mexic
Foto: Bhargava Marripati
America de Nord

Mexic – descopera tara mayasilor

Iesi de pe cararea batatorita, fa o excursie in Peninsula Yucatán din Mexic si descopera adevaratul lacas al mayasilor! Atunci cand majoritatea oamenilor se gandesc la aceasta peninsula din Mexic, ceea ce le vine in minte in primul rand sunt cluburile de noapte, statiunile all-inclusive si hotelurile de lux din Cancún. Aventureaza-te in statiunile turistice de aici si “adevaratul” Mexic te asteapta sa il descoperi.

Fa cunostinta cu maiasii din Mexic

Intreaga regiune este impanzita de minuni arheologice, iar o vizita la unele dintre ruinele de aici reprezinta o modalitate excelenta de a afla cat mai multe despre istoria acestor locuri si despre civilizatia straveche maiasa. Cea mai vestita locatie din zona este Chichén Itzá, cu complexurile de temple de aici, iluminate pe timpul noptii si restaurantul dotat cu aer conditionat. In ciuda aglomeratiei de turisti, merita sa vii pana aici – incearca insa sa ajungi devreme pentru a evita momentul cand multimea de turisti atinge apogeul si soarele de la miezul zilei.

el castillo
El Castillo, “piesa” centrala a sit-ului mayas Chichen Itza / Foto: Andy Dean Photography

Daca esti in cautarea unei experiente mult mai autentice, mergi in Coba, acolo unde iti poti croi drum prin jungla, pentru a explora diferitele ruine de aici. Turistii pot urca in templul principal, dar inarmeaza-te cu rabdare, pentru ca drumul pana in varf dureaza destul de mult.

Vrei locuri mai putin aglomerate, fa o excursie de o zi de-a lungul drumului Puuc, care te va duce la siturile maiase din  Uxmal, Kabah, Sayil, Xlapak si Labna. Tot de aici poti ajunge in satele si asezarile maiase din zona.

coba
Ruinele din Coba / Foto: Evgeny Kozhevnikov

Exploreaza vibranta Mérida

Orasul vechi de 470 de ani, este capitala peninsulei Yucatán si locul ideal pentru incepe explorarea ruinelor, resedintelor haciendas si a asezarilor si plajelor din imprejurimi. In anul 2000, Mérida a fost desemnata capitala americana a culturii, gratie nenumaratelor muzee, galerii si arhitecturii fantastice. Adauga si bulevardele strajuite de copaci, parcurile pline de verdeata si pietele, restaurantele si localnicii extrem de prietenosi, iar rezultatul este un centru cosmopolit, foarte primitor. Daca ai nevoie de putina relaxare dupa toate aceste plimbari, fa o vizita la centrul spa de la Rosas and Xocolate Boutique Hotel (Paseo De Montejo 480 y Calle 41), specializat in tratamente pe baza de ciocolata.

merida mexic
Merida: la pas pe străzile din imediata vecinătate a centrului – pentru că așa arată străzile oarecare ale Mexicului / Foto: sorincolac

Centrul istoric din Mérida este destul de mic si usor de strabatut la pas sau apeland la unul dintre taxiurile foarte ieftine. Daca vrei sa faci cateva excursii de o zi, fa rost de o harta a orasului, care sa te ajute sa te descurci pe strazile care sunt toate cu sens unic. De asemenea, trebuie sa stii ca locurile de parcare in centrul istoric sunt limitate, asa ca daca ai de gand sa inchiriezi o masina, verifica inainte daca hotelul la care te cazezi iti ofera si parcare.

Admira incredibila natura 

Yucatán are atat de multe de oferit iubitorilor naturii, de la rezervatiile biosfere din Sian Ka’an si Rio Lagartos, pana la pesterile si cenotele (grote subterane umplute cu apa, in care poti inota printre stalactite) incredibil de frumoase. Yucatán este si unul dintre cele mai bune locuri din lume in care poti admira pasarile flamingo.

sian kaan
Rezervatia biosferica Sian Ka’an / Foto: Ikpro

La 96 de kilometri de Mérida, se afla statiunea de coasta Celestún, in care traiesc coloniile de pasari flamingo. Te poti inscrie la una dintre excursiile la bordul unei ambarcatiuni, care pleaca de la intrarea in  Celestún, sau mergi pe plaja, unde optiunile sunt si mai variate. Excursia dureaza doua ore si te va purta de-a lungul coastei si in golfuletele in care pasarile vin in cautare de hrana. Urmeaza apoi o calatorie printr-o padure de mangrove si un popas la un izvor cu apa proaspata, unde te poti odihni cateva clipe.

