Europa

Cele mai frumoase obiective turistice din Malaga. Ce să faci și ce să vezi în orașul lui Picasso

obiective turistice din malaga
Malaga / Foto: Leonid Andronov

Malaga este al șaselea oraș din Spania, după numărul de locuitori, (577 405 locuitori la 1 ianuarie 2021), totodată capitala economică și tehnologică a regiunii Andaluzia. Excelentele condiții meteo și poziția strategică la Marea Mediterană, ca poartă de acces către continentul european, asociază în mod tradițional Malaga cu sectorul turismului.

Practic, o vacanță pe renumita Costa del Sol începe de cele mai multe ori cu o aterizare pe aeroportul din Malaga. Fie că această vacanță se desfășoară într-una dintre localitățile mai mici aflate în vecinătate, sau că dorești cu tot dinadinsul să rămâi în oraș pentru a pune în practică un plan mai larg de explorare a Andaluziei, Malaga e o localitate ce trebuie vizitată din varii motive, pe care le dezbatem, pe larg, în acest articol în care vei descoperi cele mai frumoase obiective turistice din Malaga.

ce să faci și ce să vezi în malaga
Malaga / Foto: Will Selarep

Locul de naștere al lui Picasso este dominat de dealul Gibralfaro, care adăpostește două vestigii maure ce au devenit simboluri ale orașului Malaga: fortăreața Alcazaba și castelul Gibralfaro, construit în secolul al XIV-lea pentru a proteja Alcazaba și de unde se poate admira o priveliște magnifică asupra peisajului orașului și a Mării Mediterane.

Malaga este un oraș atractiv datorită numeroaselor sale obiective turistice de neratat, cum ar fi somptuoasa Catedrală, splendida grădină botanică sau ruinele teatrului roman. Dar să le luăm pe rând și să vedem care sunt cele mai frumoase atracții turistice din Malaga, ce să faci și ce să vezi în Malaga, unde să te cazezi în Malaga, cum să ajungi de la aeroportul din Malaga în centrul orașului și ale lucruri interesante despre frumosul oraș de pe Costa del Sol.


Vizitezi Malaga? Aici găsești cele mai bune hoteluri din Malaga!

Găsești aici cele mai bune zboruri către Malaga


Ce trebuie să știi atunci când vizitezi Malaga

obiective turistice din malaga
Malaga / Foto: Deposit Photos

Există câteva lucruri pe care trebuie să le știi atunci când vizitezi Malaga. În primul rând, orașul andaluz are o climă mediteraneană caldă, cu ierni blânde și veri calde. Pune în bagaj haine adecvate și cremă de protecție solară, în funcție de prognoza meteo.

În al doilea rând, Malaga este un oraș cunoscut pentru viața de noapte vibrantă și pentru mâncarea delicioasă, având multe restaurante și baruri care oferă preparate și băuturi tradiționale spaniole. Încearcă unele dintre specialitățile locale și experimentează viața de noapte a orașului.

În al treilea rând, pentru iubitorii de cultură, orașul are multe muzee, galerii și repere istorice de vizitat, între acestea stând la loc de cinste Muzeul Picasso, fortăreața Alcazaba și Catedrala din Malaga. Planifică din timp itinerariul pentru a profita la maximum de timpul petrecut în oraș. Nu uita că Malaga este o destinație turistică populară, așa că fii pregătit pentru aglomerație și încearcă să eviți cozile lungi care se formează la principalele obiective turistice din Malaga, cumpărând bilete online. De aici:


Lucruri interesante despre Malaga:

  • Malaga are o istorie de circa 2800 de ani, fiind fondat de fenicieni în anul 770 î.Hr. A fost denumit inițial Malaka.
  • Malaga are cele mai călduroase ierni dintre orașele europene cu cel puțin 500.000 de locuitori
  • Pablo Picasso, care s-a născut în Malaga, este cel mai prolific artist, conform Cărții Recordurilor. El ar fi realizat, de-a lungul vieții sale de 91 de ani, nu mai puțin de 13.500 de picturi și alte circa 100.000 de gravuri și desene.
  • Malaga este supranumit și „orașul muzeelor”. Cu ale lui 40 de muzee, Malaga ocupă locul 2 în Spania, după Madrid.
  • În orașul Malaga există un restaurant cu stele Michelin, dar în toată provincia Malaga sunt șapte.
  • Conform unei tradiții ce datează din 1759 (anul epidemiei de ciumă în Spania), în Malaga, în fiecare an de Vinerea Mare este eliberat un prizonier.
  • Există 9 posibilități de a comanda o cafea în Malaga, după tipul acesteia, în funcție de cantitatea de lapte pe care o conține: solo, largo, semi-largo, solo corto, mitad, entre corto, corto, nube și sombra.

