greșeli pe care să nu le faci în Egipt
Foto: CanvaPro
Africa

11 greșeli pe care să nu le faci în Egipt

Egiptul este un tărâm încărcat de locuri magnifice, care se mândrește cu milenii de moștenire culturală, cu monumente antice splendide și cu o ospitalitate remarcabilă. Cu toate acestea, rătăcind prin oceanul entuziasmului de a explora celebrele piramide, de a naviga pe marele Nil și de a ne pierde în piețele pline de viață din marile orașe egiptene, este crucial să vizităm această țară cu atenție la unele detalii și aspecte ce pot transforma rapid o vacanță dintr-una foarte plăcută într-un coșmar. Pentru a ne asigura că excursia în Egipt va rămâne de neuitat din toate punctele de vedere, mai jos ai un mini-ghid cu privire la 11 greșeli pe care turiștii nu ar trebui să le facă niciodată în Egipt.


Ai aici cele mai bune hoteluri din Hurghada

Ai aici cele mai bune hoteluri din Sharm-El-Sheikh

Ai aici cele mai bune hoteluri din Cairo


1 Nu neglija codul vestimentar adecvat

cod vestimentar egipt
Foto: CanvaPro

Egiptul, țară predominant musulmană, prețuiește modestia în vestimentație. Deși zonele turistice și stațiunile populare sunt ceva mai permisive, este esențial să te îmbrăcați respectuos și decent atunci când vizitezi situri religioase sau cartiere conservatoare. Atât bărbații, cât și femeile ar trebui să își acopere umerii și genunchii. Femeile ar putea să ia în considerare purtarea unei eșarfe ușoare pentru a-și acoperi părul, ca gest de respect. Respectând aceste linii simple, nu numai că îți arăți aprecierea față de obiceiurile locale, ci și promovezi un sentiment de înțelegere culturală a locului în care te afli.

2 Nu arăta lipsă de respect față de obiceiurile și tradițiile locale

Egiptenii sunt incredibil de mândri de moștenirea lor culturală și este foarte important să le respecți obiceiurile. Evită să arăți în public manifestări de afecțiune (săruturi pe stradă, etc), deoarece acestea pot fi considerate ofensatoare în anumite zone. În plus, abține-te să folosești mâna stângă pentru a mânca sau a schimba bani, deoarece aceasta este considerată „necurată”. Acceptând obiceiurile locale, vei crea legături de suflet cu localnicii prietenoși și vei cunoaște adevărata esență a Egiptului.

3 Nu ignora valoarea negocierii

negociere egipt
Negociază orice! / Foto: Deposit Photos

În Egipt, târguiala este o practică obișnuită în piețe și bazaruri, ca în orice țară musulmană. Pregătește-te pentru arta negocierii pentru a a avea parte de prețuri corecte la suveniruri, condimente, textile și alte bunuri. Deși poate părea inițial nefamiliară și agasantă, târguiala este parte integrantă a culturii egiptene și poate aduce interacțiuni plăcute cu vânzătorii. Negocierea politicoasă este cheia; un zâmbet prietenos și un interes autentic pentru produs pot contribui în mare măsură la încheierea unei înțelegeri convenabile.

4 Evită să faci fotografii oamenilor fără permisiunea lor

Siturile istorice din Egipt sunt uluitoare și impresionante, ceea ce le face subiecte tentante pentru fotografii. Cu toate acestea, este esențial să iei în considerare că unii localnici s-ar putea să nu aprecieze faptul că li se fac fotografii fără consimțământ. Cere întotdeauna permisiunea înainte de a fotografia oameni, mai ales în zonele rurale, unde intimitatea este foarte apreciată. Respectă-le dorința dacă refuză și prețuiește momentele pe care le surprinzi cu permisiunea lor.

5 Nu bea niciodată apă de la robinet

În Egipt este foarte cald, prin urmare este esențial să te hidratezi în permanență, dar evită să bei apă de la robinet, cunoscut fiind faptul că în această țară poți fi „atacat” foarte ușor de virusul turistic care provoacă diaree. Folosește doar apa îmbuteliată de la mărci cunoscute, disponibilă în majoritatea magazinelor și hotelurilor. Consumul de apă de la robinet te expune expune la eventuali contaminanți, ceea ce ar putea duce la un disconfort evitabil. De asemenea, evită să bei băuturi cu cuburi de gheață și ai grijă la fructele spălate cu apă de la robinet.

6 Nu oferi bacșișuri nici prea mari, nici prea mici. Dar oferă!

bacșiș egipt
În Egipt, bacșișul e la mare preț / Foto: egypttoursportal.com

Bacșișul este obișnuit pe scară largă în Egipt și reprezintă o modalitate de a-ți arăta aprecierea pentru serviciile bune, poate mai apreciată ca în alte țări. Deși bacșișul este foarte bine primit, este esențial să echilibrezi balanța. Bacșișurile prea generoase ar putea distorsiona economiile locale, în timp ce bacșișul inadecvat ar putea fi perceput ca lipsă de respect. Respectă practicile locale și ia în considerare calitatea serviciilor înainte de a oferi bacșișul corespunzător. Află mai multe despre bacșișul în Egipt pe acest site.