celestun
Celestun, un loc iubit de pasarile flamingo / Foto: SL_Photography

Pentru a ajunge in Celestún cu masina, mergi pe drumul principal pana la Uman, apoi urmeaza indicatoarele pana in Kinchil si mai apoi Celestún. Drumul te va purta prin cateva satucuri, dar nu te vei rataci, daca esti atent la indicatoare. Ca si alternativa, poti lua autobuzul de la Terminal Noreste din Mérida (intre Calles 50 si 57). Excursia dureaza in jur de doua ore si jumatate.

Mergi pe plaja

Plaja Tulum
Plaja Tulum / Foto: esdelval

Cele mai tari plaje din zona se afla pe malul estic, dintre toate remarcandu-se cea din Tulum. Plaja Tulum este cu adevarat fantastica, cu ruinele din fundal si apele limpezi precum cristalul. Intinderile de nisip din zona hotelurilor din Cancún sunt si ele faimoase in intreaga lume. Ai insa grija sa nu inoti atunci cand este inaltat steagul rosu, pentru ca atunci apele sunt foarte agitate. De-a lungul malului nordic, statiunile turistice sunt mai putin dezvoltate si poti gasi aici locatii izolate in care poti face plaja. Cea mai buna optiune este aceea de a inchiria o masina si de a merge la Sisal. Mica asezare litorala are cateva magazine in care poti face cumparaturi si un restaurant excelent, specializat in fructe de mare, aflat chiar pe plaja. Mai mult decat atat, plaja este una linistita, mai ales in timpul saptamanii. Poti vedea aici stolurile de pasari flamingo, care iti zboara chiar pe deasupra capului.

Stai intr-una din maiestuoasele haciendas

Calatoreste inapoi in timp si fa o vizita la vestitele haciendas, in care traiau candva proprietarii de pamant din regiune. Desi multe dintre ele au fost lasate in paragina in urma razboiului castelor din Yucatán (1847-1901)si au fost invadate de jungla, altele au fost restaurate si azi sunt hoteluri elegante si muzee. Un tur al acestor haciendas, iti va face cunostinta cu era coloniala si reprezinta o modalitate excelenta de a afla mai multe despre istoria regiunii. Poti servi cina si poti petrece aici chiar si o noapte sau doua. Una dintre cele mai frumoase este Hacienda Temozon (Km 182 Carretera Mérida-Uxmal, Temozon Sur), unde ai la dispozitie o piscina sapata in stanca, intr-o cenota luminata de lumanari, un centru spa si apartamente de lux in care te poti caza.

Hacienda Temozon
Eleganta Hacienda Temozon / Foto: yucatan.travel

Cum sa ajungi aici: British Airways, Virgin Atlantic, Thomas Cook si First Choice, toate zboara catre Cancún. Exista insa si oferte last-minute, daca esti flexibil in ce priveste datele calatoriei.

Cum sa te misti in imprejurimi: Pentru a explora Peninsula Yucatán, poti apela la transportul in comun si la o masina inchiriata. Daca mergi de la Cancún la Mérida, cel mai bine este sa iei autobuzul – vei evita astfel sa platesti taxele de autostrada si vei calatori chair confortabil. Un bilet cu firma ADO costa 30 de lire la first class. Daca vrei si mai mult lux, poti apela la serviciile premium, in schimbul a 40 de lire, unde scaunele sunt rabatabile, ai la dispozitie televizor, plus o bautura si gustari. Peninsula Yucatán se bucura de un climat bland tot timpul anului. Sezonul uscat incepe in luna noiembrie si tine pana in aprilie, atunci cand temperature este inca rece pentru plimbari. Iulie si august e bine sa le eviti, pentru ca poate fi foarte cald si umed. Daca vii aici pe cont propriu, evita Saptamana Mare, atunci cand mexicanii au liber, preturile la cazare explodeaza, iar drumurile se aglomereaza la maximum.

Pentru mai multe lucruri interesante despre Mexic, accesează site-ul Claire’s Itchy Feet, aici.

Citeste si: Opt dintre cele mai frumoase orașe ale Mexicului

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!