Europa

Obiective turistice din Rhodos. Ce să faci și ce să vezi în insula Colosului

Portul din Rhodos
Cetatea Sf. Nicolae din Portul Mandraki, cu cele două coloane amplasate pe locul picioarelui fostului Colos

Insula Rhodos este unul dintre numele „grele” atunci când vine vorba despre vacanțele în Grecia. Eu unul am rămas fascinat de capitala acestei insule, un oraș atât de frumos, încât soarele pare să se învârtească după el. Dacă nu ai ajuns încă în Rhodos, e momentul să treci această insulă grecească pe lista scurtă de călătorie. Deoarece cea mai mare dintre insulele arhipelagului Dodecaneselor este destinația de călătorie perfectă pentru cei care doresc să combine relaxarea la plajă cu istoria, arhitectura și, nu în cele din urmă, cu o gastronomie delicioasă. În acest sens, am selectat cele mai frumoase obiective turistice din Rhodos, pentru a te impulsiona să vizitezi locul care odinioară era vegheat de celebrul Colos.

Rhodos

Pleci în vacanță în insula Colosului? Aici ai cele mai bune hoteluri din Rhodos!


Un pic de istorie rhodosiană

În Rhodos există la fiecare pas semne ale luptei localnicilor cu războiul, ale nevoii lor de vigilență constantă și ale trecerii implacabile a timpului. În același timp, puterea, prosperitatea, influențele străine și autoritatea foștilor conducători ai insulei sunt evidente și în zilele noastre. Rhodos are o poziție strategică, e bogată în resurse și are un trecut marcat de prezența mai multor culturi, de la minoicii și micenienii din Epoca Bronzului la persanii despotici de mai târziu, la imperiile romanilor, bizantinilor, cruciaților, otomanilor și chiar italienilor de dinainte de al Doilea Război Mondial.

Insula Rhodos nu a fost însă în permanență sub stăpânire străină. După eliberarea de sub sceptrul Atenei, care domina zona Mării Egee în secolul 5 î.Hr. și înainte de invazia romanilor, Rhodosul a atins o perioadă de înflorire în perioada elenistică (secolele 4-2 î.Hr.). A devenit o putere maritimă autonomă care domina mările din estul Mediteranei prin intermediul uriașei sale flote de nave comerciale și a unui cod de legi maritime foarte respectat.

Dacă studiem un pic mitologia, aflăm că insula a apărut din mare, ca un dar de la Zeus pentru Helios, zeul soarelui, a cărui soție, Rhodos, fiica lui Poseidon, i-a dăruit șapte fii. Trei dintre nepoții lui Helios – Kamiros, Lindos și Ialysos – au fost eroii care au dat numele principalelor orașe ale insulei.

Rhodos și-a căpătat un renume și ca centru de filosofie, retorică și literatură. Printre personalitățile marcante care au provenit din această insulă sau care o frecventau se numără Apollonius Malakos, Posidonius, Panaitos, Aeschines, Rhodos fiind vizitată, de asemenea, de Iulius Cezar și Cicero.

În 408 î.Hr., cele trei comunități principale de pe insulă și-au unit forțele pentru a crea un nou oraș-stat în orașul Rhodos, care, aproximativ 2.500 de ani mai târziu, rămâne capitala și centrul economic, comercial și cultural al insulei. Așadar, hai să vedem ce să faci și ce să vezi în Rhodos, într-o vacanță „activă”.

Obiective turistice din Rhodos

Harta cu principalele obiective turistice din Rhodos (zoom pentru detalii)

Desigur, o vacanță în Grecia are, în principiu, o componentă majoră legată de plaje. Despre plajele din Rhodos poți citi mai multe și aici, așa că, pentru moment vom lăsa un pic mai la urmă plajele și ne vom concentra pe alte obiective turistice din Rhodos. Pentru mine (și nu numai), nu poți pleca în explorarea insulei fără să treci mai întâi prin Orașul Vechi Rhodos, ca să faci o primă „baie” în fascinanta lui istorie.

Orașul Vechi Rhodos

Rhodos

Capitala insulei Rhodos este orașul cu același nume – Rhodos. Localitatea se află în extremitatea nord-estică a insulei, fiind împărțită în două – o parte nouă, modernă, care include portul Mandraki, și orașul vechi, urbe medievală, înconjurată de ziduri de apărare, situat la vest de port.

