Africa

Obiective turistice din Namibia. Cum să vizitezi Namibia.

Foto: walkerssk

Aflată în sud-vestul Africii, Namibia oferă vizitatorilor panorame splendide între deșerturi aride, coaste abrupte bătute de valuri și dune uriașe de nisip care se unduiesc la infinit. Descoperă gheparzii pe parcursul unui safari în Parcul Național Etosha, învață istoria lumii din petroglifele de la Twyfelfontein sau încearcă să faci sandboarding în Swakopmund. O călătorie în această țară este o adevărată încântare pentru spirit, așa că e bine să știi de la început care sunt principalele obiective turistice din Namibia, pentru a înțelege spre ce locuri să-ți îndrepți mai abitir pașii. Ce să faci și ce să vezi în Namibia – iată un mini-ghid pentru cei care doresc să viziteze acest tărâm magic.

harta namibia
Foto: omersukrugoksu

Swakopmund, oraș cunoscut drept capitala de vară a Namibiei, este situat în partea de vest a țării. Este renumit pentru arhitectura de inspirație germană, fiind una dintre destinațiile preferate ale turiștilor care vin în Namibia, și totodată locul ideal pentru practicarea sporturilor extreme.

Cel mai mare centru urban din Namibia este Windhoek, oraș situat în mijlocul țării, capitala Namibiei din 1990, an în care țara și-a căpătat independența. Windhoek găzduiește importante centre academice și culturale, cum ar fi cetatea care adăpostește Muzeul Național, sediul guvernului, teatrul Warehouse și biserica luterană construită la începutul secolului 20.

Deșertul Namib – această „mare de nisip” – poate reprezenta sursa unor experiențe cu adevărat interesante, iar safari-urile printre lei, elefanți și rinoceri reprezintă o adevărată provocare. Coasta Namibiei este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le vei vedea vreodată, unul unde poți admira, printre altele, coloniile de foci sosite de pe insulele din apropiere.

Deși țara are o densitate a populației de numai 2,54 locuitori/km², la nivel național capitala Namibiei și regiunile de nord-est concentrează cea mai mare parte a populației. În schimb, în părțile de sud și vest populația e reprezentată, în bună măsură, doar de mici triburi.

Obiective turistice din Namibia

Harta cu atracțiile turistice din Namibia (zoom pentru detalii):

Sossusvlei

Sossusvlei
Sossusvlei / Foto: Jay Roode

E greu să descrii în cuvinte frumusețea uluitoare a deșertului Namib, unul dintre cele mai vechi, intacte și accidentate peisaje de pe Terra, format acum 55 de milioane de ani. În ciuda vremii, splendoarea sălbatică a acestui deșert rămâne neschimbată. Timpul se oprește în loc în acest ținut unde frumusețea te înconjoară la fiecare pas. 

Sossusvlei este, practic, cea mai cunoscută și spectaculoasă atracție din Namibia. Deșertul este situat în cadrul Parcului Național Namib-Naukluft, cea mai mare zonă de conservare din Africa. Datorită dunelor sale înalte, de aproape 400 de metri, și a luminii frumoase de dimineață și de seară, această zonă este un adevărat rai pentru fotografi. În plus, Sossusvlei este o destinație populară pe tot parcursul anului.

Aflat la aproximativ 60 km est de Oceanul Atlantic, Sossusvlei se traduce literalmente prin „mlaștină fără ieșire”, deoarece dunele lui opresc râul Tsauchab să curgă mai departe. Din cauza condițiilor secetoase din deșertul Namib, râul curge rareori atât de departe, iar zona rămâne uscată în cea mai mare parte a timpului.

Sossusvlei
Sossusvlei / Foto: Deposit Photos

În perioada sezonului ploios, însă, Tsauchab umple teritoriul, atrăgând vizitatori din întreaga lume. Cei pasionați de fotografie se vor bucura de un „lac” sticlos care reflectă dunele din jur. Apa poate rămâne stocată pe o perioadă de timp de până la un an. Animalele vin să se adape, inclusiv elefanții adaptați la deșert, dar și o mare varietate de păsări. Regiunea devine, astfel, o bucată magică a deșertului, oferind priveliște remarcabile.