Obiective turistice în Malaga

Harta cu cele mai populare atracții turistice din Malaga (zoom pentru detalii)

Alcazaba de Malaga

La poalele muntelui Gibralfaro, vei găsi Alcazaba, un splendid palat-fortăreață cu influențe arhitectonice arabe, un vestigiu al fostei dominații musulmane. De altfel, această influență maură poate fi văzută în multe dintre orașele din Andaluzia, iar în zilele noastre ea îi conferă Malagăi un caracter unic.

alcazaba malaga
Alcazaba / Foto: Deposit Photos

Alcazaba a fost construită în secolul al XI-lea de către conducătorii mauri ai orașului și a servit atât ca palat, cât și ca cetate de apărare. Este unul dintre cele mai bine conservate exemple de arhitectură militară maură din Spania, fiind și unul dintre cele mai populare obiective turistice din Malaga. Este situată pe un deal care domină orașul și oferă priveliști asupra zonei înconjurătoare, inclusiv asupra Mării Mediterane. Alcazaba se află, de asemenea, în apropierea altor repere populare din oraș, cum ar fi Castelul Gibralfaro și orașul vechi.

Alcazaba este alcătuită din două secțiuni principale: fortăreața superioară, care servea drept palat, și cetatea inferioară, care era folosită în scopuri militare. Fortăreața superioară include o serie de grădini și curți frumoase, precum și alte câteva construcții, între care o moschee, o baie publică și o cisternă. Pe de altă parte, cetatea inferioară este mai puternic fortificată incluzând o serie de structuri defensive – turnuri și ziduri solide.

Turiștii urcă aici în special pentru priveliștea excepțională de la cetate spre alte monumente, inclusiv teatrul roman. Unul dintre cele mai populare trasee de vizitare poate începe din Plaza de la Merced, continuând pe o rută circulară ce parcurge Muntele Gibralfaro, trecând pe lângă Castelul Gibralfaro și Alcazaba.

Cetatea Alcazaba se poate vizita zilnic între orele 9 – 18 (între 1 noiembrie – 31 martie) și 9 – 20 (între 1 aprilie – 31 octombrie). Prețurile biletelor de intrare le ai aici.

Teatrul roman din Malaga

teatrul roman malaga
Teatrul Roman / Foto: amoklv

El Teatro Romano este cel mai vechi monument din orașul Malaga, fiind situat în inima culturală a urbei, la poalele celebrei fortărețe Alcazaba. Teatrul roman este una dintre puținele ruine antice romane rămase în Malaga după ce orașul, în aparență republican, a fost bombardat de către simpatizanții naționaliști – armata italiană – în timpul Războiului Civil, și, totodată, una dintre puținele ruine romane rămase în Andaluzia după secole de războaie și alte evenimente istorice.

Teatrul a fost ridicat în secolul 1 î.Hr., în timpul domniei împăratului Augustus. A fost atât un loc destinat divertismentului cât și o scenă politică, un cadru public ideal pentru a face cunoscută ideea autorității romane și a ierarhiei sociale. Teatrul a fost descoperit din întâmplare, în 1951, când lucrările la construcția noului centru cultural au scos la iveală o parte din ruine. În 1995, s-a luat controversata decizie de a se demola Casa de la Cultura, care ocupa o treime din teren. După ce situl a fost complet excavat, a început un proiect de restaurare la scară largă, care s-a dovedit mai dificil decât se anticipase, deoarece multe dintre piesele lipsă fac acum parte din fundațiile învecinatei cetăți Alcazaba.

Teatrul Roman se vizitează de marți până sâmbătă, de la 10.00 la 18.00. Duminica și în zilele de sărbătoare – între orele 10.00 și 16.00. Este închis în zilele de luni, pe 1 și 6 ianuarie, 1 mai, 24, 25 și 31 decembrie. Intrarea este liberă.

Catedrala din Malaga

Catedral de la Encarnación de Málaga
Catedrala din Malaga / Foto: Envato

Catedrala din Malaga (Catedral de la Encarnación de Málaga), cunoscută și sub numele de La Manquita, este o superbă clădire istorică situată în orașul Malaga și una dintre cele mai importante clădiri religioase din oraș, reprezentând o populară atracție turistică.

Istoria catedralei este strâns legată de Marea Moschee pe locul căreia a fost construită între 1528 și 1782 (la scurt timp după recucerirea creștină, la ordinul suveranilor Isabela și Ferdinand), și care astăzi include clădirea Tabernacolului, picturi ale moscheei inițiale și rămășițele galeriei care unea Tabernacolul cu Catedrala, exact pe locul unde se află astăzi muzeul.

atracții turistice din malaga
Foto: Eminaldo

Potrivit celebrului călător Ibn Battuta, care a vizitat Malaga în 1360, Marea Aljama era o moschee imensă, renumită în întreaga regiune. Din ansamblul său se remarca în mod special curtea interioară, de o frumusețe inegalabilă, ai cărei portocali erau foarte înalți. Există referiri la existența madrasei al Utma, pe care unii o compară cu o universitate, lucru pe undeva adevărat, deoarece reprezenta un important centru de dobândire a diverselor cunoștințe. Mohammed Sen Jusuf Sen Umar, savantul din Tanger, a fost unul dintre elevii acestei madrase.