Orașul Vechi Rhodos este unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa fiind inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO începând cu anul 1988. Se spune, de asemenea, că este cel mai vechi oraș medieval locuit din Europa, având aproximativ 6000 de locuitori care trăiesc și lucrează între zidurile sale.

Rhodos

Construit de Cavalerii Ioaniți la începutul secolului al 14-lea pe rămășițele fortificațiilor bizantine, orașul medieval este înconjurat de ziduri lungi de 4 km, întrerupte de șapte porți principale. Odată ce treci prin aceste porți, vei fi aruncat înapoi în era cavalerilor și a turcilor otomani care au cucerit insula și orașul vechi în 1522. Otomanii au rămas în Rhodos timp de mai multe secole, până când trupele italiene au preluat controlul, în 1912.

Rhodos

Ca urmare, orașul vechi Rhodos este un amestec de influențe arhitectonice și culturale diferite. În timp ce te plimbi pe străzile înguste și pietruite, vei întâlni biserici creștine, moschee, o sinagogă evreiască, băi antice, palate medievale…

Cel mai reprezentativ exemplu este grandiosul Palat al Marelui Maestru al Cavalerilor, construit în secolul al 14-lea pe locul unei foste cetăți bizantine. Strada pietruită a Cavalerilor face legătura între Palatul Marelui Maestru al Cavalerilor și un impresionant Muzeu Arheologic, unde poți admira o bogată colecție de artefacte, obiecte și lucrări de artă antice descoperite de arheologi pe insula Rhodos.

Fântâna Sidrivani
Fântâna Sidrivani din Orașul Vechi / Foto: Deposit Photos

Impozanta moschee a lui Suleiman, de culoare roșie, se află la doi pași de palat, la capătul străzii Sokratous. Numită după Suleiman Magnificul, pentru a comemora cucerirea Rhodosului de către acesta în 1522, aceasta este cea mai impresionantă moschee de pe insulă.

O rețea de străzi vechi, piețe și alei pline de nenumărate magazine pitorești, restaurante, baruri și repere istorice te așteaptă între zidurile acestui fascinant oraș medieval. Pregătește-te pentru o plimbare lungă dacă vrei să-l explorezi pe deplin și, mai ales, nu uita aparatul foto, deoarece vei fi uimit de frumusețea și farmecul său incredibil.

Turnul cu ceas rhodos
Turnul cu ceas (Roloi) / Foto: Electrofear

Iar dacă vrei să vezi orașul de sus, urcă-te în Turnul cu Ceas Roloi, construit în secolul 7, avariat de o explozie în 1856 și reconstruit de către Fethi Pașa. Este cel mai înalt punct din orașul vechi de unde vei avea parte de panorame extraordinare.

Portul Mandraki

portul mandraki
Portul Mandraki / Foto: emicristea

Portul Mandraki se află în partea de est a orașului Rhodos, fiind una dintre principalele atracții ale orașului-capitală. Și asta în principal fiindcă aici s-a construit în anul 282 î.Hr. Colosul din Rhodos, o statuie a lui Helios, zeul grec al soarelui, înaltă de 33 de metri, considerată una dintre cele șapte minuni ale lumii antice și, din păcate, distrusă în urma cutremurului din 226 î.Hr.

În prezent, pe locul în care se aflau picioarele Colosului se află două statui ce reprezintă doi cerbi, mascul și femelă, Elafos și Elafina, simboluri ale insulei, ridicate pe două coloane care marchează intrarea în port.

Portul Mandraki este o zonă plină de viață, dar și de iahturi, bărci, restaurante și cafenele, precum și de câteva repere istorice importante, inclusiv cetatea Sfântul Nicolae, ridicată în secolul al 14-lea și farul său, cele trei mori de vânt medievale, Nea Agora („Piața Nouă”), Biserica Buna Vestire a Fecioarei Maria, cu frumoasa ei clopotniță, Palatul Guvernatorului și altele.

Portul din Rhodos
Cetatea Sf. Nicolae din Portul Mandraki, cu cele două coloane amplasate pe locul picioarelui fostului Colos

Zona portului Mandraki a fost construită și reconstruită după cucerirea de către italieni a Rhodosului, în prima jumătate a secolului 20. Arhitectul italian Florestano Di Fausto, considerat părintele Rhodosului „italian”, a proiectat în 1923 zona portului Mandraki așa cum o cunoaștem astăzi, cu o frumoasă promenadă la malul mării și clădiri ce amestecă stiluri arhitectonice otomane, venețiene, renascentiste și locale.