7 Nu atinge artefacte sau monumente antice

Egiptul găzduiește comori istorice neprețuite, iar conservarea acestor artefacte este de cea mai mare importanță. În timp ce vizitezi muzeele și siturile arheologice, abține-te să atingi sau să te sprijini de structurile antice. Uleiurile și murdăria pot provoca daune ireversibile în timp. Admiră aceste minuni de la o distanță decentă și amintește-ți că păstrarea și conservarea lor asigură faptul că generațiile viitoare se pot, de asemenea, minuna de frumusețea acestora.

8 Nu face declarații politice sau religioase

În calitate de călător străin, este esențial să respecți peisajul politic și religios al Egiptului. Evită să te implici în discuții sau să faci declarații despre subiecte sensibile, deoarece acest lucru poate fi interpretat ca o interferență în treburile locale. În schimb, concentrează-te asupra ideii de a absorbi cultura, istoria și frumusețile naturale ale țării.

9 Evită să angajezi ghizi neautorizați

Atunci când explorezi pe cont propriu siturile istorice sau reperele culturale din Egipt, vei întâlni persoane care oferă tururi ghidate neoficiale. Unii pot fi bine informați, dar nu știi care, așa că angajarea de ghizi licențiați prin intermediul agențiilor de turism de renume sau din cadrul siturilor este mai sigură și mai de încredere. Ghizii licențiați sunt bine pregătiți, bine informați și pot oferi informații exacte, îmbunătățind experiența vizitei.

10 Nu arăta lipsă de respect față de locurile religioase

Moschee în Cairo
Moschee în Cairo / Foto: CanvaPro

Egiptul este o țară cu o credință și o spiritualitate profunde, iar moscheile și bisericile sale sunt importante pentru poporul egiptean. Când vizitați aceste situri religioase, îmbracă-te modest și vorbește încet, pentru a păstra o atmosferă solemnă. Non-musulmanii ar trebui să evite să intre în moschei în timpul orelor de rugăciune și să ceară permisiunea înainte de a intra în alte locuri sfinte.

11 Evită nerespectarea legilor și reglementărilor locale

Respectă legile și reglementările Egiptului așa cum ai face-o în orice altă țară. Abține-te de la implicarea în activități ilegale, cum ar fi deținerea de droguri sau participarea la săpături neautorizate. În plus, fii atent la restricțiile legate de fotografiere în anumite zone, cum ar fi instalațiile militare și clădirile guvernamentale. Înțelegerea și respectarea legilor locale îți vor garanta o vacanță plăcută și fără probleme.

Iată câteva întrebări despre ce poți și ce nu poți face în Egipt

Se poate consuma alcool în Egipt?

bere egipteană
Bere egipteană / Foto: Wikipedia

Egiptul permite consumul de alcool, dar acesta este reglementat și restricționat. Majoritatea egiptenilor sunt musulmani și, conform legii islamice, consumul de alcool este interzis pentru ei. Cu toate acestea, cei care nu sunt musulmani, cum ar fi creștinii și turiștii, au voie să consume alcool, dar trebuie să o facă în zone desemnate, cum ar fi barurile, hotelurile și cluburile autorizate. Oricum, Egiptul nu e o țară care îngrădește consumul de alcool, precum alte țări musulmane mult mai stricte în această privință.

Este ilegal să te îmbeți în Egipt?

Faptul de a te îmbăta în public, indiferent dacă nu ești musulman, poate fi considerat lipsit de respect și poate duce la probleme legale sau la o atenție nedorită din partea autorităților. Egiptul are valori culturale conservatoare, iar beția în public este în general profund dezaprobată.

Te poți săruta și să te ții de mână în public în Egipt?

Manifestările publice de afecțiune în Egipt sunt, în general, mai conservatoare în comparație cu multe țări occidentale. Deși ținerea de mână între cuplurile căsătorite este în general acceptată, este important să ții cont de normele culturale și de mediul înconjurător.

Sărutul și alte manifestări intime de afecțiune în public nu sunt obișnuite și pot fi considerate nepotrivite sau lipsite de respect în societatea egipteană, în special în afara zonelor turistice mai liberale sau a cartierelor de lux.

Egiptul are o cultură conservatoare, în special atunci când vine vorba de interacțiunile dintre bărbați și femei în spațiile publice. Pentru a evita orice potențiale neînțelegeri sau situații incomode, este mai bine să dai dovadă de discreție și să respecți obiceiurile locale.

Au egiptenii o problemă cu persoanele gay?

Egiptul are o societate conservatoare în care atitudinea față de homosexualitate poate fi destul de negativă. Homosexualitatea nu este acceptată în mod deschis sau recunoscută din punct de vedere legal în țară și nu există nicio protecție legală pentru comunitatea LGBTQ+.

