los angeles
Foto: choness
America de Nord

10 lucruri de facut si vazut in Los Angeles

Iti poti petrece ziua in Los Angeles la parcul tematic al Studiourilor Universal sau la mall-ul in aer liber City Walk. Poti face o poza cu literele care alcatuiesc substantivul propriu Hollywood. Nu, nu poti merge pana acolo. Nici cu masina si nici chiar pe jos; exista o poarta care impiedica accesul. Asa ca, de pe Franklin Avenue din Hollywood, poti urca dealul pe Beachwood Canyon Drive si poti face o poza de la jumatatea drumului. Sau mai poti parca la capatul orasului Beachwood, de unde mergi 30 de minute pe jos, pentru a te apropia mai mult de acest simbol al orasului.

Mai poti merge in josul Bulevardului Hollywood, pana la Teatrul chinezesc Grauman unde poti vedea amprentele celebritatilor americane, poti face poze impreuna cu personaje ciudate imbracate aidoma supereroilor, care iti vor cere bani pentru asta, apoi poti hoinari prin mall-ul Hollywood and Highland Center. Nu vei stii cand trece ziua, holbandu-te in vitrinele magazinelor exclusiviste de pe Rodeo Drive. In partea de sud, dupa 45 de minute de mers cu masina vei ajunge la Disneyland. Dar asta nu inseamna ca ai vazut tot ce se poate vedea in L.A. Prin urmare, iata 10 lucruri de facut si vazut in Los Angeles:

1. Biblioteca Huntington, Los Angeles

Gradinile bibliotecii Huntington
Gradinile bibliotecii Huntington / Foto: mercurynews.com

Aparent, in acest loc se afla lucrari faimoase precum “Baiatul albastru” al lui Thomas Gainsborough si multe alte documente importante, cum ar fi Biblia lui Gutenberg, o copie a “Povestirilor din Canterbury” si doua sferturi din “Hamlet”.  Dar nimeni nu patrunde inauntru. Cele aproape 50 de hectare de gradini botanice sunt nesfarsite si uluitoare – chiar daca nu iti plac plantele.

Nu sunt numai gradini de trandafiri sau de ierburi – aici se afla adevarate ecosisteme: o gradina japoneza, una chinezeasca, o jungla, un desert, iazuri cu nuferi si o gradina subtropicala. Totul e o nebunie. Iar daca suni din timp, poti servi aici si ceaiul. Sau, din moment ce te afli chiar langa Pasadena, poti lua pranzul la Pie ‘n Burger. Los Angeles poate ca nu are cele mai tari restaurante din tara, dar in materie de burgeri este imbatabil. Incearca Father’s Office, 25 Degrees sauThe Counter.

2. Muzeul J. Paul Getty

J. Paul Getty
Un muzeu mai mult decat interesant: Getty / Foto: Wikipedia

E drept ca vizitarea unui muzeu in Los Angeles suna ciudat. Dar stai linistit, nu ai venit aici pentru arta. In L.A. ceea ce iti va retine cu adevarat atentia este arhitectura. Filarmonica din Los Angeles, de exemplu, este o adevarata opera de arta, dar daca te afli la un concert simfonic, nu vei putea trece cu vederea constructia din otel, care ii apartine lui Frank Gehry, Sala de concerte Disney. Trustul Getty poate ca are mai multi bani de cheltuit pentru arta decat orice alt muzeu din lume, dar mergi la Centrul Getty pentru a urca un deal impunator cu tramvaiul si pentru a patrunde in spatiul proiectat de Richard Meier, o oaza de calm si liniste, fa o plimbare prin gradinile de aici si admira poate o pictura. Spre deosebire de muzeele din orasele in care industria distractiei nu este atat de dezvoltata, intrarea la Getty este intotdeauna libera.

3. Sushi in the Valley

Daca vii aici din oricare alta parte decat Japonia, vei ramane impresionat de sushi. Adevarate ‘plantatii’ de sushi impanzesc mall-urile de pe Bulevardul Ventura, in Studio City, inima Vaii San Fernando. Ele nu sunt ieftine, dar merita toti banii pana la ultimul cent. Asanebo este favortul multora, iar Katsu-ya cu tonul sau picant cu ceapa crocanta si-a dezvoltat aici un adevarat mini-lant. Alta alegere buna este si Teru Sushi. Competitia este atat de acerba, incat nu poti da gres, oriunde ai merge. In plus, mergi in Vale, o versiune extrem de cool a notiunii de suburbie.

4. Parcul Runyon Canyon, Los Angeles

Runyon Canyon
Parcul Runyon, un loc in care s-a putea sa intalnesti celebritati la o plimbare / Foto: Nature, food, landscape, travel

Daca ai bombarda orasul Los Angeles si ai distruge reteaua sa oribila de mall-uri, ai vedea cat de frumos este acest loc. Asta datorita oceanului si a muntilor Santa Monica, pe care toti privitorii de MTV, ii numesc “Dealurile”. In mod plastic, Beverly Hills imparte rezidentii din L.A. in doua categorii: cei de la ocean (bogati, relaxati, yuppie/hippies iubitori de plaja) si cei de pe deal (grungy, cowboy urbani care au si copii si se muta catre plaja). Oamenii oceanului fac surf si merg cu hidrobiciclete. Cei de la deal fac plimbari. Se plimba in mod obsesiv. Iar oamenii care arata bine se plimba prin Runyon. S-ar putea sa vezi aici oameni faimosi, dar poate ca nu ii remarci pentru ca vei fi orbit de actori si actrite. Plus ca faci si miscare – gafaind dupa starurile sexy.

