Africa

Opt mituri despre piramidele din Egipt

Impreuna cu Taj Mahal din India si Turnul Eiffel din Franta, piramidele din Egipt reprezinta unul dintre simbolurile planetei noastre si, totodata, o atractie turistica faimoasa. Piramidele egiptene din Giza sunt de departe cele mai vechi, acumuland secole intregi de mituri, fapte si intrigante teorii conspirationale.

piramide giza egipt
Foto: @simon

Cei care au cunostinte de antropologie, pot atesta faptul ca inregistrarile arheologice spun multe despre vestitele piramide, unele concluzii fiind percepute gresit de public de-a lungul anilor. In continuare sunt prezentate unele dintre cele mai raspandite mituri legate de piramide. Unele dintre ele ti-au trezit probabil si tie intrebari. Intrebari la care poti afla raspunsul printr-o calatorie in Egipt.

1. Piramidele au fost construite de sclavi

Aceasta este de departe una dintre cele mai raspandite convingeri pe care oamenii le au despre piramide si care nu este adevarata. Acest zvon a fost lansat probabil de istoricul grec Herodot (~484-425 i.C.), care a vizitat locatia marilor piramide in anul 450 i.C. Toate dovezile actuale arata insa ca piramidele au fost construite de lucratori plini de indemanare, in cadrul unui proiect national, oameni bine hraniti, scutiti de taxe si uneori ingropati cu onoruri in morminte, in jurul locatiei lor istorice.

2. Forta de munca a fost alcatuita din 100.000 de barbati in putere

Din nou, Herodot a fost primul care a lansat aceasta cifra (desi exista oarecare controverse legate de traducerea cuvintelor sale exacte), dar estimarile curente sunt undeva in jurul unei forte de munca numarand 10.000 de oameni. Asta inseamna 2000 de mesteri care lucrau prin rotatie, 3000 lucratori manuali si inca 5000 de barbati si femei care sa se ocupe de nevoile de hrana, adapost si care sa mentina o astfel de forta de munca uriasa.

…si totusi nu sclavii au construit piramidele…

3. Exista trei mari piramide

Desi este impamantenit sa te referi la piramidele din Giza ca la “Marile Piramide” in fapt, exista o singura mare piramida. “Marea Piramida din Giza” (cunoscuta si ca Piramida lui Khufu sau Cheops) – este cea mai mare dintre cele trei, aflate in necropola din Giza.

4. Piramidele sunt in Cairo

piramide cairo
Piramidele din Giza / Foto: sulpies

Multi oameni fac confuzie atunci cand vine vorba de Giza, crezand ca este vorba despre un nume care face referire la Egiptul antic. Giza este al treilea oras ca marime din Egipt, aici locuiesc 2,8 milioane de oameni si tot aici se afla piramidele si Sfinxul. La distanta mica de Cairo, ce poate fi parcursa cu metroul sau cu taxiul si parte integranta a metropolei egiptene,  Giza este, asadar, un oras de sine statator.

5. Piramidele se afla in mijlocul desertului

piramidele din egipt
Privite dinspre Cairo, piramidele nu mai par asa izolate in desert / Foto: Ayotography

Majoritatea pozelor cu piramidele din Giza sunt realizate dintr-un anumit unghi sau de aproape, facandu-le sa para ca ar fi in mijlocul desertului egiptean. In realitate, ele se afla la marginea intinderii de nisip si practic, in curtile catorva oameni. De fapt, aproape doua treimi din suprafata piramidelor sunt inconjurate de oras, iar Sfinxul se afla fata in fata cu un restaurant – ‘TGI Friday’.

6. In necropola din Giza exista numai 3 piramide si Sfinxul

In Giza, pe langa cele trei piramide importante si Sfinxul, se afla si alte structuri  care se intind pe o suprafata de peste 2,25 kilometri patrati. Acea zona include o colonie permanenta de muncitori, cateva cimitire si sase mici asa-numite “Piramide ale reginelor”. Intreaga zona este inclusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO.

7. Piramidele reprezinta una dintre cele sapte minuni antice ale lumii

Acest fapt este intr-o oarecare masura adevarat, dar numai marea piramida din Giza este pe lista alcatuita de grecii antici. Marea piramida este una dintre cele sapte minuni antice impreuna cu Colosul din Rhodos, cu singura deosebire ca este singura care a rezistat pana in zilele noastre. In anul 2007, compania elvetiana New7Wonders Foundation a facut un sondaj public, pentru a stabili cele sapte noi minuni ale lumii. Dupa dezbateri controversate, marea piramida a fost adaugata drept al optulea membru onorific, dar pentru multi ea este considerata un membru permanent.

8. Oamenii au avut nevoie de ajutorul extraterestrilor pentru a construi piramidele

Daca te numeri printre pasionatii de science fiction, nu-ti trebuie mult ca sa imbratisezi aceasta teorie solida a conspiratiei, cu privire la rolul extraterestrilor. Una dintre acestea, des vehiculata, sustine faptul ca oamenii singuri, fara ajutorul masinariilor moderne, nu ar fi putut ridica piramidele. In afara dovezii evidente ca piramidele exista si ca nu avem vreo dovada a contactului extraterestrilor cu pamantenii, e usor sa-ti dai seama cum au fost construite piramidele, pentru ca multe dintre metodele de constructie sunt folosite si astazi.

Atat in Egipt cat si in alte parti ale lumii, echipe de oameni de stiinta fac singuri aceasta munca, pentru a determina detaliile de constructie. Multi insa sunt inclinati sa creada totusi in existenta extraterestrilor. Fiinte supranaturale au construit piramidele – cat de ‘cool’ ar fi ipoteza asta, daca ar fi adevarata? Suna mult mai interesant decat teoria curenta ca echipe de cate 20-60 de barbati au mutat blocuri de granit si calcar, folosind parghii si rampe.

Este uimitor cat de multe mai avem de invatat despre constructiile ridicate de om, care dainuie pe Pamant de mai bine de 4000 de ani, desi stiinta ar dori sa-si indrepte eforturile in alte directii. Aceste piramide din Giza reprezinta doar un mic procent din cele 138 de piramide care exista in Egipt, inclusiv cele 17 care au fost descoperite recent, folosindu-se imagini in infrarosu, luate de pe orbita spatiala.

Citeste si: Top 10 atracții turistice din Egipt

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • raspunsuri la toate aceste intrebari le gasiti in cartea, SECRETELE CONSTRUIRII MARII PIRAMIDE DIN EGIPT , aparuta la editura PAIDEIA din Bucuresti

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!