Ridicată pe parcursul a peste două secole, Catedrala prezintă un amestec de stiluri arhitectonice – gotic, renascentist și baroc – dar cu toate acestea este o construcție… neterminată, unul dintre turnuri fiind construit doar pe jumătate, din cauza unui ordin al Regelui Spaniei, care a sistat lucrările. Acesta este și motivul pentru care catedrala din Malaga este supranumită La Manquita (Doamna cu un singur braț).

malaga catedrala
Foto: Canva Photos

Catedrala din Malaga se remarcă și printr-o importantă colecție de artă și artefacte, lăcașul de cult adăpostind o serie de opere importante, inclusiv picturi ale unor artiști celebri precum Murillo și Zurbarán. De asemenea, aici se află și o colecție de artefacte religioase – manuscrise vechi și relicve. Un alt element impresionant este orga construită de către Julian de la Orden, în anul 1871, una dintre cele mai interesante și apreciate lucrări europene de acest gen.

De curând este posibil accesul public și pe acoperișurile catedralei, în acest sens existând un tur ghidat cu durata de aproximativ o oră, care oferă o frumoasă panoramă asupra orașului Malaga, inclusiv a fortăreței Alcazaba, a castelului Gibralfaro și a portului.

Biletele de intrare în Catedrala din Malaga sunt în număr limitat, majoritatea se vând online, doar câteva fiind disponibile zilnic la fața locului. Prețul general este de 8 euro (doar vizitarea catedralei) sau 12 euro (catedrala + acoperișurile).

Castelul Gibralfaro

Gibralfaro malaga
Castelul Gibralfaro / Foto: Deposit Photos

Dealul cunoscut sub numele de Gibralfaro domină partea centrală a orașului Malaga. Numele acestuia provine de la arăbescul Yabal – munte și de la grecescul Faruk, care înseamnă far, de unde Gibralfaro. Este interesant de aflat dacă fenicienii au folosit cu adevărat dealul ca far, dar cu siguranță acolo a existat o așezare, construită pe terase, care avea propriile sale sisteme de apărare. Atât așezarea, cât și fortificația au fost extinse de romani.

Castelul din prezent a fost construit în mare parte de Yusuf I în anul 1340 d.Hr. pentru a îmbunătăți sistemul defensiv al orașului Malaga. Regatul Nasrid era izolat în peninsulă, fiind înconjurat de Regatul Castiliei, căruia trebuia să-i plătească tribut pentru a-și menține teritoriile în siguranță. Din cauza acestei situații, unica modalitate de a proteja regatul de un eventual atac a fost construirea mai multor inele de ziduri care au fost întărite cu sute de turnuri. Malaga era un oraș aproape inexpugnabil, dar avea un punct slab: dealul Gibralfaro.

Gibralfaro Malaga
Rampele castelului Gibralfaro / Foto: Deposit Photos

La începutul secolului al XIII-lea, când praful de pușcă devenea din ce în ce mai popular în Europa, musulmanii au înțeles că, dacă creștinii și-ar fi plasat tunurile pe deal, orașul ar fi fost cucerit de aceștia în doar câteva zile. Acesta este motivul pentru care Yusuf I a ordonat construirea unui castel și a unei „coracha” – un coridor zidit care făcea legătura între Alcazaba (aflat la poalele dealului) și Gibralfaro și care le permitea soldaților să se deplaseze în siguranță dintr-un loc în altul. De la Alcazaba, aceștia puteau avea acces la oraș și la port.

În interiorul castelului s-au păstrat foarte puține vestigii arabe, din cauza utilizării sale militare și a numeroaselor intervenții care au avut loc în perioada creștină, cum ar fi îndepărtarea moscheei și a anexelor sale. Mai târziu, a fost parțial aruncat în aer de francezi, împreună cu muniția pe care nu au putut să o transporte atunci când s-au retras din oraș în timpul Războiului de Independență al Spaniei.

Curtea principală include o fântână, despre care se spune că ar fi feniciană, împreună cu rămășițele unei băi și o a doua fântână apărută mai târziu, săpată la 40 de metri adâncime în stânca solidă.

Sub curtea principală se află o a doua curte. Aceasta era destinată cazărmilor și grajdurilor. Turnul din partea de nord-est este Torre Blanca, iar din acest acesta vizitatorii se pot plimba pe creneluri, bucurându-se de o panoramă de 360 de grade a orașului, a golfului, a coastei de vest și de est și a munților.

Castelul Gibralfaro are același program de vizitare cu Alcazaba, fiind deschis publicului în fiecare zi. Biletul de intrare costa 3,50 euro. Există și un bilet de 5,50 euro, cu care poți vizita atât Alcazaba cât și Gibralfaro.

Muzeul Picasso

muzeul picasso malaga
Muzeul Picasso / Foto: Deposit Photos

Nu poți vizita Malaga fără să vizitezi Muzeul Picasso! Este o vizită obligatorie în orașul în care s-a născut, în anul 1881, celebrul artist Pablo Picasso. Aici vei descoperi un rezumat al celor 80 de ani de activitate ai acestuia prin intermediul unei colecții bogate și fascinante. 11 săli, 233 de lucrări și diverse expoziții temporare promit petrecerea unui timp de excepție în interiorul Palatului Buenavista, care găzduiește muzeul.