Mandraki este, de asemenea, principalul port de feribot și de croazieră al insulei Rhodos, plin de turiști și de operatori turistici locali care oferă excursii cu barca spre insulele Symi, Lindos, izvoarele Kalithea și alte atracții.

Dacă stai în orașul Rhodos pentru câteva zile, vizitează portul Mandraki atât ziua, cât și seara, deoarece atmosfera de la asfințit este remarcabilă, iar plimbarea la ceasuri de seară este o reală încântare.

Lindos

Golful Lindos
Golful Lindos / Foto: Freeartist

După ce ți-ai făcut „plinul” cu orașul vechi Rhodos, prima destinație din afara acestuia ar trebui să fie Lindos. Pentru că Lindos e una dintre cele mai frumoase localități de pe insulă, aflată la circa 50 km sud de orașul Rhodos. Lindos este clasificat drept un sit arheologic de importanță majoră și, în plus, oferă peisaje demne de pus pe cărțile poștale, cu casele lui albe construite pe versanți și Acropolele ce domină satul și marea.

Lindos rhodos
Lindos / Foto: Canva Photos

Lindos a fost fondat de către dorieni, în secolul 10 î.Hr. și a devenit apoi principalul centru comercial al insulei până la înființarea orașului Rhodos (sec. 5 î.Hr.). De-a lungul istoriei s-a aflat sub stăpânire greacă, romană, bizantină, Ioanită, otomană.

Lindos e o localitate exclusiv pietonală, prin urmare va trebui să lași mașina în parcarea gratuită, apoi să faci câțiva pași pentru a ajunge la intrare. Satul e un labirint de străduțe înguste mărginite de case albe ce adăpostesc tot felul de magazine, baruri, cafenele, taverne și hoteluri. Este un loc plin de viață, care se mândrește și cu două plaje foarte frumoase: plaja Lindos și Golful Sf. Pavel, acesta din urmă devenit celebru datorită capelei albe, un loc foarte popular pentru nunți.

Lindos acropolis
Acropolis din Lindos / Foto: Canva Photos

Dar principala atracție turistică din Lindos o reprezintă Acropola, dominată de masivul templu doric al Atenei Lindia (ce datează din jurul anului 300 î.Hr.) și de alte câteva structuri importante, între care Propileea Sanctuarului (sec. 4 î.Hr.), vestigiile unui templu roman, Castelul Cavalerilor Ioaniți (1317) și Biserica Sfântului Ioan.

S-ar putea să ți se pară un supliciu să urci pe Acropole, dar sugestia este să o faci fără a te gândi prea mult (nu apela la măgăruși, ca să nu abuzezi animalele!). E o ascensiune de 10-15 minute, neplăcută pe o zi toridă și dacă nu ai o condiție fizică pusă la punct, dar neimportantă în raport cu priveliștile pe care le vei avea de sus. Biletul de intrare la Acropolis Lindos costă 12 euro (în 2022).

Valea Fluturilor

Valea cu fluturi rhodos
Valea fluturilor / Foto: Canva Photos

Dacă nu ai ajuns încă în Rhodos, probabil ai auzit, totuși, de la prietenii care au vizitat insula, despre Valea Fluturilor. Este locul obligatoriu de vizitat pentru toți cei care iubesc natura și frumusețile ei.

Valea Fluturilor (în greacă, Petaloudes) este o rezervație naturală situată la circa 30 km de orașul Rhodos. Între lunile iunie și septembrie, în această vale își fac apariția milioane de fluturi, cea mai populară specie fiind Tigrul Jersey (Panaxia Quadripunctaria) ai căror reprezentanți au o culoare neagră-maronie, cu pete galbene.

Locul este plin nu doar de fluturi, ci și de specii rare de animale și plante, poteci pietruite, iazuri, poduri de lemn, mici cascade – toate acestea generând o atmosferă feerică, de poveste. E drept, în plin sezon Valea Fluturilor este aglomerată, dar asta nu o face mai puțin frumoasă. Taxa de intrare este de 5 euro (în sezon, fiindcă în restul anului e 2 euro), iar vizita durează circa două ore. Valea se împarte în două – plimbarea ar trebui să înceapă din zona superioară iar traseele sunt bine marcate pe hărți.