5. Bulevardul Robertson

Da, Melrose Avenue e un loc la moda pentru a face cumparaturi, iar pe Rodeo Drive se afla toate magazinele de firma si e pacat sa te intorci acasa fara a vedea o celebritate in  L.A. Bulevardul Robertson – acolo unde se afla restaurantul Ivy  si magazine precum Kitson si Madison – este locul unde au aparut pentru prima data fotografiile din ‘Us Weekly’. Odata ce ai dat nas in nas cu cineva celebru, ia pranzul la Newsroom Cafe, un restaurant care are si meniu pentru vegetarieni si care e singura locatie normala din zona.  Daca ajungi intamplator pe acest bulevard si nu vezi pe nimeni faimos si in plus, nu te deranjeaza sa platesti 100 de dolari de persoana, treci de paparazzi de afara si incearca sa faci rost de o masa pentru pranz.

 6. Plaja Malibu

Malibu Beach
Malibu Beach / Foto: TamiCastro

Plaja Zuma din Malibu este tot ce are mai tare orasul Los Angeles – mamici sexy, surferi cu muschi si Pamela Anderson (locuieste chiar langa). Treci de ciudatii din Venice si pune-ti corpul la treaba pe Muscle Beach (fostul loc de antrenament al lui Arnold Schwarzenegger). Sau mergi pana la Manhattan Beach, unde fratiile de corporatisti beau bere si joaca volei cu iubitele lor pe care le afiseaza ca niste trofee. Dar in Zuma din Malibu, dealurile se intalnesc cu oceanul si tot aici poti parca gratuit pe Westward Beach Road, chiar langa Coasta Pacificului.

Apoi ia pranzul la Reel Inn, unde vei manca peste prajit direct din tava, la o masa de picnic. Sau savureaza mancare greceasca la Taverna Tony din Malibu Country Mart, mall-ul in aer liber, unde vin toti cei care locuiesc in zona. Daca ai timp pentru un pranz mai de durata in mijlocul zilei in Malibu, mergi la podgoria Malibu Family Wines, degusta un pahar de vin si cumpara o sticla, ca sa ai ce bea alaturi de un burger vegetarian, pe care il poti cumpara de la John’s Garden Fresh Health Store din Country Mart.

7. Strada Olvera

Olvera Street
Olvera Street / Foto: discoverlosangeles.com

Nu merge in centru la ora de varf, care este practic tot timpul. Dar daca o faci, opreste-te pe aceasta artera turistica, care reprezenta pe timpul spaniolilor, centrul orasului Los Angeles. Printre magazinele de suveniruri, se afla ‘Mr. Churro’, unde poti manca niste gogosi umplute cu caramel. Poti lua masa si la unul dintre multele restaurante mexicane din zona, sau poti manca un sandvis cu carne de miel la Philippe’s, un restaurant care se afla aici inca din anul 1908. Daca mai mergi un pic, vei ajunge la Langer’s, unde se mananca cel mai bun sandvis cu pastrama din oras, chiar mai bun decat in New York.

Secretul consta in aceea ca Los Angeles este un oras mult mai evreiesc decat Manhattan. Dupa pranz, mergi la Sala de concerte Walt Disney si la Catedrala doamnei noastre, regina ingerilor, noua biserica – stiai ca aici inca se construiesc biserici? – care redefineste grandoarea catolicismului.

8. Turul Studiourilor Warner Brothers

Warner Brothers
Foto: discoverlosangeles.com

Studiourile Universal reprezinta o locatie fantastica, dar ca sa faci un tur al lor trebuie sa mergi in parcul lor tematic. Asa ca alege in schimb Turul Studiourilor Warner Bros sau al oricarui alt mare studio din apropierea locului unde esti cazat (Fox, daca stai langa plaja).

Majoritatea lor sunt imense, tipice, depozite fara ferestre care functioneaza pe post de locatii de filmare izolate fonic, dar fiecare dintre ele are cate o fatada specifica orasului New York City; in plus, la Warner Bros exista locatia orasului creat special pentru serialul “Fetele Gilmore”, iar la Universal exista inca platoul de filmare care reda atmosfera Vestului Salbatic. Oricum ar fi, este amuzant sa vezi oameni imbracati in costume ciudate, care se deplaseaza in masinute de golf.

9. Dresden Room

Iti amintesti scena din filmul “Swingers”, in care un cuplu in varsta interpreteaza melodii clasice in fata unui grup de hipsteri? Acel cuplu, Marty si Elayne, inca interpreteaza cantece ale lui Cole Porter, pentru tineri, la Dresden Room (in fiecare noapte, mai putin duminica), un loc super la moda, unde poti bea ceva, te poti relaxa si unde te poti simti ca in perioada Rat Pack din Vegas.

10. O plimbare pe Third Street

Third Street los angeles
Foto: YouTube

Aceasta este un mall in aer liber, dar un loc impanzit de turisti si tineri. Se afla foarte aproape de plaja, ca mai toate mall-urile din L.A. La fel este si The Grove, din cartierul Fairfax. Tramvaiul care face legatura intre mall si  Farmers Market, aflata in apropiere si unde se vinde mancare excelenta, este singurul mijloc de transport pe care il folosesc locuitorii de aici.

Bonus: Centrul International al Celebritatilor

Scientologia nu este o sperietoare! In fapt, daca vii la Centrul Celebritatilor, doar pentru a servi pranzul pe terasa acestui fost hotel incantator, nimeni nu te va plictisi cu chestii legate de aceasta religie. Dar cu toate acestea, e distractiv sa explorezi locurile, sa folosesti dispozitivul E-meter si poate chiar sa urmaresti un film cu tematica scientologica, care tine 20 de minute.

Pin it!

pin los angeles

Citeste si: Top 25 cele mai frumoase atractii turistice din Statele Unite

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

5 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!