Muzeul Picasso din Malaga a fost inaugurat în 2003. Lucrările artistului prezintă o gamă largă de stiluri, materiale și tehnici pe care acesta le-a stăpânit ca nimeni altcineva. De la primele sale studii, trecând prin abordarea sa asupra clasicilor, perspectivele sale asupra cubismului, experimentele în ceramică, reelaborările vechilor maeștri și până la ultimele sale picturi din anii 70, toate acestea pot fi examinate de iubitorii de artă și frumos.

picasso malaga
Statuia lui Picasso în Malaga / Foto: Deposit Photos

Muzeul include o librărie și o cafenea deschisă zilnic de la ora 10:00 până cu 30 de minute înainte de închidere. Există tururi ghidate disponibile în spaniolă și engleză, iar în fiecare miercuri, la ora 11:30, muzeul oferă tururi ghidate în limba engleză, care sunt incluse în prețul de intrare.

Muzeul Picasso este dechis zilnic, de la 10 la 18. Prețul biletelor variază în funcție de ceea ce dorești să vizitezi în interiorul muzeului.

Centrul Vechi din Malaga

Centrul istoric din Malaga
Centrul istoric din Malaga / Foto: Deposit Photos

Orașul Malaga a fost construit de romani, dar o mare parte din arhitectura lui a avut puternice influențe maure. Orașul vechi este centrul turistic al orașului Malaga, cu străzile sale înguste străjuite de baruri de tapas, baruri de sherry, cluburi de flamenco, magazine turistice și tot felul de cafenele și restaurante. În inima orașului vechi se află catedrala cu influențe renascentiste și baroce, care atrage toate privirile.

Principala piață din centrul istoric al orașului este Piața Constituției (Plaza de la Constitución), aceasta fiind cea mai mare și mai vizitată piață. Plaza de la Constitución a fost inima cartierului vechi încă de la fondarea orașului Malaga, iar până în 1812 a purtat numele de Plaza Mayor.

Din Piața Constituției pornește cea mai populară și elitistă stradă din partea veche a orașului Malaga, Marques de Larios (Calle Marqués de Larios). Această arteră nu este foarte lungă, dar de-a lungul ei se află multe magazine și buticuri și e înțesată de artiști stradali, care distrează localnicii și vizitatorii. În ajunul Sărbătorilor de iarnă, strada este întotdeauna frumos împodobită cu decorațiuni luminoase.

strada larios malaga
Strada Larios din Malaga / Foto: Deposit Photos

În capătul străzii Larios începe Alameda Principal, unde se află un monument al marchizului de Larios, după care se află Plaza de La Marina și portul din Malaga. O altă stradă pitorească din orașul vechi, paralelă cu Larios, este strada Puerta del Mar.

În centrul istoric al Malagăi se află, pe lângă castelul Gibralfaro, Alcazaba, Teatrul Roman, Muzeul Picasso, și alte obiective turistice importante, precum Piața Centrală Atarazanas sau Iglesia de San Juan Bautista, o biserică ridicată de către regii catolici după recucerirea orașului în secolul al XV-lea.

Grădina Botanică La Concepción

gradina botanica malaga
Grădina Botanică din Malaga / Foto: Deposit Photos

O vizită obligatorie pentru orice iubitor de natură este Grădina Botanică-Istorică La Concepción (Jardín Botánico-Histórico La Concepción), o adevărată bijuterie recunoscută nu numai în Malaga, ci și în întreaga Europă. Această grădină în stil englezesc găzduiește o colecție impresionantă de plante tropicale și subtropicale, înfrumusețată cu multiple iazuri, cascade și sculpturi.

Sunt peste 25.000 de plante aici, grădina botanică fiind segmentată în mai multe secțiuni care prezintă diversitatea naturală a florei din întreaga lume. În centrul ei, Grădina istorică de 3,5 hectare, cu peste 3000 de specii de plante, cascade, izvoare, fântâni, sere și clădiri speciale, este cea mai veche parte din La Concepción, creată în urmă cu 150 de ani de către familia Loring și declarată în scurt timp „grădină de interes istoric și artistic”.

ce să faci și ce să vezi în malaga
Foto: Deposit Photos

Grădina Botanică La Concepción a rămas proprietate privată până în 1990, când a fost achiziționată de Consiliul Local din Malaga. La partea istorică au fost adăugate grădini tematice noi, moderne, pentru a crea un spațiu pentru cercetare, conservare și educație. În prezent, Grădina Botanică ocupă o suprafață de 55 de hectare și este una dintre cele mai apreciate atracții turistice din Malaga.

Grădina Botanică La Concepción este deschisă de marți până duminică, de la 9.30, iar prețul de intrare standard este de 5,20 euro. Pentru eventuale modificări, consultă site-ul oficial.

