fiorduri norvegiene
Foto: Deposit Photos
Europa

Cele mai frumoase fiorduri norvegiene

Când te gândești la Norvegia, care a primul cuvânt care-ți vine în minte? Sunt mari șanse ca acesta să fie… fiorduri. Norvegia e țara fiordurilor, aceste formațiuni geografice formate de glaciațiunile masive ce au avut loc în urmă cu multă vreme, de-a lungul unei perioade de 2,5 milioane de ani. Spectaculoasele văi în formă de U au apărut, așadar, ca urmare a „sculpturilor” efectuate în timp de ghețari. Astăzi, acestea reprezintă principala atracție a Norvegiei, oferind țării imaginea unei Veneții la puterea 100.

Turiștii sunt fascinați de peisajele impresionante pe care doresc să le vadă fie de la bordul unui vas de croazieră, fie de pe șoselele ce șerpuiesc de-a lungul fiordurilor. O altă variantă este Flåm, o linie de cale ferată abruptă, care te poartă pe lângă cascade spectaculoase și vârfuri muntoase acoperite cu zăpadă. Te simți de parcă ai călători pe un tărâm de basm, iar îmbarcarea în vagoanele acestui tren reprezintă o experiență memorabilă, cei 20 de kilometri fiind cu adevărat magnifici. Pe măsură ce te apropii de apele ce traversează râpele adânci, cascadele care par că alunecă la vale din vârful munților înalți și fermele tradiționale, sufletul ți se umple de o bucurie incomensurabilă. Să vedem, așadar, care sunt cele mai frumoase fiorduri ale Norvegiei:

Aurlandsfjordlungime: 42 kilometri

Aurlandsfjord
Fiordul Aurlandsfjord. / Foto: flo129

Aurlandsfjord este o ramificație îngustă a lui Sognefjord, cel mai lung fiord al Norvegiei. Lângă Aurlandsfjord se află satul Flåm, de unde, vara, poți lua trenul cu care să faci călătoria despre care vorbeam mai sus. Dacă nu vrei, totuși, să ai parte de prea multă aglomerație, poți parcurge iarna drumul dintre Bergen și Flåm, pentru a te bucura de un decor diferit.

Lysefjord – lungime: 42 kilometri

Lysefjord
Lysefjord / Foto: Image Source

Lysefjord este cel mai sudic dintre fiordurile din vestul Norvegiei, lângă care poți descoperi câteva destinații și atracții celebre, cum ar fi punctele de observație Kjerag și Preikestolen. Acestea pot fi accesate pe parcursul unei excursii de o zi făcute din orașul Stavanger, aflat în vecinătate.

Hardangerfjord – lungime: 179 km

Hardangerfjord
Hardangerfjord / Foto: Petroos

Hardangerfjord este al doilea cel mai lung fiord al Norvegiei, care se întinde de la Oceanul Atlantic până la sud de Bergen, de-a lungul platoului montan Hardangervidda, aflat în mijlocul țării. Hardangerfjord este o adevărată comoară națională, în principal datorită peisajelor pe care le oferă în timpul primăverii, odată cu înflorirea livezilor de meri de pe dealurile înconjurătoare. Cele mai importante și mai lungi ramificații ale acestui fiord sunt Sørfjord și Eidfjord, o altă caracteristică fiind prezența unor orașe istorice precum Odda.

Nærøyfjord – lungime 18 kilometri

Nærøyfjord
Nærøyfjord / Foto: Simon Dannhauer

Nu este foarte lung – doar 18 kilometri, pentru că Nærøyfjord este, de fapt, o ramificație a lui Sognefjord – dar are calitatea de a „adăposti” șarmantele sate Gudvangen și Flåm. Datorită peisajelor fabuloase, Nærøyfjord a intrat pe lista Patrimoniului cultural UNESCO începând cu anul 2005. E un fiord îngust, fapt ce-i sporește spectaculozitatea, în special când îl vezi de la bordul unei nave de croazieră.

Sognefjord – lungime: 205 kilometri

Sognefjord
Sognefjord / Foto: Canva Photos

Cu cei 204 kilometri lungime și cei 1300 metri adâncime, Sognefjord este cel mai lung și mai adânc fiord norvegian. O „venă” de apă care joacă un rol esențial în comerțul, agricultura și turismul țării. Fiordul nu e caracterizat însă doar de lungime și adâncime, ci și de „înălțimea” lui, el fiind mărginit în partea de sud-est de cel mai mare ghețar al Europei – Jostedalsbreen, a cărei înălțime ajunge la 2000 de metri.

Geirangerfjord – lungime: 15 kilometri

Geirangerfjord
Geirangerfjord / Foto: Deposit Photos

Geirangerfjord – ramificație a lui Storfjorden  – se află, de asemenea, în Patrimoniul UNESCO, despre el spunându-se adesea că este cel mai spectaculos dintre fiordurile Norvegiei. Vizitatorii lui rămân cu gurile căscate la vederea impresionanților versanți montani, a cascadelor și a vârfurilor montane ce arată precum niște conuri gigantice de înghețată. Trei cascade sunt pe radarul multor turiști în această zonă: De syv søstrene (Cele trei surori), Friaren (Pretendentul) și Brudesløret (Vălul miresei).

Hjørundfjord – lungime: 35 kilometri

hjorundfjord
Muntele Slogen de lângă fiordul Hjorundfjord / Foto: Juergen Schonnop

Hjørundfjord se aseamănă întrucâtva cu Geirangerfjord, preluând din dramatismul peisajelor acestuia, dar are parte de mai puțini turiști și de o natură mai puțin atinsă de mâna omului. De-a lungul țărmurilor lui se întind însă câteva sate liniștite și pitorești.

Trollfjord – lungime: 3 kilometri

Trollfjord
Trollfjord / Foto: Uwe Moser

Trollfjord, aflat în Lofoten, are o îngustime minimă de 100 de metri, însă acest lucru nu-l împiedică, pe timp de vară, să fie unul dintre cele mai frecventate fiorduri de către navele de croazieră. În anul 2016, Trollfjord a intrat și mai mult în lumina reflectoarelor după ce a fost scena unor secvențe din filmul Downsizing, în care a jucat celebrul Matt Damon.

Citește și: Top 10 atractii turistice din Norvegia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!