Situl arheologic Kamiros

Kamiros
Kamiros / Foto: ianwool

Pe coasta de nord-vest a insulei Rhodos, la circa 40 km de capitală, se află orașul antic Kamiros (sau Kameiros). Întemeiat de dorieni în secolul 8 î.Hr., Kamiros a fost unul dintre cele mai puternice orașe ale epocii, alături de Lindos și Ialyssos. Construit pe o poziție strategică, cu vedere la Marea Egee, era organizat pe trei niveluri, de la superiorul Acropolis la terasa de mijloc, plină de străzi rezidențiale și locuințe și până la terasa inferioară, unde se aflau Templul lui Apollo și spațiile publice.

Distrus în urma a doua cutremure, Kamiros și-a pierdut în cele din urmă importanța. Dar, în zilele noastre poți lua aminte de acest loc cândva măreț, plimbându-te printre ruine și savurând priveliștile frumoase asupra coastei. Zona e liniștită, verde, aduce cu Toscana și se poate accesa cu mașina. Taxa de intrare e de 6 euro.

Castelele din Rhodos

Rhodos e o insulă plină de castele, iar acest lucru nu e de mirare, din moment ce istoria ei a fost marcată, într-o bună măsură, de prezența Cavalerilor din Ordinul Sfântului Ioan, pe scurt, a Cavalerilor Ioaniți. Așadar, dacă ești fascinat de castele și dacă visezi la câteva momente în care să-ți imaginezi că ești rege/regină sau prinț/prințesă, după ce ai vizitat Palatul Marelui Maestru din Rhodos și Castelul din Lindos, fă și un tur al celorlalte castele din Rhodos, fiindcă nu vei fi deloc dezamăgit. Cele mai multe au fost construite de către Cavalerii Ioaniți în secolul 15, fiind folosite ca posturi de observație. Toate castelele din Rhodos se vizitează gratuit.

Castelul Kritinia

Castelul Kritinia
Castelul Kritinia / Foto: Vladislav Zolotov

Aflat la 15 minute distanță de Kamiros și la o oră de capitală, castelul Kritinia, cunoscut și sub numele de Kastellos, se înălța la 130 de metri deasupra satului cu același nume, în apropierea micuțului port de pescari Kamiros Skala. A fost ridicat de Cavalerii Ioaniți în anul 1472, pentru a-i proteja pe locuitorii satului de atacurile flotei otomane, motiv pentru care are priveliști strategice către Turcia și insulele vecine Rhodosului.

Castelul Monolithos

Castelul Monolithos
Castelul Monolithos / Foto: robbinsbox

Castelul Monolithos este situat la 5 kilometri distanță de satul Siana. A fost ridicat în vârful unui deal înalt de 236 de metri de către Cavaleri, în anul 1476 și este un punct de belvedere deosebit, cu o panoramă asupra golfului, a insulei Halki și a munților. În apropiere există o mică biserică și un arc de piatră, elemente perfecte pentru fotografii de neuitat.

Castelul Feraklos

Castelul Feraklos
Castelul Feraklos / Foto: clubfoto

Aflat în prezent într-o avansată stare de degradare, castelul Feraklos (situat lângă satul Charaki și plaja Agathi) a fost una dintre cele mai eficiente cetăți ale Cavalerilor Ioaniți la începutul secolului 14. Datorită poziției strategice, cavalerii puteau să monitorizeze cu ușurință activitățile navelor inamice care se apropiau de Rhodos, dar și să călătorească în siguranță spre rutele maritime din Orientul Apropiat și nordul Africii. Feraklos e un loc nu foarte vizitat, dar poteca până la el este destul de abruptă.

Castelul Asklipio

Castelul Asklipio
Castelul Asklipio / Foto: A_Pobedimskiy

Castelul din Asklipio (Asklepieion) a fost construit în 1479 de către Marele Maestru D’Aubusson, pe locul unui vechi far. În perioada bizantină, pe vremea cavalerilor, castelul oferea locuitorilor din satele din jur protecție împotriva atacurilor inamice. Și de aici, priveliștea asupra împrejurimilor este frumoasă, prin urmare locul merită vizitat, fiind ușor de accesat cu mașina.