Piața Atarazanas

Atarazanas malaga
Poarta maură de intrare în curtea pieței Atarazanas / Foto: Deposit Photos

Orice oraș care se respectă are o piață centrală care „funcționează” ca un magnet turistic. Dacă ne gândim, de pildă, la Barcelona, ne vine imediat în minte La Boqueria. Dacă avem în vizor Madridul, Piața San Miguel devine „obligatorie”. În Malaga, dacă vrei să vizitezi o piață, mergi la Mercado de Atarazanas.

Piața Atarazanas este situată pe locul unui șantier naval nasrid din secolul al XIV-lea care, după cucerirea creștină a orașului, a fost folosit ca depozit, arsenal, spital militar și cazarmă. În 1868, Junta Revoluționară a cerut demolarea acesteia pentru a oferi locuri de muncă „pentru clasele sărace”, deși acest lucru nu a fost realizat până în 1870, când a fost aprobat proiectul arhitectului municipal Joaquín Rucoba, care avea în vedere o nouă piață, numită ulterior Alfonso XII.

Datorită intervenției Academiei de Arte Frumoase din San Telmo, vechea poartă monumentală a pieței a fost salvată și mutată în centrul fațadei principale a noii clădiri, pe care Rucoba a proiectat-o într-un exercițiu în concordanță cu lucrările preexistente, în limbaj neo-arabic, dar aplicând sticla și fierul la scară largă. În acest fel, deși aproape toate clădirile musulmane vechi au dispărut, Malaga a obținut în schimb o clădire de piață adecvată și necesară, precum și unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură de secol al XIX-lea. Clădirea a fost inaugurată în 1879, iar între 2008 și 2010 a fost realizată o nouă renovare cu scopul de a recupera designul original.

Dacă impactul vizual al aspectului exterior al Pieței Atarazanas este unul puternic, nu mai puțin puternică este și impresia cu care rămân cei care trec pragul acestei piețe. Pentru că înăuntru este o agitație continuă, de oameni în căutarea celor mai bune produse alimentare, proaspete și prelucrate, atât din adâncurile mării cât și de pe continent.

În plus, în ultimul deceniu, piața Atarazanas și-a adaptat conceptul pentru a deveni un centru gastronomic de referință. În acest sens, nu ar trebui să retezi niciunul dintre barurile și standurile care oferă tapas și alte preparate delicioase.

În Piața Atarazanas se găsesc de toate pentru toată lumea, de la produse alimentare de bază la produse gourmet. Trebuie doar să te lași ghidat de instinct și de bunul simț. În general, cele mai populare tarabe sunt cele care oferă cel mai bun raport calitate-preț, dar dacă vrei câteva sugestii, pentru a nu pierde timpul căutând, încearcă-le pe acestea:

Ernesto: o tarabă de fructe și legume care vinde, de asemenea, în sezon, o mare varietate de ciuperci și chiar trufe.

Juani: aici găsești fructe și legume de calitate, Juani fiind unul dintre marile spectacole ale pieței Atarazanas, datorită culorii produselor sale.

El Ruina: specialitatea acestui stand sunt creveții și langustinele din Malaga.

El Reloj: este axat pe comercializarea migdalelor de Malaga, dar vinde și dulciuri, fructe uscate și nuci și chiar cod sărat.

Piața Atarazanas e deschisă de luni până sâmbătă, între orele 8-15.

Muelle Uno

Muelle Uno
Muelle Uno / Foto: Deposit Photos

Muelle Uno este, probabil, cel mai în vogă loc din Malaga – o zonă nouă, complet reamenajată în ultimii ani pentru a deveni rapid unul dintre locurile preferate atât de turiști, cât și de localnici.

Dacă vii în Malaga de pe mare, acesta va fi primul lucru pe care îl vei vedea, deoarece navele de croazieră se opresc aici. Un șir de magazine și restaurante elegante (printre care se numără și Jose Carlos García, unicul restaurant cu stele Michelin din oraș) este delimitat de două repere diferite, dar la fel de emblematice: Centrul Pompidou, pe de o parte, și „farola”, pe de alta.

centrul Pompidou malaga
Centrul Pompidou din Malaga / Foto: Deposit Photos

Fiind singura filială din afara Franței a prestigiosului muzeu, Centrul Pompidou este situat într-un cub de sticlă colorat fiind „sufletul” recentei renașteri artistice a orașului. Numeroase ziare și reviste de prestigiu din întreaga lume au vorbit despre el în articolele lor, iar ascensiunea unui nou tip de turism – cel cultural – a încurajat instituțiile să deschidă și mai multe muzee. Motiv pentru care Malaga a ajuns al doilea oraș ca număr de muzee din Spania, după Madrid.

Pe de altă parte, „farola” este unul dintre foarte puținele faruri din Spania ale căror nume trimit către o prezență feminină: se spune că a fost „botezat” așa pentru că, în timp participa la inaugurarea ce a avut loc în secolul al XIX-lea, soția primarului de atunci a spus că farul arată ca și cum ar purta fustă.