În ciuda faptului că drumul de 65 de kilometri până la Sossusvlei este asfaltat, toți kilometrii, cu excepția ultimilor 5, sunt ușor de parcurs. Dacă nu ai la dispoziție un vehicul cu tracțiune integrală, există mașini care te pot duce pe ultimii 5 kilometri.

Din păcate, Sossusvlei este de regulă inundat doar o dată pe an, fiind imposibil să programezi o vizită care să coincidă cu acest fenomen. De aceea, trebuie să ai noroc pentru a ajunge în Sossusvlei la momentul potrivit.

Pe de altă parte, unii călători se află în Deșertul Namib la momentul potrivit pentru a vedea Sossusvlei, dar deșertul se transformă într-o mlaștină și ei nu pot ajunge la locul cu pricina. Elefanții pot traversa apa, dar majoritatea vehiculelor nu.

Deadvlei

Deadvlei
Deadvlei / Foto: blueorangestudio

Una dintre cele mai populare atracții turistice din Namibia este Deadvlei, loc folosit ca platoul de filmare pentru multe filme și reclame. Un „bol” de lut alb, dune roșii, salcâmi calcifiați și cer albastru. Fotografiile rezultate sunt de senzație, deoarece contrastul este izbitor.

Dar nu se poate realiza măreția acestui loc decât mergând acolo. Imaginile au întotdeauna o altă dimensiune în viața reală. Fotografiile copacilor și ale dunelor, oricât de frumoase ar fi, nu pot egala frumusețea din Deadvlei, privită cu proprii ochi.

Numele său se mai scrie și Dead Vlei și înseamnă „mlaștină moartă” (din englezescul dead, și afrikaans-ul vlei – mlaștină sau lac).

Sesriem

Sesriem
Sesriem / Foto: Mara Duchetti

Pentru a ajunge la Deadvlei te vei opri mai întâi la Sesriem, unde se află intrarea în Parcul Namib-Naukluft. De la Windhoek, ai nevoie de aproximativ 4 sau 5 ore de condus (în mare parte în deșert). Odată ajuns în Sesriem, nu există nicio posibilitate de a te rătăci. Intrarea în parc se află în apropierea singurei benzinării din Sesriem (dacă vii cu o mașină privată, poți profita de acest lucru pentru a realimenta).

Pentru a intra în parc, va trebui să plătești o taxă. În 2022, aceasta era de aproximativ 9 USD de adult, 6 USD și 3 USD pentru fiecare vehicul, până la 10 locuri.

Big Daddy și Duna 45

dune 45 namibia
Răsăritul, de pe vârful Dunei 45 / Foto: Deposit Photos

Odată intrat în parc, este nevoie de aproximativ o oră pentru a ajunge la Dune 45, care se află la 45 km de la intrare (de aici și numele). Pentru a ajunge la Deadvlei, trei de Dune 45 până ajungi la următoarea parcare. Majoritatea vizitatorilor își lasă mașinile acolo și iau o mașină 4×4, din cauza faptului că ultimii 2 km până la Deadvlei trec prin drumuri nisipoase, în mijlocul dunelor, și posibilitatea de a rămâne blocat acolo este mare dacă nu ești un profesionist al locului și nu ai un vehicul pe măsură. Costul acestui serviciu este de circa 11 USD de persoană.

În Deșertul Namib se află niște dune de nisip înalte de aproape 400 de metri, fapt ce-l aduce în postura de a fi unul dintre cele mai înalte deșerturi din lume. Deși există nenumărate dune de diferite înălțimi din care poți alege, cei mai mulți călători se îndreaptă spre Big Daddy și Dune 45. Indiferent de vârstă sau de abilitățile tale, poți urca pe culmea dunei sau poți face o drumeție parțială, poți să te dai la vale pe un versant sau pur și simplu poți admira dunele în cascadă de sub vlei

Ideal e să petreci cel puțin o noapte în interiorul parcului și să încerci să prinzi răsăritul de soare din vârful dunei Big Daddy.

Duna Big Daddy
Duna Big Daddy / Foto: Christian Edelmann

La sosire, sugestia este să începi prin a urca pe Big Daddy, cea mai înaltă dună din regiune, cu cei 325 de metri ai săi. Big Daddy este situată între Sossusvlei și Deadvlei. Odată ajuns în vârful dunei, te poți bucura de o priveliște excepțională asupra Deadvlei-ului. Apoi poți să-ți dai drumul pe panta din nisip, pentru a ajunge în inima acestuia. O experiență de neuitat.