Castelul Archangelos

Castelul Archangelos
Ruinele castelului Archangelos și satul cu același nume / Foto: FevreDream

Castelul Archangelos este construit pe o stâncă, la înălțimea de 216 metri, fiind situat la 27 kilometri sud de orașul Rhodos și la est de satul Archangelos. În secolul 15, castelul a fost catalogat ca fiind unul dintre cele mai puternice castele din Rhodos, care putea adăposti populația satului în caz de atac. Cu toate acestea, în 1479 s-a ordonat ca locuitorii din Archangelos să fie transferați, din motive de siguranță, în castelul vecin Feraklos. În 1503 a fost raportat un al doilea raid al flotei turcești împotriva aceluiași sat, cu distrugerea parțială a castelului. În prezent, castelul este în curs de restaurare.

Izvoarele Kallithea

Izvoarele Kallithea
Izvoarele Kallithea / Foto: 3photosPhillipoPhillipou

Aflate la o scurtă distanță cu mașina de orașul Rhodos, pe coasta de est a insulei, Izvoarele Kallithea sunt, de fapt, un fost centru spa, construit de italieni la începutul secolului 20 pentru a valorifica puterile terapeutice ale izvoarelor termale naturale din zonă. Complexul prezintă o splendidă arhitectură Art Deco, cu pavilioane cu cupole și palmieri. Una dintre rotonde găzduiește un mic spațiu expozițional și o galerie permanentă despre istoria stațiunii balneare. Mai jos se află o mică plajă întinsă de-a lungul coastei stâncoase, unde poți înota și face snorkeling în apele extrem de limpezi.

Mânăstirea Tsambika

Manastirea Tsambika
Mânăstirea Tsambika / Foto: vladj55

În caz că ai în plan să schimbi două vorbe cu Domnul într-un loc frumos, îndreaptă-te către Mânăstirea Tsambika, aflată la 25 kilometri sud de orașul Rhodos, pe vârful unui deal. Șoseaua nu ajunge până la mânăstire, așa că va trebui să parchezi mașina la un moment dat și să o iei pe jos, urcând 350 de trepte până la micuța biserică bizantină dedicată Fecioarei Maria.

Poveștile spun că această mânăstire a vizitată în special de către cei care nu pot avea copii, iar rugăciunile lor în acest sens le sunt ascultate. Motiv pentru care, după ce li se naște copilul, e musai să revină. Plimbarea nu tocmai facilă e răsplătită însă cu priveliști deosebite ale mării și ale plajelor frumoase din jur (Tsambika și Kolymbia). De altfel, după vizitarea mânăstirii o idee bună e să cobori pe plaja Tsambika și să-ți petreci restul zilei aici, fiindcă plaja e frumoasă și bine amenajată.

Satele din Rhodos

Satul Kritinia
Satul Kritinia / Foto: Aleksandr Naumenko

Ca în orice insulă din Rhodos, una dintre activitățile mele favorite este să vizitez satele de munte. În insula Colosului sunt 43 de orașe și sate, unele dintre acestea fiind absolut superbe, cu un peisaj rural dominat de castelele vechi, de biserici, mânăstiri și alte clădiri frumoase. În plus, în tavernele din sate, aparent mici și neînsemnate, ai parte de cele mai bune preparate de pe insulă, asortate cu celebrul vin de Rhodos, care era adus pe toate țărmurile din sud-estul Mediteranei.

Fără a le trece pe toate în revistă acum, sugestia este ca atunci când pornești în colindarea Rhodosului, să nu uiți să te oprești, fie și pentru o oră, măcar într-unul dintre următoarele sate: Kritinia, Monolithos, Agios Isidoros, Laerma, Profillia, Siana, Salako, Agia Elousa. Sunt lesne de depistat pe hartă și, cel mai adesea, la îndemâna oricui.

Plajele din Rhodos

Nu în cele din urmă, ba chiar în prim-plan, sunt plajele din Rhodos. În funcție de locul în care urmează să-ți petreci vacanța rhodosiană, vei avea oricum la dispoziție măcar o plajă frumoasă, de nisipul, soarele și apa căreia să te bucuri pe deplin. Și asta pentru că Rhodos are parte de o coastă dotată cu multe plaje sărutate de ape cristaline. Plajele din Rhodos se pretează oricărui tip de călător, fie că e vorba despre familiile cu copii, de cei care evadează în căutarea romantismului sau de cei ce adoră petrecerile.