Dacă ajungi în Muelle Uno, oprește-te și la Artsenal, un spațiu cultural recent amenajat, unde te poți bucura de numeroase expoziții de artă, spectacole muzicale, evenimente interculturale, o bibliotecă și multe alte locuri relaxante. 

Plajele din Malaga

Nicio vacanță în frumosul oraș de pe Costa del Sol nu este completă fără o vizită la cel puțin una dintre numeroasele plaje aflate în vecinătate. Malaga se bucură de 300 de zile de soare pe an, deci condițiile sunt îndeplinite, indiferent de sezon. Fie că vrei să înoți, să mănânci cele mai bune fructe de mare sau pur și simplu să te relaxezi la soare (vara) sau să faci o plimbare (iarna), există o excelentă variantă de plajă pentru toate gusturile. Care sunt cele mai bune plaje din Malaga și împrejurimi?

Playa La Malagueta

La Malagueta malaga
Plaja La Malagueta / Foto: Deposit Photos

Aproximativ 1.200 de metri de nisip se întind de-a lungul țărmului pentru a forma plaja La Malagueta. Una mărginită de palmieri, care găzduiește sculptura ce-i dă numele și a cărei proximitate față de centrul orașului o aduce în postura de a fi cea mai populară plajă urbană din Malaga. La care se poate ajunge pe jos și de-a lungul căreia (mai exact a Promenadei Pablo Ruiz Picasso) există numeroase restaurante și baruri.

La Malagueta este o plajă atât pentru familiile cu copii, care se pot bucura de locul de joacă, cât și pentru ceilalți turiști sau localnici care pot închiria umbrele și hamace pentru a-și petrece ziua la soare. Plaja dispune de toate facilitățile moderne, fiind una extrem de populară în plin sezon estival.

Playa de El Palo

plaja El Palo malaga
Playa de El Palo / Foto: Deposit Photos

Ești o persoană activă? Închiriază o bicicletă și mergi pe bulevardul care se întinde paralel cu coasta Malagăi. Vei ajunge în sate pitorești, precum El Palo, unde casele mici și colorate se aliniază cuminți de-a lungul plajei.

Plajele de aici sunt de regulă pline de localnici, care vin atât pentru a se relaxa la soare, cât și pentru a savura peștele proaspăt, în special celebrele frigărui de sardine gătite pe un grătar aflat pe nisip, care de multe ori e plasat într-o veche barcă de pescuit. Dacă nu ai o bicicletă sau o mașină la dispoziție, autobuzul numărul 11 te duce la Playa de El Palo.

Playa de La Caleta

Plaja La Caleta
Plaja La Caleta / Foto: inspain.org

Întinsă de-a lungul cartierului rezidențial de lux cu același nume, Playa de La Caleta este mărginită de vile și conace construite de înalta burghezie care locuia aici în secolul al XIX-lea. Promenada largă, pichetată de palmieri, conduce spre plaja cosmopolită care într-o oarecare măsură se învecinează cu La Malagueta. Nu există o graniță naturală între ele, dar cu toate acestea, La Malagueta rămâne cea mai aglomerată dintre cele două.

Barurile de pe plajă se întind pe o lungime de un kilometru, iar La Caleta oferă posibilitatea practicării de sporturi acvatice, beneficiază de salvamari și spații verzi. Grație nisipului curat, poți lenevi sub umbrele și palmieri sau te poți răcori în mare, admirând în același timp priveliștea munților care străjuiesc provincia Malaga.

Alte atracții turistice din Malaga

nuestra senora victoria malaga
Bazilica Nuestra Senora Victoria / Foto: pabkov

Mai sus sunt doar 10 dintre obiectivele turistice din Malaga, însă lista poate continua mult și bine. Printre locurile care ar putea intra oricând într-un itinerariu pentru o vizită în Malaga, se numără:

  • Muzeul Carmen Thyssen
  • Museo de Malaga
  • Basílica Nuestra Señora de la Victoria
  • Cartierul Soho
  • Plaza de la Merced

Cum e vremea în Malaga?

În Malaga, verile sunt scurte, calde, umede, aride și în general senine, iar iernile sunt răcoroase, vântoase și parțial înnorate. Pe parcursul anului, temperatura variază de obicei între 7°C și 31°C și rareori scade sub 3°C sau crește peste peste 36°C.

Cea mai bună perioadă a anului pentru a vizita Malaga pentru activități solare și acvatice este de la sfârșitul lunii iunie până la începutul lunii septembrie, adică în clasicul sezon turistic, când temperatura medie este de 28°C. Cea m3ai călduroasă lună pentru Malaga este august, când se înregistrează temperaturi medii de 30° C.

Sezonul rece durează 4 luni, de la jumătatea lui noiembrie până la jumătatea lui martie, cu o temperatură medie zilnică maximă sub 19°C. Cea mai rece lună a anului în Malaga este ianuarie, cu o medie a temperaturii minime de 8°C și a celei maxime de 16°C.

Cum ajungi de la aeroportul din Malaga în oraș?

