eliberarii.

Ce fel de drumuri sunt in Italia?

Ca si in alte tari, si in Italia sunt drumuri diferite – de la autostrazi mari cu mai multe benzi, pana la drumuri de tara mici, pietruite si intortocheate. Exista numai cateva tipuri de drum in Italia care au denumiri generale. Pentru restul se face referire la ele prin numere sau nume individuale.

Cel despre care ai auzit cu siguranta si care este cel mai mare este Autostrada (sau Autostrade la plural). Este inrudit cu reteaua de autostrazi mari din orice alta tara si este probabil cel mai rapid mijloc de a te deplasa intre marile orase. Aproape toate autostrazile din Italia percep taxa – prin urmare a conduce pe autostrada nu este neaparat si ieftin. Pe hartile rutiere italiene, autostrazile sunt marcate cu litera A – A1, A14, A29 etc. Tine minte ca uneori ele se suprapun cu drumurile de tip E, asa ca acea portiune de drum va fi marcata atat cu A cat si cu E.

Unele dintre drumurile mici din Italia sunt marcate pe hartile realizate de Touring Group Italiano cu niste dungi albe, prin urmare ele sunt cunoscute sub denumirea de “drumuri albe” sau “strade bianche”. Aceste drumuri albe sunt cu adevarat foarte inguste si foarte rar asfaltate. In fapt, ele sunt cunoscute drept drumuri excelente pentru mers pe jos, pentru ca pe acolo trec foarte putine masini. Numai daca nu o iei pe o ruta gresita (sau daca pensiunea ta agroturistica este pe un astfel de drum alb), nu vei ajunge niciodata pe unul dintre ele.

Intre aceste doua extreme, exista alte doua categorii generale de drum – drumuri majore si drumuri minore. Unele dintre drumurile majore au mai mult de o banda pe sens, iar majoritatea drumurilor minore au numai cate o banda pe fiecare sens. Multe dintre drumurile majore nu sunt batute de vanturi si sunt relativ bune pentru a te duce rapid dintr-un loc in altul. Majoritatea celor minore sunt un pic mai serpuite si iti vor oferi un peisaj cu adevarat frumos. Poti foarte bine sa conduci de pe un astfel de drum pe un altul si inapoi, fara a-ti da macar seama.

Site-ul Via Michelin este foarte bun pentru a afla directiile spre care sa te indrepti in Italia (si oriunde in alta parte in Europa). Este in limba engleza si puncteaza si cam cat cheltui in benzinarii si la punctele de incasare a taxelor de drum, precum si cat iti ia ca timp, in conditii de trafic normal, sa ajungi dintr-un loc in altul.

Aici poti sa-ti planifici calatoriile in Italia, atat timp cat ai un computer la indemana. Este in limba italiana, in mare parte, chiar daca se specifica faptul ca e in engleza, dar important e sa stii ca “Partenza” e locul din care pleci, iar “Arrivo” este locul spre care te indrepti.

Ai nevoie de o harta speciala pentru a conduce in Italia?

In urma discutiilor pe marginea diferitelor tipuri de drum din Italia, raspunsul este “da” categoric. Imensa harta Michelin care te ajuta sa-ti dai seama pe langa ce orase treci, privind de la geamul compartimentului de tren, este foarte buna pentru o privire de ansamblu asupra Italiei, dar daca stii ca vei conduce mult in aceasta tara si nu doar pentru a merge dintr-un oras mare in altul, e mai bine sa-ti procuri o harta mult mai detaliata si neaparat sa o achizitionezi din Italia.

Touring Club Italiano realizeaza niste harti rutiere foarte bune, asa ca daca poti gasi una dintre ele, ar fi bine. Multe orase vand harti regionale cu adevarat specifice – si specificitatea acestora se refera la faptul ca ele precizeaza de exemplu “aceasta este exclusiv o harta a regiunii Chianti, nu a intregii Toscane” – care sunt ideale pentru soferi. Ele sunt atat de detaliate incat ar putea parea descurajante la inceput, dar au avantajul de a fi mult mai precise, asa ca ai mai multe sanse sa-ti dai seama unde te afli in eventualitatea ca te-ai ratacit si ai oprit sa intrebi pe unde sa o iei.