Chiar dacă Big Daddy se ridică la înălțimea de 325 de metri, aceasta nu este cea mai înaltă dună din Deșertul Namib. Dune 7, care măsoară 388 de metri, primește această onoare. De-a lungul râului Tsauchab, Dune 7 este cea de-a șaptea dună, de unde și numele ei.

În ceea ce privește Dune 45, aflată, după cum precizam mai sus, la 45 km de poartă, de-a lungul unui drum asfaltat, la ea se poate ajunge ușor cu un 2×4. Datorită formei intrigante și accesibilității, Dune 45 a devenit cea mai fotografiată dună de nisip din lume. 

Poți urca pe Dune 45, sugestia fiind să mergi dimineața devreme, pentru a vedea răsăritul soarelui peste vlei. Din vârful care se ridică la 85 de metri vei fi răsfățat cu o uluitoare panoramă a văii înconjurătoare. O priveliște de admirat în lumina dimineții și a serii este și cea a zonei ce o înconjoară, care pare un peisaj selenar.

Vântul a purtat nisipul de pe coasta Namibiei pentru a crea dunele din Deșertul Namib. Datorită conținutului de oxid de fier din nisip, acesta este de culoare roșie. Lumina și aspectul culorii caracteristice a dunelor se schimbă în funcție de momentul zilei, ceea ce le face interesante de fotografiat la orice oră din zi. Dunele din Sossusvlei sunt denumite „dunele stea”, deoarece vântul le suflă din toate direcțiile. Ca urmare, vânturile fac ca nisipul să formeze mai multe brațe caracteristice stelelor.

Poți ajunge apoi la Sossusvlei, aflat la un kilometru distanță, și apoi să continui expediția. Nu uita să pui în rucsac apă din belșug, o cremă bună de protecție solară, o pălărie, pantofi buni și haine ușoare, cu care să te acoperi. Condițiile din deșert pot fi deosebit de dificile uneori.

Majoritatea opțiunilor de cazare din zonă se află în Sesriem sau în jurul acestuia (în mijlocul deșertului). Fie că alegi o rulotă namibiană sau să fii oaspete al unui hotel de cinci stele, există o variantă pentru toate buzunarele și gusturile. Dacă dorești să te cazezi în Parcul Namib-Naukluft, există o singură opțiune, Sossus Dune Lodge. Aceasta are avantajul uriaș de a le oferi oaspeților săi posibilitatea de a ajunge la Sossusvlei și Deadvlei înainte de deschiderea parcului pentru publicul larg.

Unele dintre cazări sunt situate la câteva zeci de kilometri de Sesriem. Dacă nu te deranjează să conduci un pic, aceasta poate fi o idee bună pentru a-ți asigura un refugiu liniștit și pentru a economisi la tariful de noapte.

Parcul Etosha

Parcul Național Etosha
Parcul Național Etosha / Foto: Tomasz Wozniak

Ce să vezi în Namibia cu orice preț? Fără-ndoială… Parcul Etosha. Este una dintre cele mai importante atracții turistice din Namibia. Safariul promite să fie de neuitat în acest spațiu conservat cu o suprafață de aproximativ 22.000 de hectare, din care doar o treime este deschis publicului. Dar nu-ți face griji; chiar și-așa, sunt multe de făcut! 114 specii de mamifere și 340 de specii de păsări trăiesc aici în deplină libertate.

Vei întâlni elefanți, zebre, antilope sălbatice, springboks, lei, oryx, girafe, kudus, rinoceri și multe alte animale. Doar bivolul lipsește pentru a fi considerat un parc din categoria „Big Five”. În plus, potecile de pietriș sunt în stare foarte bună. Poți traversa parcul cu propriul vehicul fără probleme și, alegând această opțiune, vei avea parte de ceva mai multă libertate. Dar reține că este esențial să respecți regulile de conducere, una dintre acestea fiind că limita de viteză este de 60 km/oră. De asemenea, este strict interzis să părăsești drumul și vehiculul în care te afli, fiindcă în joc se află siguranța ta și a animalelor.