În plus, dacă ești cazat în stațiunile Lindos sau Faliraki, ai mari șanse ca odată ce ai ieșit din hotel să ajungi direct pe plajă. Iată câteva dintre cele mai bune și frumoase plaje din Rhodos:

Plaja Prasonisi

Plaja Prasonisi
Plaja Prasonisi / Foto: naumenkophotographer

Probabil că premiul pentru cea mai spectaculoasă plajă din Rhodos ar trebui să revină plajei Prasonisi, aflată în extremitatea sudică a insulei. Prasonisi este, în același timp, una foarte bătută de vânturi (de altfel, partea de vest a Rhodosului e cunoscută pentru vânturile puternice), ceea ce face ca acest loc să fie mai popular printre practicanții de kite și windsurf decât printre amatorii de plajă.

Golful Anthony Quinn

Golful Anthony Quinn
Golful Anthony Quinn / Foto: gkordus

Numele original al acestei plaje a fost Vagies, dar, în urma filmărilor la celebra producție Tunurile din Navarone, cu Anthony Quinn în rolul principal, numele ei s-a schimbat, luându-l pe cel al actorului. Golful se află între plaja Faliraki și plaja Ladiko, la 20 kilometri distanță de orașul Rhodos și este locul perfect pentru cei care practică divingul și snorkelingul. În plus, este una dintre cele mai relaxante plaje din Rhodos, având parte de un peisaj superb, de apă caldă și limpede, șezlonguri și umbrele.

Plaja Faliraki

Plaja Faliraki
Plaja Faliraki / Foto: Andrey Khrobostov

Având o lungime de 4 kilometri, Faliraki este cea mai populară și mai bine organizată plajă din Rhodos, dispunând de numeroase umbrele și șezlonguri. În plus, în vecinătatea ei sunt multe restaurante, cafenele, baruri și hoteluri. Ba mai mult, dacă ai chef de o vizită într-un aqua parc, aici ai la dispoziție unul dintre cele mai mari parcuri acvatice din Europa, care poartă numele plajei.

Plaja Ladiko

Plaja Ladiko
Plaja Ladiko / Foto: danhughes

Golful Ladiko, mic, dar cu o formă perfectă, este situat lângă Golful Anthony Quinn, având o fâșie de nisip pe care se află șezlonguri și umbrele, într-o atmosferă liniștită, marcată de prezența unor dealuri stâncoase. Apa cristalină și viața subacvatică atrag pasionații de scufundări, așa că aici ai parte și de condiții excelente de snorkelling. În apropiere se află și o tavernă, pentru momentele în care te cuprinde foamea.

Plaja Kolymbia

Plaja Kolymbia
Plaja Kolymbia / Foto: milda79

Situată la jumătatea distanței dintre orașul Rhodos și Lindos, Kolymbia este una dintre cele mai bune plaje pentru familii din Rhodos. Plaja principală este înconjurată de resorturi încântătoare, astfel că distanța de la hotel la mare e nesemnificativă. Aici, copiii adoră apa liniștită și puțin adâncă a golfului, în timp ce părinții se relaxează pe un șezlong. Restaurantele sunt la un pas distanță, iar dacă vrei, poți închiria biciclete cu care să te plimbi de-a lungul bulevardului Efkalipto, mărginit de… eucalipți.

Lângă plaja principală, într-un golfuleț ceva mai retras, vei descoperi o capelă albă și un mic port de pescari. Poți veni aici dacă-ți dorești o experiență de plajă mai intimă sau dacă vrei să faci o excursie cu barca spre golfurile din apropiere și plajele mai greu accesibile.

Plaja Tsambika

Plaja Tsambika
Plaja Tsambika / Foto: missanzi

Două promontorii stâncoase mărginesc apa de culoare turcoaz ce scaldă plaja Tsambika, făcând-o perfectă pentru o scaldă liniștită. Pe plaja cu „steag albastru” găsești oferte pentru practicarea de sporturi acvatice pentru copii și adulți deopotrivă, inclusiv o cursă cu obstacole gonflabile.

O sumedenie de taverne, cafenele și baruri casual se înșiră pe nisipul auriu. Poți vizita și  Mănăstirea Tsambika, despre care aminteam mai sus, care domină coasta cu vederi panoramice și care adăpostește o icoană făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Nu există nicio stațiune lângă Tsambika, așa că aceasta este mai degrabă o plajă de destinație.