Asta daca nu cumva esti un fan al GPS-urilor si te increzi orbeste in ele si-n hartile lor.

Care e limita de viteza in Italia?

Pe autostrada, viteza maxima este de 130 km/ora in majoritatea cazurilor, desi o lege aprobata in anul 2003 a schimbat limita de viteza la 150 km/ora pe cateva autostrazi cu 3 benzi, care au si benzi de urgenta. Pe alte drumuri viteza maxima variaza de la 110 km/ora la 50 km/ora, asa ca cel mai bun sfat este sa fii atent la indicatoarele rutiere si sa vezi care e limita de viteza. Cu siguranta nu vrei sa fii prins pentru ca ai depasit viteza legala in Italia – amenzile sunt mari.

Indicatoarele care limiteaza viteza in Italia sunt rotunde si albe cu un cerc rosu pe margine si au inscrisa viteza – in kilometri pe ora – in mijloc, cu culoarea neagra.

Ai grija ca atunci cand ploua tare, limita de viteza scade cu 10-20 km/ora – lucru care poate fi sau nu afisat. Asa ca daca drumurile sunt ude, incetineste.

Ce alte legi rutiere se aplica in Italia?

Indiferent cum esti obisnuit sa conduci acasa, regula benzii din stanga care este utilizata strict pentru depasiri este mult mai respectata in Italia. Daca esti singur pe drum, mergi pe banda din dreapta. Treci pe stanga, apoi revino pe cea din dreapta. In plus, in Italia se semnalizeaza schimbarea directiei din momentul depasirii, pana revii la loc pe banda din dreapta – asta se traduce prin aceea ca ei folosesc banda din stanga doar pentru a depasi si ca nu vor ramane acolo.

Toate masinile trebuie sa circule cu luminile aprinse, atat ziua cat si noaptea.

Centura de siguranta trebuie purtata tot timpul.

Telefoanele mobile pot fi utilizate numai cu dispozitive hands free.

Toate masinile trebuie sa fie prevazute cu veste reflectorizante, in caz ca e nevoie sa opresti pe drum si sa te dai jos din masina. Ele sunt obligatorii in cateva tari europene si daca inchiriezi o masina, ai grija sa verifici daca aceste veste exista, inainte de a pleca de la firma de inchirieri. De asemenea, pune vestele in masina si nu in portbagaj, ideea fiind ca ele trebuie puse inainte de a te da jos din masina in caz de urgenta, asa ca pastrarea lor in portbagaj poate fi considerata ca nerespectare a legii.

Legile in ce priveste consumul de alcool la volan sunt foarte stricte in Italia – nu consuma bauturi alcoolice inainte de a te urca la volan!

Italia a adoptat noi legi privind consumul de alcool la volan in vara anului 2010, impreuna cu alte cateva legi rutiere. Citeste aici totul despre legile actualizate inainte de a porni la drum.

Care sunt cele mai importante indicatoare rutiere in Italia?

In plus fata de indicatoarele de limitare a vitezei, exista multe semne in Italia care ofera explicatii prin ele insele. Semnul de oprire e rosu, octagonal si are chiar inscris STOP pe el, in centru. Zonele de parcare sunt indicate printr-un patrat mare albastru cu un P mare in centru.

Dar exista si alte semne care necesita explicatii.

Intrarea oprita – un cerc rosu cu o dunga orizontala alba in mijloc.

Accesul interzis vehiculelor – este un cerc rosu pe fond alb. Daca se specifica in mod expres ca accesul este interzis autoturismelor, dar permis altor vehicule cu motor, in mijlocul indicatorului va fi imaginea unei masini.

Parcarea interzisa – este un indicator rotund cu marginea rosie si o diagonala rosie care taie mijlocul cercului, totul pe fond albastru.

Sens unic – este un semn dreptunghiular cu o sageata care arata directia si cuvintele “SENSO UNICO” inscrise pe sageata.

