norvegia
Foto: Canva Photos
Europa

Norvegia, o destinatie de calatorie perfecta

In ciuda faptului ca se afla atat de aproape de Cercul Polar, Norvegia e o destinatie de calatorie de senzatie atat pentru cei care iubesc natura cat si pentru cei care sunt atrasi de istorie. O vizita in aceasta tara scandinava se va dovedi perfecta: peisaje care-ti taie rasuflarea ai aventuri pline de adrenalina.

Perfect pentru aventurierii pe calea ferata: linia Oslo – Bergen

Odata ce trenul pleaca din Gara Centrala din Oslo si isi incepe calatoria catre vest, peisajul este impanzit de terenuri agricole cat vezi cu ochii, verzi in lumina blanda a diminetii. In curand fereastra compartimentului devine rece la atingere, pe masura ce trenul urca la 1000 metri altitudine, intr-un decor pustiu si care pare desprins din alta lume, unde vezi la tot pasul bolovani si troiene.

oslo bergen
Oslo – Bergen, o ruta feroviara de neratat / Foto: MariusLtu

Linia de cale ferata de la Oslo la Bergen reprezinta una dintre cele mai frumoase excursii din lume, strabatand aproape 500 de kilometri prin cele mai spectaculoase peisaje ale Norvegiei. Aceasta realizate a fost privita drept o minune a ingineriei la inaugurarea sa in anul 1909 si ramane un omagiu adus creatorilor sai. In gara Finse, aflata la 1222 metri altitudine, pasagerii coboara pe platforma cu rucsacuri in spate si incaltati cu cizme robuste, scotand aburi pe gura din cauza aerului rece de munte. Acest orasel da impresia unor cladiri asezate parca intr-un castron, creat de muntii Hardangervidda.

Din Finse, trenul coboara catre vaile din vestul Norvegiei, unde se afla campii intinse si verzi si rauri ascunse si strajuite de copaci. Raul urmeaza curbele blande ale stralucitorului Osterfjord. Trenul incepe sa treaca pe langa palcuri de case care duc spre centrul orasului Bergen. Calatorii care au stat tot drumul cu ochii pe fereastra raman uimiti de peisajul ce li se asterne in fata.

Perfect pentru istorie: Bergen

Spre sfarsitul dupa-amiezii, lumina soarelui cade asupra docului Bryggen, cel mai vechi punct comercial din Bergen, conferind o stralucire aurie depozitelor cu acoperisuri inalte, pictate in culori portocalii si roz inchis. Candva, cladirile din lemn erau intesate de butoaie cu cod pescuit din apele din zona. Astazi, galeriile de arta, magazinele cu obiecte de artizanat si restaurantele au pus stapanire pe aceste locuri. Aceasta adunatura bizara de cherestea se intinde de-a lungul portului din Bergen, unde se afla o cu totul alta lume decat cea a cladirilor moderne de birouri care stralucesc pe malul celalalt al apei.

Docul Bryggen
Docul Bryggen / Foto: Tinieder

‘Intotdeauna a fost asa, a existat aceasta separare intre doc si restul orasului,’ spune Torleif Skage, profesor, muncitor si uneori ghid turistic, o adevarata enciclopedie ambulanta. La marginea complexului, semnele reconstructiei sunt evidente si apar fundatiile din lemn. Terenul mlastinos a facut ca unele cladiri sa se scufunde, provocand destabilizare structurala, dar si un peisaj pitoresc. Metodele de constructie si uneltele manuale sunt folosite aici, iar mestesugari din intreaga lume vin sa invete cum sa restaureze constructii din lemn, continuand traditia din Bryggen de instruire a ucenicilor.

Intorcandu-ne la fatada colorata a docului, Torleif arata cu degetul in sus. ‘Aceste cladiri au constituit poarta de intrare in Bergen in ultimii 600 de ani, asa ca fac parte integranta a identitatii orasului nostru,’ spune el.

Perfect pentru plimbari pe insule: Arhipelagul Solund

Zumzetul unui motor se aude in departare si Anne Marie Gåsvær iese din casuta ei, coborand pe un mic debarcader din lemn unde sta in asteptare.

Insula pe care ea o numeste acasa, se numeste Gåsvær, dupa numele de familie al sotului ei, rudele acestuia traind timp de sute de ani pe aceasta mica bucata de pamant stralucitoare. Sursa de zgomot – ambarcatiunea vopsita in alb si albastru,  MS Stjernsund – se apropie, croindu-si drum printre ostrovuri, pe apele albastre din port. Aceasta nava serveste atat ca ambarcatiune postala cat si ca nava de pasageri, fiind la dipozitia micilor comunitati de oameni care traiesc pe cele 1700 de insule din Solund, dar si in Arhipelagul Askvoll, aflat mai spre nord.