Parcul Național Etosha
Parcul Național Etosha / Foto: Digital Vision

În limba locală Ovambo, Etosha se traduce prin „loc mare și alb”. Și asta pentru un motiv întemeiat: Etosha Pan este, în mod logic, principala atracție a parcului. O imensă întindere albă care acoperă aproximativ 4.800 km², aproape un sfert din parc. Cu o lungime de 130 km și o lățime de până la 50 km, este cea mai mare salină din Africa, fiind vizibilă chiar și din spațiu.

Specialiștii estimează că această zonă s-a format acum mai bine de 100 de milioane de ani. În urmă cu aproximativ 16.000 de ani, râul Kunene, care își are originea în Angola, curgea spre Etosha. De-a lungul secolelor, a devenit un lac vast și adânc dar, din cauza mișcării plăcilor tectonice, râul a fost deviat și a luat direcția Atlanticului. Lacul a început apoi să se usuce încet, lăsând mlaștina sărată pe care o vedem astăzi.

Poți dormi în parc, unde lodge-uri și campinguri te întâmpină sub un cer înstelat, într-o liniște întreruptă doar de urletele hienelor. O noapte magică ce-ți va rămâne întipărită în memorie pentru mult timp. Se recomandă să mergi în apropierea gurilor de apă, dimineața devreme sau la sfârșitul zilei – când este mai puțin cald – pentru a avea mai multe șanse de a observa animalele.

Parcul poate fi vizitat pe tot parcursul anului, chiar dacă sezonul uscat din timpul iernii sudice (iunie-octombrie, cu un vârf între iulie și septembrie) este de preferat dacă dorești să vezi mai multe mamifere.

Sezonul ploios, între noiembrie și mai, și mai ales între decembrie și martie, este considerat mai puțin prielnic pentru observarea animalelor, care tind să se disperseze, deoarece apa este prezentă în cea mai mare parte a parcului. Cu toate acestea, este un sezon foarte bun pentru observarea păsărilor migratoare, în special a păsărilor flamingo roz.

Swakopmund

Swakopmund
Swakopmund / Foto: znm

Situată pe coasta atlantică a țării, Swakopmund este o mică stațiune care constituie poarta de acces către coasta Skeleton, despre care vom vorbi în continuare.

Înainte de toate, trebuie remarcat faptul că Swakopmund se bucură de o locație ideală. Se află la jumătatea distanței dintre extraordinarul Deșert Namib și superba regiune Damaraland, două etape cheie ale unei excursii în Namibia. Distanțele fiind semnificative în Namibia, Swakopmund este o etapă aproape obligatorie pentru a conecta aceste două regiuni excepționale.

După mai multe zile petrecute în deșert sau în inima tufișurilor namibiene, acest oraș de coastă oferă o adevărată oază de aer. În plus, Swakopmund se află la doar 3 ore și jumătate de mers cu mașina de capitale Windhoek, iar micul oraș Walvis Bay, situat la 40 km distanță, dispune de un aeroport internațional, fiind foarte ușor accesibil.

Swakopmund namibia
Swakopmund, vedere din turnul Woermann House / Foto: Deposit Photos

Începe prin a te plimba pe străzile liniștite ale orașului pentru a contempla fațada Woermann Haus – o frumoasă casă colonială germană – sau deschide ușile muzeului pentru a afla mai multe despre istoria, fauna și flora locală.

Casa Woermann a fost construită pentru a fi sediul central al Damara & Namaqua Trading Company dovedindu-se utilă ca punct de reper pentru navele care se apropiau de coastă. La mijlocul secolului XX, a fost transformată în școală și, mai târziu, în bibliotecă și centru de artă, funcție pe care o ocupă și astăzi.

Swakopmund
Hohenzollernhaus, veche construcție colonială germană în Swakopmund / Foto: namibelephant

Dar cea mai bună parte a Swakopmundului este să ieși în zona înconjurătoare și să faci surf pe dunele de nisip care se ridică din ocean. Odată ajuns în vârf, te vei bucura de o panoramă somptuoasă înainte de a coborî cu toată viteza pe placă.

Iar dacă preferi activități mai relaxante, nu ezita să profiți de frumoasa plajă din Swakopmund. Aceasta este mărginită de Beira Mar, o promenadă doldora de magazine și restaurante mici, perfectă pentru o plimbare la ceas de înserare. De asemenea, poți vizita Craft Market, o mică piață de artă dedicată comunității și sprijinirii artizanilor locali. O ocazie excelentă de a cumpăra câteva suveniruri în timp ce faci o faptă caritabilă.