Aeroportul din Malaga
Aeroportul din Malaga / Foto: Deposit Photos

Aeroportul din Malaga (care se numește oficial Aeroportul Málaga–Costa del Sol) este principalul punct aerian care deservește popularele stațiuni turistice de pe Costa Del Sol. Este situat la aproximativ 10 km sud de Malaga și este considerat al treilea aeroport din Spania după numărul de pasageri (aproximativ 15 milioane de pasageri tranzitează aeroportul din Malaga în fiecare an) și datorită numeroaselor sale conexiuni cu peste 60 de țări.

Aeroportul are trei terminale, ultimul fiind deschis în 2008. Cele mai cunoscute zone turistice la care se poate ajunge cu ușurință de pe aeroportul din Malaga sunt Torremolinos, Benalmadena, Fuengirola și Marbella.

Cei care ajung în Malaga cu avionul se vor întreba probabil cum se poate ajunge de la aeroportul Malaga – Costa del Sol în oraș?

Cu autobuzul: În centrul orașului Malaga se poate ajunge în doar 15 minute de la aeroport, cu ajutorul liniei „A” de autobuz expres. Biletele simple (cu bagaje incluse) costă 3 € și pot fi achiziționate în afara terminalului sau direct la bordul autobuzului (numai în numerar). Stația de autobuz este situată la parterul Terminalului 1.

Autobuzele circulă 24 de ore din 24, având curse frecvente (la intervale de 20-25 de minute în orele de vârf).

Cu trenul: Linia C1 a RENFE face legătura între Aeroportul Malaga și centrul orașului în aproximativ 12 minute, dar și cu alte localități din Costa del Sol, precum Fuengirola (34 minute), Benalmadena (18 minute) și Torremolinos (10 minute). 

Trenurile de pe Linia C1 circulă la un interval de 20 de minute și funcționează de la 5:42 până la 23:20.

Dacă intenționezi să ajungi în centrul orașului Malaga, coboară din tren la ultima stație, care este Centro-Alameda și nu în cea anterioară (Málaga – RENFE). Aceasta este principala gară a orașului și se află la aproximativ 20 de minute de mers pe jos de centrul Malagăi.

Cu taxiul: O cursă cu taxiul din Aeroportul Malaga până în centrul orașului durează 20 de minute și costă minim 17 euro. Taxiurile oficiale sunt albe și au o bandă albastră pe lateral.

Companiile de ridesharing nu sunt neapărat foarte populare în Spania. Cu toate acestea, Uber este o alternativă la taxiurile clasice. Cabify și BlackLane sunt alte companii de ridesharing care operează în Malaga.

Unde să te cazezi în Malaga

Plaza del Obispo Malaga
Plaza del Obispo / Foto: Deposit Photos

O cazare potrivită este esențială pentru a profita la maximum de o vacanță în Malaga. Din fericire, Malaga, fiind a doua cea mai mare provincie din Andaluzia, prezintă o gamă largă de oferte de cazare, de la apartamente ieftine, camere în case particulare și vile cu vedere la mare, așa încât găsirea unui loc de cazare nu presupune eforturi speciale.

Același lucru este valabil și pentru cartierele din Malaga, în caz că ai în vizor o cazare acolo: vei găsi cu ușurință cartierul care ți se potrivește: Malagueta, cel mai plin de viață, cu șirul său de baruri de tapas, El Palo, cel mai tradițional, cu piața sa de pește, sau La Trinidad, cel mai „cultural” cartier, care-ți așterne la picioare centrul istoric.

Ce să mănânci în Malaga. Cel mai bun restaurant din Malaga

Mâncarea și băutura reprezintă o parte importantă a culturii din Malaga, iar orașul are o selecție excelentă de restaurante, baruri și cafenele. Există opțiuni pentru toate gusturile, de la mâncarea spaniolă tradițională la bucătăria internațională. În același timp, însă, sunt câteva preparate specifice zonei și care sunt cu atât mai delicioase cu cât sunt preparate pe Costa del Sol.

espeto de sardinas
Espeto de sardinas / Foto: tonisalado

De pildă, nu poți pleca din Malaga fără să te fi bucurat de terasa unui bar „chiringuito”, de pe plaja din Pedregalejo sau El Palo. Vedetele printre preparatele de vară sunt fritura malagueña (o varietate de pește local prăjit, cum ar fi peștișori roșii, anșoa albă, calamari sau rechin școlar) și celebrele sardine la grătar. Vei descoperi că prepararea unui espeto de sardinas este artă pură: un șir de sardine puse pe o țepușă și prăjite cu sare grunjoasă pe un foc deschis de lemn de măslin. Aceasta este esență pură de Malaga, atunci când vine vorba de gastronomie!

Dar lucrurile nu se opresc aici. Iată ce preparate să mai încerci pe parcursul unei vacanțe în Malaga:

Porra Antequerana

Porra Antequerana ce sa mananci in malaga
Porra Antequerana / Foto: Juan Moyano

Nu este doar o altă supă rece de roșii din familia gazpacho, ci un preparat perfect pentru zilele fierbinți de vară, răcoritor și cremos. Se servește de regulă într-un bol și este însoțit de o garnitură de șuncă Serrano și/sau ton și ou – unii ar putea spune că este cea mai bună parte – care îi adaugă o notă minunată (în privința gustului și texturii). Se prepară din roșii proaspete și coapte, pâine albă, usturoi, ulei de măsline extravirgin, oțet de Sherry și sare.

