E posibil ca atunci cand ai in intentie sa vizitezi pentru prima oara Cracovia sa nu stii exact la ce sa te astepti. Poate stii ca orasul este unul dintre putinele din Polonia care nu au fost distruse in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial si ca arhitectura deosebita a cladirilor sale este una dintre cele mai vechi din aceasta tara. Cracovia are si cea mai mare piata medievala din toata Europa, Piata Principala (Main Market Square – totodata a doua cea mai mare piata din Europa, dupa San Marco, din Venetia).
O menționare timpurie a orașului Cracovia, din secolul 2 (în Geografia lui Ptolomeu) îl prezintă drept Carrodunum (sufixul dunum însemnând oraș), cel mai probabil un cuvânt cu origini celtice.
Si, nu in ultimul rand, poate mai stii si ca berea poloneza – piwo pe numele ei, este una dintre cele mai bune din Europa. Ce nu stii este ca orasul Cracovia are un vibe aparte, care face din el unul dintre cele mai romantice orase de pe Continent.
Probabil ca inca de la sosire vei ajunge in uriasa Piata Principala. Cu un lung sir de standuri in centru, spirala impozanta a Catedralei Wawel intr-un colt, fantani arteziene si cafenele in aer liber peste tot, piata imbina in mod placut medievalul cu modernul. Ca mai toate pietele, si ea e plina de porumbei. Iar atunci cand caii si trasurile care functioneaza pe post de taxiuri sosesc aici, toate pasarile isi iau zborul in acelasi timp, creand o atmosfera dramatica.
Piata Principala are dimensiuni uriase (200 x 200 metri) si e tixita cu monumente si muzee, iar din varful bisericii Mariacki se aude la ora fixa sunetul de trompeta denumit, in limba poloneza, Hejnal Mariacki. In 2013, site-ul Lonely Planet a acordat Pietei Principale din Cracovia titlul de cea mai frumoasa piata oraseneasca din lume.
Traseul poate incepe cu o vizita la Castelul Wawel, care se afla aproape de centrul Cracoviei, langa fluviul Vistula. Castelul a fost construit in secolul XVI si este acum Muzeu National. Curtea sa ofera o imagine uluitoare a arhitecturii stravechi a constructiei, iar un tur al zidurilor sale si al turelelor iti ofera panorame fascinante ale Cracoviei.
Unul dintre coridoarele castelului duce vizitatorii sub pamant si-i lasa langa apa Vistulei. Fluviul strabate intregul oras, iar pe malul sau sunt numeroase parcuri, locuri ideale pentru picnic sau pentru savurarea unei sticle de vin (consumul de alcool in public este legal in Polonia).
Cand soarele ajunge la asfintit, te poti intoarce in Piata. Aseaza-te la o masa intr-o cafenea si comanda un pahar din faimoasa bere Okocim Mocne (mocne inseamna tare, referitor la continutul de alcool). Piata e inca plina de trasurile trase de cai, care isi fac loc printre stolurile de porumbei. Dinspre Catedrala Wawel se aude sunetul distinct al unei goarne.
Din ora in ora, la fix, o goarna canta din clopotnita catedralei. Sunetul ei se aude intre 15 secunde si 2 minute si reflecta starea de spirit a gornistului. La ora 6 dupa-amiaza, tonul e plin de viata. Fa o plimbare noaptea in acest loc. Piata e pustie, cu exceptia a doi amorezi care stau in jurul fantanii. Goarna se aude din nou. Cantecul ei e perfect: bland si plin de melancolie. Pare sa intruchipeze secole intregi de emotii si dorinte care s-au scurs in stravechiul oras Cracovia. Un oras superb!
Citește și: 20 de lucruri de văzut și făcut în Varșovia
[…] locul pe care a fost construit castelul Wawel inca din era paleolitica. Castelul in sine, aflat in Cracovia, a fost construit in secolul 14, la comanda monarhului polonez Cazimir al III-lea cel Mare. Ridicat […]
[…] pe care a fost construit castelul Wawel inca din era paleolitica. Castelul in sine, aflat in Cracovia, a fost construit in secolul 14, la comanda monarhului polonez Cazimir al III-lea cel Mare in […]