Plaja Mandomata

Plaja Mandomata
Plaja de nudiști Mandomata / Foto: Inspirock.com

Mandomata este unica plajă „naturistă” din Rhodos, prin urmare dacă te afli în căutarea unei plaje pentru nudiști, aceasta este soluția. Mandomata se află între Golful Anthony Quinn și plaja Faliraki, fiind scăldată de ape turcoaz și mărginită de copaci deși. Plaja este dotată cu șezlonguri și umbrele, dușuri și o tavernă.

Gastronomia rhodosiană. Ce să mânânci în Rhodos

Pe lângă peisajele impresionante, obiectivele turistice fascinante și încântătoarele plaje de nisip, această insulă cosmopolită și diversă te uimește cu bogata ei moștenire culinară.

Oriunde te-ai duce, în timpul lunilor de vară, în satele pitorești localnicii te vor întâmpina cu tot felul de bunătăți, de la gustări însoțite de souma – un rachiu local asemănător cu tsipouro – sau vin de producție proprie, până la mâncăruri dichisite după rețete străvechi, urmate de o ceașcă de cafea tradițională grecească.

Gyros rhodos
Un gyros în piața centrală a Orașului Vechi Rhodos / Foto: Deposit Photos

Și asta deoarece Insula Rhodos îmbogățește viața localnicilor cu oferte delicioase și, în mare parte, nutritive, cărora vizitatorii nu le pot rezista. Produsele din Rhodos își trag seva din istoria și cultura insulei. Mierea și tipurile de paste locale, gemurile tradiționale, vinurile de producție proprie alcătuiesc tezaurul gastronomic tradițional.

Pilonul bucătăriei din Rhodos îl constituie, în principal, cele trei stele ale dietei mediteraneene – grâul, măslinele și vinul, urmate de leguminoase și produse lactate.

Peștele și fructele de mare capturate la nivel local domină meniurile, alături de carnea de miel, capră și pasăre, animale crescute pe insulă. Există, de asemenea, câteva mâncăruri tradiționale care trebuie degustate. Recomandarea ar fi să încerci neapărat musacaua (moussaka – straturi de vinete, carne tocată și sos bechamel) și pastitsio (straturi de carne tocată de vită sau de miel cu macaroane și sos bechamel, acoperite cu brânză).

Două tocănițe populare sunt kleftiko (carne de miel prăjită lent) și stifado (iepure sau carne de vită gătită cu ceapă), în timp ce legumele de sezon sunt în centrul atenției în preparate precum yemitsa (ardei, roșii, vinete sau dovlecei umpluți cu carne tocată și ierburi).

Stifado
Stifado / Foto: bernjuer

Tsouka este o rețetă tipic rhodosiană, care include trahana – paste grecești tipice – și bulgur gătit în caserolă. Tsouka se prepară în mod tradițional cu carne de capră și este unul dintre cele mai delicioase preparate servite de localnici la mesele de familie. Crusta crocantă care se formează pe partea de sus a vasului este pur și simplu de senzație.

Nu în ultimul rând, încearcă ornitha me loukoumi: „ornitha” înseamnă „pui” în limba greacă și, prin urmare, ornitha me loukoumi este un preparat de pui gătit cu orez, măruntaie, ceapă și ierburi, servit în mod tradițional cu chylopites – paste de casă pe bază de ouă, care sunt denumite și loukoumi.

Bogăția de cereale cultivate la nivel local a dus la o mare varietate de paste, cum ar fi makaronia, matsi și koulouria. Matsi, de pildă, sunt un tip de paste făcute manual, gătite în bulion de carne în loc de apă și îmbogățite cu multă brânză și unt. Nu sunt ușoare din punct de vedere caloric, dar cu siguranță delicioase. Pastele matsi pot fi servite cu linte, năut sau chiar fasole. Kouloria se îngroașă cu multă brânză rasă, fiind mâncarea tradițională la nunțile din Rhodos și la alte tipuri de sărbători oficiale.

horiatiki
Horiatiki / Foto: Sleepyfoto

Și nicio masă nu este completă fără o salată proaspătă și picantă – horiatiki este cea mai populară, o „salată rurală” făcută din roșii dulci și coapte, castraveți decojiți, măsline negre și ardei, asezonate cu ulei, feta și oregano.