Guvernul egiptean are un istoric de aplicare a legilor care discriminează și incriminează comportamentul homosexual. Activitatea sexuală între persoane de același sex este ilegală din punct de vedere legal în Egipt, iar indivizii pot fi arestați, urmăriți penal și închiși dacă sunt descoperiți că se implică în astfel de activități.

În plus, atitudinile societății față de homosexualitate pot fi ostile și intolerante. Exprimarea publică a afecțiunii între persoane de același sex poate duce la reacții negative și chiar la violență din partea publicului larg sau a autorităților. În acest mediu, multe persoane LGBTQ+ se pot confrunta cu discriminarea, stigmatizarea socială și cu necesitatea de a-și ascunde orientarea sexuală.

Este esențial să abordezi acest subiect cu mare atenție dacă vizitezi Egiptul, iar călătorii LGBTQ+ sunt sfătuiți să fie precauți și să evite manifestările publice de afecțiune.

Ce poartă femeile turiste în Egipt?

Femeile turiste care vizitează Egiptul ar trebui să se îmbrace modest și respectuos, ținând cont de cultura conservatoare a țării și de tradițiile islamice. Deși Egiptul este relativ tolerant în ceea ce privește ținuta turiștilor, respectarea obiceiurilor locale te va ajuta să eviți orice posibilă atenție negativă sau disconfort. Indiferent de cum ești îmbrăcată, însă, așteaptă-te să fii abordată pe stradă sau chiar cerută în căsătorie, fiindcă egiptenii sunt mari amatori de hărțuială lejeră (dar deranjantă).

Poți folosi drona în Egipt?

Egiptul este una dintre țările în care folosirea dronei este complet interzisă, prin urmare nu face greșeala să o iei cu tine în bagaj. Vei vedea anunțuri la punctele de frontieră conform cărora utilizarea dronei este interzisă, așa că riști să-ți fie confiscată.

Este sigur să te plimbi noaptea prin Cairo?

Mersul pe jos în Cairo pe timp de noapte poate fi sigur în anumite zone, dar este esențial să fii prudent și conștient de locul în care o faci. La fel ca multe orașe mari din întreaga lume, Cairo are atât cartiere sigure, cât și mai puțin sigure, iar condițiile de siguranță pot varia în funcție de ora din zi și de anumite locații.

Este sigur să vizitezi Piramidele?

egipt piramide
Piramidele din Giza / Foto: Givaga

Vizitarea Piramidelor din Egipt este, în general, considerată sigură pentru turiști. Piramidele din Giza sunt una dintre cele mai emblematice și populare atracții turistice din lume, iar milioane de vizitatori călătoresc acolo în fiecare an fără a întâmpina probleme majore de siguranță.

Guvernul egiptean acordă o mare prioritate siguranței și securității turiștilor, în special în siturile turistice majore precum Piramidele. Există o prezență puternică a poliției de securitate și a poliției turistice în zonă și în împrejurimi pentru a asigura siguranța vizitatorilor.

Pot să mă spăl pe dinți cu apă de la robinet în Egipt?

în general, nu este recomandat să te speli pe dinți cu apă de la robinet în Egipt. Este posibil ca în unele zone calitatea apei să nu îndeplinească standardele internaționale de sănătate și există riscul de contaminare cu bacterii sau alți agenți patogeni care ar putea provoca probleme gastrointestinale.

Pentru a evita potențiale probleme de sănătate, este recomandabil să folosești apă îmbuteliată pentru a te spăla pe dinți și pentru a bea. Majoritatea hotelurilor de top vor oferi gratuit apă îmbuteliată în camere în acest scop. În cazul în care apa îmbuteliată nu este disponibilă, poți fierbe apa de la robinet,lăsând-o să se răcească înainte de a o folosi pentru a te spăla pe dinți.

Este o problemă cu diareea călătorului în Egipt?

diaree egipt
Atenție la virusul turistic din Egipt! / Foto: CanvaPro

Diareea călătorului este o problemă pentru turiștii care vizitează Egiptul, iar riscul de a o face este mai mare pentru persoanele care nu sunt obișnuite cu mâncarea, apa și practicile de igienă locale.

Alimentele și apa contaminate sunt adesea sursele principale ale bacteriilor și virusurilor care provoacă diareea călătorului. Deși Egiptul a făcut eforturi pentru a îmbunătăți calitatea apei și siguranța alimentară în ultimii ani, riscul de contaminare există în continuare, în special în anumite zone și în anumite perioade ale anului.

Concluzie

Atenția acordată moștenirii culturale a Egiptului, respectarea obiceiurilor locale și practicarea unui turism responsabil sunt cheile pentru o călătorie egipteană plină de satisfacții. În timp ce străbați acest tărâm antic, amintește-ți că fiecare interacțiune poate contribui la conservarea comorilor Egiptului. Respectând cele 11 sugestii de mai sus, vei crea amintiri de neuitat și vei lăsa un impact pozitiv asupra comunităților și siturilor din itinerariu. Călătorește cu inima deschisă, iar Egiptul te va răsplăti, fără îndoială, cu o experiență de neuitat.

Citește și: Top 10 atracții turistice din Egipt

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!