Depasirea interzisa – pe drumurile care au cate o singura banda pe sens, zonele unde depasirea este interzisa sunt indicate printr-un semn rotund alb cu marginea rosie si doua masini in mijloc, cea din dreapta este neagra, iar cea din stanga, rosie. Nu exista linie despartitoare intre ele, dar masina din stanga fiind rosie ti se spune ca depasirea este interzisa in acea zona.

Sfarsitul unei zone – in Italia, cand o restrictie temporara pentru o zona ia sfarsit – cum ar fi limitarea vitezei in oras sau depasirea interzisa – felul in care ti se arata ca restrictia nu mai are efect este folosirea aceluiasi indicator prin care ti s-a atras atentia ca incepe portiunea de drum cu restrictie. Numai ca de data asta, indicatorul e taiat de o linie. Site-ul SlowTravelItaly are o sectiune foarte buna dedicata indicatoarelor rutiere din Italia. Poti studia pagina principala, iar in partea din dreapta a meniului gasesti diferite sectiuni cu explicatii ale diferitelor tipuri de indicatoare rutiere (cum ar fi restrictii, avertizari, necesitati, ajutor etc). Lista e destul de completa si exista si imagini ale indicatoarelor respective.

Cum se alimenteaza masina in Italia?

Alimentarea masinii in Italia se face ca oriunde in alta parte. Trebuie sa fii insa foarte atent ce tip de combustibil trebuie sa bagi in masina ta inchiriata. In Italia exista “benzina”, care este combustibil fara plumb si “gasolio”, care este combustibil diesel. Este imperativ necesar sa afli de la firma de inchirieri auto ce tip de combustibil se potriveste masinii pe care vrei sa o inchiriezi. Masinile diesel sunt mult mai des intalnite in Italia decat in alte parti.. Alimentarea eronata a masinii este o greseala costisitoare. Chiar daca majoritatea pompelor moderne nu te vor lasa sa alimentezi cu benzina o masina ce merge cu motorina.

Nu uita ca motorina este aproape intotdeauna mai ieftina decat benzina, asa ca daca poti alege, alege o masina diesel.

Exista si benzinarii cu autoservire si statii de alimentare cu asistenta. La cele cu autoservire este faptul ca este mult mai putin probabil ca ele sa fie inchise cand ti-e lumea mai draga.

Desi preturile nu sunt actualizate, SlowTravelItaly iti ofera o imagine a ceea ce inseamna alimentarea cu combustibil in Italia – atat la statiile cu asistenta cat si la cele cu autoservire, inclusiv instructiuni despre cum se folosesc masinile automate pentru a plati.

Ce trebuie sa stii despre parcare in Italia

Parcarea masinii in Italia este unul dintre cele mai mari mistere pentru vizitatori – desi nici italienii nu prea se descurca cu asta. Daca totusi reusesc sa parcheze masina, totul se reduce la ignorarea regulilor sau la evitarea lor in mod creativ.

Italian Notebook relateaza povestea unor rezidenti pe o strada din Roma care au retrasat marcajele pentru parcare.Iar in Liguria, Wandering Italy noteaza o superstitie din partea locului, care spune ca atunci cand conduci in oras trebuie sa-ti freci fesele si vei gasi astfel loc de parcare.

Daca vrei sa stii ceva in plus despre regulile de parcare in Italia – ce inseamna liniile colorate de pe strazi sau cum se plateste in zonele unde se percepe taxa de stationare – atunci poti incepe de aici.

Ce se face in cazul unor situatii de urgenta pe drumurile din Italia?

De-a lungul multor drumuri din Italia exista cabine de unde se pot da telefoane in caz de urgenta, pozitionate strategic, la fiecare 2 km pe autostrada si mai putin frecvente pe alte drumuri. Numarul care trebuie apelat este 116.

Foarte utilul blog Moving2Italy2 are o pagina despre condusul masinii in Italia, plina de link-uri catre site-uri utile, inclusiv unul care te ajuta sa calculezi distantele si timpii intre principalele orase italiene. Desi acest site e destul de greu de parcurs (cu toate listele si link-urile sale), el este intotdeauna o sursa utila de informatii si include si observatii personale ale autorului, care locuieste in Toscana.

Citeste si: Top 10 atracții turistice în Puglia, Italia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!