Marele Zid Chinezesc
Marele Zid Chinezesc / Foto: aphotostory
Asia Top 10

Top 10 atractii turistice din China

Curatorul celei mai vechi civilizatii din lume, China are multe atractii istorice de oferit, cum ar fi faimosul Oras Interzis, Marele Zid sau Armata de Teracota. In ultimii ani China a suferit un proces de modernizare rapida, in conditiile in care Partidul Comunist a descentralizat procesul de luare a deciziilor la nivel economic si a pus accent pe comertul exterior pentru o economie deschisa. Ambitiosul oras Shanghai, dar si alte orase din China, sunt o dovada vie a procesului de transformare prin care trece tara.

Turismul a crescut si el desi vizitarea tuturor atractiilor de top din China este mai degraba epuizanta, daca e sa luam in considerare marimea ei. Hai sa vedem care ar fi principalele 10 atractii turistice chinezesti.

10. Pudong Skyline

pudong skyline
Pudong Skyline / Foto: Mihai Lefter

Pudong este un cartier din Shanghai, aflat pe malul estic al raului Huangpu, care s-a dezvoltat drept centru financiar si comercial al Chinei. Orizontul este strajuit aici de zgarie nori mareti, care au aparut pe locul unde acum 20 de ani existau in majoritate numai terenuri agricole. Printte constructiile gigantice se numara Turnul Perla Orientului, Centrul Financiar, cladirea Jin Mao si Turnul Shanghai care va fi terminat in anul 2014.

9. Grotele Mogao

grotele mogao
Grotele Mogao / Foto: loonger

Grotele Mogao reprezinta un sistem de 492 de temple, aflat la 25 de kilometri sud-est de centrul orasului Dunhuang, o oaza strategica situata la intersectia cu Drumul Matasii. Grotele contin exemple dintre cele mai reprezentative ale artei budiste, care se intind pe o perioada de aproximativ 1000 de ani. Constructia grotelor budiste a inceput in anul 366 e.n., ele fiind initial locuri pentru a depozita manuscrise si opere de arta. Impreuna cu grotele Longmen si Yungang, Mogao sunt unele dintre cele mai faimoase trei temple stravechi, sapate in stanca, din  China.

8. Statuia Leshan Buddha

Leshan Buddha
Leshan Buddha / Foto: Canva Photos

Buddha din Leshan este o statuie gigantica a lui Buddha, sapata in stanca, in Sichuan, in vestul Chinei. Inceputa in anul 713, in timpul Dinastiei Tang, statuia nu a fost terminata pana in anul 803 si a avut nevoie de eforturile reunite a mii de sculptori si muncitori. Statuia se ridica la o inaltime de 71 de metri si are degete lungi de trei metri, la fiecare dintre mainile sale enorme.

7. Muntele Huang

Muntele Huang
Muntele Huang / Foto: Hidear

Una dintre destinatiile turistice importante din China, Muntele Huang, este un versant aflat in estul Chinei, cunoscut si sub numele de Huangshan (“Muntele Galben”). Zona este vestita pentru peisajele de aici, padurile de pini, varfurile de stanca de granit si panorama care se poate vedea de sus. In vremuri stravechi, peste 60000 de trepte din piatra au fost sapate in munte. In prezent, exista telecabine pe care turistii le pot lua pentru  a urca de la baza muntelui pana in varf.

6. O croaziera pe fluviul Li

croaziera li
Croazieră pe fluviul Li / Foto: yangphoto

O croaziera pe fluviul Li, plecand din Guilin pana in Yangshuo este atractia oricarei excursii in nord-estul provinciei Guangxi. Peisajul este impanzit de dealuri minunate, stanci abrupte, grote si sate de fermieri si este strajuit de plantatii de bambus. Cu imagini care iti taie rasuflarea si un stil de viata total diferit de cel din metropolele din beton, aceasta calatorie reprezinta una dintre atractiile de top din China.

5. Armata de Teracota

Armata de Teracotă
Armata de Teracotă / Foto: Canva Photos

Armata de Teracota este o colectie de sculpturi din teracota care infatiseaza armatele lui Qin Shi Huang (221 i.e.n. – 206 i.e.n), primul imparat al Chinei. Este cea populara atractie turistica din provincia Xián si una dintre cele mai cautate din intreaga China. Se estimeaza ca in cele trei gropi in care se afla aceasta armata, au existat peste 8000 de soldati, 130 de care de lupta cu 520 de cai si 150 de cai de cavalerie, majoritatea dintre ei fiind ingropati in acest loc.

4. Portul Victoria, Hong Kong

victoria hong kong
Portul Victoria din Hong Kong / Foto: Tomas Sereda

Portul Victoria este o atractie turistica majora din Hong Kong si unul dintre cele mai adanci porturi din lume. Golful ofera privelisti uluitoare ale zgarie norilor din Hong Kong, intr-o parte si tarmul orasului Tsim Sha Tsui, in cealalta. Portul Victoria este unul dintre cele mai aglomerate din lume, cu sute de feriboturi, corabii si ambarcatiuni de viteza, care strabat in lung si-n lat zona. Una dintre cele mai bune modalitati de a vedea portul este o croaziera la bordul ambarcatiunii Star Ferry.

3. Orasul Interzis

orasul interzis
Orașul Interzis / Foto: welXx

Aflat in centrul orasului Beijing, Orasul Interzis este cel mai mare palat din lume, care se intinde pe mai mult de 72 de hectare. Construit intre anii 1406 si 1420, complexul de palate este alcatuit din 980 de cladiri cu 8707 camere, inconjurate de un sant adanc de 6 metri si de un zid inalt de 10 metri. 24 de imparati au domnit peste China, timp de aproape 5 secole, din Orasul Interzis, pana la abdicarea lui Puyi, ultimul imparat al Chinei. In zilele noastre, Orasul Interzis este muzeu si reprezinta una dintre cele mai populare atractii turistice din China.

2. Palatul Potala

palatul potala
Palatul Potala / Foto: crystaltmc

Situat la 130 de metri deasupra Vaii Lhasa, Palatul Potala are 170 de metri inaltime si este cea mai monumentala structura din Tibet. Construirea actualului palat a inceput in anul 1645, in timpul domniei celui de-al cincilea Dalai Lama si a durat pana in anul 1648, atunci cand Potrang Karpo, sau Palatul Alb a fost terminat. Potrang Marpo, sau Palatul Rosu a fost adaugat ulterior, intre anii 1690 si 1694. Palatul Potala a ramas resedinta lui Dalai Lama, pana cand al 14-lea calugar a fugit in India, dupa invazia chineza din anul 1959.

1. Marele Zid Chinezesc

marele zid chinezesc
Marele Zid Chinezesc / Foto: Lindrik

Marele Zid Chinezesc a fost construit, reconstruit si intretinut intre secolul 5 i.e.n. si secolul 16, pentru a proteja granita de nord a Imperiului Chinez de atacurile triburilor nomade din nord. Majoritatea zidului existent a fost construit in timpul Dinastiei Ming (1368-1644 e.n.). Marele Zid este in unele locuri intr-o stare excelenta, iar in altele, este o ruina. Cea mai populara parte a sa se afla la Bādálǐng. Restaurate dar mai putin turistice sunt si partile Sīmǎtái si Jīnshānlǐng.

Citeste si: Parcul National Zhangjiajie din China

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

7 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!