Pelican Point

Pelican-Point
Pelican Point / Foto: Goddart Photography

Dacă încă te întrebi ce să vezi și să faci în Namibia, pentru o schimbare de ritm ce-ai zice de o excursie cu caiacul printre foci? O colonie impresionantă de mii de foci consideră Walvis Bay și Pelican Point drept propria lor casă, iar tu vei putea să te apropii cât mai mult de ele.

Mirosul este un pic deconcertant la început – a se citi „grețos” – dar vivacitatea focilor care vin să se joace cu tine te va face să uiți rapid acest mic inconvenient. Alte animale își depun ouăle în apropiere, cum ar fi poeticii flamingo roz sau pelicanii cu gușile lor imense.

Skeleton Coast

Epave pe Skeleton Coast
Epave pe Skeleton Coast / Foto: Deposit Photos

Skeleton Coast (Coasta scheletelor) este, fără îndoială, unul dintre cele mai surprinzătoare locuri de vizitat în Namibia. Își datorează numele unui scriitor, John Henry Marsh, ale cărui cărți relatează povestea scufundării unui vas, Dunedin Star. De altfel, de-a lungul coastei există multe epave de nave care atestă cât de greu era să acostezi aici.

Ici și colo, vei găsi pe plaje și oase de balenă, iar pasionații de păsări pot descoperi cu binoclul aproape 250 de specii. Pentru a vizita zona sunt disponibile două mijloace de transport: un tur cu elicopterul, care survoleză regiunea, sau unul cu mașina (recomandarea fiind un 4×4, deoarece drumul este uneori dificil de parcurs pe anumite porțiuni, în special cele de pământ).

Sandwich Harbour
Sandwich Harbour / Foto: Sohadiszno

De la Skeleton Coast, poți face o excursie la Sandwich Harbour, care este unul dintre singurele locuri din lume unde deșertul se întâlnește cu oceanul, uneori acoperit de o ceață oarecum fantomatică. Probabil că ghidul te va duce să vevezideți o colonie de flamingo care și-a stabilit reședința în zonă sau câteva antilope, șopârle și geckos care trăiesc în nisip.

Canionul Fish River

Fish River Canyon
Fish River Canyon / Foto: Meinzahn

Canionul Fish River, al doilea cel mai mare canion din lume, după Marele Canion, din Statele Unite, este un loc de neratat dacă intenționezi să vizitezi Namibia. Aflat la granița cu Africa de Sud, această bijuterie naturală situată în sudul extrem al țării, captivează imaginația cu cei 160 de kilometri lungime, 27 lățime și 550 de metri adâncime.

Principala activitate în Canionul Fish River este, bineînțeles, să admiri priveliștea cuvântul care o descrie cel mai bine fiind „spectaculoasă”. Mai multe puncte de belvedere au fost amenajate în jurul canionului pentru a profita la maximum de el. Principalul este situat în Hobas, dar și celelalte sunt la fel de impresionante. Se poate ajunge la ele cu mașina, dar cel mai bun mod de a le atinge este pe jos, drumețiile fiind o activitate foarte populară în canion.

Cei foarte contemplativi vor merge din punct de belvedere în punct de belvedere pentru a se bucura de peisaje excepționale. Cei mai curajoși vor opta pentru Fish River Hiking Trail, care îi va duce până la fundul canionului în urma unei plimbări de 85 de kilometri în 3 până la 5 zile. Izvoarele calde îți vor permite să te relaxezi în timp ce observi faliile săpate de eroziune timp de peste două milioane de ani.

Poți pleca de unul singur în această aventură, dar, deoarece nu există facilități pentru drumeții autoghidate, trebuie să ai o grijă imensă. Regulile de siguranță sunt multe și trebuie respectate în permanență. În cazul cel mai probabil că optezi pentru o drumeție cu ghid, poți afla mult mai multe despre secretele canionului Fish River și chiar poți coborî în rapel până la fundul defileului. De departe, cea mai populară drumeție este Fish River Hiking Trail. Este nevoie de 3 până la 5 zile pentru a parcurge această rută și a-i duce pe vizitatori pe o distanță de 85 de kilometri în interiorul canionului.