Arhipelagul Solund
Arhipelagul Solund / Foto: rusm

Anne Marie vine in intampinarea vasului si conduce pasagerii de la bord intr-un adapost pentru pescari aflat in apropiere, pentru a bea un ceai. Calatoria pe apa incepe pe insula Sula, aflata la “gura” fiordului Sognefjord, la nord de Bergen. Dupa plecarea din frumosul port Hardbakke, vei strabate canale inguste si vei trece pe langa promontorii ascutite. Roar Moe, singurul locuitor de pe insula Little Færøy, intampina echipajul navei cu un strigat familiar. Roar traieste singur aici de mai bine de 10 ani si se ocupa cu restaurarea ambarcatiunilor clasice si cu organizarea de ateliere de meserii pentru elevi. ‘Este stilul de viata pe care mi l-am ales singur,’ spune el. ‘Vreau ca viata mea sa fie linistita si singuratica. Locurile acestea sunt atat de frumoase, incat este un privilegiu pentru mine sa ma aflu aici. ’

Perfect pentru privelistea oferita de fiorduri: Aurlandsfjord

‘Este imposibil sa imbunatatesti ceva in acest mediu atat de curat, incat incercam sa oferim un plus experientei si nu peisajului,’ spune arhitectul Todd Saunders. Creatia sa, puntea de lemn aflata in punctul de observare Stegastein, isi face aparitia dintr-un versant inalt de munte.

Fiordul Aurlandsfjord se afla dedesubt, fiind un “vlastar” sudic al mult mai impunatorului Sognefjord, cu peretii de munte abrupti si acoperiti de zapada, facandu-si aparitia si profilandu-se in zare. Peisajul a avut nevoie de milioane de ani pentru a ajunge la aceasta perfectiune, data de degetele uriase de gheata care strapung orizontul, inconjurate de stanci abrupte si lovite de valuri. Astazi, marea este atat de calma, incat ambarcatiunile pot trece prin fiord, lasand in urma dare lungi aidoma unei trene albastre a unei rochii de mireasa.

Aurlandsfjord
Un alt fiord care-ti taie rasuflarea: Aurlandsfjord / Foto: Bernhard Schumacher

Cararea din lemn iese la 30 de metri in afara zidului muntelui, apoi face o curba eleganta, lasandu-i pe privitori suspendati la peste 650 metri inaltime, protejati numai de un perete de sticla care sa impiedice caderea. Puntea de observare a fost creata de Todd impreuna cu arhitectul Tommie Wilhelmsen in anul 2006 si face parte dintr-o serie de proiecte arhitecturale realiazate in zonele pitoresti din Norvegia, de la platoul  Trollstigen pana la insulele Lofoten, batute de vant. Todd spune, ‘Am vrut sa realizam o constructie care sa iti dea senzatia, atunci cand pasesti pe platforma sa, ca esti fragil si cu totul neinsemnat in fata naturii.’

Perfect pentru viata montana: Hardangerfjord

Zorii se ivesc peste Hardangerfjord, trimitand raze de lumina blanda peste dealurile impanzite de livezi. Deasupra, cocotata pe o stanca care se inalta la peste 600 de metri se afla ferma traditionala de munte, Kjeåsen.

Hardangerfjord
Hardangerfjord / Foto: LukaTDB

Alvhilda Kjeaasen, o femeie inalta, dar in varsta, este gata pentru o noua zi petrecuta la ferma sa, preparand gogosi si cafea pentru a-si primi cum se cuvine potentialii oaspeti. Unii se opresc aici pentru a sta de vorba, dar majoritatea trec pe langa casa ei si se indreapta catre marginea gradinii pentru a admira fantastica priveliste. ‘Adesea trebuie sa ii strig daca o iau pe drumul gresit,’ spune Alvhilda, stand cu ochii pe plimbaretii rataciti. ‘Sunt cateva locuri periculoase de unde poti foarte usor sa cazi.’

Desi proprietatea nu mai este cultivata de la inceputul anilor ’60, traditiile familiei Alvhildei se pierd in negura timpului, acum 400 de ani. Locatia pitoreasca si izolata a fermei are de platit un pret destul de ridicat. Fara drumuri care sa duca aici, toate bunurile trebuie carate in spate, de la mancare pana la unelte si animale, la 530 de metri mai sus, pe o carare abrupta.

Alvhilda se aseaza confortabil in locul sau favorit, pe treptele care duc la usa fermei. ‘Stau des aici dupa-amiezele si privesc muntii,’ spune ea. ‘Ma gandesc la bunica mea si ma intreb ce a gandit ea traind aici? Statea si ea si se uita la stanci, asa cum fac eu? Viata lor a fost grea, dar cred ca au existat si momente de liniste precum acesta.’

Citeste si: Top 10 atractii turistice din Norvegia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!