Vinete cu sirop de trestie de zahăr

Eggplant with Sugar Cane Syrup
Vinete cu sirop d etrestie de zahăr / Foto: spainfoodsherpas.com

Malaga este cunoscută pentru calitatea legumelor sale, care își ating apogeul în Valea Guadalhorce. Vinetele prăjite sunt bune de te lingi pe degete (la propriu), mai ales când le servești cu miel de caña – o melasă groasă făcută din trestie de zahăr care încă mai crește pe coastele din Malaga și Granada. Pare un preparat ușor de făcut, dar atingerea punctului potrivit în care vinetele prăjite devin aurii și crocante necesită antrenament.

Albondigas en Salsa de Almendras

Albondigas en Salsa de Almendras
Albondigas en Salsa de Almendras / Foto: Monkey Business Images

Chifteluțele sunt un preparat spaniol clasic, iar locuitorilor din Malaga le place să le gătească folosind un sos gustos de migdale. Se amestecă ingrediente precum usturoiul, șofranul, pătrunjelul, uleiul de măsline, vinul alb, puiul și bulionul, pentru a crea o mâncare delicioasă.

Pipirrana

pipirrana malaga
Pipirrana / Foto: cocinaabuenashoras.com

Dacă dorești o salată răcoritoare, încearcă pipirrana. Servit în toată regiunea Andaluziei, acest preparat conține ardei grași, roșii, ceapă și măsline tăiate mărunt, împreună cu fructe de mare precum ton sau midii. Cu un dressing din ulei de măsline, oțet, sare și piper, acesta este preparatul perfect pentru o zi călduroasă de vară.

Gambas al Pil-Pil

gambas al pil pil
Gambas al pil pil / Foto: Paul Brighton

Atunci când creveții sunt prăjiți cu ardei iute proaspăt, usturoi, paprika și puțin vin alb, aceștia capătă o aromă… spaniolă. Sosul pil-pil din această rețetă bască își trage numele de la sunetul pe care îl face uleiul în timpul gătitului. Pe lângă creveți, sosul pil-pil se potrivește la fix cu snapper, barramundi și alte tipuri de fructe de mare.

Cel mai bun restaurant din Malaga? Desigur, El Pimpi

Sunt multe restaurante foarte bune în Malaga, dar unul dintre ele se detașează, nu doar prin preparatele oferite ci și prin notorietate. E vorba despre Bodega El Pimpi. Zecile de fotografii cu artiști și vedete care au trecut pe aici, pe care le vei vedea la intrarea în restaurant, arată relevanța acestui loc.

Bodega El Pimpi malaga
Bodega El Pimpi / Foto: El Pimpi

Bodega El Pimpi este, probabil, cel mai emblematic punct culinar din Malaga, locul favorit de luat masa al unor personalități precum Antonio Banderas (care e născut în Malaga și care locuiește în imobilul vecin), Carmen Thyssen, Barceló, Sean Connery, John Malkovich, Tony Blair sau Ducesa de Alba, care au trecut de mai multe ori prin curțile sale andaluze și prin diferitele încăperi.

De altfel, această (inițial) cramă emblematică construită într-o casă veche din secolul al XVIII-lea este un loc de întâlnire pentru oameni de toate vârstele. Este numită după figurile populare ale orașului de odinioară, numite „los pimpis”, tineri care ajutau echipajele navelor ce acostau în Malaga, sau pasagerii acestora, și care au devenit primii ghizi ai orașului.

Bodega a devenit o adevărată instituție a orașului, și nu fără motiv. Servește tapas andaluze clasice, mâncăruri delicioase și vinuri, în încăperile bizare, dar confortabile sau pe terasă. Încearcă mini-sandwichul El Pimpi, brânză de capră și șuncă, însoțit de vin local, iar ca fel principal nu rata obrăjorii de porc.

Concluzie

obiective turistice din malaga
Malaga văzută din castelul Gibralfaro / Foto: Deposit Photos

Ești în căutarea unei destinații de vacanță care oferă peisaje superbe, o istorie bogată și o mulțime de activități care să te țină ocupat? Atunci ia în calcul superba localitate Malaga, din Spania! Vei găsi numeroase obiective turistice în Malaga, între care frumoasa Catedrală și pitoreasca fortăreață Alcazaba și, desigur, există o mulțime de lucruri de făcut și văzut în Malaga, de la cumpărături și mese la restaurantele de tapas până la simpla vizitare a celorlalte atracții. Malaga este nu doar o destinație de vacanță, ci și o excelentă destinație de city break, așa că… tot ce ai de făcut este să-ți rezervi biletul de avion către această localitate din Andaluzia și să începi s-o explorezi.


Pin it!

malaga pinterest

Citește și: Top 10 atracții turistice din Sevilla

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!