Windhoek

Windhoek
Windhoek / Foto: Deposit Photos

Dacă vizitezi Namibia, probabil că vei ateriza în capitala țării, Windhoek, un oraș foarte agreabil, care merită descoperit. Situat în centrul țării, la peste 1.500 de metri altitudine, Windhoek e locul perfect pentru a-ți începe călătoria, deoarece de aici poți ajunge rapid la multe alte locuri de interes.

Emblema orașului este frumoasa biserică luterană, construită în 1910, aflată într-o piață din centru. De asemenea, poți vizita mai multe muzee din capitală, precum Muzeul Independenței, care prezintă istoria dificilă a țării și lupta namibienilor împotriva coloniștilor germani și a sud-africanilor.

Biserica Luterană din Windhoek
Biserica Luterană din Windhoek / Foto: miroslav_1

De asemenea, vei avea ocazia să vizitezi Centrul Meșteșugăresc din Namibia, unde sunt realizate multe dintre artizanaturile tradiționale namibiene. Aici se află 40 de magazine, unde vei găsi o mulțime de suveniruri interesante.

Twyfelfontein

Twyfelfontein
Twyfelfontein / Foto: Oscar David Toledo Marin

Situl Twyfelfontein (care înseamnă „sursă incertă”) găzduiește una dintre cele mai mari concentrații de gravuri rupestre din Africa, vechi de mii de ani. Pentru a descoperi aceste petroglife, trebuie să urmezi ghidul și să te lași purtat de istorie. Sunt reprezentate mai ales animale, unele foarte ușor de recunoscut, altele mai puțin. Te poți lăsa ușor prins în jocul ghicitului în fața acestor gravuri care atestă existența unei bogate și importante faune în trecut.

La câțiva kilometri distanță se află situl Organ Pipe. Aceste stânci popt fi de interes turistic, mai ales că se pot „combina” cu zona Twyflefontein, precum și cu Burnt Mountain, un munte arid care pare să fi ars la propriu, cu ceva vreme în urmă.

Kaokoland

himba trib namibia
Popualția tribului Himba, din nordul Namibiei / Foto: Deposit Photos

Când te întrebi ce să faci și ce să vezi în Namibia și care sunt atracțiile turistice din această țară, ia în calcul și un ocol spre nordul țării, pentru a cunoaște locuitorii Himbas din Kaokoland. Agențiile de turism organizează tururi ghidate în satele de aici, care-ți vor permite să afli mai multe despre modul de viață ancestral al acestor triburi bantu.

Aici, femeile își vopsesc corpul și părul lung în roșu, folosind un amestec de pudră de ocru și grăsime, pentru a-și proteja pielea și pletele de soare și de clima aspră. Acestea vor fi bucuroase să-ți împărtășească câteva dintre rețetele preparatelor lor cosmetice.

Kolmanskop

Kolmanskop
Orașul-fantomă Kolmanskop / Foto: Canva Photos

Printre alte obiective turistice din Namibia, aflate în zona misterioasă, se află și orașul-fantomă Kolmanskop. Acesta a ieșit la vedere la începutul secolului XX, în urma descoperirii unui diamant în zonă, și, pentru o vreme, a găzduit familii de mineri aflate în căutarea unui filon de valoare.

Un cazinou, un spital și chiar o piscină au fost construite înainte ca satul să fie depopulat în anii 30 ai secolului trecut, în favoarea apariției unor mine mai profitabile. Astăzi, locul se poate explora, aceste fiind invadat treptat de nisip. Câteva piese de mobilier și un mic muzeu îți vor „vorbi” mai multe despre istoria lui Kolmanskop și a locuitorilor săi.

Sfaturi pentru o excursie în Namibia. Ce să nu faci dacă mergi în Namibia

În general, Namibia nu prezintă probleme de securitate, cu excepția marilor orașe precum Windhoek sau Swakopmund. Într-adevăr, furturile din buzunare, atacurile fizice și escrocheriile cu cărți de credit fac parte din gama de infracțiuni ale delicvenților locali. Prin urmare, este important să te folosești de bunul simț pentru a evita riscul de a cade pradă hoților. Pentru siguranță, este mai bine să nu te plimbi singur noaptea, mai ales în zonele pustii. Dar acest lcuru se aplică mai pretutindeni în lume.

Prudența este necesară și pe șosele, deoarece accidentele sunt, din păcate, frecvente. Normele de siguranță rutieră și regulile de circulație nu sunt întotdeauna respectate în Namibia. Este de preferat să conduci într-un ritm moderat și să păstrezi o anumită distanță față de alte vehicule.