Desigur, înainte de felul principal nu trebuie să treci peste celebrele meze grecești, farfuriile mici, pe care le împarți cu toată lumea de la masă, gustările care în Rhodos includ taramosalata (salată de icre de cod), dolmades (frunze de viță de vie umplute, un fel de sărmăluțe reci) și melitzanosalata (salată de vinete coapte).

Printre alte preparate preferate se numără saganaki (brânză prăjită sărată), pitaroudia (biluțe de năut prăjite cu roșii și ceapă) și horta (verdețuri sălbatice stropite cu ulei de măsline și lămâie). De pildă, avranies este un soi local de sparanghel care se găsește în sălbăticie și se gătește în tigaie cu ulei de măsline și ceapă și stropit cu făină și sos de lămâie.

Una dintre cele mai populare delicatese din Rhodos, sunt pitaroudia – plăcinte făcute din piure de năut fiert care se amestecă cu multă mentă, ceapă și roșii tocate mărunt. Se formează bile și se prăjesc în ulei încins. 

karavoloi
Karavoloi / Foto: yolenis.com

Iar dacă vrei ceva mai… aventuros, încearcă vestiții karavoloi – melci gătiți în ulei de măsline cu ceapă, roșii, piper proaspăt, frunze de dafin și mult și chimen. Sau chtapododokeftedes -chifteluțe din caracatiță tocată cu o mulțime de ierburi, prăjite în ulei încins.

Selecția de meze de pește include pești mici prăjiți (sardine, anșoa), calamari la grătar, caracatiță și creveți mici de Symi, prăjiți. Dacă ai poftă de carne la antreuri, comandă keftedes (chiftele) sau cârnați grecești picanți.

Cât despre deserturi, printre cele mai populare se numără baklavaua și loukoumades (biluțe de cocă prăjite, înmuiate în miere și scorțișoară). Comandă, de asemenea, halva (din pastă tahini, aromată cu nuci, miere sau ciocolată). Și, bineînțeles, iaurtul grecesc stropit cu miere și nuci.

Melekouni
Melekouni / Foto: oddviser.com

Melekouni este una dintre prăjiturile tradiționale din Rhodos, desertul tradițional al localnicilor pentru toate evenimentele festive, cum ar fi logodnele, nunțile, nașterile, botezurile și alte diverse sărăbători. Are o textură moale, dar rezistentă, iar compoziția sa principală constă în susan prăjit, miere, migdale, scorțișoară și nucșoară. În funcție de anotimp, amestecul este aromatizat și cu coji de portocale, mandarine sau bergamotă.

Moschopougia este un alt desert popular din Rodos – plăcinte dulci al căror nume se traduce prin „pungi care miros bine” și care sunt umplute cu nuci și migdale măcinate, nucșoară și zahăr, fiind stropite cu apă de trandafiri.

Vinuri de Rhodos
Vinuri de Rhodos / Foto: evgefsis.gr

Ar merita spuse și câteva cuvinte despre vinurile din Rhodos. Podgoriile din insulă sunt favorizate de climatul unic al locului, care se definește prin soare strălucitor, ploi relativ frecvente și brize marine răcoroase care reușesc să mențină temperaturile la un nivel moderat din luna mai până în septembrie.

Vinurile albe din Rhodos sunt produse în mare parte din soiul Athiri, popular pe insulă încă din Antichitate. Sunt vinuri ușoare, cu gust fructat. Vinurile roșii și roze au în componență majoră soiul Amorgiato (70%, restul aparținând soiului Mavratheriko), care conferă arome fructate și delicate (pentru roze-uri), bogate și condimentate (pentru cele roșii).

Trebuie spus, totodată, că insula Rhodos este principalul furnizor grecesc de vinuri spumante, foarte bune la rândul lor, ușor de consumat și cu o prospețime dată de notele irezistibile de fructe. Mulți spun, de altfel, că vinurile spumante roze din Rhodos sunt cele mai bune vinuri de acest tip din Mediterana de est.


logo grecia

Toate lucrurile de mai sus reprezintă tot atâtea motive pentru a vizita insula Rhodos și a o privi nu doar ca pe o simplă destinație de vacanță în care să stai la soare fără să te miști, ci ca pe un loc ce trebuie și merită explorat. Rhodos oferă diversitate, istorie, legende, gastronomie, relaxare – adică toate ingredientele grecești pentru un sejur de cinci stele.


Pin it!

Pinterest Rhodos

Citește și: Călătorie în Grecia de nord

Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!