Pe timp de noapte, animalele sălbatice traversează uneori drumurile. Acest lucru se datorează faptului că sunt atrase de lumina farurilor, ceea ce poate fi periculos dacă nu le observi la timp. Este mai sigur să conduci doar pe timp de zi, mai ales dacă ai de parcurs distanțe lungi.

În plus, de multe ori nu vei vedea pe nimeni timp de mai mulți kilometri atunci când părăsești orașul. Deși riscurile sunt minime, nu ești în siguranță în fața riscului de a fi jefuit.

Windhoek  namibia
Windhoek / Foto: Sekundemal

În general, riscurile sunt reduse atunci când te îndepărtezi de marile orașe. Oriunde mergi, abordează o ținută simplă și evită să arăți ca un turist. Nu purta bijuterii de valoare și nu mânui dispozitivele digitale în spațiile publice. Aplicarea câtorva reguli elementare de bun simț îți va permite să realizezi un circuit în Namibia ferit de potențialele pericole.

Namibia este una dintre țările în care trebuie să se acorde o atenție deosebită igienei alimentare. Pe cât posibil, ar trebui să se evite să se bea apă de la robinet, cuburile de gheață și sucul de fructe nesigilat, precum și consumul de alimente crude.

Din cauza căldurii și a climatului foarte uscat, călătorii sunt sfătuiți să bea multă apă îmbuteliată și să fie atenți la deshidratare.

O altă amenințare reală este riscul de contractare a bolilor cu transmitere sexuală/ SIDA. Nu ignora toate mijloacele de protecție disponibile, în special prezervativele, dacă ai de gând să faci amor cu localnicii.

Când să vizitezi Namibia?

namibia
Foto: Luckohnen

Clima este sursa unor pericole naturale în Namibia. În timpul sezonului ploios, drumurile neasfaltate sunt adesea complet impracticabile. Ploile abundente tind, de asemenea, să provoace inundații, chiar și în zonele urbane. Din acest motiv, cel mai bine este să planifici o călătorie în timpul sezonului uscat, mai ales dacă dorești să te bucuri de frumoasele atracții turistice din Namibia.

În general, Namibia are trei anotimpuri principale:

  • Iarna, din mai până în septembrie
  • Vara caldă și uscată, din octombrie până în decembrie
  • Sezonul ploios, din ianuarie până în aprilie

Seceta este, de asemenea, un pericol în Namibia, care este o țară semi-aridă. Căldura este intensă, iar găsirea de alimente proaspete în zonele afectate poate deveni dificilă, dacă nu chiar imposibilă.

Namibia are o climă tipic deșertică, cu unele variații în funcție de regiune. Regiunea deșertică Namib are variații semnificative de temperatură în timpul verii, cu vârfuri de 40°C în timpul zilei și un minim de 0°C noaptea. În timpul iernii, deșertul este încălzit de vânturile dinspre est, ceea ce provoacă adesea mari furtuni de nisip. În interior, iarna este blândă și uscată, în timp ce vara este umedă și foarte caldă.

Cultura namibiană

Lüderitz
Lüderitz / Foto: znm

Namibia este una dintre puținele țări colonizate de germani. De aceea, orașe precum Windhoek, Swakopmund sau Lüderitz sunt marcate de cultura germană și olandeză, în special prin arhitectura colonială. Dar cum Namibia este o țară relativ nouă, tradițiile zecilor de grupuri etnice care alcătuiesc populația locală sunt încă foarte prezente.

Dansurile, cântecele, arta și poveștile inseparabile de tradiția orală africană, precum și cultul strămoșilor, ocupă un loc important, mai ales în rândul populației Himba.

Concluzie

Namibia este o țară din Africa de Vest care în mod cert nu poate lăsa pe nimeni indiferent. Pe parcursul unui safari sau al excursiilor în sălbăticie, vei descoperi peisaje variate și o faună bogată. De asemenea, vei avea ocazia să vizitezi într-un mod original locuri de neuitat. Ai alte obiective turistice din Namibia pe care le recomanzi? Menționează-le în comentarii pentru cititorii noștri!

Pin it!

Citește și: Top 10 locuri de vizitat în Kenya

Tags
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!